Zašto bi jeo okru?

Mislim da je to deo generalne mediteranske kuhinje. Ali mi generalno nemamo obicaj da je spremamo a i nema bas da se kupi svuda. Recimo da kazem da je odlicna letnja hrana. Za vitamin C znamo iako ukus nije ni na kakav nacin citrican. Interesantno mi je to sa vitaminom K (kojim).
Ja sam je inace spremao kad naidjem, vise volim ove manje nego velike.

search results

Vitamin K je vitamin rastvorljiv u mastima neophodan za zgrušavanje krvi i zdravlje kostiju. Njegove glavne funkcije su pomaganje u sintezi proteina za koagulaciju krvi i podržavanje zdravlja kostiju aktiviranjem proteina koji vezuju kalcijum. Dobri izvori vitamina K su lisnato povrće poput spanaća i kelja (K1), a vitamin K2 se nalazi u nekim životinjskim i fermentisanim namirnicama.
Сигурна сам да постоји пандан поврћа са нашег поднебља, зашто би смо кували медитерански, ми не живимо на медитерану?

Дубоко сам убеђена да су наша тела генетски прилагођена намирницама, поврћу, воћу које успева у овом поднебљу а сасвим је разноврсно.

Зато не подржавам то наметање некаквих чиа, кумквата....као обавезног дела исхране.

Ни једна морска риба, за мене, не може да парира пастрмки нашој.
О шарану да не причам..

Сигурна сам да постоји пандан поврћа са нашег поднебља, зашто би смо кували медитерански, ми не живимо на медитерану?

Дубоко сам убеђена да су наша тела генетски прилагођена намирницама, поврћу, воћу које успева у овом поднебљу а сасвим је разноврсно.

Зато не подржавам то наметање некаквих чиа, кумквата....као обавезног дела исхране.

О шарану да не причам..

po mnogo čemu, po mom iskustvu, mi nekako vise pripadamo mediteranu nego evropi.

ja sam bamije prvi put u zivotu jeo u Sarajevu prilično davno, niz godina kasnije jedan kolega Grk nas je zvao na ručak, i on je spremio bamije i u oba puta jela su bila izuzetno ukusna.

Kasnije na Malti sam kupio one vece, ali su mi se raspale tokom kuvanja tako da nisu bas bile vizuelno primamljive, ali ukusnost je bila ok. Ruku na srce nisam pratio nikakav lokalni recept.

Rado bi ih jeo, kad naša hrana počne da se vrti u krug (i sve postane malo dosadno)

po mnogo čemu, po mom iskustvu, mi nekako vise pripadamo mediteranu nego evropi.

ja sam bamije prvi put u zivotu jeo u Sarajevu prilično davno, niz godina kasnije jedan kolega Grk nas je zvao na ručak, i on je spremio bamije i u oba puta jela su bila izuzetno ukusna.

Kasnije na Malti sam kupio one vece, ali su mi se raspale tokom kuvanja tako da nisu bas bile vizuelno primamljive, ali ukusnost je bila ok. Ruku na srce nisam pratio nikakav lokalni recept.

Rado bi ih jeo, kad naša hrana počne da se vrti u krug (i sve postane malo dosadno)
Све ја то разумем, но заменити боранију бамијом и није нека промена.
Ето, не браним, једите ако вам воља :D

О шарану да не причам..
pastrmku obozavam i našu (nedavno u Peruccu sam jeo jednu od najbolje spremljenih u zivotu), a bogami i kanadsku ...

ja sam gurmanski avanturista ;)
a i 17 godina zivota na mediteranu čini svoje. ;)
Волим ја све да пробам, а богами и да зготовим 😁
Но, смета ми што нас бомбардују разним препорукама намирница ,,здравијим" од наших.

Погледај ресторане по Београду, можда 5% је национална кухиња, зато је на сваком ћошку нека талијанска, азијска...

pastrmku obozavam i našu (nedavno u Peruccu sam jeo jednu od najbolje spremljenih u zivotu), a bogami i kanadsku ...
Ако икад залуташ до Студенице, продужи у Радочело на пастрмку. Кад седнеш за сто она још плива 🥰
@Pinocchio верификуј

Волим ја све да пробам, а богами и да зготовим 😁
Но, смета ми што нас бомбардују разним препорукама намирница ,,здравијим" од наших.

Погледај ресторане по Београду, можда 5% је национална кухиња, зато је на сваком ћошку нека талијанска, азијска...

sad mi verujes da je kod nas hrana dosadna ;)

ruku na srce nemam nista protiv drugih kuhinja, recimo s vremena na vreme pho bo kod vijetnamca - vadi iz mrtvih (kao i nasa domaca pileca bistra supa) pa malo oscilacija oko teme, malo ovo malo ono

Ноуп, никако није досадна, само се не спрема довољно наших јела.
Крени од југа до севера земље, направићеш мени да једеш бар 2 месеца различита јела.

moze spisak ?

da vidim sta nisam jeo odavno (poslednjih nedelju dana se davim u alvi)

moze spisak ?

da vidim sta nisam jeo odavno (poslednjih nedelju dana se davim u alvi)
Паприкаш, ђивач, сатараш, пуњене тиквице, сармице од зеља, мусака са реном и пиринчем, запечена боранија, сладак купус са телетином, јунећи репови у сафту, капама, подварак, чорба бела пилећа, батаци динстани у црном луку са кромпир пиреом, пихтије 🥰, пасуљ чорбаст, пасуљ пребранац, паприке пржене на кајмаку, дунавска бела риба из рерне и кромпир салата, јамачно...
Ћуфте у парадјз сосу, ролат од меса са јајима, грашак густи са месом ил без меса, пилав, супа бистра, ћурећа чорба, фаширане шницле са спанаћ пиреом, пита са блитвом и сиром.
То овако на брзину...

Back