Zasto voleti Boga?

Interesuje me sledece.
Bog stvara ljude, daje im slobodnu volju. Zasto onda zeli da ga mi obozavamo, volimo? Jeste on kreatpr, svakako, ali zasto bi ga voleli. Zato sto nam je dao zivot da se mucimo?

Recimo, roditelji se brinu o nama, hrane nas, vaspitavaju, skoluju.. I zaista, postoji zahvalnost, ljubav prema njima koja je stecena.

Sta je Bog ucinio? Vise ce roditelj uciniti za mene nego on. Znamo da je ubijao ljude, ne jednom. To me veoma zbunjuje.

Sta je ucinio da bih ga voleo? Deluje kao da Bog poseduje odredjenu dozu egocentricnosti. Zasto me ceka mucenje i patnja ako ga odbacim?
Cole Turner,
Tvoje osnovno pitanje je, "Zašto voleti Boga?"
Na takvo pitanje osnovni odgovor je; Kada naučimo voleti Boga mi po prvi put istinski volimo Sebe!

Ovakav odgovor sasvim sigurno zahteva pojašnjenje. Uistinu ono nije prihvatljivo većini žitelja ove planete zato što čovek popuni svoju memoriju uma mnogim drugim nepotpunim, nejasnim ili pogrešnim učenjima. Možda je tačnije ako kažemo, Kako se svest pojedinca podiže/ekspandira on tako traži pouzdanije, jasnije i kompletnije razumevanje koje će biti bliže samoj istini, jer jedino istinito razumevanje može smiriti novo-nastalu POTREBU za kompletnijim razumevanjem. Bez te unutarnje POTREBE pojedinac nije prijemčiv za bilo šta drugo osim za ono što je već prihvaćeno kao istina iako to ne odgovara istini.

Evo nečeg što će dati potporu mom iznošenju onoga do čega sam i sam došao.
Sokrat je govorio ljudima, "Čoveče (upo)znaj Sebe," ali nije mislio da treba upoznati sebe kao ličnost, jer ličnost naša je samo jedan program ili softver koji postoji sve dok ne dođe nova inkarnacija. Zato ova Sokratova kaže, Upoznaj Sebe, ono što stvarno jesi jer ti si duhovno Biće, Duša, večito i besmrtno Biće.
Kao takvo Biće mi ovde dolazimo da iskustveno ekspandiramo svoju svest i kapacitet ljubavi najpre do stadijuma Samo-Realizacije kada sagledamo i znamo Sebe (po Sokratovoj izjavi) a onda nastavimo rad na ekspanziji svesti do nivoa realizacije Bog-Svesti kada znamo i Boga ali i posedujemo taj isti stadijum ljubavi. Iz stadijuma te ljubavi mi po prvi put istinski i čisto ali nesebično volimo Sebe, za Ono što stvarno Jesmo, čista Duša koji kao takvi jesmo slični Bogu a ne mi kao humano biće. Iz tog stadijuma mi znamo da nesebično volimo i druge i nikada nećemo učiniti ništa za sebe ako će to ikome oko nas učiniti nešto nažao. Tada po prvi put počnemo živeti u skladu sa Zakonom Ljubavi i tada po prvi put dobijamo najviši stadijum duhovne slobode što je uistinu prava sloboda.
Šta ovo znači?
Prvo, mi imamo slobodu u ovom svetu kada inkarniramo/rodimo se ovde ali ta sloboda kaže da možemo misliti, govoriti i raditi što god hoćemo ali to sve nije ispravno jer u ovom svetovi postoje mnogi duhovni zakoni koje trebamo spoznati i prema njima živeti. Svi ti zakoni su u neprekidnom, aktivnom dejstvu iako mi to ne znamo. (To je razlog da ljudi kaži kako postoji sudbina, verujući da je nju nametnuo Bog bez da znaju da mi svojim neznanjem i svojim delovanjem u jednom ili više života kreiramo tu "sudbinu" (ono što drugi zovu karma) po kojoj mi moramo odraditi sve da bismo izbalansirali naša ranija nesvensa delovanja i tako sve bude anulirano i usklađeno sa Zakonom Ljubavi. Zato je ovde najpoznatiji Zakon Karme (možemo ga zvati i Kako poseješ tako i žanješ ili čak Zakonom Sudbine) mada njegov malo striktniji naziv je i Zakon Zub za Zub i na ovaj način on oslikava njegovu egzatnost ili striktnost što znači da sve što ne uradimo po Zakonu Ljubavi mi ćemo u narednim životima morati da odradimo, da osetimo na svojoj koži i tako naučimo da nikada ništa ne učinimo nažao ili nikada ništa ne uzmemo za sebe ako to ne zaradimo ili platimo. Ovaj zakon kaže da čak ni jedan jedini dinar koji je nekome ispao na ulici nemamo prava prisvojiti za sebe.

Mimo ovoga, Bog nas neizmerno voli i zato mi postojima, ali ON voli nas kao Dušu dok za naša tela on ne mari ni malo. Zašto? Zato što je to naša obaveza i na taj način učimo brinuti o sebi i našim pravim potrebama da Mi, Duša, ovde uspešno učimo o Sebi dok ne spoznamo Sebe.
Da skraćujem ovu dugu priču: Mi smo Besmrtni kao Duša i zašto bi se Bog brinuo o našem preživljavanju. On je već kreirao nas kao besmrtne samo čeka da i mi to sagleamo i realizujemo.
Uistinu, jednoga dana će svako moći da gleda svoje fizičko telo i svesno putovati svim višim svetovima i znaće sve ono ili sve ovo što ovde iznosim jer svako od nas treba da nauči da veruje samo svojim iskustvima a ne ono što drugi govore ili što piše po ko zna kakvim knjigama.
Ne mogu se setiti imena autora koji je rekao u svojoj maloj knjižici: "Vaša deca nisu vaša deca, ona su sinovi i kćeri Života koji teži samom sebi. Ona dolaze kroz vas iako nisu od vas." Ovim je rerao baš ovo što pojasnih.
Ljubav roditelja prema nama ili nas kao roditelja prema sopstvenoj deci može biti i te kako sebična a to znači da mi još nismo naučili onu pravu ljubav i jednoga dana ćemo to morati i zato ovde dolazimo više stotina hiljada života nezavisno što mnogi ne veruju u inkarnaciju.
Pravi Bog nikada nikome nije uzimao živote niti je ikada sa bilo kime govorio rečima kako mnogi prijavljuju da im je Bog govorio. Ti koji govore rečima su oni koji najčešće nemaju iskrene namere već suptilno zavode ljude jer ili za bolje ne znaju ili to čine zato što ljudi ne znaju ni za šta bolje pa lakoverni veruju u sve što im neko kaže.
Bog svojoj kreaciji govori jedino preko onoga što mi zovemo Reč Boga ali ta Njegova Reč je samo još jedno od mnogi imena za samu suštinu života koji znamo kao Duh ili Sveti Duh. Tačnije, Bog govori preko duhovne Svetlosti i duhovnog Zvuka koji su dva aspekta Duha Svetog. Čak i Bibliji stoji da su apostoli iskusili Zvuk kao hujanje vetra a da vetra nije bilo u okruženju ali i kao Svetlost odnosno plamenove jezike na njihovim glavama. Bolji primewr je Sveti Pavle koji je iskusio Svetlost i Zvuk na putu za Damask i bio transformisan ili uzdignut u svojoj svesti tako da je progonioca sledbenika učenja Isusa i najvećeg duhovnog lidera i učitelja/propovednika.
Premalo ljudi zna da su snovi pojedinca njegova tajna kapija ka najvišim duhovnim znanjima na putu ka Samo-Realizaciji i Bog-Realizaciji ili ka spoznaji najviše istine.
Pozdrav!

Covek svakako ima savest, nazovimo je programirane bozije zapovesti u nasem dnk. Tako da i bez biblije mozes biti dobar covek.
Tacno je da ljudi imaju savest i da Bog deluje kroz taj mehanizam ali su moralni kriteriji i dalje jos uvek isti i u skladu sa Biblijom.
Naime,neko ce mozda reci da mu njegova savest nalaze da siluje neku lepu devojku jer mu mzda nije dala paznju koju je ocekivao od nje pa je resio da je "nauci pameti"...neko ce istim merilima,na osnovu licne savesti,odluciti da je dobro baciti bombu u nekom molu jer se tamo sunjaju nevernici i t.d.
Dakle po ovom pitanju smatram da moramo praviti razliku - jedno je ziveti u sredini i u vremenu gde nije postojala Biblija a sasvim je drugo imati je na dohvatu ruke a odbacivati je i pozivati se iskljucivo na licnu savest.

Tacno je da ljudi imaju savest i da Bog deluje kroz taj mehanizam ali su moralni kriteriji i dalje jos uvek isti i u skladu sa Biblijom.
Naime,neko ce mozda reci da mu njegova savest nalaze da siluje neku lepu devojku jer mu mzda nije dala paznju koju je ocekivao od nje pa je resio da je "nauci pameti"...neko ce istim merilima,na osnovu licne savesti,odluciti da je dobro baciti bombu u nekom molu jer se tamo sunjaju nevernici i t.d.
Dakle po ovom pitanju smatram da moramo praviti razliku - jedno je ziveti u sredini i u vremenu gde nije postojala Biblija a sasvim je drugo imati je na dohvatu ruke a odbacivati je i pozivati se iskljucivo na licnu savest.
Savest o kojoj ja govorim jeste ona koja cini da mi osecamo nelagodnost nakon sto ucinimo greh. Javlja se nemir u dusi (ako je ima).

S druge strane jesi u pravu. Nekoga nece gristi savest zbog preljube, ali ja kao uzrok tome navodim greh. Otupeo je.

Interesuje me sledece.
Bog stvara ljude, daje im slobodnu volju. Zasto onda zeli da ga mi obozavamo, volimo? Jeste on kreatpr, svakako, ali zasto bi ga voleli. Zato sto nam je dao zivot da se mucimo?

Recimo, roditelji se brinu o nama, hrane nas, vaspitavaju, skoluju.. I zaista, postoji zahvalnost, ljubav prema njima koja je stecena.

Sta je Bog ucinio? Vise ce roditelj uciniti za mene nego on. Znamo da je ubijao ljude, ne jednom. To me veoma zbunjuje.

Sta je ucinio da bih ga voleo? Deluje kao da Bog poseduje odredjenu dozu egocentricnosti. Zasto me ceka mucenje i patnja ako ga odbacim?
Zato što je bog u judeohrišćanskim (a i mnogim drugim) religijama prikazan kao stopostotno antorpocentričan lik, u potpunosti izgrađen na ljudskom karakteru.

U prirodi čoveka je da voli da ga neko obožava, stoga je prirodno da je takav i Bog koga stvori upravo taj nesavršeni čovek.

Interesuje me sledece.

Zasto bi vileli onoga ko nam je podario zivot?
Zasto deca vole roditelje?
Kako sta je Bog ucinio dao ti je zivot.
I to vecni zivot.
Sve sto ti je dao potice od Boga.
Ako zelis vecni zivot to ti samo Bog moze dati.

Rimljanima 6:23 23 Jer je plata za greh smrt, a dar Božji je život večni

zasto je onda toliko izrazeno vracanje i vaskresenje u religiji?
Kad pričamo o religiji,da.
Ali ima nas dosta koji takođe verujemo da postoji nešto posle smrti, da ne umire naš duh, a ne opredeljujemo se ni za jednu religiju.Mislim da mnogi ne žele da se stvarno vrate u svoj telesni oblik,već da žive kao drugi oblici postojanja - možda kao bestelesna bića.

Kad pričamo o religiji,da.
Ali ima nas dosta koji takođe verujemo da postoji nešto posle smrti, da ne umire naš duh, a ne opredeljujemo se ni za jednu religiju.Mislim da mnogi ne žele da se stvarno vrate u svoj telesni oblik,već da žive kao drugi oblici postojanja - možda kao bestelesna bića.
da budem iskren ja sam tako i kapirao koncept vaskresenja, vise kao duhovno vaskresenje,
medjutim ovde na forumu su mi ljudi koji su vernici rekli da se vaskrsava u fizickom obliku

da budem iskren ja sam tako i kapirao koncept vaskresenja, vise kao duhovno vaskresenje,
medjutim ovde na forumu su mi ljudi koji su vernici rekli da se vaskrsava u fizickom obliku
Lepo su ti rekli,vaskrsenje o kome govori Biblija ce biti fizicko,realno vaskrsenje.
Takvu viziju je imao prorok Jezekelj,kome je Bog direktno objavio kako ce se desavati taj proces vaskrsenja.
Evo Bibliskog izvestaja:

Jez.37,1-5.7-10;

" Ruka Gospodnja dođe nada me, i Gospod me izvede u duhu, i postavi me usred polja, koje bijaše puno kosti. I provede me pokraj njih unaokolo, i gle, bijaše ih vrlo mnogo u polju, i gle, bijahu vrlo suhe
I reče mi: sine čovječji, hoće li oživjeti ove kosti? A ja rekoh: Gospode Gospode, ti znaš.
Tada mi reče: prorokuj za te kosti, i kaži im: suhe kosti, čujte riječ Gospodnju.
Ovako govori Gospod Gospod ovijem kostima: gle, ja ću metnuti u vas duh, i oživjećete...

...Tada stadoh prorokovati, kako mi se zapovjedi; a kad prorokovah nasta glas, i gle potres, i kosti se pribirahu svaka ka svojoj kosti.
I pogledah, i gle, po njima izidoše žile i meso, i ozgo se koža navuče; ali duha ne bješe u njima.
Tada mi reče: prorokuj duhu, prorokuj, sine čovječji, i reci duhu: ovako veli Gospod Gospod: od četiri vjetra dođi, duše, i duni na ove pobijene da ožive.
I prorokovah, kako mi se zapovjedi, i uđe u njih duh, i oživješe, i stadoše na noge,.."

Kao sto se jasno vidi iz vizije,opisan je proces fizicke rekonstrukcije mrtvih ljudskih tela koji su prvo "sklopljeni'Bozjom intervencijom a zatim su primili zivotnog duha i ustali su na noge,,potpuno zivi i funkcionalni !!!
Kao sto je vec bilo receno,vaskrsenje je fundamentalno verovanje hriscana dok ostali to ignorisu ili jednostavno odbacuju.

Lepo su ti rekli,vaskrsenje o kome govori Biblija ce biti fizicko,realno vaskrsenje.
Takvu viziju je imao prorok Jezekelj,kome je Bog direktno objavio kako ce se desavati taj proces vaskrsenja.
Evo Bibliskog izvestaja:

Jez.37,1-5.7-10;

" Ruka Gospodnja dođe nada me, i Gospod me izvede u duhu, i postavi me usred polja, koje bijaše puno kosti. I provede me pokraj njih unaokolo, i gle, bijaše ih vrlo mnogo u polju, i gle, bijahu vrlo suhe
I reče mi: sine čovječji, hoće li oživjeti ove kosti? A ja rekoh: Gospode Gospode, ti znaš.
Tada mi reče: prorokuj za te kosti, i kaži im: suhe kosti, čujte riječ Gospodnju.
Ovako govori Gospod Gospod ovijem kostima: gle, ja ću metnuti u vas duh, i oživjećete...

...Tada stadoh prorokovati, kako mi se zapovjedi; a kad prorokovah nasta glas, i gle potres, i kosti se pribirahu svaka ka svojoj kosti.
I pogledah, i gle, po njima izidoše žile i meso, i ozgo se koža navuče; ali duha ne bješe u njima.
Tada mi reče: prorokuj duhu, prorokuj, sine čovječji, i reci duhu: ovako veli Gospod Gospod: od četiri vjetra dođi, duše, i duni na ove pobijene da ožive.
I prorokovah, kako mi se zapovjedi, i uđe u njih duh, i oživješe, i stadoše na noge,.."

Kao sto se jasno vidi iz vizije,opisan je proces fizicke rekonstrukcije mrtvih ljudskih tela koji su prvo "sklopljeni'Bozjom intervencijom a zatim su primili zivotnog duha i ustali su na noge,,potpuno zivi i funkcionalni !!!
Kao sto je vec bilo recenbo,vaskrsenje je fundamentalno verovanje hriscana dok ostali to ignorisu ili jednostavno odbacuju.
I na tarabama piše svašta.

Evo Bibliskog izvestaja:

Jez.37,1-5.7-10;

Kao sto je vec bilo receno,vaskrsenje je fundamentalno verovanje hriscana dok ostali to ignorisu ili jednostavno odbacuju.
ok ali mi odgovori na prosto pitanje..gde ces smestiti sve te ljude?
gde ce ziveti?
sta ce jesti?
i koliko ce biti stari?

Mozda...a sta ako to nije slucaj nego upravo obrnuto...?
Sta mislis,ko ce vise dobiti a ko ce vise izgubiti,oni koji su verovali Bibliji ili tarabama ? :D
to je osnova vere..da ces biti nagradjen u sledecem zivotu..ali sta ako se debelo razocaras?
sta ako nema tog raja?
i na kraju sta znaci verovati bibliji?
evo ti mone..ona smatra da ostali vernici pogresno tumace bibliju i da je samo njena verzija tumacenbja istinita i da ce samo ona zavrsiti u raju ali ne recimo i ti koji bibliju tumacis na nacin kako to radi recimo SPC..
koliko postoji frakcija unutar samo jedne verske zajednice i neke se razlikuju cak i u fundamentalnim tumacenjima.

i na kraju..zasto Bog dozvoljava razlicita tumacenja biblije?

ok ali mi odgovori na prosto pitanje..gde ces smestiti sve te ljude?
gde ce ziveti?
sta ce jesti?
i koliko ce biti stari?
Hmmm,koliko ja znam,ponekad cak i mi ljudi mozemo resiti problem smestaja viska gostiju a kamoli Gospodar citavog kosmosa,Bog Nebeski koji je stvorio citavi kosmos ukljucujuci i ovu nasu malu plavu planetu !?
Nebo je preveliko i moze veoma lako izdrzati bilo kakvu korekciju proporcija ove planete ,a o ostatku kosmosa i da ne govorimo.
Ako Bog moze vracati zivot ,dakle kontrolisati i upravljati zivom materijom,zasto mislis da ne moze to isto i sa nezivom materijom ili jos preciznije - u tren oka da jednostavno promeniti proporcije nezive prirode ( ove nase planete) ?

Poslednja izmena:

Back