Zašto verujemo?

Čitavo čovečanstvo je milenijski trovano razno raznim religijskim glupostima i ispiranjem mozga od malih nogu. Nekoliko nas je rođeno stvarno pod veoma srećnim okolnostima gde je vladao zdrav razum i kritičko razmišljanje.
Ne bih ja bas tako lako na tvom mestu davala izjave tipa da si ti rodjen pod srecnim okolnostima a ja npr. ne jer sam vernik.
U srecne okolnosti svasta nesto ulazi :)

Ја тебе питам да ли атеисте угрожава прича о Богу у кога не верују ? Да разјаснимо то да ли то неком смета или не.
Ugrožava jer kada se radi o osnovnim ljudskim pravima tu je vera ta koja sprečava realizaciju ljudskih prava.
Evo žene neće da nose neku krpetinu i ode im glava.

Ugrožava jer kada se radi o osnovnim ljudskim pravima tu je vera ta koja sprečava realizaciju ljudskih prava.
Evo žene neće da nose neku krpetinu i ode im glava.
Помешао си шеријатску државу и питање вере. Не говоримо сада о томе да ли шеријатска држава има смисла или нема. То је друга тема.

Lično iskustvo se ne može uzeti kao dokaz zapostojanje Boga jer je to samo lično iskustvo pojedinca. Dokaz se potvrđuje kroz eksperiment koji radi kod svakog pojedinca.Kada bi zaista postojao neki ritual koji bi radio kod svakog pojedinca i kada bi se posle njegovog izvođenja pojavio Bog to bi onda bio dokaz da Bog postoji i tada bi smo svi bili gigurni u postojanje Boga.

Trebao si ili drugi naslov ili drugi sadržaj...i da skratiš 🤣
Ali koliko sam te ja shvatio ti i ne tražiš naše mišljenje već samo obaveštavaš o svom.

Ako imaš neko pitanje, daj to jasno. Ja samo da dodam da čovek može da bude ateista pa da mu se desi da promeni uverenje, uglavnom zbog nekog ličnog "čuda".
Не може. Како ће изаћи једном кад уђе у ту секту атеиста?
Често се чује данас да неко припада тој секти. То све масони!

Mrav je nesposoban da shvati šta je čovek, još manje je sposoban da dokaže drugim mravima da čovek postoji, ni sam čovek ne može dokazati mravima da postoji, a ako bi se potrudio, mravi bi ga shvatili kao neku neshvatljivu silu.
To je paralela sa:
Čovek je nesposoban da vidi Boga, pa čak i da shvati šta je Bog, još manje je sposoban da dokaže drugima da Bog postoji, ni sam Bog ne može dokazati ljudima da postoji, a kad se potrudi, ljudi ga shvate kao neku neshvatljivu silu.
A jel mravi veruju u postojanje čoveka?

Pa dobro. I da si doktor nauka ne znaš sve...

Ja nisam. Drop aut sam.

Znači veruješ u svetlosnu godinu a u višu silu koja određuje te Zakone ne?

Religija je religija. Nauka o višim silima.
Hrišćanstvo, i ostale monoteističke religije su najpragmatičnije jer su fokusirane na pojedinca koji pripada masi.

Tako postoje i religije koje se zasnivaju na nauci...i koje su uglavnom ateističkog karaktera. Ateisti su postali veći vernici svoje nauke nego teisti svojeg Božanstva...
Koliko se nalupa u nekoliko rečenica...

Viša sila... šta je to?
U pravu svaka nepogoda. :)

U onom što pokušavamo da objasnimo bilo verovanjem ili znanjem(koja se prepliću) ono što je ipak nepoznato. Nedokučivo, ono što ni religija ni nauka ne znaju.
Van našeg shvatanja, iako pak razumemo određeni deo, ili samo mislimo da razumemo. Ili nas programiraju da znamo šta da verujemo a opet Istina je tamo negde...

Šta je za tebe viša sila?

U pravu svaka nepogoda. :)

U onom što pokušavamo da objasnimo bilo verovanjem ili znanjem(koja se prepliću) ono što je ipak nepoznato. Nedokučivo, ono što ni religija ni nauka ne znaju.
Van našeg shvatanja, iako pak razumemo određeni deo, ili samo mislimo da razumemo. Ili nas programiraju da znamo šta da verujemo a opet Istina je tamo negde...

Šta je za tebe viša sila?
Za mene viša sila ne postoji.
Ako nešto ne znamo, onda ne znamo.
Ako znamo da je sila, moramo dokazati da je sila. Koja i kakva. Kako se manifestuje. Eksperimentalno potvrditi.

Back