neverovatni odgovori.cvarci su skupi najvise zbog toga sto treba gomila slanine da bi se dobilo kilo masti,doduse i mast je proizvod od 120 dinara i ona ulazi u kalkulaciju cene.ranije su stare sorte svinja imale veci procenat masti i mast se koristila svakodnevno u ishrani.zejtin - biljno ulje je to poremetilo,neka mozda pogresna saznanja o stetnosti masti su isto uticala na promenu nacina ishrane.sada se to misljenje promenilo ali su te stare sorte svinja skoro nestale.vracaju se mangulice,moravke na velika vrata ali sa paprenim cenama.opet iz krajnosti u krajnost.ja koljem, i tranziram svinje za svoje potrebe.doduse nesto u poslednje vreme i to ne radim ali mi je dobro poznata cela problematika.znaci,potrebna je ,otprilike 4 do 7 kila slanine-zavisi odakle,ledjna,potrbusina, da bi se dobilo 1kg cvaraka a ostalo je mast.mora da znate da u zavisnosti sta se hoce cvarci mogu da budu upola tezi jer kod topljenja slanina se sece krupnije i ranije prekines proces,vise mleka za kaljenje i kad cedis manje pritiskas.i obrnuto.znaci tesko je pausalno odrediti cenu cvaraka. morate da znate da su cvarci 70-tih godina bili sirotinjska hrana jer su bili neverovatno jeftini i oni su bili nusproizvod u topljenju masti.e sada ovo je moja spoznaja: ima narodni izraz "zrela mast".to je mast od bioloski zrelih primeraka svinja,zrnaste strukture ponegde ,najbolje od krmaca koje su se prasile.od nacina ishrane sve zavisi.i kvalitet i ukus mesa i masti.mangulica hranjena koncetrovanom hranom ima isti kvalitet mesa ko i ove novije rase koje se hrane na isti nacin.gledam narod kako daje silne pare za te preradjevine od mangulice a uopste nema pojma da te svinje i ne znaju kako izgleda suma,livada i zir.bolje su ove nove rase koje su hranjene mesovitom hranom i provode dosta vremena na otvorenom.da se razumemo ako hocete 100 kilasa za kratko vreme mora koncetrat i odgovarajuci uzgoj.oces na prirodan nacin hranjeno tu ti treba godina i po za tu tezinu i to uz dobar deo kukuruza.a sve to kosta,brz uzrast,velika masa..
i jos nesto.jeo sam meso i mast domacih svinja koje se dodatno hrane zirom iz suma.mast tih svinja ima zuckastu nijansu.probao sam mast i meso svinja dodatno hranjene pomijama.to je odvratno i bljutavo.moras da budes strucnjak da se ne bi prevario kod kupovine svinja i da si u poslu godinama.ako hocete sa svoju decu i sebe kvalitetno meso nadjite nekoga sa sela,dogovorite se,dajte mu pare da vam odhrani svinju ili dve u sopstvenoj reziji .nesete se pokajati.
i jos nesto.jeo sam meso i mast domacih svinja koje se dodatno hrane zirom iz suma.mast tih svinja ima zuckastu nijansu.probao sam mast i meso svinja dodatno hranjene pomijama.to je odvratno i bljutavo.moras da budes strucnjak da se ne bi prevario kod kupovine svinja i da si u poslu godinama.ako hocete sa svoju decu i sebe kvalitetno meso nadjite nekoga sa sela,dogovorite se,dajte mu pare da vam odhrani svinju ili dve u sopstvenoj reziji .nesete se pokajati.