Zasto su ljudi zli?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
pa zli su po nekim merilima jel--povredjuju

ali uglavnom su povredjeni pa samo pokushavaju da da dodju u ravnopravni polozaj--mislim da ne bi "gubili"

a ima i jednostavno kopiranja modela ponashanja---tako su naucheni

e sad previshe povredjeni zele kopenzaciju preko mocji

a da bi se postalo mocjan mora da se uzdigne iznad drugih

ma svi traze ljubav i bliskost i samopotvrdu

samo shto kad to postane glad onda se samo uzima i nikad nije dosta

mada ima leka:)

prvo treba imati samoposhtovanja--a to je isto teshko jer je svaka mogucjnost napredovanja,ujedno i neka vrsta kritike

mozesh biti bolji---znachi i da trenutno ne valjam---samo shto bi trebalo to shvatiti kao pozitivnu stvar---mislim to da uvek mozesh napredovati---treba se takmichiti sa sobom a ne sa drugima

onda po svom uzrastu i razumevanju biti isti i prema sebi i prema drugima

a i uzor je vazan--vazno je od kog uchish jer ustvari postajesh njemu slichan

pa ljubav---imati razumevanja,trpeti tudje nesavrshenstvo i svoje:)

ma ima toga kolko hocjesh---ko zna gde je granica napredovanja

ustvari se sve svodi na stvaranje i unishtavanje

lako je unishtiti al je teshko stvoriti neshto lepo i trajno

i tako sam ja odlepio opet:lol:

Sustina zla lezi u slobodi coveka.Drugi preduslov za zlo je egoizam.Treci je visoko misljenje o sebi a lose o drugima.Kad se to udruzi,sebican covek ce zloupotrebiti svoju slobodu protiv drugih ljudi a misleci samo na svoju korist.Dalje,nemanje osecaja ni potrebe za ljubavlju...

Hektor:
Sustina zla lezi u slobodi coveka.Drugi preduslov za zlo je egoizam.Treci je visoko misljenje o sebi a lose o drugima.Kad se to udruzi,sebican covek ce zloupotrebiti svoju slobodu protiv drugih ljudi a misleci samo na svoju korist.Dalje,nemanje osecaja ni potrebe za ljubavlju...

Mislim da je ovo poslednje presudno. Ali, i dalje mi nije jasno zašto bi iko imao loše mišljenje o drugima? Mislim, da veruje da su svi ljudi loši. Ako imam visoko mišljenje o sebi to ne mora značiti da su svi ostali ljudi loši ili makar lošiji od mene.

CaLiMeRo:
Za Tuna: nisu SVI glupi i SVI slabi ljudi obavezno zli, ali su SVi zli ljudi ili slabi ili glupi ili mešano.

Hitler i Sadam nisu ni slabi ni glupi, cak sta vise po inteligenciji su genijalni a po snazi volje izuzetno jako. Kad Antuntun sebe naziva slabim to mozda moze da se protumaci i u niceovskom smislu.

teardrop:
Mislim da je ovo poslednje presudno. Ali, i dalje mi nije jasno zašto bi iko imao loše mišljenje o drugima? Mislim, da veruje da su svi ljudi loši. Ako imam visoko mišljenje o sebi to ne mora značiti da su svi ostali ljudi loši ili makar lošiji od mene.
Nisam mislio uopste "lose" o ljudima,vec na uzdizanje sebe iznad drugih,barem iz svoje okoline.Dakle da je lepsi,pametniji,sposobniji,itd. i da vise vredi od ljudi iz njegove okoline.

arttim:
Meni je zanimljiv taj tip ljudi koje je tesko razotkriti kao zle….jer njihova zla dela su suptilno zla…tajno zla…I tek analiziranjem njih kroz duzi vremenski period moze se zakljuciti kakvi su zapravo…..Ipak zlo se uvek mora ispoljiti….samo treba pratiti znake.....
Da li mislis da se takvi ljudi mogu ipak promeniti….svoju zlu sustinu…..ili je ne menjaju jer to ne zele….ili ne mogu???
Kad kazes takav je.....da li to znaci da ne moze biti drugaciji...????

Vidi, ja mislim da takav jednostavno nikad ne moze da bude drugaciji, ali to nikako ne znaci da su svi ljudi takvi, a lako je moguce da zbog iskustva sa takvima stvorimo ubedjenje (nerealno) da su svi takvi. Sta vise, moguce je da mi za neke procenjujemo da su takvi (a nisu, nego mi imamo nerealnu pretstavu zbog nekog drugog koji je ostavio traga u nasoj dusi) i zbog te pogresne procene zanemarimo neke pozitivne osobine koje ta osoba poseduje. Kako god, sve se svodi na procenu i misljenje a kad je to u pitanju svako za sebe zna najbolje!

Ljudi su u sustini dobri.Zlo kao takvo ne postoji.Zlo je u zloupotrebi slobode.Zlo je pobuna nekog ko je prvo bio dobar pa se opredelio za mrznju.Bice zla je nebice,jer zlo ontoloski ne postoji.Sloboda je najveci dar coveku ali mogucnost zloupotrebe je rizik slobode.Sustina zla je : gordost.

Kratko i jasno:

Zao je svaki čovek koji ima plan ili želju kako da se drugi ponašaju!!!!

Objašnjenje:
........Bez obzira koliko mu se plemenite činile namere koje ima....Jer da se ljuti na sebe ima pravo , a kad očekuje i ljuti se na druge , nastaje zlo....To zlo može da udje u dušu i oboji je crno , a može samo da demorališe i izmeni čoveka samog i odvoji ga od sebe i svojih pravih želja i ispunjenja.

U psihologiji postoji jedna teorija ličnosti (mislim da je to humanistička teorija) koja kaže da su ljudi u suštini dobri. Niko se ne rađa zao, nego takav postaje nakon životnih iskustava koje ga oblikuju (patnja, bol, vaspitanje... ). Uglavnom neko biva jako povređen i proživi strašne stvari i psiha, da bi se odbranila od svih teških iskustava, tera čoveka da postane zao (u nekim slučajevima). Zato nikome ne treba suditi da li je zao ili ne, nego ga treba razumeti, i ako je moguće pomoći.

Eh, sad (kako govore u filmu Dogvile), arogantan je onaj ko misli da može pomoći svima.

Tuzni_patak:
Kratko i jasno:

Zao je svaki čovek koji ima plan ili želju kako da se drugi ponašaju!!!!

Objašnjenje:
........Bez obzira koliko mu se plemenite činile namere koje ima....Jer da se ljuti na sebe ima pravo , a kad očekuje i ljuti se na druge , nastaje zlo....To zlo može da udje u dušu i oboji je crno , a može samo da demorališe i izmeni čoveka samog i odvoji ga od sebe i svojih pravih želja i ispunjenja.

E ovo je dobro......:D

Hektor:
Ljudi su u sustini dobri.Zlo kao takvo ne postoji.Zlo je u zloupotrebi slobode.Zlo je pobuna nekog ko je prvo bio dobar pa se opredelio za mrznju.Bice zla je nebice,jer zlo ontoloski ne postoji.Sloboda je najveci dar coveku ali mogucnost zloupotrebe je rizik slobode.Sustina zla je : gordost.
A ljudi kao nisu gordi???? Zar ne preovladjuju takvi "dobri" ljudi......?

artim koji postavio temu ,,,verovatno uziva u svojoj naivi ,,,,, mada ima i onih koji kasno shvate ,,,, da ljudi ne bi bili zli potrebno je fizicko savrsenstvo i mentalno neodstupanje od ostalih --- razlike u bilo kakvom smislu nas čine zavidnim arogantnim plasljivim ,,, bla bla bla ---- i kako sada da taj svoj nedostatak covek nadoknadi osim braneci se primitivnim oruzjem ---ujesti protivnika ,,grrrrrrrrrrr ,,,,

a sad naiva ----- oko sebe samo napipavam zloćke ,,, ljubomoru (mada i nisam neka) ,,, pakost ( ebem li ga kojim povodom ) ,,,nameštaljke ( a šta da mi pokvare što već nije poebano)))))) ,,,,,, jednom rečenicom "" magare se ebe dok je u blatu """" kada svi pa što ne bi i vi ---- dakle nova stranka ;;;;; svi kojima se čini da su pravedni prema drugima ali im nije uzvraćeno istom merom neka mi se pridruže,,,naša lista zahteva je ;;;;;; nemoj da me dirate kada vas i onako ne šljivim dva posto ,,, vodim svoj monoton život a vi mislite da mi pucaju petarde oko glave ,,, pa bi ste ih i vi malo ali niste uzeli u obzir da ima posledica ,,,,,,,,,,

sve u svemu ----- NIKO ZA SEBE NE MISLI DA JE ZLOBAN ,,,,,,,,,,

avesic:
artim koji postavio temu ,,,verovatno uziva u svojoj naivi ,,,,, mada ima i onih koji kasno shvate ,,,, da ljudi ne bi bili zli potrebno je fizicko savrsenstvo i mentalno neodstupanje od ostalih --- razlike u bilo kakvom smislu nas čine zavidnim arogantnim plasljivim ,,, bla bla bla ---- i kako sada da taj svoj nedostatak covek nadoknadi osim braneci se primitivnim oruzjem ---ujesti protivnika ,,grrrrrrrrrrr ,,,,

a sad naiva ----- oko sebe samo napipavam zloćke ,,, ljubomoru (mada i nisam neka) ,,, pakost ( ebem li ga kojim povodom ) ,,,nameštaljke ( a šta da mi pokvare što već nije poebano)))))) ,,,,,, jednom rečenicom "" magare se ebe dok je u blatu """" kada svi pa što ne bi i vi ---- dakle nova stranka ;;;;; svi kojima se čini da su pravedni prema drugima ali im nije uzvraćeno istom merom neka mi se pridruže,,,naša lista zahteva je ;;;;;; nemoj da me dirate kada vas i onako ne šljivim dva posto ,,, vodim svoj monoton život a vi mislite da mi pucaju petarde oko glave ,,, pa bi ste ih i vi malo ali niste uzeli u obzir da ima posledica ,,,,,,,,,,sve u svemu ----- NIKO ZA SEBE NE MISLI DA JE ZLOBAN ,,,,,,,,,,

Zar NESAVRSENSTVO treba da bude ljudima izgovor za to sto su zli....:roll: - za one koji to jesu....I zar mi sami ne biramo u kom pravcu cemo se razvijati...kakvi cemo biti ljudi...i da li ce mo biti i teziti ka dobru ili zlu????....
To sto neko za sebe ne misli da je zloban, ne mora da je tacno.....a mozda i jeste.....I nema tu sta da se misli.....dela svedoce o nekome.....kao i i motivi...

itd ...............

ma mi se igramo samo shto mislimo da smo odrasli pa smo vazni kao:)

i onda je kao sve ozbiljnije

a ne mozemo ni sebi nishta:lol:

samo iskreno i bez zakljuchaka koji se ionako menjaju non stop:)

i ako neshto boli --procjicje

ne mora da odmah nateramo drugog da i njega boli

brojish do....i prodje:)

arttim:
Zar NESAVRSENSTVO treba da bude ljudima izgovor za to sto su zli....:roll: - za one koji to jesu....I zar mi sami ne biramo u kom pravcu cemo se razvijati...kakvi cemo biti ljudi...i da li ce mo biti i teziti ka dobru ili zlu????....
To sto neko za sebe ne misli da je zloban, ne mora da je tacno.....a mozda i jeste.....I nema tu sta da se misli.....dela svedoce o nekome.....kao i i motivi...

itd ...............

Da li mi sami biramo je zanimljivo pitanje. Biramo ali je nas izbor uslovljen nasim osobinama tj. nema apsolutne slobode.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back