Zašto su prvi hrišćani imali darove jezika, lečenja, izgonjenja duhova itd., a mi današnji hrišćani nemamo

Gde je više vere, molitve i podviga blagodat se isto povećava - u manastirima npr. Tako je i sa svakim čovekom ponaosob, sve u skladu sa trudom.
ovo se slazemo imajuci u vidu da pita: a sin coveciji kad dodje hoce li naci veru na zemlji
Ali Sin Coveciji kad dodje, hoce li naci veru na zemlji, upita Hristos (LUKA 18,8), i to u kom kontekstu upita? U kontekstu pitanja na koje i dade odgovor: LUKA 18,7-8 A zar Bog nece odbraniti izabranike svoje koji mu vapiju dan i noc, i zar ce oklevati? Kažem vam da ce ih ubrzo odbraniti.
LAŽNO OTKRIVENJE, PAK, TVRDI DA SE ZVERI DADE VLAST NAD SVAKIM RODOM I NARODOM I JEZIKOM I PLEMENOM [OTK.13,7], po njemu mrtvi vapiju za osvetom, a odgovara im se da još ima da budu pobijeni kao i oni [OTK. 6,10-11]. Koji to mrtvi u kojim belim haljinama, ako Sveti Stefan cije lice bi kao andjela, na samrti klece na kolena i pomoli se Gospodu da onima koji su ga kamenovali do smrti ne uracuna taj greh (DELA 6,15 I 7,60), sledeci Hristov primer praštanja (LUKA 23,34)?

Ovo sam opisao najnovija dešavanja. Imaš u mom drugom komentaru kako blagodat varira.
Ova zadnja vaskršnja poslanica u SPC koja propoveda čisto jeretička učenja sigurno neće pojačati blagodat.
pogledah drugi po redu, i ne videh to variranje, koje mi je sumnjivo isto
ja trazim koren problema, naveo si prve hriscane u naslovu teme, i onda je sve prestalo, a sada kao da pricas o zvucnom uredjaju gde se pojacava i smanjuje ton

pogledah drugi po redu, i ne videh to variranje, koje mi je sumnjivo isto
ja trazim koren problema, naveo si prve hriscane u naslovu teme, i onda je sve prestalo, a sada kao da pricas o zvucnom uredjaju gde se pojacava i smanjuje ton
Razmišljam u više pravaca i za različita vremena.

Zašto mi, današnji hrišćani, nemamo takve darove, a isto smo kršteni kao i prvi hrišćani?
Dok je govorio o darovima Duha, Pavle je nagovestio da će oni prestati. Samo ljubav nikad ne prestaje...

1. Korincanima 13,8
Ljubav nikad ne prestaje, a proroštvo ako će i prestati, jezici ako će umuknuti, razuma ako će nestati.

Ljubav kao plod Duha je najveći dar koji možemo imati. Po ljubavi se ulazi u bratsko jedinstvo, pa onda u jedinstvu sa Hristom i Bogom...zato je ljubav dar veći od bilo kog egzibicionog dara. To je uzvišeniji put ka kome treba da težimo. A molitva u skladu sa Božjom voljom (ne našom) čini mnogo veća čuda od bilo kog dara koji bi smo mogli imati...

Dok je govorio o darovima Duha, Pavle je nagovestio da će oni prestati. Samo ljubav nikad ne prestaje...

1. Korincanima 13,8
Ljubav nikad ne prestaje, a proroštvo ako će i prestati, jezici ako će umuknuti, razuma ako će nestati.

Ljubav kao plod Duha je najveći dar koji možemo imati. Po ljubavi se ulazi u bratsko jedinstvo, pa onda u jedinstvu sa Hristom i Bogom...zato je ljubav dar veći od bilo kog egzibicionog dara. To je uzvišeniji put ka kome treba da težimo. A molitva u skladu sa Božjom voljom (ne našom) čini mnogo veća čuda od bilo kog dara koji bi smo mogli imati...
Начелно се слажем, али постоје и данас дарови Духа Светога и пројављују се преко појединаца. Нису тако јаки као код првих хришћана, али их има.

Начелно се слажем, али постоје и данас дарови Духа Светога и пројављују се преко појединаца. Нису тако јаки као код првих хришћана, али их има.
Ne verujem ja mnogo u rekla kazala.

Pavle je nagovestio da će darovi biti ukinuti, a mi to vidimo pred našim očima.
Nisu pojedinci tog vremena hteli ovaj dar ili onaj dar...ili bilo kakav dar...Bog je Dohom davao tamo gde je bilo potrebno i onoliko koliko su mogli nositi. Ti darovi danas nisu potrebni...potrebna je ljubav koja je temelj svega...naspram takve ljubav darovi su hendikep...

Ne verujem ja mnogo u rekla kazala.

Pavle je nagovestio da će darovi biti ukinuti, a mi to vidimo pred našim očima.
Nisu pojedinci tog vremena hteli ovaj dar ili onaj dar...ili bilo kakav dar...Bog je Dohom davao tamo gde je bilo potrebno i onoliko koliko su mogli nositi. Ti darovi danas nisu potrebni...potrebna je ljubav koja je temelj svega...naspram takve ljubav darovi su hendikep...
Zar to nije samo prikladan izgovor za nedostatak čuda?

Grešnici i bezbožnici se sprdaju sa ljudima koji veličaju Boga i mole mu se. Za ovakve stvari bi u islamskim zemljama išli u zatvor. A sa nama hrišćanima u "hrišćanskim" zemljama se sprda kako ko hoće. Za to je sve kriv rimski papa što se odvojio od Istočne Crkve i svojom zločinačkom inkvizicijom i prodajom oproštajnica greha porodio svo ovo bezbožno i liberalno zlo na Zapadu.

Grešnici i bezbožnici se sprdaju sa ljudima koji veličaju Boga i mole mu se. Za ovakve stvari bi u islamskim zemljama išli u zatvor. A sa nama hrišćanima u "hrišćanskim" zemljama se sprda kako ko hoće. Za to je sve kriv rimski papa što se odvojio od Istočne Crkve i svojom zločinačkom inkvizicijom i prodajom oproštajnica greha porodio svo ovo bezbožno i liberalno zlo na Zapadu.
Cas ti ne valja papa cas ti dobar?

Efescima.
4,14Da ne budemo više mala djeca, koju ljulja i zanosi svaki vjetar nauke, u laži čovječijoj, putem prijevare;Efescima 4,15Nego vladajući se po istini u ljubavi da u svemu uzrastemo u onome koji je glava, Hristos.

Cas ti ne valja papa cas ti dobar?

Efescima.
4,14Da ne budemo više mala djeca, koju ljulja i zanosi svaki vjetar nauke, u laži čovječijoj, putem prijevare;Efescima 4,15Nego vladajući se po istini u ljubavi da u svemu uzrastemo u onome koji je glava, Hristos.
Koliko god da su papisti zastranili bar imaju episkopat sa apostolskim prejemstvom, liturgijska su crkva, poštuju Presvetu Bogorodicu i svece i svete svetu neđelju. A vi subotari od svega navedenog nemate ništa. Ljubomorni ste i na njih i na svakoga jer ste neuspela crkva.

Nisu ni meni, ali jesu koristan dodatak.
Moramo prvo ustanoviti kroz koji kanal čuda dolaze.
Jer video si gore gde ti citirah Hrista...Oni mu se pravdaju da su u Njegovo ime čuda činili...pa im sada nije jasno zašto im Hrist kaže da ih ne poznaje. Znači oni su ubeđeni sada da u Hristovo ime čine čuda...ali ta čuda nisu od Hrista...jasno je onda od koga su.
Zato sam rekao da mi nikakva čuda nisu potrebna, osim onih koja se meni lično događaju...

Treba biti oprezan.
Sam Hrist onima koji danas pred našim očima čine čuda u Njegovo ime, kaže idite od mene nikada vas nisam poznavao...
ne, nego on kaze za one koji se hvale da tvore cuda u njegovo ime, a u sustini su prevaranti, nemaju nikakva cuda

Mnogi će reći meni u onaj dan: Gospode! Gospode! nijesmo li u ime tvoje prorokovali, i tvojijem imenom đavole izgonili, i tvojijem imenom čudesa mnoga tvorili?
Znači oni su ubeđeni sada da u Hristovo ime čine čuda...ali ta čuda nisu od Hrista...jasno je onda od koga su.
samo jos da nam navedes gde su ta cuda?

ne, nego on kaze za one koji se hvale da tvore cuda u njegovo ime, a u sustini su prevaranti, nemaju nikakva cuda

Mnogi će reći meni u onaj dan: Gospode! Gospode! nijesmo li u ime tvoje prorokovali, i tvojijem imenom đavole izgonili, i tvojijem imenom čudesa mnoga tvorili?
Po meni, ono misle da su na pravom putu.
Zašto bi se inače pravdali Hristu?
samo jos da nam navedes gde su ta cuda?
Nema ih nigde. Ne postoje.

Back