Zasto svetkujemo nedjelju?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Из Јеванђеља као и из посланица ап. Павла се види да се Господ после свог Васкресења јављао својим ученицима десет пута. Најчудније је то да ни за једно од познатих јављања Св. Писмо не каже да се десило у суботу. Од Васкресења до Вазнесења протекло је пет субота а ни у једну од њих Христос није сматрао за потребно да ученике обрадује својим јављањем. Да је то учинио, писци Св. Писма не би пропустили да то и нагласе. А ето, они о суботи ћуте. Од тих десет, нама познатих јављања, последње је било у четвртак, на дан Вазнесења (Мк. 16.14-19 ; Д. ап. 1.3-11), а за три се не зна када су се десила (1Кор. 15.7 ; Мт. 28.16-17 ; Јн. 21.1-14). Оних осталих шест јављања десила су се у недељу; од тога, пет првих јављања десила су се на сам дан Васкресења, дакле на Ускрс, а јављање ап. Томи у осми дан после тога, тј. у следећу недељу.
Прво јављање : (Јн. 20.11-17)
Друго јављање : (Мт. 28.9-10 ; Мк. 16.9)
Треће јављање: (Лк. 24.34 ; 1Кор. 15.5)
Четврто јављање: (Мк. 16.12 ; Лк. 24.13-33)
Пето јављање: (Јн. 20.19-23)
Шесто јављање: (Јн. 20.26-28)

И на крају, да напоменемо, чисто због оних који ово читају и следеће: У следећим стиховима Свето Писмо тврди да ће укинути суботу:
«Не приносите више жртве залудне; на кад гадим се; а о младинама и суботама и о сазивању скупштине не могу подносити безакоња и светковине. На младине ваше и на празнике ваше мрзи душа моја, досадише ми, додија ми подносити.» (Иса. 1, 13-14)
«Ако не послушате и не ставите у срце да дате славу имену мом, вели Господ над војскама, тада ћу пустити на вас проклетство и проклећу благослове ваше; и проклех их, јер не стављате у срце. Ево ја ћу вам покварити усев, и бацићу вам балегу у лице, балегу празника ваших, да вас однесе са собом.» (Мал. 2, 2-3)

«Развали му ограду као врту; потре место састанцима његовим; Господ врже у заборав на Сиону празнике и суботу, и у жестини гнева свог одбаци цара и свештеника.» (Пл. Јер. 2,6)
«И укинућу сваку радост њену, светковине њене, младине њене и суботе њене и све празнике њене.» (Ос. 2.11)
Ето чисто и то да се чује.

Пошто одбацујеш све, осим Библије, морам да ти кажем и ово. Сама Библија је довољна за спасење у смислу да садржи темељни материјал неопходан да нас усмери на прави пут. Међутим, погрешно је Библију сматрати самодовољном и самотумачивом, јер она сама по себи не може дати одговор ни на једно питање. Подразумева се да се Библија мора чувати и разумети преко Божијег Просвећења Светим Духом у оквиру живота Цркве. Господ нас није оставио само са књигом која треба да нас води. Оставио нас је са Црквом Својом у којој нас Дух Свети поучава, и Његово учење допуњава Св. Писмо. Јер се сада, каже ап. Павле, само кроз Цркву обзнањује поглаварствима и властима на небу многоразличита премудрост Божија (Еф. 3.10) - а не преко Библије. Ван Цркве Библија губи значење Свете књиге, јер је обесвећују они који се њом служе ван Цркве својим самовољним тумачењем (Мк. 4.11-12).
На крају, историја твоје заједнице, којој припадаш, се не може знати без књига и чланака насталих изван Светог Писма. И врло често, за вас представља извор информација, утехе, али и поуке како у модерном свету живети. Зар није тако? Можда би то требало да ставимо у Свето Писмо? Па и ви такве ствари узимате за аргуманте против нас.

Opet ti nisi citala navedene argumente tokom diskusije?

Zanimljivo ti je to da neko u 19 veku otrkije da treba svetkovati subotu?

Jevreji svetkuju subotu vec par hiljada godina pa i zadnjihb 2000.

Nju su svetkovali Adam i Eva i sam Bog.

Nju ce ljudi svetkovati na novj zemlji kako akze Biblija.

Konstantin i papstvio su ustanovili nedelju.

To je apska ustanova.

Njima je po proocastvu iz otkrivenja dato 1260 godina vremena da vlada neznabostvo i mrak.

Oni su sve progonili, ubijali i istrebili sto je verobvalo drugacije a sto nisu mogli to se krilo i sluzilo bogu u tajnosti.
Off 12:6 A žena (zajdnica) pobeže u pustinju gde imaše mesto pripravljeno od Boga, da se onamo hrani hiljadu i dvesta i šezdeset dana.
.
Kada su istekle 1260 godina i kada je papstvo izgubilo svoju politicko versku moc, to jest zadobilo smrtnu ranu.
A papa odveden u ropstvo gde je i umro a papska politicka moc je smanjena samo na vatikan.

Vise nije moglo da progoni.

Tada se polako pojavljuju ljudi koji otvoreno propovedaju istinu i prvi put mogu da osnuju crkve a da ne budu progonjeni, ubijani, spaljivani.

Razumes?

Zasto izvrces stihove i kazes da ce Bog ukinuti subotu???

Bog se ljuti na izrailja zbog njihovih greha a kasnije i dobacivanja Mesije. Oni drze sve przanike, urdbe subote a sa druge strane mu grese i odbacili su mesiju

Bog ne prihvata takvu sluzbu.

Nevredi sve to drzati a gresiti kako Bog kaze a pogotvo odbaciti onoga na koga svi ti rpaznici ukazuju..

Treba navesti konteskt 2 Glave P. jjeremijin ne sam jedna tekst van njegovog kontesta.
Zaista nije posteno od tebe.

Dalje kaze:

Plac jerimijin: 2:14 Proroci tvoji prorokovaše ti laž i bezumlje, i ne otkrivaše bezakonja tvog da bi odvratili ropstvo tvoje; nego ti kazivaše utvare lažne i koje će te prognati.

Bog je odbacio Izrailja kao naciju, koji je dobacio spasitelja.

Bog odbacuje njihovu sluzbu koja nema smisla zbog greha i zbog odbacivanja Isusa kasnije.

Ko odbaci Isusa djaba mu da drzi sve ostalo sto mu Bog kaze, to mu nece pomoci.

Ko gresi a drzi bilo koji dan to ne vredi pred Bogom nista.

Kao kada ti neko daje novac jer zeli da ti pomogne, a sa druge strane ti namesta probleme.

Onda kazes, netreba meni tvoj novac, djaba meni tvoj novac it voja pomoc.

To ne znaci da si ti pomoc ili novac zauvek i totalno odbacio.
Ali ti novac i pomoc ne treba od takve osobe.

Isus se javlja 5 puta u jednom danu i sada treba taj dan svetkovati?

Isus se javlja ucenicima 40 dana stalno ne samo nedeljom.

Nije posteno niti ispravno da povadis gde se javljao u jendom danu 5 puta i to naglasavas.

Apg 1:3 Pred kojima i po stradanju svom pokaza sebe živa mnogim i istinitim znacima, i javlja im se četrdeset dana, i govori o carstvu Božjem.

40 DANA SVAKI DAN SE JAVLJAO ISUS UCENICIMA TREBA LI DA SLAVIMO SVAKI DAN ZBOG TOGA?

Cudno je u tome da niko taj dan ne naziva uskrs, dan odmora niti ima reci o tome niti bilo sta sto bi ukazalo na tako nesto.

Cudno je to da se Isus javlja toliko puta u jendom danu ia da nista nista ne kaze o tome niti imamo ikavog izvestaja u svetom pismu o uspostavljanju novog dana za slavlenje.

Isus je uspoistavio krstenje i veceru Gospodnju da se secamo njegove smrti i vaskrsenja i to je jasno zapisano jer sve sto je novo bilo bi jasno zapisano.

Sesti put javljanja Isuovog posle vaskrsenja osmi dan je ponedeljak ne neddelja.

Bogu je vazna poslusnost ne vredi da ljudi drze neka pravila, formu, praznike ,subotu ,kao sto je Isus cesto prebacivao jevrejima a sa druge strane su zli i povareni, cine nepravdu drugima,, pa ih Isus naziva okrecenim grobovima.

To ne vredi pred Bogom.

Djabe drzanje sve ostalo ako nisi potpuno poslusan Bogu i sa druge strane cinis nepravdu.

Djabe sto izrailj cini pravo i zrtvuje kada je u drugim stvarima nepsolusan.

Djabe sto Izrailj drzi subotu, sama subota nikoga nece spasiti, nego poslusnost Bogu u svemu.

1.Sam 15:22 Ali Samuilo reče: Zar su mile Gospodu žrtve paljenice i prinosi kao kad se sluša glas Njegov? Gle, poslušnost je bolja od žrtve i pokornost od pretiline ovnujske.

1.Sam 15:23 Jer je neposlušnost kao greh od čaranja, i nepokornost kao sujeverstvo i idolopoklonstvo. Odbacio si reč Gospodnju, zato je i On tebe odbacio da ne budeš više car.

D

1.Sam 15:22 Ali Samuilo reče: Zar su mile Gospodu žrtve paljenice i prinosi kao kad se sluša glas Njegov? Gle, poslušnost je bolja od žrtve i pokornost od pretiline ovnujske.

Sta znaci ovaj teskt gore?
Kada se izvuce iz svog kontesta onda svasta sa njime moze da se radi.

Bog negoduje na Izrailjski narod zbog greha.

Oni uzivaju mnoge balgoslove i samu subotu kao dan odmora i mira koji uzivaju.
Bog kaze da ce sve to prekinuti.
Zasto?

Ne kaze on da ta pravila vise ne vaze, nego da nece moci da uzivaju u svim tim nejgovim balgoslovima jer na drugu stranu cine greh.

1 Recite braći svojoj: Narode moj; i sestrama svojim: Pomilovana.
2 Prite se s materom svojom, prite se, jer mi nije žena, niti sam joj ja muž; neka odbaci kurvarstva svoja od lica svog, i preljube svoje od dojaka svojih,
3 Da je ne bih svukao golu i učinio je kakva je bila onaj dan kad se rodila, i da je ne bih postavio da bude kao pustinja i obratio je da bude kao zemlja sasušena, i umorio je žeđu.
Osija 2.

Hos 2:5 Jer se mati njihova *****, sramoti se roditeljka njihova; jer govori: Ići ću za milosnicima svojim koji mi daju hleb moj i vodu moju, vunu moju i lan moj, ulje moje i piće moje.

8 Jer ona ne zna da sam joj ja davao žito i vino i ulje, i umnožavao joj srebro i zlato, od kog načiniše Vala.
9 Zato ću uzeti natrag žito svoje, kad bude vreme, i vino svoje, kad bude vreme, i uzeću vunu svoju i lan svoj, kojim bi pokrivala golotinju svoju.
osija 2.

Hos 2:13 I pohodiću na njoj dane valimske, u koje im je kadila i kitila se obocima i grivnama, i išla za svojim milosnicima, i mene zaboravila, govori Gospod.

Bog ce Izrailju uskratiti sve te balgoslove zbog mnogih greha i sluzenje drugim boigovima i zbog toga sto su zaboravili Gospoda a drze samo formu, uzivaju Bozje Blagoslove a sa druge strane cine greh.

Hos 2:16 I tada ćeš me, govori Gospod, zvati: Mužu moj; a nećeš me više zvati: Vale moj.

KADA SE SVE TO DESI I BOG TO ÚCINI SA NJIMA, TADA CE POCETI PONOVO DA SLUZE BOGU:

Hos 2:21 I tada ću se odazvati, govori Gospod, odazvaću se nebesima, a ona će se odazvati zemlji.

Strasno je kada ljudi vade tekst van njegovog konteksta i zloupotrebljavaju ga.
To je greh pred Bogom i prokletstvo.

Poslednja izmena:
Da te niko ne osudjuje za subote, osim ako nezna za koje?

14 I izbrisavši pismo uredbe koja beše protiv nas, i to uzevši sa srede prikova ga na krstu;
15 I svukavši poglavarstva i vlasti izvede ih na ugled slobodno, i pobedi ih na njemu.
16 Da vas dakle niko ne osuđuje za jelo ili za piće, ili za kakav praznik, ili za mladine, ili za subote;
17 Koje je sve bilo sen od onog što htede da dođe, i telo je Hristovo.
Kolosanima 2.

Sta ovo znaci?

Sedmicna subota niakada nije bila sen Hrista vec nas podseca na Bozje stvaranje i svetkovanjem subote dajemo Bogu slavu i cast kao vorcu:

8 Sećaj se dana od odmora da ga svetkuješ.
9 Šest dana radi, i svršuj sve poslove svoje.
10 A sedmi je dan odmor Gospodu Bogu tvom; tada nemoj raditi nijedan posao, ni ti, ni sin tvoj, ni kći tvoja, ni sluga tvoj, ni sluškinja tvoja, ni živinče tvoje, ni stranac koji je među vratima tvojim.
11 Jer je za šest dana stvorio Gospod nebo i zemlju, more i šta je god u njima; a u sedmi dan počinu; zato je blagoslovio Gospod dan od odmora i posvetio ga.
12 Poštuj oca svog i mater svoju, da ti se produže dani na zemlji, koju ti da Gospod Bog tvoj.
2 Mojsijeva.

2.Mo 31:15 Šest dana neka se radi; a sedmi je dan subota, odmor, svet Gospodu;

Subota nas upucuje na stvarnje ne na Hrista.

Isus kaze da je subota i radi coveka i njegovog odmora, ne da bi ukazivala na njega:

Markus 2:27 I govoraše im: Subota je načinjena čoveka radi, a nije čovek subote radi.

Medjutim uvodni stih gore pominje SUBOTE ne subotu.

STA JE APSOTOL HTEO DA KAZE SA TIM SUBOTAMA KOJE SU SEN HRISTA?

Kakvo je to pismo uredbe o kojem govori uvodni stih?

Biblija govori o postojanju 2 zakona. To bi bar svako trebao da zna.
10 zapovesti i ceremonijlani, zakon koji sadrzi celokupnu Izrailjsku sluzbu u hramu sa zrtvovanjima i praznicima koji su sacinjavali PRAZNICNE SUOBTE.
Taj zakon je ukazivao na Hrista, ali ne moralni zakon 10 Bozje zapovesti koji je praviloz ivota za Hrista.
Upravo taj moralni zakon sadrzi 1 zapovest o suboti.

A ceremonijlani zakon sadrzi 7 CEREMONIJALNE Praznicne SUOBOTE:

Imamo ih 7.

Subote, praznicni dani odmora su bili prvi i poslednji dan Praznika presnih hlebova, Dan pedesetnice, Dan trubni, Dan pomirenja i prvi i poslednji dan Praznika senica:

1. 15 nisana - pocetak Praznika presnih hlebova 3 Mojsijeva 23,6,7.

2. 21. nisana - kraj praznika presnih hlebova 3 Mojsijeva 23,8.

3. 6. sivana - Pedesetnica, pedesetog dana posle 16. aviva. 3 Mojsijeva 23, 15-21.

4. 1. etanima - Dan pomirenja ( Ros hasanar) 3 . Mojsijeva 23, 24,25. pocetak gradjanske nove godine.

5. 10. etanima - dan pomirenja (Jom kipur) 3 Mojsijeva 23, 27-32.

6. 15 etanima - pocetak Praznika senica 3 Mojsijeva 23,25.

7. 22 etanima - kraj Praznika senica 3 Mojsijeva 23,36. 4 mojsijeva 29, 12,35.

Bog kaze:

3.Mo 23:37 To su praznici Gospodnji, koje ćete praznovati na saborima svetim da prinesete žrtve ognjene Gospodu: žrtvu paljenicu i dar i žrtvu zahvalnu i naliv, sve kad je čemu dan,
3.Mo 23:38 Osim subota Gospodnjih i osim darova vaših i osim svih zaveta vaših i osim svih dobrovoljnih prinosa vaših, koje ćete davati Gospodu.

To su bile posebne praznicne subote deo ceremonijlanog, obernbog zakona, osim Subote Gospodnje koja je deo 10 zapovesti i kao 4 zapovest.

Ovi praznici Gospodnji su bili pokretni i svake godine su padali u neki rugi dan u sedmici, jer je racunjanje ovih suobta zavisilo od pocetka svete godine, koja se zasnivala na lunarnom kalendaru.

Kada su se poklapale sa sedmicnom SUBOTOM NAZIVNE SU VELIKIM DAN IMA:

Jovan 19:31 A budući da beše petak, pa da ne bi tela ostala na krstu u subotu (jer beše veliki dan ona subota), Jevreji moliše Pilata da im prebiju noge, pa da ih skinu.

SUBOTE GOSPODNJE Su se medjutim svetkovale uvek sedmoga dana u sedmdici.

Káo sen, predslika ili jedna vrsta obrednog prorocastva svi ovi praznici, odnosno sve ove godisnje SUBOTE su ukinute.

Ali sedmicne subote su sacuvane u valsti gospodara od subote.
Marko 2, 28.

И ју страшно ја читам посланице апостола Павла! А ти, зар их не читаш? У ствари да,:!: ти их тумачиш, али их не читаш да, да сад се сетих! Па хајде да поново прочитамо ту реченицу ап. Павла
Да вас дакле нико не осуђује за јело или за пиће, или за какав празник, или за младине, или за суботе; 17Које је све било сен од оног што хтеде да дође, и тело је Христово.
Već sam ti odgovorio, ali evo sad detaljnije...
Znamo da su sledbenici Isusa u početku bili Jevreji, a mnogi od njih su zadražali neka fanatična učenja, kako od fariseja, tako i od sadukeja i sl. Oni su zahtevali od neznabožaca koji su se obratili jevrejskom Bogu, da se obrezuju, da praznuju razne praznike, između ostalog i insistirali na svetkovanju subote. E sad...glavno učenje apostola, koje se vidi kroz ceo kontekst Novog Zaveta, kada je reč o neznabošcima, je da ih uče najosnovnijim stvarima, tj da se ne kurvaju, da ne jedu crkotine, da se ne idolopoklonišu. I apostoli su insistirali da se neznabošcima ne nameće veliki teret koji ne mogu poneti, jer su "mladi" u svojoj veri. Neznabošci su se učili elementarnim stvarima. Subota, kao što sam već jednom rekao, nije centralno pitanje, nije nešto što nas spašava, nešto što je bitno za neznabošce koji su se molili bogovima, prinosili žrtve i sl.
Dakle, apostoli uče neznabošce osnovnim stvarima, i Pavle jasno kaže "Да вас дакле нико не осуђује..." Jer su ih do tada Jevrejski fanatici pritiskali za njih sporednim stvarima...kao što su praznici, subota i sl.
I šta ti ovde nije jasno?

Ја се нисам бавила Светим Писмом, већ сам наводила историјске податке да су Хришћани славили недељу, и то она главна струја а не неки многобошци!
Поред оних списа које сам навела раније, постоје и посебна сведочанства да су хришћани другог века славили недељу као " дан радости и Дан Господњи ". Таква су сведочанства Тертулијана , Оригена, Климента Александријског, Јустина Мученика, св. Игњатија Богоносца и ап. Варнаве (сарадника ап. Павла). Сва ова сведочанства и списи само доказују опште познату чињеницу - да су хришћани празновали недељу много пре цара Константина и његовог указа о " дану Сунца " (321- ве год.).
Дакле, ко и поред тако јасних доказа тврди да је Константин увео у Цркву празновање недеље, или да хришћани празнују недељу због " многобожачког дана Сунца " - тај свесно клевета Хришћане.
О фарисејству могу да ти кажем следеће „Извади најпре брвно из ока свог па ћеш онда видети извадити трун из ока брата свог“ Толико си се везао за суботу да не видиш да си ти тај који одбацује Свето Писмо и то баш оно што ти не одговара
Lepo je što bar priznaješ da se nisi bavila Svetim Pismom, već drugim spisima, koje u ovom trenutku ne trebaju da nas zanimaju. Šta mene briga što su "hrišćani" slavili nedelju? Ima li opravdanja u Bibliji možda? Da nisu apostoli slavili nedelju? Daj Biblijkih argumenata, pusti to šta su i kada su "hrišćani" počeli da upražnjavaju nedelju.
Sumnjam da bi se svetkovanje nedelje održalo do danas da nije bilo Konstantinovog zakona.

Кажеш да у 15. глави Дела Апостолских, апостоли уче многобошце моралном животу. Ипак у стиховима 1-33. где се и помињу ти многобошци о којима говоримо, они се називају и браћом, (15,1), браћом из многобоштва (15, 23), ученицима (15, 10). За њих се говори да им је „Бог који познаје срца“ посведочио, „давши им Духа Светога као нама, и не постави никакве разлике између нас и њих, вјером очистивши срца њихова“. Даље у посланици се пише на следећи начин:
„24 Пошто чусмо да неки изишавши од нас узнемирише вас ријечима, и смутише душе ваше говорећи да се обрезујете и да држите Закон, што им ми не заповједисмо;
............................................................................................................................
28 Јер угодно би Светоме Духу и нама да никакво бреме више не мећемо на вас осим овога што је неопходно:
29 Да се чувате од жртава идолских и од крви и од удављенога и од блуда, (и што нећете да се чини вама не чините другима); од овога ако се чувате, добро ћете чинити. Будите здраво.»

Испада, према твојим тврдњама да је субота велико бреме.
Dobro si zaključila, subota je za neznabošce veliko breme. Što se ostalog tiče, već sam ti odgovorio u prethodnom današnjem postu.
"Пошто чусмо да неки изишавши од нас узнемирише вас ријечима, и смутише душе ваше говорећи да се обрезујете и да држите Закон, што им ми не заповједисмо;"
Kao što sam već napisao, govori se o Jevrejskim fanaticima koji su imali pogrešan pristup ovim neznapošcima. Učili su ih sporednim stvarima, stavljali su im veliki teret. Ovo je jasno kao dan...i ne znam koji je smisao ovih postova u tvojoj odbrani.
Naravno da su i oni nazivani braćom...jasno se kaže, kome je manje dato od njega će se malo i tražiti.

Заиста не видим где апостоли некога уче моралном животу. Пре ће бити да им шаљу утеху као што се и говори у стиховима 31 и 32. Тачно је да се говори и о људима који ће тек постати хришћани, али се посланица (писмо) шаље онима који су већ у хришћанству и које су Јудеји збуњивали својим инсистирањем на поштовању закона Мојсијевог. Иако их сами апостоли хвале и говоре о томе да је Бог и њихова срца испунио вером и Светим Духом, као и оних из јеверејства, ти тврдиш да су они искварени? Да су они криви за увођење недеље? Чекај, па ти ни апостолима не верујеш! А и прве хришћане одбацујеш, пошто је, ипак већина била из многобоштва.
Пази, ви тврдите да је субота занемарена у Цркви и да сте ви открили да се она мора поштовати. Па ваљда би апостоли напомеули браћи из многобоштва да треба да је славе.
Ti ovde sama postavljaš pitanja, i sama na njih odgovaraš.
Da bi se svetkovala Subota, čovek treba da se upozna sa Bogom do tog nivoa. Neznabošci nemaju taj nivo duhovnosti da bi se od njih tražilo da svetkuju subotu. Ponavljam po 100 put. subota nije centralno pitanje. Mi imamo mnogo važnijih i bitnijih pitanaj od subote. Subota jeste bitna, ali ima mnogo bitnijih stvari od nje...a to je da se učimo moralnom životu. Ako je čovek nemoralan, može on ne znam ja šta praznovati, on je za Boga izbrisan.

Занимљиво ми је то да је баш у 19. веку неко открије да треба светковати суботу. И ко други него Јелена Вајт (Ellen G. White). Она је у основи целокупне теологије Адвентиста, сав њихов јеловник се заснивана њеним препорукама. Она је њихов најважнији пророк. Испаде већа и од Христоса. А нама се замера да поштујемо како ти кажеш „мртве“ свеце. Али ти свеци никада нису били већи од Христа, а да се усуде да себе ставе изнад било кога? Ма никада. Бежали су од славе и од тога да некога саветују. А Бог је њих прославио, јер су својим животима они прослављали њега.
Biblija je ta koja otkriva svetkovanje Biblije, zar si toliko slepa da to ne primetiš? I šta meni pričaš o adventistima? Mi smo ovde spomenuli da li je pravilno svetkovati subotu ili nedelju...a ti skrećeš sa tema i hvataš se nekih sporednih puteljaka.
Da, baš su bili pobožni, čim su bežali od toga da nekog savetuju, da nekom pokažu put, da mu pokaži istinu. Mi Boga proslavljamo tako što obraćamo ljude, tako što pomažemo drugima da dođu do Boga, a ne da budemo sebični i da mislimo samo na sebe. Najveće proslavljanje Boga je stvaranje porodice i obrazovanje dece, kada kažem obrazovanje mislim na Biblijsko. Ko je od tvojih "pobožnih" ljudi ulagao u porodicu?
Da se razumemo, mnogo je pobožnih znamenitih ljudi koji su živeli ugodno pred Bogom i koji su ga proslavljali...Ali oni nisu ničim zaslužili da im se mi molimo, pa sve da nas čuju, a mi znamo da su oni sada mrtvi, tj da spavaju i čekaju trenutak vaskrsenja. Čitaj kako će da prođu oni koji komuniciraju sa mrtvima...čitaj, nemoj da umiruješ savest tradicijama.

Зашто апостоли не напомињу да се слави недеља., рекох већ раније, али ти то нећеш да прихватиш. Није ни потребно да се дан радости напомиње људима, јер се тада славило Васкрсенње.
Ok, neka bude, nije problem da ljudi slave taj dan radi sebe, ne zbog toga što je Bog to rekao.. Ali šta vam daje za pravo da ukidate Božju zapovest? Vi ste novi "Mojsije"?
Да рекапитулирам оно што сам већ рекла и додам још нешто ново.
- За суботу је заповест била потребна, јер Израиљци до појаве мане у пустињи нису знали ни кад је субота, ни шта је субота. Због тога је Мојсије морао све то да им објашњава, а Бог да их уверава тиме што суботом није давао ману (2Мој. 16.23-30).
Da mi je znati odakle izvodiš ove zaključke...na osnovu Biblije sigurno nije.

- Недеља је дан Христовог Васкресења и Његовог прослављења и победе над грехом, сатаном и смрћу. Васкресење је радост, и радост ту долази сама по себи - без икакве заповести. Заповест о празновању недеље је утолико више излишна, што је недеља и дан силаска Светог Духа на апостоле који их је тада сигурно испунио великом радошћу (Д. ап. 2.1). Апостол. Павле каже: " ако Христос не уста, узалуд проповедање наше, а узалуд и вера ваша " (1Кор. 15.14). Без Ускрса све је узалуд! Јер, да Христос није васкрсао заиста нам ништа друго не би ни преостало него да празнујемо, не само суботу, већ да испуњавамо и сав Старозаветни закон.
Niko ne kaže da vaskrenje nije važno. Imaš Biblijske praznike koji na to upućuju, pasha, praznik beskvasnih hlebova...to Biblija kaže! Zašto ih ne poštuješ? Jer nisi jevrejka? Pa nemoj onda ni Hrista ta slaviš jer je i On bio Jevrejin. Bog je dao šta je mislio da daje, ali čovek je obavijen grehom da sve sam može, da je on najpametniji..."mi znamo bolje od Boga šta je ispravno....Bog nije mislio tako nego ovako...Bog ne treba da nam kaže, mi to već znamo..." Mnogo praznoverja. Ja ću sutra Boga da okrivim što mi nije rekao da treba da svetkujem nedelju. Pošto me je taj isti Bog naučio da se oslanjam SAMO na Sveto Pismo...a u Svetom Pismu me nije obavestio.
Šalješ jednu sasvim pogrešnu sliku o Bogu.

Xaxaxa...čuj sad ovo. Šta, da Hrist nije stradao, onda bi se spasili delima??? Ma daaaj... Mi se spašavamo blagodaću Hristovom....s tim što treba da se pripremimo za život koji nam On nudi, tj da živimo moralno po zakonu koji nam je dat. Isus nije ukinuo zakon kako bi ti volela, kurvanje je i dalje nemoral...Bog se ne menja. Da Hrist nije stradao mi ne bi bili spašeni,...pa sve da smo živeli bez i jednog greha. Ispade da, kada je Hrist stradao za nas, da mi više ne treba da držimo moralni zakon, već šta god da radimo, dovoljno je da rečima pihvatimo Hrista i bićemo spašeni. Koji otpad...ne verujem.

- Св. Писмо говори о недељи као празничном (радосном) дану. Ево и тих места:
"Камен који одбацише зидари, постаде глава од угла. То би од Господа и дивно је у нашим очима. Ево дана који створи Господ, радујмо се и веселимо се у њ! " (Псл. 118. 22-24). Ове речи представљају директно пророштво победе Спаситељеве (Мт. 21.42 ; Д. ап. 4.11). Нема сумње, после " одбацивања камена ", тј. после распећа, тај радосни дан може бити само дан кад се Христос прославио из мртвих, дан када је жалост својих апостола претворио у радост, тј. недеља.
Veselite se u taj dan, kada dođe taj dan...ne kaže se da se subota menja nedeljom ili slične nebuloze.

Пророк Захарије проричући о Христу овако говори: " узећу безакоње те земље у један дан. У тај дан, говори Господ над војскама, зваћете сваки ближњега својега под винову лозу и под смокву " (Зах. 3.8-10). Радост тога дана пророк сликовито описује да ће свако звати свога ближњега под винову лозу и смокву. А као што знамо Христова победа се десила на Ускрс, дакле у недељу . О " том дану " пророк Захарија пише и следеће:
У онај ће дан Господ заклањати становнике јерусалимске, и најслабији међу њима биће у тај дан као Давид, и дом ће Давидов бити као Бог, као анђео Господњи пред њима. 9И у тај дан тражићу да истребим све народе који дођу на Јерусалим; 10И излићу на дом Давидов и на становнике јерусалимске дух милости и молитава, и погледаће на мене ког прободоше; и плакаће за њим као за јединцем, и тужиће за њим као за првенцем. 11У оно ће време бити тужњава велика у Јерусалиму као тужњава у Ададримону, у пољу мигдонском. (Зах. 12.8-11)
Ovo su proročanstva za buduće događaje. Ali u potrazi za opravdanjem si zalutala.
Evo celi kontekst:
„Objаvа: „Gospodnjа reč o Izrаelu.” Ovаko govori Gospod, koji je rаzаpeo nebesа, zemlji položio temelje i čoveku stvorio duh koji je u njemu: „Evo, učiniću dа Jerusаlim bude pehаr zbog kogа će posrtаti svi okolni nаrodi. I Judа će biti pod opsаdom, kаo i Jerusаlim. Tog dаnа učiniću dа Jerusаlim bude težаk kаmen svim nаrodimа. Svi koji gа budu dizаli zаdobiće teške rаne. Okupiće se protiv njegа svi zemаljski nаrodi. Tog dаnа”, govori Gospod, „udаriću sve konje smetenošću, а njihove jаhаče ludilom. Nаd Judinim domom otvoriću svoje oči, i nаrodimа ću sve konje slepilom udаriti. Judini knezovi reći će u svom srcu: ‘Stаnovnici Jerusаlimа nаšа su snаgа kojа dolаzi od Gospodа nаd vojskаmа, njihovog Bogа.’ Tog dаnа učiniću dа Judini knezovi budu kаo žerаvnik među drvećem i kаo zаpаljenа bаkljа među snopovimа tek požnjevenog žitа. I proždirаće nаdesno i nаlevo sve nаrode unаokolo, а stаnovnici Jerusаlimа i dаlje će živeti u svom grаdu, u Jerusаlimu. Gospod će prvo spаsti Judine šаtore, dа se lepotа Dаvidovog domа i lepotа stаnovnikа Jerusаlimа ne bi izdiglа iznаd Jude. Tog dаnа Gospod će biti zаštitа stаnovnicimа Jerusаlimа, pа će onаj koji posrne među njimа biti tog dаnа snаžаn kаo Dаvid, а Dаvidov dom moćаn kаo Bog, kаo Gospodnji аnđeo pred njimа. Tog dаnа istrebiću sve nаrode koji dolаze nа Jerusаlim. I izliću nа Dаvidov dom i nа stаnovnike Jerusаlimа duh milosti i molitve, i gledаće u onogа kogа su proboli, nаricаće zа njim kаo što se nаriče zа sinom jedincem, i gorko će gа oplаkivаti kаo što se oplаkuje prvenаc.“

Sve ovo su budući događaji. Više o tome sam pisao na mojoj temi: http://forum.krstarica.com/showthread.php/488004-POSLEDNJI-DOGA%C4%90AJI-IZ-BIBLIJSKOG-UGLA.

И многи ће се народи прилепити ка Господу у тај дан, и биће ми народ, и ја ћу наставати усред тебе, и познаћеш да ме је послао к теби Господ над војскама (Зах. 2.11)
И Господ Бог њихов избавиће их у тај дан као стадо свог народа, јер ће се камење у венцу подигнути у земљи његовој. (Зах. 9.16).
Kao što sam već rekao, radi se o budućim događajima i odnsi se na Jevreje.
Moram priznati da sam se smejao kada sam čitao u kom kontekstu se ovo tumači.
Da, Hrišćani su novi izabrani narod...preko njih će Bog čudo da napravi... :lol: :dash:
Пророк Осија пророкује да ће Господ сићи у Ад, и у трећи дан (Васкрс) извести праведне душе из Ада (Ос. 6.2), што потврђује и ап. Павле (1Кор. 15.4).
Izgleda ovo nerazumevanje stihova ide lančano.
Ko je sišao u Ad?

Господ је својим апостолима дао једно пророштво - да ће апостоли због Њега плакати и туговати, а да ће се свет радовати; али ће се њихова жалост претворити у радост када га буду поново видели " у онај дан " (Јн. 16.20-27 ; 14.13-20). Дани жалости су: Велики Четвртак, Велики Петак и Велика Субота кад је Спаситељ био понижен, мучен, распет, и сахрањен. А дан радости је дан Христовог Васкресења - недеља (Мк. 16.9), када је Господ њихову жалост претворио у радост (Лк. 24.41 ; Јн. 20.19-20).
Zašto ne misliš svojom glavom? Koja je svrha verovati u nešto slepo? Slediti tradicije? Zašto sama nešto ne zaključiš...zašto neko drugi mora umesto tebe da izvodi zaključke?

И на крају, да напоменемо, чисто због оних који ово читају и следеће: У следећим стиховима Свето Писмо тврди да ће укинути суботу:
«Не приносите више жртве залудне; на кад гадим се; а о младинама и суботама и о сазивању скупштине не могу подносити безакоња и светковине. На младине ваше и на празнике ваше мрзи душа моја, досадише ми, додија ми подносити.» (Иса. 1, 13-14)
Evo čisto i na ovo da ogovorim. :roll:
Našla si deo gde Bog kritikuje okrečene grobove, i to ti je argument? E blago tebi. Ljudi koji su nemoralni, prinose žrtve, praznuju šabat, praznike... Isto kao i vi danas. Slavite nedelju, slavite slave, idete u crkvu, a kada izađete iz crkve činiti najveće odvratnosti pred Bogom. Hoćeš da pričamo o moralu? Da vidimo koliko te je tvoja ckva tome naučila? Za takve Bog kaže: "Када ширите своје руке, затварам очи пред вама. Многе молитве изговарате, али ја их не слушам, јер су вам руке пуне крви." Ali glavno je hvatati se nedelje, Hristovog vaskrsenja, a kako živiš nije mnogo bitno...zato Bog u nastavku kaže: "Оперите се, очистите се, уклоните злоћу својих дела од мојих очију, престаните зло чинити. Учите се добро чинити, тражите правду, укоравајте тлачитеља, правду дајте сирочету, браните право удовице."
"Дођите да рашчистимо ствари и ја ћу вам помоћи да се помирите са мном’, каже Господ."
Sve ovo piše u nastavku iznetog teksta, ali ti ne čitaš Sveto Pismo.

«Ако не послушате и не ставите у срце да дате славу имену мом, вели Господ над војскама, тада ћу пустити на вас проклетство и проклећу благослове ваше; и проклех их, јер не стављате у срце. Ево ја ћу вам покварити усев, и бацићу вам балегу у лице, балегу празника ваших, да вас однесе са собом.» (Мал. 2, 2-3)

«Развали му ограду као врту; потре место састанцима његовим; Господ врже у заборав на Сиону празнике и суботу, и у жестини гнева свог одбаци цара и свештеника.» (Пл. Јер. 2,6)

«И укинућу сваку радост њену, светковине њене, младине њене и суботе њене и све празнике њене.» (Ос. 2.11)
Ето чисто и то да се чује.
Čitaj cele kontekste, nemam vremena da ih ovde postavljam cele i da objašnjavam svaki detalj.

Пошто одбацујеш све, осим Библије, морам да ти кажем и ово. Сама Библија је довољна за спасење у смислу да садржи темељни материјал неопходан да нас усмери на прави пут. Међутим, погрешно је Библију сматрати самодовољном и самотумачивом, јер она сама по себи не може дати одговор ни на једно питање. Подразумева се да се Библија мора чувати и разумети преко Божијег Просвећења Светим Духом у оквиру живота Цркве. Господ нас није оставио само са књигом која треба да нас води. Оставио нас је са Црквом Својом у којој нас Дух Свети поучава, и Његово учење допуњава Св. Писмо. Јер се сада, каже ап. Павле, само кроз Цркву обзнањује поглаварствима и властима на небу многоразличита премудрост Божија (Еф. 3.10) - а не преко Библије. Ван Цркве Библија губи значење Свете књиге, јер је обесвећују они који се њом служе ван Цркве својим самовољним тумачењем (Мк. 4.11-12).
На крају, историја твоје заједнице, којој припадаш, се не може знати без књига и чланака насталих изван Светог Писма. И врло често, за вас представља извор информација, утехе, али и поуке како у модерном свету живети. Зар није тако? Можда би то требало да ставимо у Свето Писмо? Па и ви такве ствари узимате за аргуманте против нас.
Xaxaxa...pa pogledaj koliko je danas ljudi koji za sebe kažu da su pod Duhom Svetim....Svi su danas Crkva Hristova, i svi za svoju crkvu kažu da je najbolja, da ćemo se jedino preko nje spasti i šta sve ne. Ali da li je Hrist osnovao bilo kakvu crkvu u vidu građevine? Pa naravno da nije. Vidim da ne radi link o tome, pa ću kasnije postaviti nešto o tome. Čisto da se zna da ne postoji nikakava crkva koja spašava.
Ne znam kome se obraćaš kada kažeš: "историја твоје заједнице" jer ja ne pripadam nikakavoj zajednici.

Само неким чудом имаш истоветне ставове:roll:

Slavite nedelju, slavite slave, idete u crkvu, a kada izađete iz crkve činiti najveće odvratnosti pred Bogom.

Ух ужаса... славе славу.:lol:
А које су то највеће одвраности? Да не спада ту можда уживање у блиским односима са вољеном особом?!:think:

Poslednja izmena:
Подразумева се да се Библија мора чувати и разумети преко Божијег Просвећења Светим Духом у оквиру живота Цркве. Господ нас није оставио само са књигом која треба да нас води. Оставио нас је са Црквом Својом у којој нас Дух Свети поучава, и Његово учење допуњава Св. Писмо. Јер се сада, каже ап. Павле, само кроз Цркву обзнањује поглаварствима и властима на небу многоразличита премудрост Божија (Еф. 3.10) - а не преко Библије. Ван Цркве Библија губи значење Свете књиге, јер је обесвећују они који се њом служе ван Цркве својим самовољним тумачењем (Мк. 4.11-12).
Evo linka o tome da li je Isus osnovao crkvu: Da li je Isus osnovao crkvu?

I dodao bih da je Biblija pisana na nivou da je mogu razumeti i pastiri. Tako da je najveća nebuloza reći da se Biblija može razumeti samo unutar crkve. Ipak je samo u pitanju ljudska lenjost da pokrene mozak na razmišljanje.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back