Zašto su Adam i Eva kažnjeni?

Ако данас неко прекрши неки закон,

следи му санкција,

и не може да се вади на то да није знао да је то погрешно.
Sa razlikom da ljudi nisu svemoćni i naši zakoni su takvi da bi sistem koliko-toliko funkcionisao, a svemoćni/sveznajući bog je navodno napravio sistem za koji je znao da neće da funkcioniše, pa mora da ga popravlja i sređuje u budućnosti.

Možda je jednostavan odgovor da kako se kroz prepisivanje i edicije menjao i dopunjavao narativ, pojavile su se plot holes.

To je poruka poslušnosti i poniznosti. Eva je po Starom zavjetu bila druga Adamova žena, prva mu je žena bila Lilith. Ona je bila vrlo moderna, bahata, neposlušna, agresivna, svadljiva, ukratko moderna kao iz današnjice :zper: Bog ju je pretjerao i doveo pristojnu ženu po imenu Eva, ali eto i tu neki problemi bili:think:

To je poruka poslušnosti i poniznosti. Eva je po Starom zavjetu bila druga Adamova žena, prva mu je žena bila Lilith. Ona je bila vrlo moderna, bahata, neposlušna, agresivna, svadljiva, ukratko moderna kao iz današnjice :zper: Bog ju je pretjerao i doveo pristojnu ženu po imenu Eva, ali eto i tu neki problemi bili:think:

Мораћу једном да прочитам тај Стари и Нови завет.

Стално наилазим на нова и нова тумачења шта све тамо има.

Мада...има оне сликовнице "Библија за децу", то је можда лакша литература, таман као за мене.

Sveznajući bog fejlovao 2x zaredom.

Adam je kaznjen sto je ispao picopacenik, i nije uspeo da rasporedi cast i postenje kako treba izmedju partnera.....
A i da se kojim slucajem pitao da li bi ostao u raju kao nekaznjen, opet bi odbio, totalno je bio sheban Evom....

Eva je kaznjena jer za nju ne postoje neke stvari se otkrivaju iskustvom a neke razmisljanjem, nego sve mora da proba svojim iskustvom....sto nije preporucena niti pozeljna osobina pristup za bogougodnost kod coveka...tj takvoj osobi nece biti omogucen ulaz u raj....

Sa dxruge strane, nece biti omogucen ulaz ni onima koji se stisnu ko dve pare u vreci pa u strahu prozive ceo zivot, bilo u svom strahu ili u strahu koji im nametnu roditelji...ili vladari...

Ako adam i eva nisu razlikovali dobro od losog, zasto ih je bog kaznio zato sto su napravili lose?
Jesu razlikovali su stvoreni su s asavescu razumom i komunicirali su sa Bogom

Zasto ih je Bog kaznio? citaj u Bibliji
Bog im je jasno rekao da ne uzimaju plod sa tog jednog drveta
i da ce umreti ako ga uzmu.
Oni su prekrsili Bozji Zakon i umrli
Sami snose posledice svoje neposlusnosti
Sto covek poseje to ce poznjeti
to je Zakon uzroka i posledice
nije nikakva kazna

I Danas kada gresis protiv Boga imas posledice toga

Jesu razlikovali su stvoreni su s asavescu razumom i komunicirali su sa Bogom

Zasto ih je Bog kaznio? citaj u Bibliji
Bog im je jasno rekao da ne uzimaju plod sa tog jednog drveta
i da ce umreti ako ga uzmu.
Oni su prekrsili Bozji Zakon i umrli
Sami snose posledice svoje neposlusnosti
Sto covek poseje to ce poznjeti
to je Zakon uzroka i posledice
nije nikakva kazna

I Danas kada gresis protiv Boga imas posledice toga
jesu li oni znali dali je umiranje dobro ili zlo?
jesu li znali dali je slusati boga dobro ili ne
dali je neposlusnost dobro ili zlo
dali je hodanje go naokolo dobro ili zlo...

njima nije bilo dato da znaju sta je dobro i lose (ili zlo) a kamoli da ga razlikuju
mi koji to znamo lako nam je da sad o tome raspravljamo, ali oni su bili liseni tog poznavanja
meni najblizi primer ja da uzmes daltonistu koji ne razlikuje crvenu od zelene i kaznis ga ako pogresi u prepoznavanu tih boja

tek kad su pojeli plod njima su se otvorile oci, sve dotle su bili slepi za pojam dobrog i pojam nedobrog

jesu li oni znali dali je umiranje dobro ili zlo?
jesu li znali dali je slusati boga dobro ili ne
dali je neposlusnost dobro ili zlo
dali je hodanje go naokolo dobro ili zlo...

njima nije bilo dato da znaju sta je dobro i lose (ili zlo) a kamoli da ga razlikuju
mi koji to znamo lako nam je da sad o tome raspravljamo, ali oni su bili liseni tog poznavanja
meni najblizi primer ja da uzmes daltonistu koji ne razlikuje crvenu od zelene i kaznis ga ako pogresi u prepoznavanu tih boja

tek kad su pojeli plod njima su se otvorile oci, sve dotle su bili slepi za pojam dobrog i pojam nedobrog
Znali su da ne smeju dirati plod jer u dan koji ga uzmu umrece

Dakle znali su sve sto su trebali znati

nisu bili niti daltonisti niti debili

Znali su da ne smeju dirati plod jer u dan koji ga uzmu umrece

Dakle znali su sve sto su trebali znati

nisu bili niti daltonisti niti debili

bili su duhovni daltonisti
samim postankom bilo im je uskracena osobina da znaju sta je dobro a sta zlo
ti kazes nisu smeli...
smeti ili ne smeti mi mozemo razlikovati da ono sto ne smes je lose ono sto smes je dobro, ali kad ne shvatas i razlikujes dobro od zla onda i smeti i ne smeti gubi smisao
umrecete... jel umiranje lose ili dobro?
kako ce znati kad ne poznaju ni sta je dobro ni sta je zlo ili lose

Back