Зашто апостоли не напомињу да се слави недеља., рекох већ раније, али ти то нећеш да прихватиш. Није ни потребно да се дан радости напомиње људима, јер се тада славило Васкрсенње.
Ok, neka bude, nije problem da ljudi slave taj dan radi sebe, ne zbog toga što je Bog to rekao.. Ali šta vam daje za pravo da ukidate Božju zapovest? Vi ste novi "Mojsije"?
Да рекапитулирам оно што сам већ рекла и додам још нешто ново.
- За суботу је заповест била потребна, јер Израиљци до појаве мане у пустињи нису знали ни кад је субота, ни шта је субота. Због тога је Мојсије морао све то да им објашњава, а Бог да их уверава тиме што суботом није давао ману (2Мој. 16.23-30).
Da mi je znati odakle izvodiš ove zaključke...na osnovu Biblije sigurno nije.
- Недеља је дан Христовог Васкресења и Његовог прослављења и победе над грехом, сатаном и смрћу. Васкресење је радост, и радост ту долази сама по себи - без икакве заповести. Заповест о празновању недеље је утолико више излишна, што је недеља и дан силаска Светог Духа на апостоле који их је тада сигурно испунио великом радошћу (Д. ап. 2.1). Апостол. Павле каже: " ако Христос не уста, узалуд проповедање наше, а узалуд и вера ваша " (1Кор. 15.14). Без Ускрса све је узалуд! Јер, да Христос није васкрсао заиста нам ништа друго не би ни преостало него да празнујемо, не само суботу, већ да испуњавамо и сав Старозаветни закон.
Niko ne kaže da vaskrenje nije važno. Imaš Biblijske praznike koji na to upućuju, pasha, praznik beskvasnih hlebova...to Biblija kaže! Zašto ih ne poštuješ? Jer nisi jevrejka? Pa nemoj onda ni Hrista ta slaviš jer je i On bio Jevrejin. Bog je dao šta je mislio da daje, ali čovek je obavijen grehom da sve sam može, da je on najpametniji..."mi znamo bolje od Boga šta je ispravno....Bog nije mislio tako nego ovako...Bog ne treba da nam kaže, mi to već znamo..." Mnogo praznoverja. Ja ću sutra Boga da okrivim što mi nije rekao da treba da svetkujem nedelju. Pošto me je taj isti Bog naučio da se oslanjam SAMO na Sveto Pismo...a u Svetom Pismu me nije obavestio.
Šalješ jednu sasvim pogrešnu sliku o Bogu.
Xaxaxa...čuj sad ovo. Šta, da Hrist nije stradao, onda bi se spasili delima??? Ma daaaj... Mi se spašavamo blagodaću Hristovom....s tim što treba da se pripremimo za život koji nam On nudi, tj da živimo moralno po zakonu koji nam je dat. Isus nije ukinuo zakon kako bi ti volela, kurvanje je i dalje nemoral...Bog se ne menja. Da Hrist nije stradao mi ne bi bili spašeni,...pa sve da smo živeli bez i jednog greha. Ispade da, kada je Hrist stradao za nas, da mi više ne treba da držimo moralni zakon, već šta god da radimo, dovoljno je da rečima pihvatimo Hrista i bićemo spašeni. Koji otpad...ne verujem.
- Св. Писмо говори о недељи као празничном (радосном) дану. Ево и тих места:
"Камен који одбацише зидари, постаде глава од угла. То би од Господа и дивно је у нашим очима. Ево дана који створи Господ, радујмо се и веселимо се у њ! " (Псл. 118. 22-24). Ове речи представљају директно пророштво победе Спаситељеве (Мт. 21.42 ; Д. ап. 4.11). Нема сумње, после " одбацивања камена ", тј. после распећа, тај радосни дан може бити само дан кад се Христос прославио из мртвих, дан када је жалост својих апостола претворио у радост, тј. недеља.
Veselite se u taj dan, kada dođe taj dan...ne kaže se da se subota menja nedeljom ili slične nebuloze.
Пророк Захарије проричући о Христу овако говори: " узећу безакоње те земље у један дан. У тај дан, говори Господ над војскама, зваћете сваки ближњега својега под винову лозу и под смокву " (Зах. 3.8-10). Радост тога дана пророк сликовито описује да ће свако звати свога ближњега под винову лозу и смокву. А као што знамо Христова победа се десила на Ускрс, дакле у недељу . О " том дану " пророк Захарија пише и следеће:
У онај ће дан Господ заклањати становнике јерусалимске, и најслабији међу њима биће у тај дан као Давид, и дом ће Давидов бити као Бог, као анђео Господњи пред њима. 9И у тај дан тражићу да истребим све народе који дођу на Јерусалим; 10И излићу на дом Давидов и на становнике јерусалимске дух милости и молитава, и погледаће на мене ког прободоше; и плакаће за њим као за јединцем, и тужиће за њим као за првенцем. 11У оно ће време бити тужњава велика у Јерусалиму као тужњава у Ададримону, у пољу мигдонском. (Зах. 12.8-11)
Ovo su proročanstva za buduće događaje. Ali u potrazi za opravdanjem si zalutala.
Evo celi kontekst:
„Objаvа:
„Gospodnjа reč o Izrаelu.” Ovаko govori Gospod, koji je rаzаpeo nebesа, zemlji položio temelje i čoveku stvorio duh koji je u njemu: „Evo, učiniću dа Jerusаlim bude pehаr zbog kogа će posrtаti svi okolni nаrodi. I Judа će biti pod opsаdom, kаo i Jerusаlim. Tog dаnа učiniću dа Jerusаlim bude težаk kаmen svim nаrodimа. Svi koji gа budu dizаli zаdobiće teške rаne.
Okupiće se protiv njegа svi zemаljski nаrodi. Tog dаnа”, govori Gospod, „udаriću sve konje smetenošću, а njihove jаhаče ludilom. Nаd Judinim domom otvoriću svoje oči, i nаrodimа ću sve konje slepilom udаriti. Judini knezovi reći će u svom srcu: ‘Stаnovnici Jerusаlimа nаšа su snаgа kojа dolаzi od Gospodа nаd vojskаmа, njihovog Bogа.’ Tog dаnа učiniću dа Judini knezovi budu kаo žerаvnik među drvećem i kаo zаpаljenа bаkljа među snopovimа tek požnjevenog žitа.
I proždirаće nаdesno i nаlevo sve nаrode unаokolo, а stаnovnici Jerusаlimа i dаlje će živeti u svom grаdu, u Jerusаlimu. Gospod će prvo spаsti Judine šаtore, dа se lepotа Dаvidovog domа i lepotа stаnovnikа Jerusаlimа ne bi izdiglа iznаd Jude.
Tog dаnа Gospod će biti zаštitа stаnovnicimа Jerusаlimа, pа će onаj koji posrne među njimа biti tog dаnа snаžаn kаo Dаvid, а Dаvidov dom moćаn kаo Bog, kаo Gospodnji аnđeo pred njimа.
Tog dаnа istrebiću sve nаrode koji dolаze nа Jerusаlim. I izliću nа Dаvidov dom i nа stаnovnike Jerusаlimа duh milosti i molitve, i gledаće u onogа kogа su proboli, nаricаće zа njim kаo što se nаriče zа sinom jedincem, i gorko će gа oplаkivаti kаo što se oplаkuje prvenаc.“
Sve ovo su budući događaji. Više o tome sam pisao na mojoj temi:
http://forum.krstarica.com/showthread.php/488004-POSLEDNJI-DOGA%C4%90AJI-IZ-BIBLIJSKOG-UGLA.
И многи ће се народи прилепити ка Господу у тај дан, и биће ми народ, и ја ћу наставати усред тебе, и познаћеш да ме је послао к теби Господ над војскама (Зах. 2.11)
И Господ Бог њихов избавиће их у тај дан као стадо свог народа, јер ће се камење у венцу подигнути у земљи његовој. (Зах. 9.16).
Kao što sam već rekao, radi se o budućim događajima i odnsi se na Jevreje.
Moram priznati da sam se smejao kada sam čitao u kom kontekstu se ovo tumači.
Da, Hrišćani su novi izabrani narod...preko njih će Bog čudo da napravi...
Пророк Осија пророкује да ће Господ сићи у Ад, и у трећи дан (Васкрс) извести праведне душе из Ада (Ос. 6.2), што потврђује и ап. Павле (1Кор. 15.4).
Izgleda ovo nerazumevanje stihova ide lančano.
Ko je sišao u Ad?
Господ је својим апостолима дао једно пророштво - да ће апостоли због Њега плакати и туговати, а да ће се свет радовати; али ће се њихова жалост претворити у радост када га буду поново видели " у онај дан " (Јн. 16.20-27 ; 14.13-20). Дани жалости су: Велики Четвртак, Велики Петак и Велика Субота кад је Спаситељ био понижен, мучен, распет, и сахрањен. А дан радости је дан Христовог Васкресења - недеља (Мк. 16.9), када је Господ њихову жалост претворио у радост (Лк. 24.41 ; Јн. 20.19-20).
Zašto ne misliš svojom glavom? Koja je svrha verovati u nešto slepo? Slediti tradicije? Zašto sama nešto ne zaključiš...zašto neko drugi mora umesto tebe da izvodi zaključke?