Зашто турску кафу зовете "домаћа"?

Bela kafa se pravi tako što se prvo otopi šećer u šerpi, zatim se dodaje mleko i meša dok se šećer ne rastvori, potom se sipa turska kafa i kuva par trenutaka na tihoj vatri, i na kraju se služi. Ključ je u karamelizovanom šećeru, punomasnom mleku i nežnom kuvanju.
Crni ti, pa ko jos sluzi kafu u serpi ?

Kad god sam negde gde kuvaju kafu ( van kuće naravno ) naručujem tursku kafu, onda se kelner nađe pametan da me ispravi pa kaže domaću mislite, e onda ja kažem ne domaću, tursku sine, mi kafu ne gajimo i tu priča prestaje.

Па ни Турци кафу не гаје ;)

Ni Espressijanci ne gaje espreso, ali
Да ли схваташ, да ако је аргумент да се кафа не гаји овде, и да зато не може да се зове "домаћа кафа", онда из истог разлога не може да се зове ни "турска кафа", јер се ни у Турској не гаји?
А Еспресијанци не постоје, еспресо праве Италијани од бразилске кафе, па га онда продају Бразилцима ;)

А уз то Турци ни не пију "турску кафу" :)
Znam, al je kod nas došla s Turcima i tako se zapatila. Ono što meni smeta je menjanje istorije i činjenica. Počelo je da nam smeta sve što je starije od 2000 na ovamo. Kao da nismo postojali pre toga, stidimo se opanka, preslice, šljive i svinja. E pa žao mi je, ali 99% nas je došlo iz nekog sela, bilo nepismeno i bavilo se poljoprivredom. Miloš Obrenović je bio seljak, čisto da ne zaboravimo i nepismen, Karađorđe takođe. Seljak je branio i odbranio ovu zemlju, seljak je podneo najteži teret svih okupacija i najviše stradao. Kvazi građani su od seljaka napravili nešto sramotno i čega se treba stideti. Na pamet mi ne pada da se stidim svojih korena. Nacije se ponose svojom istorijom mi je se stidimo. Negde treba podvući crtu i reći dosta je, mi smo to što jesmo i koliko god se neko trudio činjenice se ne mogu obrisati kao da ne postoje. Kod mene je to turska kafa.

А уз то Турци ни не пију "турску кафу" :)
pa kad vidis skoro svako tradicionalno srpsko jelo ima u sebi pasulj, kukuruz, paradajz, papriku...
sve sto je stiglo na ove prostore u 18-19 stom veku
ni nemanjici ni car lazar ni kraljevic marko nisu jeli punjene paprike, prebranac, kacamak....

Да ли схваташ, да ако је аргумент да се кафа не гаји овде, и да зато не може да се зове "домаћа кафа", онда из истог разлога не може да се зове ни "турска кафа", јер се ни у Турској не гаји?
А Еспресијанци не постоје, еспресо праве Италијани од бразилске кафе, па га онда продају Бразилцима ;)
Aha, ok. Sad shvatam :mrgreen:
Nisam obratila punu pažnju na deo posta na koji si se nadovezao.

A onaj drugi argument što nisi citirao...?

Znam, al je kod nas došla s Turcima i tako se zapatila. Ono što meni smeta je menjanje istorije i činjenica. Počelo je da nam smeta sve što je starije od 2000 na ovamo. Kao da nismo postojali pre toga, stidimo se opanka, preslice, šljive i svinja. E pa žao mi je, ali 99% nas je došlo iz nekog sela, bilo nepismeno i bavilo se poljoprivredom. Miloš Obrenović je bio seljak, čisto da ne zaboravimo i nepismen, Karađorđe takođe. Seljak je branio i odbranio ovu zemlju, seljak je podneo najteži teret svih okupacija i najviše stradao. Kvazi građani su od seljaka napravili nešto sramotno i čega se treba stideti. Na pamet mi ne pada da se stidim svojih korena. Nacije se ponose svojom istorijom mi je se stidimo. Negde treba podvući crtu i reći dosta je, mi smo to što jesmo i koliko god se neko trudio činjenice se ne mogu obrisati kao da ne postoje. Kod mene je to turska kafa.
Не знам зашто имаш утисак да се стидимо своје традиције, мени се чини да се дешава управо супротно, али то овде свакако није тема.
У сваком случају, турска кафа није део наше традиције.
Да се разумемо, немам ништа против да се домаћа кафа назива турском, и ја је обично тако зовем :)

Poslednja izmena:
Kako se neko piće ili jelo zove, najmanje je relevantno, dokle god se zna na sta se misli.

Fora je sto ono sto mi zovemo turska/domaca/bosanska kafa ima takodje dosta varijacija i slicnih nacina spremanja.
Od tradicionalanog nacina, sto bi Cune Gojkovic rek'o "kafu mi draga ispeci", do moderne dve varijante: sa kljucalom vodom i mesanjem, ili sa vrucom vodom i bez mesanja.
Plus, razne sorte, koje i te kako menjaju celu pricu.

Nakon decenija eksperimenata sa raznim sortama i nacinom spremanja, licno mi najvise odgovara moderni, bez kljucanja vode i bez mesanja.
A od svih komercijalnih sorti (široko dostupnih), 100% arabica, marke Najjar (iz Libana).
Naravno, ni govora o nekom šećeru.

Pored turske (kako je ja zovem), volim i dobar espresso, ali retko nadjem dobar u Nemackoj, jer mu ne odgovara ova vlazna klima.
Tako da se drzim turske 😎

Itekako je piju i ponose se njome.

Samo tražiš "Türk kahvesi".
Нисам рекао да Турци немају "своју" кафу, и верујем да се поносе њоме, али заиста нисам приметио да је "итекако пију", а прошпартао сам Турском помало :)
Колико сам видео, тамо сви пију турски чај, и такође су врло поносни на њега, а и гаје га у Турској.
Иначе, Турци су престали да масовно пију кафу, иу прешли на чај, у време реформи Кемала Ататурка, јер је он захтевао да се Турска окрене себи и својим ресурсима, а како су губитком арапских територија, Турци изгубили домаће изворе кафе, и морали би да је увозе, окренули су се чају.

Нисам рекао да Турци немају "своју" кафу, и верујем да се поносе њоме, али заиста нисам приметио да је "итекако пију", а прошпартао сам Турском помало :)
Колико сам видео, тамо сви пију турски чај, и такође су врло поносни на њега, а и гаје га у Турској.
Иначе, Турци су престали да масовно пију кафу, иу прешли на чај, у време реформи Кемала Ататурка, јер је он захтевао да се Турска окрене себи и својим ресурсима, а како су губитком арапских територија, Турци изгубили домаће изворе кафе, и морали би да је увозе, окренули су се чају.
Slažem se da je postojao period kad se kafa u Turskoj praktično nije uopšte pila, u skorije vreme to je bilo krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih.

Danas je došlo do eksplozije, u poslednjih 4-5 godina je potrošnja kafe u Turskoj dostigla skoro 200 hiljada tona godišnje, to su zvanični podaci.

Naravno, dosta od toga ide na espreso i druge vrste kafe, ali je turska kafa isto doživela renesansu.

Не знам зашто имаш утисак да се стидимо своје традиције, мени се чини да се дешава управо супротно, али то овде свакако није тема.
Да се разумемо, немам ништа против да се домаћа кафа назива турском, и ја је обично тако зовем :)

Ali ne zovemo 'domaća' 🤷‍♀️
Podomaćili su je neotradicionalci, veštačkim putem.
Раније се "турска кафа" звала једноставно КАФА јер друге нису ни постојале.
Израз "турска кафа" почео је масовније да се користи кад су се појавиле и друге врсте и начини спремања кафе.
Онда је израз "домаћа кафа", који свакако није погрешан, добио на популарности деведесетих, кад атрибут "турски" овде баш и није био пожељан.

ja sam seljak u srcu i dusi <3

Slažem se da je postojao period kad se kafa u Turskoj praktično nije uopšte pila, u skorije vreme to je bilo krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih.

Danas je došlo do eksplozije, u poslednjih 4-5 godina je potrošnja kafe u Turskoj dostigla skoro 200 hiljada tona godišnje, to su zvanični podaci.

Naravno, dosta od toga ide na espreso i druge vrste kafe, ali je turska kafa isto doživela renesansu.
Јесте, али добар део те кафе попију страни туристи, јер је и туризам у Турској доживео експлозију :)

Takav utisak sam stekla prolazeći kroz razne mreže, a i u kontaktu sa raznim ljudima.
Nagomilano nezadovoljstvo se ovde izlilo, priznajem na neprimerenom mestu, ali šta sad, imam i ja dušu.
Kafa uopšte nije deo tradicije ali se uselila sa Turcima i nekih 500 godina je uvelo u tradiciju.
Ako može sarma može i kafa.

Јесте, али добар део те кафе попију страни туристи, јер је и туризам у Турској доживео експлозију :)
To je tačno.

Evo ja kad se nađem u Turskoj pijem ili raki ili tursku kafu.

Ili oboje.
z:mrgreen:

Back