Велики Комбинатор
Elita
- Poruka
- 15.198
Да...златно доба Анте Марковића тад сам се навуко на алкохол скинуо се 20-ак година послеJesi i živio, svaka čast!![]()

Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Да...златно доба Анте Марковића тад сам се навуко на алкохол скинуо се 20-ак година послеJesi i živio, svaka čast!![]()
Па зар је могуће да је неко веровао у те комуњарске бајке ?
Ljudi sa sela su bili stidljivi i primitivni. Skidanje u kupaći kostim je za njih bilo krajnje nemoralno.
Kada sam jednom došla u sadašnju RS zateknem babu kako plače iza kuće. Šta je bilo baba? Šta šta je bilo? Pogledaj onu što se gola skinula pored puta! To moja ujna iz Beograda. Skinula se pored puta u kupaći kostim, napumpala malo vode da se skvasi i nabacila šešir.
Daj baba ne pravi scenu, žena se malo sunča! Evo četiri sata, kaže baba. Sada će radnici s posla, a ona gola. Neću iz kuće izaći godinu dana!
Hajde baba partizanka, pa i da razumijem.
U istom selu tada i rođaka, starija 5 godina od mene. Nešto za ujnu i sunčanje prokomentarisala. Ja joj lijepo objasnim kako je more jedna od najboljih stvari u kojima može čovjek da se opusti i uživa. Nepovjerljivo klima glavom. Ubjeđujem je i dalje. Malo popušta. Pitam je da li bi se i ti skinula u kupaći kada bi nas dvije otišle na more. Pogleda me i onako ,,u grču,, reče, eto kada bi baš morala!
Тако је у капитализму и ти живиш у капитализму и кинеске бивше комуњаре изабрале капитализам. Неће ни Рус комунизам, само тамо где криминалци комуњарски зајашу државу као што је рецимо Куба и С.Кореја, само тамо може да опстане твој комунизам....коме би ти продавао бајке о злату некретнинамма крипто ....фјучурима дериватимафинансијским
Srbija u SFRJ je bila vukojebina bez osnovne infrastrukture, ruralni delovi nisu imali struju i vodu, na more su išli partijski drugovi dok ostali ni dan danas ne znaju kolika su sirotinja bila. Odliv radne snage je bio veći nego danas. Kad neko priča kako mu je bilo dobro u SFRJ, to je garantovano neki ondašnji ćaci.
Danas je sve dosta bolje. I za razliku od potkapacitiranih teletabisa koji to ne razumeju, to nikako nije zasluga političara i vlasti, već stvar otvorenosti prema najrazvijenijem svetu. Zapravo političari su razlog zašto nije bolje (koliko je moguće, to je već diskutabilno).
Срећа па се СФРЈ ослањала на капиталистичке државе, па је и био неки стандард, док у правим комуњарским друштвима, у оним совјетским сателитским државама је била права катастофа.Srbija u SFRJ je bila vukojebina bez osnovne infrastrukture, ruralni delovi i sela nisu imali struju i vodu, na more su išli partijski drugovi dok ostali ni dan danas ne znaju kolika su sirotinja bila. Odliv radne snage je bio veći nego danas. Kad neko priča kako mu je bilo dobro u SFRJ, to je garantovano neki ondašnji ćaci.
Danas je sve dosta bolje. I za razliku od potkapacitiranih teletabisa koji to ne razumeju, to nikako nije zasluga političara i vlasti, već stvar otvorenosti prema najrazvijenijem svetu. Zapravo političari su razlog zašto nije bolje (koliko je moguće, to je već diskutabilno).
@limunada @Stojkov Menidjer Hajde nemojte da se folirate, i pricajte iskreno kako je bilo u vasoj SFRJ
Drzava gde kao svi idu na more svake godine, i gde 98% seljaka ne zna da pliva![]()
ja sam iz klase kapitalista, svi moji nisu isli na more, ko nije bio odstreljen na vreme t.j. na pocetku, imao je besplatno stanovanje uistom i odmaraliste leti u odredjenim vrstama 'zavoda za unapredjenje miljenja'Jeste li isli u Trs' za svaki Osmi mart?![]()
Ma cista malogradjanstina tog doba.Ljudi sa sela su bili stidljivi i primitivni. Skidanje u kupaći kostim je za njih bilo krajnje nemoralno.
Kada sam jednom došla u sadašnju RS zateknem babu kako plače iza kuće. Šta je bilo baba? Šta šta je bilo? Pogledaj onu što se gola skinula pored puta! To moja ujna iz Beograda. Skinula se pored puta u kupaći kostim, napumpala malo vode da se skvasi i nabacila šešir.
Daj baba ne pravi scenu, žena se malo sunča! Evo četiri sata, kaže baba. Sada će radnici s posla, a ona gola. Neću iz kuće izaći godinu dana!
Hajde baba partizanka, pa i da razumijem.
U istom selu tada i rođaka, starija 5 godina od mene. Nešto za ujnu i sunčanje prokomentarisala. Ja joj lijepo objasnim kako je more jedna od najboljih stvari u kojima može čovjek da se opusti i uživa. Nepovjerljivo klima glavom. Ubjeđujem je i dalje. Malo popušta. Pitam je da li bi se i ti skinula u kupaći kada bi nas dvije otišle na more. Pogleda me i onako ,,u grču,, reče, eto kada bi baš morala!
moralo se.. јесте .. стидне бабе ..а туце деце имала свака кућа све једно другом до увета ....
pokušavaš da budeš duhovitHajde da razbijamo neke SFRJ mitove o drzavi gde su svi isli na more svake godine.
Znaci vecina srpskih SFRJ seljaka nije videla more, posle zavrsene skole i skolskih ekskurzija.
Na poslu im nisu davali odmor na leto, samo zato sto grajdani uplate aranzman na moru, a seljaci ne idu na more; pa su uvek morali da prilogodjavaju odmor u odnosu na SFRJ gradjane.
Naici na srpskog SFRJ seljaka u to vreme koji zna da pliva je bilo teze naci nego Vulinovu tetku iz Kanade danas.
Sa druge strane, u danasnjoj Srbiji, srpski seljaci ne mogu da zamisle zivot a da ne odu na more, to im je bitnije od svega- posla, zene, dece, svalerke i kockarnice.
Zli kapitalizam![]()
...примећујете можда да није било ни дебелих, а сад свако треће дете већ има проблем са вишком килограма...
fuj vucicu. iskvario si naseg seljaka pa sada mora svake godine na moreSa druge strane, u danasnjoj Srbiji, srpski seljaci ne mogu da zamisle zivot a da ne odu na more, to im je bitnije od svega- posla, zene, dece, svalerke i kockarnice.
Zli kapitalizam![]()
imas lepe opise u knjigama kao sto su crveni jaram,crveni metak, srpski seljakTito je forsirao urbanizaciju i gašenje sela
Сада не иду зато што немају паре а онда нису ишли јер су сматрали да је то глупоНе иду сељаци ни сада често на море.Око 60% популације уопште не иде на море, а на селу је тај проценат сигурно већи од 60%.
pokušavaš da budeš duhovit
na imanjima je najveći problem bio da domaćin i domaćica odu kod rodjaka na dan dva
sve da su imali i malo iždžigljalu decu ne bi vredelo mnogo - krava "zna" da je na ispašu vodi mali koji je "tele od gazde" ali avaj "gde je gazda"
to je jedna neopisiva sprega ljudi i životinja koje nažalost, u odredjenom momentu, ne trebaju više gazdi zbog slabe proizvodnje. pa završe gde završe a što je jako tužno ali i domaćinima je to padalo jako teško - žene ko žene bi plakale a muški bi trgnuli ljutu i gledali negde neodredjeno.
Recimo moja baba nikada nije htela da drži bikove pa ako bi se otelilo "muško" moralo je na prodaju čim malo postane stabilnije ali ne dovoljno da bi ga krava odvajala od sebe. Puna poverenja u domaćine krava ne bi reagovala što telence vezuju u prikolicu medjutim od sledećeg dana kreće da riče i da ga traži
pa ti idi na Titino more, kako da ne
Tito je forsirao urbanizaciju i gašenje sela
Sigurna plata, stan za dž, samo 8 sati rada, 2 dana si fraj...
i to je bila zamka u koju se upalo
doduše industrijalizacija je pratila čitavu Evropu tako da je i tamo priča bila slična
pa nije bilo ovolike industrije sa previše kalorija, ugljenih hidrata i aditiva - bundeva pa u smederevac...примећујете можда да није било ни дебелих, а сад свако треће дете већ има проблем са вишком килограма...
Дебелих је било увек, само их је било мање међу децом и омладином.Деца су се више кретала, нису седела за компјутером и телефоном, па је гојазност почињала знатно касније него данас, негде у зрелом животном добу.Јело се мање индустријски прерађене хране, у храни је било мање адитива, хормона, па је гојазан био само онај ко заиста претерује у храни....примећујете можда да није било ни дебелих, а сад свако треће дете већ има проблем са вишком килограма...
nemaju pare?Сада не иду зато што немају паре а онда нису ишли јер су сматрали да је то глупо![]()
Летовање на мору је постало мејнстрим пре можда 40-50 година, раније људи нису често одлазили на море, нити је туризам био тако значајан као данас.Сматрало се да је корисно да деца оду на море ради искорењивања неких тада актуелних болести и деформитета(рахитис и слично) а одрасли нису много марили за море.Одрасли су више волели да иду по кафанама.Сада не иду зато што немају паре а онда нису ишли јер су сматрали да је то глупо![]()