Zasto Srbi Krajisnici se ne vrate iz Srbije da zive u Knin?

Nije stav besmislen. Bez privredne aktivnosti ljudi tamo čame i gluvare po kafićima. kraj je ostao bez kritične mase. sve obnovljeno a 80% kuća prazno. jedino su veliki gradovi smisleni za život.

drugo veliko zlo je incesno genetsko nasledje. tamo je svako svakome rod. uključujući pravoslavce. za decu je kudikamo bolje da su im roditelji rodovski što udaljeniji.

da sad izbegnem duhovnu zatucanost hrvatskim nacizmom.
Ajde da je neko drugi ko je bio seljak-mučenik a sad u Srbiji živi bolje/lagodnije kaže da trebamo dignuti spomenik Tuđmanu što nas je prog ao, ali to kaže neko kome je bilo jednako dobro u Kninu kao sad u Srbiji i kome su Hrvati ubili roditelje...
Mnogi Krajišnici u Srbiji se žene i udaju između sebe. Doduše ne tako lokalizovano kao u Krajini. Npr. u Plavnu se velika većina ženila i udavala iz Plavna ili par drugih okolnih sela. Izuzev Plavanjaca koji su došli u Knin u zadnjih par decenija pre rata, oni su imali priliku da upoznaju i nekog iz malo daljih mesta poput npr. Like, Benkovca, Vrlike itd. U Srbiji Krajišnici i ako sklapaju brakove sa Krajišnicima to rade češće sa onima iz daljih krajiških krajeva od njihovog nego što su praktikovalo dok su bili u Krajini. Ima i Krajišnika koji su u Srbiji sklopili brakove sa Bosancima, Sremcima, Šumadincima, Nišlijama, Crnogircima i drugima koje nikad ne bi sreli da su ostali u Krajini.

Za ustaški narativ je generalno tačno bilo do pre par godina, sada kada je masovno iseljavanje nakon ulaska u EU ipak su im draži beli srbi nego da uvoze azijate iz Indije, Šri Lanke i Kambodže.

Ali džabe, neće više niko da se vrati, ne postoji interes. Znam nekoliko ljudi koji imaju nekretnine u svojim selima po Krajini, a žive u Srbiji. Mislim da je to najbolji odnos, pogotovu ako je srpsko selo šanse da ih neko vandalizuje su minimalne

Ajde da je neko drugi ko je bio seljak-mučenik a sad u Srbiji živi bolje/lagodnije da trebamo dignuti spomenik Tuđmanu što nas je progbao, ali to kaže neko kome je bilo jednako dobro u Kninu kao sad u Srbiji i kome su Hrvati ubili roditelje...
Mnogi Krajišnici u Srbiji se žene i udaju između sebe. Doduše ne tako lokalizovano kao u Krajini. Npr. u Plavnu se velika većina ženila i udavala iz Plavna ili par drugih okolnih sela. Izuzev Plavanjaca koji su došli u Knin u zadnjih par decenija pre rata, oni su imali priliku da upoznaju i nekog iz malo daljih mesta poput npr. Like, Benkovca, Vrlike itd. U Srbiji Krajišnici i ako sklapaju brakove sa Krajišnicima to rade češće sa onima iz daljih krajiških krajeva od njihovog nego što su praktikovalo dok su bili u Krajini. Ima i Krajišnika koji su u Srbiji sklopili brakove sa Bosancima, Sremcima, Šumadincima, Nišlijama, Crnogircima i drugima koje nikad ne bi sreli da su ostali u Krajini.
ja ne znam ni jednog krajišnika koji se nije snašao u srbiji. I svaki koga znam ima bolji imetak ovde nego tamo. e sad druga je stvar na šta bi yuga ličila da nije rasturena. Ovako, krajišnicima ovde je bolje nego njihovim ujkanima tamo u 99% slučajeva. možda bi se vratio kod rimca da mu dizajniram elektronike. ili naprimer ko jedan moj rodjak što se bavi prevozom brze hrane pa zaposlio stotinu izbeglica.

drugačije, hvala.

Poslednja izmena:
Srbi trebaju da se vrate i žive svoj na svome.

Знају добро и они Срби који се не враћају у Хрватску, нити ће икад, и они Хрвати који захваљују Богу и Госпи из Међуножја зато што Срба у Хрватској данас има колико их има, и моле се да их буде још мање, зашто је то тако.

Одлично се они познају.

Ја из моје перпективе Србина из Србије, који, на срећу, нема никакве породичне везе ни са Хрватима ни са Хрватском, видим како ствари стоје, и размишљам о будућности Србије.

Drzava Republika Srpska Krajina je egzistirala 1991-1995 godine sa glavnim gradom Kninom, sto je tada bio 90% srpsko. 1995 Srbi su procerani iz Krajine zlocinackom akcijom Olujom, oko 200.000 Srba procerano u Srbiju i u svijet.

Danas u Beograd i Novi Sad zive bar 100.000 Krajisnika, ili rodjeni tamo ili prva generacija rodjena u Srbiju. Ali drze ljubav prema zavicaju i Krajini.

Danas u Knin, grad od 10.000 stanovnika, Srbi su ipak preko 20% grada, sa 2.500 Srba koji tamo zive. Grad je istorijski vazan za Krajisku istoriju, mediteranski grad, astetski mnogo ljepsi od sivog Novog Sada i Beograda, tamo postoji ziva srpska kultura i korijeni. To je EU standard. Zasto vise Srba Krajisnika se ne vrati u Knin da zivi? Da samo 1% dodje, opet bi Knin bio vecinski srpski, i opet bi Krajisnici i Krajina blistali u svom punom sjaju.

:hahaha1: :hahaha1: :hahaha1:

Ajde da je neko drugi ko je bio seljak-mučenik a sad u Srbiji živi bolje/lagodnije kaže da trebamo dignuti spomenik Tuđmanu što nas je prog ao, ali to kaže neko kome je bilo jednako dobro u Kninu kao sad u Srbiji i kome su Hrvati ubili roditelje...

Ako ste se tako rado odrekle zemlje Krajine onda možda je za bolje, ispunili ste vaše želje, postali ste Sumadinci, za 20 g. da čitamo o vama u udzbenicima samo :mrgreen:

Знају добро и они Срби који се не враћају у Хрватску, нити ће икад, и они Хрвати који захваљују Богу и Госпи из Међуножја зато што Срба у Хрватској данас има колико их има, и моле се да их буде још мање, зашто је то тако.

Одлично се они познају.

Ја из моје перпективе Србина из Србије, који, на срећу, нема никакве породичне везе ни са Хрватима ни са Хрватском, видим како ствари стоје, и размишљам о будућности Србије.

Naravno, vi Srbijanci ste na dobitku. Dobijate za džabe radnu snagu i lojalnu patriotsku populaciju. Šta vas briga za Knin i Krajinu, to je za vas grcka sela.

Naravno, vi Srbijanci ste na dobitku. Dobijate za džabe radnu snagu i lojalnu patriotsku populaciju. Šta vas briga za Knin i Krajinu, to je za vas grcka sela.

Шпанска.

Нит ме брига за Книн и Крајину, нит за Вараждин и Дубровник. Док смо смо својевремено били принуђени да нас буде брига за то, а повремено са више страна убеђивани да је за нас добро да нас буде брига за то, то је и све Србе, и Србију, жестоко и непоправљиво коштало.

Исто важи и за ЦГ, за коју сам везан пореклом и родбинским везама. Желим вам све најбоље, али ви правите изборе. Ако вас сутра ваши избори доведу до тога да постанете Албанија, нећу се по дупету почешати. Исто ће бити и ако сутра постанете Швајцарска.

Ako ste se tako rado odrekle zemlje Krajine onda možda je za bolje, ispunili ste vaše želje, postali ste Sumadinci, za 20 g. da čitamo o vama u udzbenicima samo :mrgreen:
pa šumadinci su prethodni krajišnici. za vreme morejskog rata austrogasrska je tukla turke pa prodrla sve do pirota.

požarevačkim mirom se vratila do beograda. pri povlačenju iselilo srbiju i kolonizovala vojvodinu. na ta mesta turci su dovukli stanovništvo regija koje su izgubili. naviše iz albanije, hercegovine i dalmacije.

Ako gledamo geografski, velika većina Krajišnika se u Srbiju naselila na područje između Beograda i Novog Sada. Tako da većina njih i njihovih potomaka mogu postati Beograđani, Sremci i Novosađani. U Šumadiji ima malo Krajišnika, tamo ima puno više kosovskih Srba koji su prognani sa Kosova 1999. Čak i oni Krajišnici koji su 1995. došli u Šumadiju ili neke druge krajeve južno od Save i Dunava su se nešto kasnije preselili u istočni Srem u većini slučajeva. Nije u pitanju samo blizina Beograda i Novog Sada, nego još više što je Krajišnika u tom kraju bilo dosta i od ranije. Mnogi Krajišnici su imali rodbinu u istočnom Sremu koja se doselila od 1950-ih do 1980-ih uglavnom iz ekonomskih razloga, pa su 1995. kad su prognani dolazili kod njih. Dosta mojih bližih i daljih rođaka se doselilo u istočni Srem 1950-ih, 1960-ih i 1970-ih. Npr. Nova Pazova u Sremu koja je od Beograda udaljena 25 km je do 1945. bila nemačko (folksdojčersko) selo. A onda su 1945. Švabe otišle, i u narednim godinama i par decenija su se doseljavali Krajišnici koji su Novu Pazovu od švapskog sela pretvorili u prigradsko naselje Beograda. Pojas između Beograda i Novog Sada u koji se nastanila većina prognanih Krajišnika je u zadnjih 15-20 godina ekonomska i demografska kičma Srbije.

Шпанска.

Нит ме брига за Книн и Крајину, нит за Вараждин и Дубровник. Док смо смо својевремено били принуђени да нас буде брига за то, а повремено са више страна убеђивани да је за нас добро да нас буде брига за то, то је и све Србе, и Србију, жестоко и непоправљиво коштало.

Исто важи и за ЦГ, за коју сам везан пореклом и родбинским везама. Желим вам све најбоље, али ви правите изборе. Ако вас сутра ваши избори доведу до тога да постанете Албанија, нећу се по дупету почешати. Исто ће бити и ако сутра постанете Швајцарска.

Pa to je normalno i tako i treba. Mi smo Srbi državotvorni narod. Imamo dvije srpske države vjekovima stare i treba o njima brinut. Doduše imamo veću prosjecnu platu od vas i prije ćemo stic u EU, ali tu smo vazda da vam pomognemo.

Pa to je normalno i tako i treba. Mi smo Srbi državotvorni narod. Imamo dvije srpske države vjekovima stare i treba o njima brinut. Doduše imamo veću prosjecnu platu od vas i prije ćemo stic u EU, ali tu smo vazda da vam pomognemo.

Хвала, све може. Помоћи ћемо и ми вама ако затреба, ко што смо вазда, али свако прво о својој глави и о свом послу.

Ко каже да га брига за Крајину тај НИЈЕ Србин него је аутошовиниста ( под условом да није Хрват ). Сводити "српско" само на Србијанско је најгора издаја ! Крајину морамо третирати као окупирану српску земљу, исто као и ЦЕЛУ БиХ и Црну Гору. Они који српску државу замишаљују само у ГОВНОЈевским границама су више "грађани" него што су Срби. Иначе, питање је ирационално. Ко би се враћао тамо где те сваког момента може задесити нож, јама, конц.логор итд.

Хвала, све може. Помоћи ћемо и ми вама ако затреба, ко што смо вазда, али свако прво о својој глави и о свом послу.
А што би прво "твоје дупе" било важније ако нпр. постоји приоритет нпр. у Крајини или Црној Гори ! Да ли је то братски.

Ко каже да га брига за Крајину тај НИЈЕ Србин него је аутошовиниста ( под условом да није Хрват ). Сводити "српско" само на Србијанско је најгора издаја ! Крајину морамо третирати као окупирану српску земљу, исто као и ЦЕЛУ БиХ и Црну Гору. Они који српску државу замишаљују само у ГОВНОЈевским границама су више "грађани" него што су Срби. Иначе, питање је ирационално. Ко би се враћао тамо где те сваког момента може задесити нож, јама, конц.логор итд.

Slažem se sa prvom konstatacijom. A ovo zadnje nema veze sa realnošću. Srbi su na vlast u Knin, Hrvatska je ultraliberalna sredina, žive Filipinci Meksikanci, oni nemogu Srbima ništa.

Slažem se sa prvom konstatacijom. A ovo zadnje nema veze sa realnošću. Srbi su na vlast u Knin, Hrvatska je ultraliberalna sredina, žive Filipinci Meksikanci, oni nemogu Srbima ništa.
Мој деда је служуио војску у Оточцу у Лици 1939-1940. у време стварања Бановине Хрватске. Мој отац је служио војску у време МАСПОКА 1971-1972. у Бјеловару и Загребу. Ја сам имао 17 година 1991. кад се заратило. Три генерације које памте и препричавају приче о хрватском лудилу и сад ја треба да верујем теби а не историји као учитељици живота. Па сећам се једног деде који је као дете присуствовао разговору свог стрица и оца 1934. Стриц је био официр војске Краљевине Југославије на служби у Карловцу и причао је да су само те године имали четири заклана војника на стражи.

Мој деда је служуио војску у Оточцу у Лици 1939-1940. у време стварања Бановине Хрватске. Мој отац је служио војску у време МАСПОКА 1971-1972. у Бјеловару и Загребу. Ја сам имао 17 година 1991. кад се заратило. Три генерације које памте и препричавају приче о хрватском лудилу и сад ја треба да верујем теби а не историји као учитељици живота. Па сећам се једног деде који је као дете присуствовао разговору свог стрица и оца 1934. Стриц је био официр војске Краљевине Југославије на служби у Карловцу и причао је да су само те године имали четири заклана војника на стражи.

Vremena se mijenjaju, jbg.

Ako su mogli muslimani da se vrate u RS nakon rata i svega, sto ne bi mogli i Srbi. A Knin nije brdska nedodjija kao ta sela u BiH. Knin je grad na 7 rijeka, pola sata od mora, manastir Krka, mediterana, EU standard. Bukvalno kao gradić u Italiji Tuskano da živiš. Hrvatska danas je multikulti država manjine imaju više prava no hrvati, Srbi bi zivjeli kao bubreg u loju.
Kako je lepo maštati... :lol:

Ni meni, koja nikada nisam doživela nikakvo zlo od Hrvata, jer sam rođena u Srbiji, a u Hrvatskoj su me uvek lepo dočekivali i ugošćavali, ne bi padalo na pamet tamo da živim, iako sam imala i prilike i ponude i to na lepšim mestima od Knina. Jednostavno - stres pod kojim tamo moraš stalno živeti se - ne isplati. Ni za ljubav, ni za novac, ni za šta.

I čudim se i divim Srbima koji su tamo ostali, pa čak i u velikim gradovima.

Kako je lepo maštati... :lol:

Ni meni, koja nikada nisam doživela nikakvo zlo od Hrvata, jer sam rođena u Srbiji, a u Hrvatskoj su me uvek lepo dočekivali i ugošćavali, ne bi padalo na pamet tamo da živim, iako sam imala i prilike i ponude i to na lepšim mestima od Knina. Jednostavno - stres pod kojim tamo moraš stalno živeti se - ne isplati. Ni za ljubav, ni za novac, ni za šta.

I čudim se i divim Srbima koji su tamo ostali, pa čak i u velikim gradovima.

Kakav sve stres je u Srbiji? Tamo komšija komšiji traži da crkne krava. U Srbiji obazavate Olivera Dragojevica i Dzibonija, šta su sad hrvati neki stres ljudi odjednom. Ako živiš nedje biraš s kim ćeš da se družiš ima tamo dovoljno Srba pa da ne pričaš sa hrvatima nikad ako nećeš.

Upravo tako. :)

Srbi iz Srbije nikada nisu gajili nikakva osećanja prema Krajini u Hrvatskoj, već samo prema Srbima koji su tamo živeli. Tamo Srba više nema, pa zašto bi nas zanimao krš i vrlet koji 99% nas nikada nije ni videlo?

Štaviše, pojedini i likuju što je bez Srba Krajina u Hrvatskoj totalno propala.

Kakav sve stres je u Srbiji? Tamo komšija komšiji traži da crkne krava. U Srbiji obazavate Olivera Dragojevica i Dzibonija, šta su sad hrvati neki stres ljudi odjednom. Ako živiš nedje biraš s kim ćeš da se družiš ima tamo dovoljno Srba pa da ne pričaš sa hrvatima nikad ako nećeš.
То за хрватску музику је тачно. У Србију по кафићима, проданицама, домовима задравља, чекаоницама од разних других институција итд. се често чују Оливер, Џибони, Розга, Грашо и других хрватски глазбеници. У Хрватској се српска музика не чује јавно, иако је солидан проценат Хрвата у новије доба приватно слуша (у 4 зида) укључујући и турбо фолк.

Poslednja izmena:
U Srbiji sam sigurna među svojim ljudima. Opuštena. Ne moram brinuti da ću doživeti neprijatnost, jer sam izgovorila reč koja zvuči previše srpski, bojati se da ne naiđem na nekog nacionalistu, ne moram gledati ustaške simbole i grafite oko sebe, slušati Tompsona iz kafića, herojske priče o Oluji i tome kako Srbi i dalje maštaju da otmu Hrvatima more...

Kakvi su samo postali kad je Rusija napala Ukrajinu! Kao da je opet 1991. Mržnja prema "Srbo-četnicima" na n-tu. Vrlo jasno je pokazalo da su sva europejska :D tolerancija i poštovanje različitosti - gluma i pretvaranje i da ne važe za Srbe.

Ko voli opasnost i avanturu - nek izvoli. :)

Mene više ne privlači tamo da odem ni prijatelje da posetim. Kakav život!

Nije dobro vraćati se u prošlost. Svet je veliki i prelep, ima toliko toga za videti, doživeti... Veselo, sigurno i bez straha i stresa. :)

U Srbiji sam sigurna među svojim ljudima. Opuštena. Ne moram brinuti da ću doživeti neprijatnost, jer sam izgovorila reč koja zvuči previše srpski, bojati se da ne naiđem na nekog nacionalistu, ne moram gledati ustaške simbole i grafite oko sebe, slušati Tompsona iz kafića, herojske priče o Oluji i tome kako Srbi i dalje maštaju da otmu Hrvatima more...

Kakvi su samo postali kad je Rusija napala Ukrajinu! Kao da je opet 1991. Mržnja prema "Srbo-četnicima" na n-tu. Vrlo jasno je pokazalo da su sva europejska :D tolerancija i poštovanje različitosti - gluma i pretvaranje i da ne važe za Srbe.

Ko voli opasnost i avanturu - nek izvoli. :)

Mene više ne privlači tamo da odem ni prijatelje da posetim. Kakav život!

Nije dobro vraćati se u prošlost. Svet je veliki i prelep, ima toliko toga za videti, doživeti... Veselo, sigurno i bez straha i stresa. :)
Мој деда се био вратио у наше село у Крајини и тамо је провео задњих пар година живота. У једном периоду није имао мобилни и звао нас је из поште у Книну. Разговор је стално завршавао са 'бог', јер да је користио неки други поздрав неко би могао чути и закључити да је Србин и могао је бити вербално или физички нападнут.

Poslednja izmena:

Back