Zasto su ljudi zli?

Sta ne postoji? Ono so ti ne zelis da postoji jel?
Tvoje neverovanje ne moze ukinuti Boga...
Bog je Apsolut i on je postavio merila dobra i zla... to je univerzalno dobro i zlo...
Ono sto Bog kaze...
Kazes : "Ono što se čini dobrim itekako može prouzrokovati zlo i obratno."
Tacno ono sto se cini dobro znaci nije dobro....
I sam onda kazes da ono sto nije dobro moze prouzrokovati zlo...
Kazes Roditelji iz prevelikog dobra od deteta naprave zlog čoveka.
To je nemoguce... to sto se cini da je preveliko dobro je zlo...
Jer samo zlo stvara zlo i dobro dobro...
Zakon uzroka i posledice...
" Sto covek poseje to ce poznjeti.. " Galatima 6:7
Bogami si se potrudila da odgovoriš. Bogami ću i ja da se potrudim. Pitanje je da li možeš da shvatiš ono što budem pisao, a sve ću da obrazložim.
Evo već na samom početku iznosiš pogrešan stav iliti zaključak o mome razmišljanju.
Ja sve što zamislim to i postoji. Jer ne možemo reći da misli ne postoje.
Dakle, nema moga neverovanja. Ako kažeš neverovanje, onda moraš reći šta ne verujem.
Mi čim smo pomislili, izgovorili, napisali Bog, on već postoji.
Šta god da zamisliš to postoji.
Postojanje nije stvar moje niti bilo čije želje, sem ako ne promenimo značenje pojmu "postojanje".

Tačno je kao krajnji zaključak da samo zlo stvara zlo i dobro dobro. Eh kada bi sve bilo tako crno-belo.
Jesi li čula za ono da u svakom dobru ima i pomalo zla i u svakom zlu pomalo dobrog.
Nešto je u isto vreme i dobro i zlo.

Ali hajde da uprostimo i svedemo na nivo crno-belog razmišljanja.
Kažem nešto ume biti prividno dobro, a u stvari je zlo. Problem i jeste u tome što je prividno dobro i mi verujemo da je dobro. I možemo svi da verujemo da je dobro, a da to u nekom sledu događaja bude zlo. Mi nismo vidoviti da možemo znati u šta će se nešto što izgleda dobro izroditi.
Dakle, ne možemo ni govoriti sa te tačke o dobru i zlu.

Sud da je nešto dobro ili zlo je subjektivni doživljaj. Taj sud samo uslovno postaje objektivan kada se subjektivni sudovi poklapaju pa ih grupa usvaja kao objektivne. Ali, nezavisno od toga da li su ljudi zli ili dobri (ako procenjujemo ljude), oni kao deo opšteg procesa su onakvi kakvi moraju da budu u kauzalnom sledu i reaguju sasvim kauzalno (znači, kako moraju). Ovo sam preuzeo iz mog prethodnog posta.

Kazes frustracije...
"Frustracije i uzroci frustracija često deluju kao zlo, ali bez frustracija nema razvoja ni kod deteta ni kod odrasle osobe."
Netacno ... frustracije su lose...
Onda sam ja rekla citiram
"Jer ako neko neku stvar ne definise kao zlu....(subjektivno), to mu moze sluziti kao opravdanje da cini zlo, pod izgovorom da nije to zlo.....
Ljudi su skloni racionalizaciji, tj da za lose postupke traze dobro smisljene argumente i da tako obmanjujuci svoj um obmanjuju i druge, ali to je sve prvenstveno na njihovu stetu.......
Vidi, nisam govorio o uzroku frustracija već o samim frustracijama kao subjektivnom doživljaju. Frustracija može da bude odgovor i na vaspitnu meru, pa čak i na nešto što se po pravilu smatra dobrim.
- Ćero, hoćeš li da ručaš.
ona odgovara besno, sva frustrirana:
- Neću, što ste dosadni, jel vidite da nešto radim, kada budem bila gladna uzeću...
Ovo gore što si boldovala je donekle tačno. Ali jedna ista stvar može biti i dobra i zla u zavisnosti od konteksta. Ako se na vrućini hladiš to je dobro, ali ako to činiš na hladnoći...

Skloni su da LAZU SEBE, a samim tim tako lazu I sve oko sebe… Ali odgovorni su za tu svoju samoobmanu…
Dobro je razmisljati o tome sta je dobro, sta je zlo... ukljuciti i svoju savest koja nam svedoci o tome kakvi smo.... i onda mozemo iskontrolisati svoje postupke, tako cemo bolje poznavati sebe i druge ljude... i moci ce mo da ne budemo zli... ukoliko to zelimo...... Znaci dovoljno je nekada samo ukljuciti svoju savest… kazem svoju, ne tudju…
Ti si rekao da je tacno...
I to je i moj odgovor...
Bog je odgovoran za njihovu samoobmanu. Ali, možemo li kazniti Boga?
Pogledaj moj prethodni post.
Pominješ savest, a misliš li da je bezveze ona izreka - put do pakla je popločan dobrim namerama.
Nije savest toliko pouzdana.

Zatim ja kazsem citiram

Duhovno su bolesni... zato su zli..

Ti kazes " Postoje oni koji su duhovno bolesni ali nisu zli, baš naprotiv. Mogu biti preterano i nerazumno dobri na svoju štetu. Međutim lična šteta obično može da pogodi o one bliske njemu."
sto je netacno
Kad kažeš da je netačno onda obrazložiš. Nisi ti učiteljica a ja tvoj đak kome pregledaš domaći rad i kažeš samo netačno. Čak i tada treba da objasniš.
Duhovno bolesni su zli... Dobri a bolesni?
ne poznajes duhovnost niti psihologiju...
I sad to isto ja za tebe mogu da kažem. I ko je u pravu?
Bolest jeste zlo za čoveka, ali čoveka ne možemo zbog toga proglasiti za zlog.
Hajde recimo da možemo, ali onda definiši šta je to zlo i zbog čega su po pravilu uvek zli.

Takodje na kraju kazes da ja izgledam kao dobra dusica a onda imas zlu opasku :D

nauci sta je dobro a sta zlo, nije tesko...:)

Samo oni koji znaju sta je dobro a sta zlo su duhovno i psihicki zdrave osobe...

Eto, moja opaska izaziva subjektivan doživljaj, emociju kod tebe i za takvu opasku imas svoj jedinstveni doživljaj i tumačenje.
Kako dolazi do toga?
Percepcija - pročitala si šta sam napisao.
Apercepcija - vrlo značajno - tumačenje - svrstava informaciju u pozitivne, negativne ili neutralne.
Valorizacija - ako tumačenje nije neutralno, vrednosni sistem daje značaj informaciji gde skala može visoko da skoči što nekad rezultira nervnim slomom.
Emocija - psihološki odziv - oči na federe, para iz ušiju...

A ovo što si boldovala. Kako je lako napisati.
A svodi se na to da ljudi misle da znaju šta je dobro a šta zlo. I takvi su najopasniji jer ne sumnjaju da su pogrešili. Zbog takvih se vode ratovi, ubija, masakrira i čini ono što je po njima dobro za čovečanstvo. Ko zna, možda to što su nacisti radili nije bilo zlo. Oni su verovali da nije. Drugi su verovali da jeste. Ovi drugi su pobedili pa poubijali naciste. I ja verujem da su nacisti bili zli. A jesu li ovi drugi oličenje dobra?

Odnosi se na tvoju prvu recenicu :aha:

Ima Bog velike veze sa crkvom.
ti na ovo kazes
Bog ne moze da podupire instituciju religiju koja krsi njegove zakone...

Celo vreme branis crkvu, svestenike, a sad kazes da oni nemaju veze sa bogom? :zlud:

Pa dobro da si shvatila da oni nemaju veze sa bogom, nego sa zombijima(obozavam tu rec, zombi). :pop2::amen::zblesav:
Pod institucija-religija, oces da kazes da ljudi veruju u crkvu, a ne u boga, jel? :whistling:

ti na ovo kazes

Celo vreme branis crkvu, svestenike, a sad kazes da oni nemaju veze sa bogom? :zlud:

Pa dobro da si shvatila da oni nemaju veze sa bogom, nego sa zombijima(obozavam tu rec, zombi). :pop2::amen::zblesav:
Pod institucija-religija, oces da kazes da ljudi veruju u crkvu, a ne u boga, jel? :whistling:

gde je smajli koji pada u nesvest...
Ti izgleda ne citas sta ja pisem i u sta ja verujem :confused:

ja ne zastupam crkvu nego Boga...

a kako sto si rekao to je tacno...

da ljudi veruju u te crkvene izmisljotine - paganske doktrine a ne u pravog Boga...

Sve to sto si nabrojao nece tako biti...
nakon Armagedona ( Bozjeg rata ) zemlja ce biti ociscena odzla i Bog ce preuzeti kontrolu i vlast nad celom Zemljom...
tada nastupa 1000 god vladavina mira na celu sa Hristom kao kraljem koji vlada od 1914 na nebu...
U okvuru tog perioda ljudi ce biti dovedeni do savrsenstva... sa mogucnoscu da vecno zive...

Kad je pocheo ako je pocheo, gde che ili gde se odrzava taj "Boziji rat"? Koliko che jos trajati onda taj rat?

Odkuda ti taj podatak i kako je doslo do toga da se zna da je bas te 1914 - e godine pocheo Hrist da "vlada" na nebu?

Zar nije sve to malo preterano i direktno krsenje nekih Bozijih rechi?

Svako dobro u Hristu

Kad je pocheo ako je pocheo, gde che ili gde se odrzava taj "Boziji rat"? Koliko che jos trajati onda taj rat?

Odkuda ti taj podatak i kako je doslo do toga da se zna da je bas te 1914 - e godine pocheo Hrist da "vlada" na nebu?

Zar nije sve to malo preterano i direktno krsenje nekih Bozijih rechi?

Svako dobro u Hristu

Zar prvi i drugi svetski rat ne lici kao Gnev Sotonin zato sto ga je Bog zbacio sa neba ? :mrgreen:

I u tom gnevu je zapalio Svet mrznjom ?

Famozan, bili su i ranije ratovi skoro istih razmera u svetu, ali to nema veze sa tim laznim i neispunjenim "prorochanstvima". To gore sam pitao, jer postoji jedna destruktivna i po svako ljudsko drustvo sekta koja se krije iza Svetog imena Boga u narodu poznati kao "jehovini" ili bolje recheno Rasselovi svedoci koja veruje i "propoveda" da je Hrist "pocheo" carovati 1914 godine i da od tada On vlada. A ako je ta laz kojim sluchajem tachna, zar su sva ova zla koja su se od te godine ( 1914 - e ) dogadjala i koja se dogadjaju, sve bolesti, ratovi, zemljotresi zemlja gde vlada Hrist, nameche se logichan zakljuchak da takvo carstvo i nije nista ni u najmanjem ista promenilo. Takvo carstvo i takva vladavina gde jos uvek vlada greh, bolesti, mrznja, celokupno zlo nikome nije potrebno, jer je to samo laz uprave te sekte i organizacije koja ne daje nikakva prava svojim chlanovima da realno razmisljaju i za svaki njihov neuspeh optuzuju svoje vernike koji im sluze samo za finansiranje i šišanje. To je jedna samo masonsko - satanistichka grupa koja ni u najmanjem ne ispunjava niti Boziju volju niti Njegov zakon.

Zato je Hrist i rekao da se pazimo jer ima vukova koji che se uvuchi u ovchijoj kozi.

No, u sustini to je njihov problem, ali i nazalost problem svakog drustva u kojem se nalaze zbog pogubnih ideja.

Hvala dragom Bogu da ipak ima ljudi koji realno razmisljaju svojom glavom i koji su se na vreme izvukli iz satanskih kandzi Rasselovih svedoka, iako su imali ozbiljne pretnje i probleme zbog toga sto su im se uz Boziju pomoch otvorile ochi i napustili sotonsko drugo gnezdo. Verujem da ima jos puno dobrih i iskrenih ljudi koji su nazalost jos uvek Rasselovi svedoci, koji su zavedeni jer su u svojoj naivnosti dali dusu upravi iz Bruklina i koje treba iz tih cheljusti izvuchi.

Svako dobro u Hristu

Nikad nije bio globalan rat tih razmera od jednom u citavoj istoriji, da ceo svet ratuje medju sobom odjednom i to 2x :) to su cinjenice a ne Rassel :manikir:
Pa jeste tako.
Samo, ni pre 30-ogodišnjeg rata nije bilo takvog globalnog rata u dotadašnjoj istoriji. A onda je došao Napoleon, pa ni pre njega nije bilo takvog globalnog rata u dotadašnjoj istoriji, a u istom tom veku je bila godina 1848 (previranja po celoj Evropi), pa građanski rat u SAD i uopšte su tokom celog XIX veka vođeni ratovi koji po intenzitetu i rasprostranjenosti nisu vođeni nikada ranije u svetskoj istoriji.

I vi se zakačili kao pijavice baš za 1914 i još kažete da to piše u BIbliji? Nije nego...

Zli ljudi su, po nekom mom zakljucku, bolesni. Ne u smislu u kojem ce mnogi na prvu loptu da shvate. Mnogi psiholozi i psihijatri se slazu sa ovakvom definicijom zla. Misljenja sam da bi je tako trebalo i tretirati. Neki su ljudi su svesni svoje zlobe, mnogi ne. Razloga je zaista mnogo iskrivljeno shvatanje sveta oko sebe, pogresno vrednovanje, nedostatak coveka u samom sebi itd.

Neka mi oproste oni ljudi koji nisu hriscanse vere jer ovo sto iznosim je shvatanje mene kao hriscanke. Jedan od najvecih problema u teologiji verovatno predstavlja pitanje zbog cega Bog, koji je pre svega sam stvorio satanu, jednostavno nije zbrisao ovog kad se pobunio. Mozda je odgovor u tome da je Bog satani dao slobodnu volju i da Bog ne moze da unistava, on moze samo da stvara. Stvar je u tome da Bog ne kaznjava. Da bi nas stvorio po svom liku, dao nam je slobodnu volju. Da je uradio drugacije, mi bismo bili kao marionete. Ali da bi nam dao slobodnu volju , Bog je morao da se odrekne upotrebe sile nad nama. Mi nemamo slobodnu volju kada nam neko uperi pistolj u ledja. Ne mora da znaci da Bog nema moci da nas unisti, vec da je iz ljhubavi prema nama doneo strasnu i bolnu odluku da tu moc nikada ne upotrebi. On mora da ostane uz nas i u agoniji nas pusti da radimo sta hocemo. Posto se odrekao upotrebe sile protiv nas, u sucajevima kada mi odbijamo njegovu pomoc, on ne moze nista drugo nego da nas sa tugom posmatra kako sami sebe kaznjavamo. Ovo nije narocito jasno u Starom zavetu. Tamo je Bog opisan kao onaj koji kaznjava. Ali dolaskom Hrista sve postaje jasno. U Hristu, sam Bog je nemocno podneo smrt pod rukom ljudskog zla. On nije podigao ruku na svoje progonitelje. posle toga, kroz Novi zavet se jos mogu cuti odjeci Starog zaveta koji na ovaj ili onaj nacin govore o 'kazni koja ce stici rdjave'. To su samo odjeci. Bog koji kaznjava vise se na pojavljuje na sceni. I mada mnogi nominalni hriscani i danas svog Boga kao gigantskog policajca na nebu, stvarnost hriscanske doktrine je da je Bog zauvek odbacio policijsku snagu.

Cesto se postavlja pitanje, a i ja sam ga sama milion puta postavila: Kako Bog koji voli coveka, moze da dozvoli stradavanja ljudi? Hriscanski odgovor mozda i nije po meri i volji svima ali je barem jasan. Posto se odrekao upotrebe sile, Bog je nemocan da spreci zla koja mi izvrsavamo jedni nad drugima i na taj nacin ne samo da sebi stvaramo monuse nego i pokolenjima koja dolaze nakon nas ostaviti u amanet neotplacene dugove. On, nakon svih zala koje radimo jedni nad drugima, moze samo da nastavi da nas oplakuje. On ce nam ponuditi sebe i svu svoju mudrost, ali nas ne moze naterati da je prihvatimo. Jos jednom ponavljam: imamo slobodnu volju!
Satana moze da cini zla ljudima samo kroz ljudsko telo. iako je krvnik ljudski od pocetka, on ne moze da izvrsi ubistvo ili neko drugo zlo bez ljudskih ruku. Opet slobodna volja coveka koji je odlucio da se upusti u tako nesto. Satana mnoze da iskoristi svaku ljudsku slabost pohlepu ponos itd ali ipak mu je nekako glavno oruzje uvek bilo i bice strah.

Crkva kao zdanje kakvo danas poznajemo je s vremenom izgubilo ono cemu je bila namenjena, duhovnom delu coveka kao individue. U vecini slucajeva je postala nacin za zgrtanje novca (cast izuzecima) i svestenicima koji to sto rade shvataju kao posao i nista drugo. Zalosno ali je tako.

Da se vratim na pocetak, ljudsko zlo treba tretirati kao vrstu bolesti ljudskog uma. Izbor je nas, a i rezultat koji ce se naci na kraju kad podvucemo crtu.

Zli ljudi su, po nekom mom zakljucku, bolesni. Ne u smislu u kojem ce mnogi na prvu loptu da shvate. Mnogi psiholozi i psihijatri se slazu sa ovakvom definicijom zla. Misljenja sam da bi je tako trebalo i tretirati. Neki su ljudi su svesni svoje zlobe, mnogi ne. Razloga je zaista mnogo iskrivljeno shvatanje sveta oko sebe, pogresno vrednovanje, nedostatak coveka u samom sebi itd.

Neka mi oproste oni ljudi koji nisu hriscanse vere jer ovo sto iznosim je shvatanje mene kao hriscanke. Jedan od najvecih problema u teologiji verovatno predstavlja pitanje zbog cega Bog, koji je pre svega sam stvorio satanu, jednostavno nije zbrisao ovog kad se pobunio. Mozda je odgovor u tome da je Bog satani dao slobodnu volju i da Bog ne moze da unistava, on moze samo da stvara. Stvar je u tome da Bog ne kaznjava. Da bi nas stvorio po svom liku, dao nam je slobodnu volju. Da je uradio drugacije, mi bismo bili kao marionete. Ali da bi nam dao slobodnu volju , Bog je morao da se odrekne upotrebe sile nad nama. Mi nemamo slobodnu volju kada nam neko uperi pistolj u ledja. Ne mora da znaci da Bog nema moci da nas unisti, vec da je iz ljhubavi prema nama doneo strasnu i bolnu odluku da tu moc nikada ne upotrebi. On mora da ostane uz nas i u agoniji nas pusti da radimo sta hocemo. Posto se odrekao upotrebe sile protiv nas, u sucajevima kada mi odbijamo njegovu pomoc, on ne moze nista drugo nego da nas sa tugom posmatra kako sami sebe kaznjavamo. Ovo nije narocito jasno u Starom zavetu. Tamo je Bog opisan kao onaj koji kaznjava. Ali dolaskom Hrista sve postaje jasno. U Hristu, sam Bog je nemocno podneo smrt pod rukom ljudskog zla. On nije podigao ruku na svoje progonitelje. posle toga, kroz Novi zavet se jos mogu cuti odjeci Starog zaveta koji na ovaj ili onaj nacin govore o 'kazni koja ce stici rdjave'. To su samo odjeci. Bog koji kaznjava vise se na pojavljuje na sceni. I mada mnogi nominalni hriscani i danas svog Boga kao gigantskog policajca na nebu, stvarnost hriscanske doktrine je da je Bog zauvek odbacio policijsku snagu.

Cesto se postavlja pitanje, a i ja sam ga sama milion puta postavila: Kako Bog koji voli coveka, moze da dozvoli stradavanja ljudi? Hriscanski odgovor mozda i nije po meri i volji svima ali je barem jasan. Posto se odrekao upotrebe sile, Bog je nemocan da spreci zla koja mi izvrsavamo jedni nad drugima i na taj nacin ne samo da sebi stvaramo monuse nego i pokolenjima koja dolaze nakon nas ostaviti u amanet neotplacene dugove. On, nakon svih zala koje radimo jedni nad drugima, moze samo da nastavi da nas oplakuje. On ce nam ponuditi sebe i svu svoju mudrost, ali nas ne moze naterati da je prihvatimo. Jos jednom ponavljam: imamo slobodnu volju!
Satana moze da cini zla ljudima samo kroz ljudsko telo. iako je krvnik ljudski od pocetka, on ne moze da izvrsi ubistvo ili neko drugo zlo bez ljudskih ruku. Opet slobodna volja coveka koji je odlucio da se upusti u tako nesto. Satana mnoze da iskoristi svaku ljudsku slabost pohlepu ponos itd ali ipak mu je nekako glavno oruzje uvek bilo i bice strah.

Crkva kao zdanje kakvo danas poznajemo je s vremenom izgubilo ono cemu je bila namenjena, duhovnom delu coveka kao individue. U vecini slucajeva je postala nacin za zgrtanje novca (cast izuzecima) i svestenicima koji to sto rade shvataju kao posao i nista drugo. Zalosno ali je tako.

Da se vratim na pocetak, ljudsko zlo treba tretirati kao vrstu bolesti ljudskog uma. Izbor je nas, a i rezultat koji ce se naci na kraju kad podvucemo crtu.
Ok, ovo je tvoje razmišljanje. Ono što treba da te potstakne na usavršavanje svog mišljenja su pitanja koja proizilaze iz ovog tvog opažanja. A jedno od glavnih pitanja je: Kako to da Car nad Carevima, i Gospodar nad Gospodarima, najveća sila u Univerzumu, nije u stanju da reši problem greha? Zar je potrebno da vlada patnja zbog par bezakonika? Kakav je to Bog koji dopušta da pati većina zbog ogrovne manjine? Kakav je to Bog koji toleriše zlo? Kakav je to roditelj koji će pustiti dete da ide u vatru? Mnogo je pitanja, a samo jedan odgovor. Takav Bog ne postoji.

Zašto Bog nije odmah uništio Sotonu? Iz jednog prostog razloga, da ne bi ostala stvorenja posumnjala u Njega. Moraš mislima otići i staviti se u situaciju u kojoj se Bog našao u tom trenutku. Šta je On imao ispred sebe? Imao je da Mu sva stvorenja u Univerzumu služe isključivo iz ljubavi. Da vlada divna atmosfera i da su svi srećni i zadovoljni. Da stvorenja znaju samo za dobro, samo za ljubav, dobrotu, poslušnost, ljubaznost i td. Da nikada nisu učinila nešto loše, i da nikada nisu čuli za laž, bezakonje, nikakvo zlo. U jednom takvom trenutku je došao Lucifer, najsvetliji anđeo, koji je prvi ikada počeo da razmišlja o zlu, o prevari, o laži, o bezakonju, prvo stvorenje kojem je to palo na pamet. Šta je Bog mogao da radi u tom trenutku? Da je uništio ili kaznio Lucifera, kako bi to uticalo na ostala stvorenja koja služe Bogu isključivo iz ljubavi? Šta bi oni pomislili? Pa sigurno da bi njihovo služenje iz ljubavi doveli u pitanje. Posmislili bi: "Hej, pa Bog nas tera da Mu služimo!" Lucifer je odbio da bude poslušan, svaka kazna bi označila da Bog tera stvorenja da Mu služe. Bog to ne želi, On želi da Mu služimo isključivo iz ljubavi, gde nema mesta prisili. On može da nam kaže nemojte udarati glavom u zid, ali na nama je da li ćemo ga poslušati. Mi znamo da je to bolno, ali oni koji to ne znaju oni mogu samo da sumnjaju i da slepo veruju. Stvorenja koja u vreme Luciferove pobune ne znaju da je zlo bolno, okrutno i da nosi ogrovne žrtve i patnje, imaju samo dve mogućnosti, da slepo veruju Bogu, tj da imaju poverenja u Njega i ono što On kaže, i drugu mogućnost, da se sami uvere, tj da se pobune i odbace Boga. Na osnovu istoijskog izveštaja koji nam se daje preko Božje pisane reči, Svetog Pisma, mi znamo da je čak 1/3 ovih stvorenja, iliti anđela, odbila da služi Bogu i da se pobunila. Bog ih je pustio da istraju u onom što su naumili, pustio ih je da puste korene zla. Sve je to dozvolio da bi smo se mi danas upoznali sa zlom, ne samo mi, već celi Univerzum. Ti sada nećeš odbiti zlo jer Bog kaže da je ono loše, već jer ti znaš da je ono loše. Dakle, smisao Božjeg dopuštanja da se zlo širi nije to što On ne želi da ga uništi, već jer želi da se sva stvorenja u Univerzumu upoznaju sa zlom, da bi na kraju istorije kada se zlo bude uništilo, stvorenja ne bi činila zlo jer su sada upoznata. Na taj način se zlo nikada više neće dogoditi u Univerzumu jer su stvorenja upoznata sa rezultatom zla i neće im pasti na pamet da čine zlo. To je jedini mogući način da se reši problem zla.

Nemoj da nasedaš na Sotoninu priču da Bog neće uništiti "one koji zemlju pogubiše". Bog jeste ljubav, ali je i pravda. Hajde da svi volimo, i da pustimo ubice, silovatelje, narkomane i td. da žive na slobodi i da rade šta hoće.. Šta misliš kako bi svet izgledao?
Zamisli da sutra Bog vaskrsne neku pjanduru i dovede je u obećanu zemlju. Ovaj dođe tamo i vidi nema kafane! Auuu... kako bi pobeseo, rekao bi da je doveden u pakao. Bog ne želi nikog da unesreći. Zato je pravedno da svi plate po svojim delima, i da na kraju budu uništeni. Zakon koji vlada u Univerzumu je jasan: "Plata za greh je smrt". Da taj zakon može da se krši, Isus nikada ne bi stradao na krstu, jer za tim ne bi bilo potrebe. Isus je stradao umesto nas, jer smo mi trebali da stradamo.

Ne čitaš Sveto Pismo onako kako ono kaže, već ga prilagođavaš. A vrlo je moguće da se više oslanjaš na drugu literaturu. Ja te savetujem da pustiš šta drugi kažu, i da se uhvatiš Svetog Pisma kojeg može svako razumeti. Sledi istinu onakvu kakva jeste, sledi činjenice pa gde god da te odvedu.
Ovo pišem iz samo jednog razloga, a to je da potstaknem na razmišljanje, ne da mi slepo veruješ i da bi ovo preraslo u neku raspravu. Bog kaže: "Izgibe moj narod jer je bez znanja".

Pozdrav.

Zato je pravedno da svi plate po svojim delima, i da na kraju budu uništeni. Zakon koji vlada u Univerzumu je jasan: "Plata za greh je smrt".
Ko donosi smrt (osuđuje)?
Da taj zakon može da se krši, Isus nikada ne bi stradao na krstu, jer za tim ne bi bilo potrebe. Isus je stradao umesto nas, jer smo mi trebali da stradamo.
Mnogi su stradali i gore nego je Isus, ali to se ne računa. Računa se samo Isusova stradanje.

Zar prvi i drugi svetski rat ne lici kao Gnev Sotonin zato sto ga je Bog zbacio sa neba ? :mrgreen:

I u tom gnevu je zapalio Svet mrznjom ?
Ne, ne lici. To bi mogao da bude samo delo jedinog zlog boga - YHWHa. Drugo, bog nije zbacio Sotonu s neba. Gde si to procitao?

Mrznju je bog "zapalio" obecavsi Izraeljcima tudju zemlju i zabranom verovanja u druge bogove.

Trebalo bi da se bolje upoznas s tvojom "svetom knjigom".

Back