Тешко је знати шта би било без Принципа.Овдје се прича о тези да је Србија
требала и морала избећи велика страдања и рат са којом се условно речено слажем.Међутим у једно сам сигуран.Србија је могла избјећи мноштво ратова не само први велики.Зашто нам је требало да се између себе кољемо у другом великом рату док нас тамане у Јасеновцу и осталим стратиштима као овце?
Србија после балканских ратова је била измрцварена али је осјетила дашак слободе.То се не пушта тако лако.
Али и као таква измрцварена,слаба (треба се ставити у контекст времена) никада не би прихватала било какве услове АУ јер у том тренутку није била савазник АУ чак јој је АУ уводила санкције.
Што се тиче великог рата, Први велики рат би се десио (у то сам сигуран),сви индикатори, од масовног наоружавања, војних вјежби на сваком кораку, звецкању оружја, дијаметрално супротним ставовима-супростављеним интересима великих сила,као пренадуван балон који мора пукнути.
Е сада ако кренемо од претпоставке да ли би био формиран фронт према Србији ( Србија не би стала на страну АУ а с друге стране превише смо били поносни да се само повучемо без покушаја одбране или дозвољавању проласка АУ војника кроз територију Србије, да се рецимо споје са Бугарским, Турским снагама).Руси, Французи би дигли на ноге Србију, пишите пропало.Дакле десио би се опет рат, десила би се страдања.Наша је несрећа што смо се нашли у трокуту.Све озбиљне анализе првог великог рата кажу да је АУ морала да се споји са Бугарима и Турцима.Постоји опција преко данашње Румуније али руске снаге су преблизу.Дакле остаје Србија као једини логичан потез који би АУ војни стратези направили.
Не постоји теоретска шанса чак ни у теорији да нам Турци,АУ, Бугари тада буду савезници.Једноставно лоша геостратешка позиција, лоша процјена врха Краљевине, једина опција за спас Срба ако мене питате је била да се сви моментално повучемо(заједно са цивилима) до Грчке па заједно са Француским, Грчким, Британским снагама пробамо држати фронт тамо негдје код Македоније.То би била једина опција.Али ко би тек тако без борбе напустио своје?
Евентуално опција је постојала да су нам стигле свјеже снаге у Србију(од савезника) и да Србија никада не падне то јесте да се Бугарска и Турска изолују.
Међутим очигледно да нису имали довољно снага за толико развлачење.Све остале теорије како спасити што више Срба ако мене питате лично, анализирајући озбиљно историјску грађу првог великог рата, су неосноване и недоказиве у пракси.
Мислим довољно је само погледати из птичије перспективе и мени је све јасно.