Zašto (u) brak?

Joj, vrlo rasiren izraz nazalost.... Obicno se govorilo ne za decu iz gradjanskih brakova nego za vanbracnu, decu samohranih majki.
Ja sam dakle imala sreću da odrastam u Zemunu. Dakle, niti jednom, ponavljam niti jednom u mom naselju, u dve osnovne škole, jednoj muzičkoj, srednjoj itd... niko nije pomenuo da sam "kopile". Za taj izraz sam čula tek kada sam se bila zabavljala sa jednim crkvenjakom, koji mi je ozbiljno rekao da ja pošto sam "kopile nemam iste blagoslove od Boga, na šta sam se okrenula i nikada ga više videla. Inače, zaista... u mojoj školi je bilo svega. Ja sam rasla bez roditelja, ali je bilo i puno razvedenih, ovoga , onoga.. puno nacionalnosti, više je bilo važno da smo svi pioniri i da obavljamo svoje dužnosti, a ne pamtim da se iko pitao o porodičnoj situaciji.. Tako da ja ne znam odakle svi vi imate takva iskustva. A rođena sam davno...

No, tek danas je to glupo. Tako da... uzimaju se u brak jer je ona do zuba u trudnoći da ne bi imali kopilad? Sad kao da ste me prebacili u neki prethodni vek, potpuno sam u čudu. I sama se nisam htela udati kada sam bila u drugom stanju, zaboga, boli me uvo za brak. Bitno mi je bilo da smo svi živi i zdarvi. Dala sam samo deci prezime oca jer je to kod nas uobičajeno. I naravno da niko u školi ne zna da li su deca rođena u braku ili ne. Čak otkrila sam na poslednjoj proslavi, da većina roditelja dece uopšte nisu u braku.

Najbolje mi je kad čujem oženjene ili udate ljude/žene koji se krešu sa strane sve u 16 kako pričaju o porodičnim vrednostima i braku.
Oni dakle to doživljavaju kao čisto socijalnu ustanovu, ništa više. Ali se osećaju ponosno što su u braku što imaju decu, kao da su postigli ne znam kakvo postignuće u životu. Kako je to plitko. I još dele savete. I na insta i fejsu su svi nasmejani, cela porodica divna. Da ih vide ljudi hahaha:lol:

A i svi oni mučenici koji odavno još ne vole svoje partnere, ali ostaju jer nemaju drugi izlaz. I ne žele ni prevaru da vrše jer ih grize savest. A ljubav davno prošla. No, ne grize ih savest da svi redovno kradu i kraduckaju, podmićuju i ostalo što se kod nas radi. Nego, eto ovo je neka porodična vrednost , pa da je imaš.

Sa druge strane, ljubav je nešto.. što vredi, zaista vredi.
I onda imaš mlade ljude koji su svi anksiozni što im eto idu godine a nisu obavii i tu "dužnost"... baš šteta. Možda žele decu? Ok je to, naravno, no bolje im je da se skoncentrišu da za decu traže nekog pouzdanog, sa kim će biti u dobrim odnosima kad i ljubav prođe, nego da se zadovolji sredina i da se prođe ta nužna stvar - ulaska u brak.

Ja sam dakle imala sreću da odrastam u Zemunu. Dakle, niti jednom, ponavljam niti jednom u mom naselju, u dve osnovne škole, jednoj muzičkoj, srednjoj itd... niko nije pomenuo da sam "kopile". Za taj izraz sam čula tek kada sam se bila zabavljala sa jednim crkvenjakom, koji mi je ozbiljno rekao da ja pošto sam "kopile nemam iste blagoslove od Boga, na šta sam se okrenula i nikada ga više videla. Inače, zaista... u mojoj školi je bilo svega. Ja sam rasla bez roditelja, ali je bilo i puno razvedenih, ovoga , onoga.. puno nacionalnosti, više je bilo važno da smo svi pioniri i da obavljamo svoje dužnosti, a ne pamtim da se iko pitao o porodičnoj situaciji.. Tako da ja ne znam odakle svi vi imate takva iskustva. A rođena sam davno...
Не знам што те толико погађа. Има свакаквих људи. Па има родитеља који скривају трудноћу своје неудате ћерке и дају дете на усвајање или је натерају да абортира, да се сакрије срамота. Еј, унуче срамота? Твоје унуче срамота? Дете твог детета? То би требало да је љубав на квадрат а не срамота.
Шта онда очекивати од других?
Лично нисам осетљиве природе у смислу да сам увредљива. И овде никада никога нисам пријавила, ставила на игнорисање, ако игноришем- игноришем док читам. Али се сећам да је неко за моје дете написао управо то. Више ни не знам ко је у питању, али ми је остало урезано да се неко усудио.
И то сам игнорисала. Сећам се да сам само помислила можда ће то копиле сутра бити лекар, ватрогасац, спасилац горске службе, или сасвим досадан али храбар човек који ће управо теби спасити живот.
Пишемо ми овде свашта. И треба, форум зато служи. Умем и ја да будем отровна, груба, признајем. Али када нешто коментаришем, то су увек појаве у друштву, оно што нас окружује, уопштено. И ту се неко може сам препознати и осетити прозвано. Али никада, никада не вређам лично. Никада некоме нисам рекла да је луд, глуп и слично.

Ne znam, imam neku dalju tetku iz BG koja je iz dobrostojece porodice, pa je njena majka isprva pritiskala da se udaje to...i na kraju taj pritisak je bio 'ocu naslenika', da rodi.

Ona je valjda otisla na neku zurku, sta li, ostala trudna, rodila cerku i nikad niko nije saznao ko je otac tog djeteta niti se taj tip ikad pojavio. Vjerovatno ona zna ko joj je napravio dijete, ali nikakvog dodira taj muskarac nema sa njima.

Ova je dobila unuka, tacnije unuku i mirna bosna. :lol:

Sa druge strane, ljubav je nešto.. što vredi, zaista vredi.
Pa zato ti nemas srece.
Ne slusas sta ti se kaze i uvek biras pogresnog!
A cemu ti sluzi forum.
Valjda da bi nesto pametno naucila.

Koliko puta treba da ti se kaze da ljubav ne postoji❗
Postoji samo (postovanje)
iz koje nastaje i radja se ta Ljubav.
Ako se ima te paznje i briga prema nekome sa kim zivis onda evo i te ljubavi i srece.
Brak i ljubav prema partneru trazi zrtvu!
Hvala Bogu Ja sam taj sklad i dogovor sa partnerom nasao pre stupanja u brak.
I ako nece tako onda ne moze nikako..!
Za najmanju sitnicu i zanemarivanje partnera i razne budalastine za oboje vazi isto pravilo.
Ima da se polozi racune jednom prema drugom i objasni gluposti takvog ponasanja !

Sve drugo vodi u propast, mrznju i nepoverenja jednom prema drugom kad tad.

Ja sam sada srecan covek i pronasao sam sav taj sklad i lepotu zivljenja, a nepostovanje jednom prema drugom sveo na 0-tu toleranciju !

Ali to sam Ja !

I onda imaš mlade ljude koji su svi anksiozni što im eto idu godine a nisu obavii i tu "dužnost"... baš šteta.
Neiskusni su i neznaju za lepotu zivljenja.
Meni je uvek lepo pa makar nemao nista u nekoj zabiti.
Molim Boga samo za zdravlje.

Možda žele decu? Ok je to, naravno, no bolje im je da se skoncentrišu da za decu traže nekog pouzdanog,
E tu se slazem sa tvojom konstatacijom.
Da nadju nekog Pouzdanog!
Sve drugo nebitno.
sa kim će biti u dobrim odnosima kad i ljubav prođe,
Veruj mi na rec da ta Ljubav nece nikada nestati ako se ima paznja i postovanja jedno prema drugom.
nego da se zadovolji sredina i da se prođe ta nužna stvar - ulaska u brak.
Tako je..

Ja ću se udati kad ovi iz porodičnog zakona usvoje moju ideju koju sam nazvala "bračna dozvola", a ide odoka ovako: zaljubite se, zavolite i želite u brak, odete u opštinu, potpišete i dobijete Bračnu dozvolu koja važi godinu dana, kao recimo registracija auta ili kasko..prođe 12 mjeseci, hoćete i dalje da ste u braku-opština, produžiš još godinu..i sve tako dok postoji želja obostrana :D
Prema Porodičnom zakonu, možeš da poništiš brak ukoliko je sklopljen iz fizičke ili gradjanske zablude...Mislim da ti dodje na isto ;)

И ја мислим да су након страсти и заљубљености све оно што даље иде уз стабилан однос- поштовање, подршка, доследност...= љубав, заправо одлуке.
На страст и заљубљеност не можеш да утичеш, или се деси или не. Али на ово остало још како можеш, ако желиш, уколико се десило прво.
Они који као воле оне који их киње, вуку за нос, играју игрице,... то није љубав, то је патологија.

Najbolje mi je kad čujem oženjene ili udate ljude/žene koji se krešu sa strane sve u 16 kako pričaju o porodičnim vrednostima i braku.
Oni dakle to doživljavaju kao čisto socijalnu ustanovu, ništa više. Ali se osećaju ponosno što su u braku što imaju decu, kao da su postigli ne znam kakvo postignuće u životu. Kako je to plitko. I još dele savete. I na insta i fejsu su svi nasmejani, cela porodica divna. Da ih vide ljudi hahaha:lol:
👍🏻
Vinicio-Barrientos-Carles-57-—-El-gato-de-Schrodinger-primera-aproximacion-1.jpg
⬇️
A i svi oni mučenici koji odavno još ne vole svoje partnere, ali ostaju jer nemaju drugi izlaz. I ne žele ni prevaru da vrše jer ih grize savest. A ljubav davno prošla. No, ne grize ih savest da svi redovno kradu i kraduckaju, podmićuju i ostalo što se kod nas radi. Nego, eto ovo je neka porodična vrednost , pa da je imaš.
Znaci rade ovaj misaoni eksperiment😉
Ma salim se😉
To pravilo vazi kada si slobodna osoba pa probaj koga god hoces do mile volje.
Naravno da si u pravu sa ovom konstatacijom.
Licno dugo mi je trebalo, ali sam pronasao.
Najbolju I Najlepsu
Po svemu !

Ne znam, imam neku dalju tetku iz BG koja je iz dobrostojece porodice, pa je njena majka isprva pritiskala da se udaje to...i na kraju taj pritisak je bio 'ocu naslenika', da rodi.

Ona je valjda otisla na neku zurku, sta li, ostala trudna, rodila cerku i nikad niko nije saznao ko je otac tog djeteta niti se taj tip ikad pojavio. Vjerovatno ona zna ko joj je napravio dijete, ali nikakvog dodira taj muskarac nema sa njima.

Ova je dobila unuka, tacnije unuku i mirna bosna. :lol:
Pa to je sve u redu. Neki ljudi ne žele brak, ali žele decu. Ima i parova koji ne žive zajedno, ali su uz dogovor dobili decu. Ukoliko deca odrastaju u stabilnom okruženju, sve bude dobro.
Ima više danas žena u kasnim 30tim koje razmišljaju o dobijanju dece sa spermom donora. Ja sam se za to bila raspitivala, ali kod nas u Srbiji tada nije bilo, već mi je ginekolog pominjao Makedoniju, ako se dobro sećam ili Poljsku. No, nije bilo potrebe što se mene tiče.

Dakle, jako želiš decu, ali ne vidiš na vidiku nikoga ko bi mogao da bude muž ili partner sa kojim bi živeo. Naravno da nećeš odustati od deteta ili dece. Posebno ako još imaš roditelje koji bi bili srećni da imaju unuke, ali i da nisu. To su neke stvari od kojih žena ne treba da odustaje, ako joj je želja da ima dete jača od bilo kakvih problema koje može zamisliti. A većina jeste.

Ako se dvoje nadju da funkcionisu zajedno i da ih je briga za formalnosti, svaka cast. Tesko je zadrzati taj nivo u drustvu dje su brakovi i svadbe 'obavezne', ali ti ljudi obicno ni ne razmisljaju o tim stvarima, tako da njima vjerovatno ni ne dolazi na ideju da osudjuju druge koji su zadrzali tradiciju.

I da izigravaju kako je njihov nacin bolji, moderniji, iskreniji, napredniji od braka.

Pa to je sve u redu. Neki ljudi ne žele brak, ali žele decu. Ima i parova koji ne žive zajedno, ali su uz dogovor dobili decu. Ukoliko deca odrastaju u stabilnom okruženju, sve bude dobro.
Ima više danas žena u kasnim 30tim koje razmišljaju o dobijanju dece sa spermom donora. Ja sam se za to bila raspitivala, ali kod nas u Srbiji tada nije bilo, već mi je ginekolog pominjao Makedoniju, ako se dobro sećam ili Poljsku. No, nije bilo potrebe što se mene tiče.

Dakle, jako želiš decu, ali ne vidiš na vidiku nikoga ko bi mogao da bude muž ili partner sa kojim bi živeo. Naravno da nećeš odustati od deteta ili dece. Posebno ako još imaš roditelje koji bi bili srećni da imaju unuke, ali i da nisu. To su neke stvari od kojih žena ne treba da odustaje, ako joj je želja da ima dete jača od bilo kakvih problema koje može zamisliti. A većina jeste.
Tu se javlja drugi, veci, problem.

Ako je prirodno a u 90% slucajeva i potrebno da dijete ima oba roditelja, zasto bi se tebi dozvoljavalo zakonski da mozes sama? Opet nije sigurno da se takvim izborom dobija ono sto je najbolje za dijete.

Ako mene pitas, prvi uslov za to bi bila ogromna kolicina novca kojom dokazujes da ti partner nije potreban u finansijskom smislu.

Onda jos milion dokaza kojim dokazujes da ti nikako nije potreban, pa razne studije (kojih vjerovatno nema) koje dokazuju da je bolje ili jednako dobro da dijete odrasta sa samo jednim roditeljem...

Tu se javlja drugi, veci, problem.

Ako je prirodno a u 90% slucajeva i potrebno da dijete ima oba roditelja, zasto bi se tebi dozvoljavalo zakonski da mozes sama? Opet nije sigurno da se takvim izborom dobija ono sto je najbolje za dijete.

Ako mene pitas, prvi uslov za to bi bila ogromna kolicina novca kojom dokazujes da ti partner nije potreban u finansijskom smislu.

Onda jos milion dokaza kojim dokazujes da ti nikako nije potreban, pa razne studije (kojih vjerovatno nema) koje dokazuju da je bolje ili jednako dobro da dijete odrasta sa samo jednim roditeljem...
Ne volim kada ljudi odmah počnu sa navođenjem problema.
Ja sam čovek koji voli da rešava probleme.
Imam svoju agendu.

Ovo što si gore napisao a što sam boldovala je za mene strašno. Kako uopšte možeš nešto tako da napišeš? To nije mišljenje ni 5% ljudi u sredini gde živim, a to je bgd. Da ti ne kažem ne znam odakle si izašao...

Slazem se i stvar iz kog ugla se gleda.
Lepo je biti samostalan.
Radis sta hoces i provodis se sa kim god hoces.
Skupa je to cena,
U starosti si sam-a !
Dakle, jako želiš decu, ali ne vidiš na vidiku nikoga ko bi mogao da bude muž ili partner sa kojim bi živeo.
Veruj mi da se nadje.
Treba biti veliki borac i zainteresovanost prema svakoj osobi!
Otkud znas kakav je ili kakva je ako ne pruzis toj osobi sansu.

Ja sam upoznao mnogo predivnih osoba i na forumu.
A idealnu osobu sa kojom sada delim zivot na 20km svega od mene.

Naravno da nećeš odustati od deteta ili dece. Posebno ako još imaš roditelje koji bi bili srećni da imaju unuke, ali i da nisu. To su neke stvari od kojih žena ne treba da odustaje, ako joj je želja da ima dete jača od bilo kakvih problema koje može zamisliti. A većina jeste.
Slazem se.,ali to samo kao krajnja mera ako se ne nadje.
Zato ne treba nikada odustati od pronalaska idealnog partnera.
Sa decom ili bez dece.

Back