Zasto su ljudi zli?

Zasto je dvosmisleno? Zasto izbjegavas odgovor?

Da stavimo po strani egzaktne stvari, poput visine objekta, težine, boje i slično, sa kojom sigurnošću možeš tvrditi da ono što znaš je istina u apsolutnom kontekstu, dakle večna istina, ne trenutna, ne promenjiva?
Da budem jasniji, Ti npr. tvrdiš da Te devojka voli, sa kojom sigurnošću možeš tvrditi da je to apsolutna istina, da se ta istina neće promeniti posle npr. 10 godina? :think:

Da stavimo po strani egzaktne stvari, poput visine objekta, težine, boje i slično, sa kojom sigurnošću možeš tvrditi da ono što znaš je istina u apsolutnom kontekstu, dakle večna istina, ne trenutna, ne promenjiva?
Da budem jasniji, Ti npr. tvrdiš da Te devojka voli, sa kojom sigurnošću možeš tvrditi da je to apsolutna istina, da se ta istina neće promeniti posle npr. 10 godina? :think:

Ja sam tebi postavio pitanje,cini mi se.

I toliko te ta tema ranila???

Nisi jedini ako ti išto znači.

Dobro i zlo nisu relativne kategorije.....samo ih ljudi relativizuju da bi opravdali sebe.....I tacno je da svako u dubini duse zna sta je dobro, a sta zlo.....svako ima savest...koja iako nije savrsena moze biti unutrasnje moralno merilo.....
I jedino ako se borimo protiv zla...dolazimo do dobra.... pasivnost je sama po sebi zlo...

Da li postoje zli ljudi? Da li ste upoznali zlog coveka???

Tacno je da zlo nije osobina , ali ljudi zbog nasledjene nesavrsenosti, tj sklonosti svog srca ka zlu i pod uticajem onoga ko je zao (Sotone) mogu postati zli….moze zlo prevladati i njihovo srce tj. unutrasnja licnost postati takva….ukoliko se ne bore i ne trude u suprotnom pravcu.

Tako da mogu postojati zli ljudi, i POSTOJE, kod kojih je zlo prevladalo u vecoj ili manjoj meri; i bez obzira na to u kojoj meri je kod njih zlo prevladalo oni su zbog toga zli…..

Zar sva zla koja su pocinili ljudi nisu dokaz postojanja zlih ljudi…..Ko cini zlo?????
To sto neki cine zlo pod uticajem nekoga ili necega ne opravdava ih i nemoguce je da svi koji cine zlo su ludi ili nesvesni…
Mislim da postoje itekako ljudi koji svesno cine zlo, jer je njihova sustina zla, jer je kod njih prevladalo zlo….A i da nesvesno cine zlo, zbog svoje zle sustine oni su zli.....

Takodje ako se neko bori protiv zla u sebi ,zlih uticaja, moze ga prevladati u toj meri da ono ne dominira njegovom licnoscu…..

Ljudi mogu i pod uticajem zla ( Satane ) ciniti zlo (jer on jeste zao i nagoni ljude da cine zlo), ALI TO IH NIKAKO NE OPRAVDAVA ZA NJIHOVA ZLA DELA, ZA CINJENJE ZLA.
Svaki covek ima mogucnost da IZABERE da li ce CINITI zlo ili dobro.

Postoje zli ljudi, bez obzira da li su pod necijim uticajem… to ih ne opravdava…
Kad kod coveka prevlada zlo on je zao, samo sto je nekada tesko odrediti ko je lud a ko zao, jer nismo sposobni da zavirimo u tudje srce. Postoje ljudi koji ma je zao, sigurno, ali oni ce se zbog toga truditi da ne cine vise zlo, zar ne?
Kao sto postoje oni koji cine dobra dela iz pogresnih motiva da bi ispali dobri, a ko zna sta im je u srcu, tako postoje neki koji cine neka zla dela, sto ih automatski ne karakterise kao zle ljude..... ukoliko njihova sustina nije zla.... ukoliko se pokaju... ukoliko se trude da se ispravljaju i da ne cine vise zlo, ukoliko su svesni da su ucinili zlo… onda ce se i truditi da ga vise i ne cine…
Da li je nekome zao, pokazatelj je stanje srca, ali zla dela su pokazatelj naginjanja ka zlu...

Ne mislim da je ni jedna grupa ljudi automatski zla ili luda, vec svaki pojedinac je prica za sebe....ljudi su komplikovana bica..... nije jednostavno odrediti…
Takodje oni koju su zavedeni pa cine zlo… samim tim sto cim cine zlo nisu bas dobri??? Zla dela njihova svedoce o njima, bez obzira koliko su zavedeni…. Krvii su za samoobmanu…
Da li je neko zao, pokazatelj je stanje srca, ali zla dela su pokazatelj prisustva zla...

Mozda neki koji cine zlo se mogu opravati pripisujujuci sve to ludilu ili trenutnoj neuracunljivosti.... ali to sve ne moze proci kod Boga … on zna nasa dela, motive i moze citati scrce i znati nameru … pred njim je sve golo i otkriveno i ne moze proci bez kazne….ukoliko se ustraje u zlu… naravno da Bog prasta ako postoji temelj za to…
Takodje osveta je oblik zla… samo Bog ima pravo na to… a nase je da to cekamo na njega…
Cinjenje zla ne moze proci olako, jer "sto posejes to ces poznjeti", svima poznat princip i deluje prema zakonu uzroka i posledice.... neizbezan je..

Ne mora neko da bude 100% zao da bi bio zao, vec sam rekla.....
KAD PREVLADA ZLO KOD NEKOGA, U NJEGOVOM SRCU, U NJEGOVOJ NUTRINI, ON JE TADA ZAO COVEK, nije valjda dobar??????
Zlo je sve sto nije dobro, ako idemo suprotnom logikom....
I takodje covek se moze menjati....svoj stav srca, moze postati dobar ili zao

Zlo zapravo i ne postoji. Evo objasnjenja:
Ako treba da upitam jednu prosječnu osobu "da li postoji hladnoća?" – njen/njegov odgovor će vjerovatno biti- da. Međutim, to je neispravno. Hladnoća ne postoji. Hladnoća je samo nedostatak toplote. Slično, tama ne postoji. Tama je samo nedostatak svjetla. Slično, ZLO JE NEDOSTATAK DOBROG, ili još bolje, zlo je nedostatak BOGA!!! Bog nije trebalo da stvara zlo, već samo da dozvoli nedostatk dobrog. Nadam se da je jasno . :))))))

Ako treba da upitam jednu prosječnu osobu "da li postoji hladnoća?" – njen/njegov odgovor će vjerovatno biti- da. Međutim, to je neispravno. Hladnoća ne postoji. Hladnoća je samo nedostatak toplote. Slično, tama ne postoji. Tama je samo nedostatak svjetla. Slično, ZLO JE NEDOSTATAK DOBROG, ili još bolje, zlo je nedostatak BOGA!!! Bog nije trebalo da stvara zlo, već samo da dozvoli nedostatk dobrog. Nadam se da je jasno . :))))))

i više nego jasno... isti text je (mislim da je đavolak bio u pitanju) već korišćen u svrhu objašnjenja ne/postojanja ovoga, ili onoga. samo zameniti reči hladnoća - toplota za adekvatne.

Jeste jasno je...
Zlo jeste nedostatak dobrog, odvojenost od Boga...

И одговарајући Исус рече им: Чувајте се да вас ко не превари.
Јер ће многи доћи у име моје говорећи: Ја сам Христос. И многе ће преварити....
...Тада ако вам ко каже: Ево овде је Христос или онде, не верујте.
Јер ће изићи лажни христоси и лажни пророци, и показаће знаке велике и чудеса да би преварили, ако буде могуће, и изабране.

Ajd' sad' ti meni lepo kazi kako ja da prepoznam Hrista kada ce laznjaci biti njegovi klonovi? :think:

ja ne znam sta ti podrazumevas pod laznim Mesijom... Isus je nevidljiv za nase oci...

Citat Original postavio YHWH Pogledaj poruku
И одговарајући Исус рече им: Чувајте се да вас ко не превари.
Јер ће многи доћи у име моје говорећи: Ја сам Христос. И многе ће преварити....
...Тада ако вам ко каже: Ево овде је Христос или онде, не верујте.
Јер ће изићи лажни христоси и лажни пророци, и показаће знаке велике и чудеса да би преварили, ако буде могуће, и изабране.

Odavde je pocela rasprava

Back