Zasto voleti Boga?

Nisam čitala sve, nije ni važno, nisam ni za diskusiju, ali mogu kratko i jasno napisati svoj odgovor, bez truna kolebanja.
Kako ne voleti nekoga ko te voli više nego ti (ja) sam sebe? Uverila sam se da me Bog voli onako kako to ni ja, ni ljudi, ne umem.
Bilo šta drugo da napišem, suvišno je.
Za mene ovde i sad diskusija na temu je završena.
Ni hiljade reči ne bi mogle da objasne.

izmedju marsa i jupitera postoji ogromno asteroidno polje.
postoji teorija da je to nekad bila planeta koja je unistena posto po matematickoj formuli polozaja planeta, na tom mestu fali planeta i da je to polje asteroida ostatak te planete.

e sad..moja teorija je da kao sto su englezi imali zatvorenicku koloniju u australiji i tamo slali svoje krimose, tako smo i mi bili zatvorenicka kolonija za tamo neku naprednu civilizaciju i onda se nesto desilo sa tom planetom i eto belaja, od cele civilizacije ostali zivi samo krimosi na zemlji :)
i otud tolika zelja za ubijanjem i zlocinima kod ljudi il isto bi ti rekao..zlo, patnja i smrt

za jos versko istorijskih price zapratite moj kanal :D
Ne razumijem. Je li ovo neko izrugivanje?

izmedju marsa i jupitera postoji ogromno asteroidno polje.
postoji teorija da je to nekad bila planeta koja je unistena posto po matematickoj formuli polozaja planeta, na tom mestu fali planeta i da je to polje asteroida ostatak te planete.

e sad..moja teorija je da kao sto su englezi imali zatvorenicku koloniju u australiji i tamo slali svoje krimose, tako smo i mi bili zatvorenicka kolonija za tamo neku naprednu civilizaciju i onda se nesto desilo sa tom planetom i eto belaja, od cele civilizacije ostali zivi samo krimosi na zemlji :)
i otud tolika zelja za ubijanjem i zlocinima kod ljudi ili sto bi ti rekao..zlo, patnja i smrt

za jos versko istorijskih price zapratite moj kanal :D
nešto kao Zona Sumraka :D

Ko kaže da je ista?
Dobro, ne mora biti ista, ali je postojana.
Dešavalo se po Božijem dopuštenju. Sve posljedica čovjekovog djelovanja
Nevazno je sta je covek ucinio, vec sto je on ubio te ljude. Na to je fokus. Kako on voli ljude kad je sposoban da im uzme zivote? Da li je to princip kao kod eutanazije psa? Moj ljubimac se muci, hajde da ga uspavam da ne pati poso umire.
Ne muči Bog već nepokajani grešnik Božije prisustvo doživljava kao neugodnu-mučnu. Bog samo poštuje njegovu slobodnu volju da ne živi pod blagoslovom.
Govorim o paklu. Zasto mucenje kad moze prosto da ucini da nestanemo? Cemu sadizam (ne mora biti aktivan ucesnik, ali jeste pasivan).

Dobro, ne mora biti ista, ali je postojana.
Ne razumijem šta hoćeš da kažeš.
Nevazno je sta je covek ucinio, vec sto je on ubio te ljude. Na to je fokus. Kako on voli ljude kad je sposoban da im uzme zivote? Da li je to princip kao kod eutanazije psa? Moj ljubimac se muci, hajde da ga uspavam da ne pati poso umire.
Da li čitaš šta pišem? To se desilo po Božijem dopuštenju. Takođe, samu priču oko potopa ne treba shvatati bukvalistički, već više kao parabolu.
Govorim o paklu. Zasto mucenje kad moze prosto da ucini da nestanemo? Cemu sadizam (ne mora biti aktivan ucesnik, ali jeste pasivan).
I ja govorim o paklu. To nije neko posebno mjesto nego stanje duha. Stanje okamenjenosti u grijehu. Takva osoba Božiju blagodat doživljava kao muku. Svjetlost doživljava kao oganj.
Ima veoma dobar tekst o pravoslavnom učenju o raju i paklu.
https://orthodoxhr.wordpress.com/2018/02/10/pravoslavni-nauk-o-raju-i-paklu/

Ne volis Boga iz nekog specijalnog razloga, nego da bi osetio Ljubav. Kako Bog ne moze da odbije, ta je uvek uzvracena.
Ujedno to je i nacin da osetis Ljubav. Svakako da se moze postici Bakti Yogom, koja je upravo to.

Nema potrebe da provociraš. U pravoslavlju je dozvoljeno imati drugačije mišljenje. Zato o nekim temama ne postoje dogmati već teologumeni.
A sami dogmati su donošeni saborno, nakon mnogo rasprave i tumačenja, uz rukovodstvo Svetog Duha.
Napisao sam tačno kako je. Rekao si da je crkva tako rekla a ti si aminovao. Nisi dao svoj stav već si aminovao autoritet.

ima istine u tome
svi možemo samo neke pretpostavke imati
ali se svi pitaju šta posle smrti
da li je totalno uništenje ili nije
ne svi..ja se ne pitam to..zaista me ne zanima..bice sta ce biti..
kao da bi i spoznaja nesto promenila?

zivot nema reprizu, treba ga ziveti kako mislis da je najbolje, uzivati u njemu, a posle..brate..kad odes, otisao si.
o ljudima treba brinuti kad su ovde..dzaba posle plakanja i kajanja...

Napisao sam tačno kako je. Rekao si da je crkva tako rekla a ti si aminovao. Nisi dao svoj stav već si aminovao autoritet.
Pa crkva (kao zajednica) je vrhovni autoritet u vjerskim pitanjima jer je "sazidana" na temelju apostola a glava joj Gospod Hristos.
Kao što je neki naučni institut glavni autoritet u određenoj naučnoj oblasti. To , pak, ne znači da ti je zabranjeno da misliš.

ne svi..ja se ne pitam to..zaista me ne zanima..bice sta ce biti..
kao da bi i spoznaja nesto promenila?

zivot nema reprizu, treba ga ziveti kako mislis da je najbolje, uzivati u njemu, a posle..brate..kad odes, otisao si.
o ljudima treba brinuti kad su ovde..dzaba posle plakanja i kajanja...
Pa ovaj život nam i jeste dat da ga živimo punim plućima.
Uopšte ne razumem odakle ljudima to da se samo kroz bol i patnju spoznaje vera.

Pa crkva (kao zajednica) je vrhovni autoritet u vjerskim pitanjima jer je "sazidana" na temelju apostola a glava joj Gospod Hristos.
Kao što je neki naučni institut glavni autoritet u određenoj naučnoj oblasti. To , pak, ne znači da ti je zabranjeno da misliš.
Sve je u redu, i nije mi namera da te prozivam ili kritikujem. Samo naglapšavam da to što radiš, slušaš šta ti je autoritet odredio, nije ništa drugačije od toga da slušaš šta ti trenutna civilna vlast nalaže

Back