Zasto voleti Boga?

Pa ovaj život nam i jeste dat da ga živimo punim plućima.
Uopšte ne razumem odakle ljudima to da se samo kroz bol i patnju spoznaje vera.
iskreno mislim da je dobar deo vere ili mozda pogresno tumacenjе vere koncipirano da ljudi lakse preguraju tezak zivot..
ako pogledas, vecinski kod vere je utemeljeno..bices nagradjen kad umres..odlican marketing.. nedokaziv..ali sa druge strane, nekima pruza utehu

iskreno mislim da je dobar deo vere ili mozda pogresno tumacenjе vere koncipirano da ljudi lakse preguraju tezak zivot..
ako pogledas, vecinski kod vere je utemeljeno..bices nagradjen kad umres..odlican marketing.. nedokaziv..ali sa druge strane, nekima pruza utehu
Doduse, tvoja nagrada je da uz postovanje Bozijih zapovesti postanes takav covek da se osecas blazeno i za zivota. Sam kobcept zapovesti iskorenjuje potencijal da ti greh unisti zivot. Ili se varam?

Hristoliki čovjek ukus Carstva nebeskog osjeća već na ovom svijetu. Nije to nikakva nagrada već plod ljudskog duha.

Pomaže im da se izbore sa strahom od smrti
Lakše utripovati da nije kraj nego se zdravorazumski pomiriti s tim da jeste
Jbg

Ja nikada veru nisam tako doživljavala.
Vera je tu da ti da snagu što reče da preguraš teške dane.
da u teškim danima ne skreneš sa puta.
Onaj ko sve to čini radi nagrade, nema tu vere već na neki način misli na korist.

Pomaže im da se izbore sa strahom od smrti
Lakše utripovati da nije kraj nego se zdravorazumski poniriti s tim da jeste
Jbg
bas to.
svojevremeno sam monu koja je veliki zagovornik livada i lavova kako se igraju sa decom kad ponovo ozive pitao..ako zaista verujes da ce mrtvi vaskrsnuti, u kom obliku ce vaskrsnuti, kao bebe, u nekom odredjenom godistu ili u vremenu u kom su preminuli i sta ces raditi, gde ces smestit kad ti na gajbu dodju svi pretci..gde ce spavati i kako ces ih nahraniti?
nisam dobio neki odgovor :D

bas to.
svojevremeno sam monu koja je veliki zagovornik livada i lavova kako se igraju sa decom kad ponovo ozive pitao..ako zaista verujes da ce mrtvi vaskrsnuti, u kom obliku ce vaskrsnuti, kao bebe, u nekom odredjenom godistu ili u vremenu u kom su preminuli i sta ces raditi, gde ces smestit kad ti na gajbu dodju svi pretci..gde ce spavati i kako ces ih nahraniti?
nisam dobio neki odgovor :D
Pazi sada
Ja navedem baš Srebrnu kao primer da ateisti etiketiraju vernike da ne mogu zdravorazumski da razmišljaju.
Da li svi tako rade?
Ti si našao na osnovu mone da etiketiraš sve vernike?

Dobro pitanje. Sta je onda sa decom ciji su roditelji narkomani, pijanice? Ili sa roditeljima koji su agresivni? Da li mi je onda tako pokazao ljubqv?
Ja sam mišljenja da je religioznog boga baš briga za bilo koga od nas. I tog kojeg ti opisuješ je taj uslovni bog, religijski...

A ono drugo što održava život i neživot ne traži ništa od nas. Osim možda da budemo zahvalni, što smo živi, eventualno zdravi, verovatno sposobni, i manje više nebitni...

Ljubav je između nas. Dekadentnost je samo ljudska osobina. I tu mislim da i karma igra ulogu, pored naravno pritiska preživljavanja.

Карма је мерило моралности и деловање одговорности. Узрок последица.

Doduse, tvoja nagrada je da uz postovanje Bozijih zapovesti postanes takav covek da se osecas blazeno i za zivota. Sam kobcept zapovesti iskorenjuje potencijal da ti greh unisti zivot. Ili se varam?
pazi religija ima jako vaznu ulogu, ako obratis paznju sve je koncipirano na sistemu kako bi ljudi trebali da se ponasaju..sve sta je propisano je nesto najnormalnije..Bozije zapovesti..nesto sto bi i bez njih trebao da radis..
meni ne treba vera da mi kaze kako da se ponasam jer se tako ponasam i bez nje.. ja jesam vernik ali na svoj nacin..postujem Boga ali ne verujem u mnoge stvari koje se proppvedaju jer su prosto besmislene .. ne verujem u popove jer su to diplomirani veroucitelji .. ja verujem u ono sta osecam

pazi religija ima jako vaznu ulogu, ako obratis paznju sve je koncipirano na sistemu kako bi ljudi trebali da se ponasaju..sve sta je propisano je nesto najnormalnije..Bozije zapovesti..nesto sto bi i bez njih trebao da radis..
meni ne treba vera da mi kaze kako da se ponasam jer se tako ponasam i bez nje.. ja jesam vernik ali na svoj nacin..postujem Boga ali ne verujem u mnoge stvari koje se proppvedaju jer su prosto besmislene .. ne verujem u popove jer su to diplomirani veroucitelji .. ja verujem u ono sta osecam
Lepo si ovo napisao. Veza sa tvorcem, ako verujemo da postoji, prvenstveno je na licnom nivou, na povezanosti izmedju njega i tebe.

Covek svakako ima savest, nazovimo je programirane bozije zapovesti u nasem dnk. Tako da i bez biblije mozes biti dobar covek.

Nema trika, mogu.. Samo suva realnost i prosta priroda stvari, i pomiriti se s njom. Ko to ne može taj veruje u nešto meni nezamislivo i to je sve ok
Mozemo ici svakako korak dalje i postaviti pitanje da li je smrt kraj jer he covek svesno i superiorno bice u odnosu na ostala ziva bica. Daje smisao zivotu. Zasto imamo svest, emocije, otkud mi ovde? Mnogo pitanja, malo odgovora. Cini se neobicnim da je smrt kraj.

Nije tema, ali me podstakla reč argumenti da napišem koju reč.
To mi je omiljena reč, nekad bila, uz reči činjenica, poenta, suština.
Nisam se nikad libila da kažem argumente i istaknem činjenice ako ih zaista posedujem.
U protivnom, iskažem sumnjum i to vrlo pažljivo dok istražujem i tragam za možda samo 1% čistih argumenata i činjenica koji mi nedostaje.

Interesuje me sledece.
Bog stvara ljude, daje im slobodnu volju. Zasto onda zeli da ga mi obozavamo, volimo? Jeste on kreatpr, svakako, ali zasto bi ga voleli. Zato sto nam je dao zivot da se mucimo?

Recimo, roditelji se brinu o nama, hrane nas, vaspitavaju, skoluju.. I zaista, postoji zahvalnost, ljubav prema njima koja je stecena.

Sta je Bog ucinio? Vise ce roditelj uciniti za mene nego on. Znamo da je ubijao ljude, ne jednom. To me veoma zbunjuje.

Sta je ucinio da bih ga voleo? Deluje kao da Bog poseduje odredjenu dozu egocentricnosti. Zasto me ceka mucenje i patnja ako ga odbacim?
Kako slobodna volja kad nas niko nije pitao da li zelimo da budemo rodjeni/stvoreni:rtfm:

Back