Zašto Srbi iz RS-a (Bosanci) toliko podržavaju Vučića?

Nije to jedina četnička priča u Bosni niti izuzetak.Mistik piše gluposti.Bosna izvorno nema veze sa Titom i partizanima osim što ima dobre čuke za sakrivanje.Ali treba reći i da se Draža krio u Bosni pa nisu svi po difoltu ĉetnici.
Чак је и цела Горња Лика и Далмација била четничка. :lol:
Мистић појма нема.

Nije to jedina četnička priča u Bosni niti izuzetak.Mistik piše gluposti.Bosna izvorno nema veze sa Titom i partizanima osim što ima dobre čuke za sakrivanje.Ali treba reći i da se Draža krio u Bosni pa nisu svi po difoltu ĉetnici.
Naravno, podela na komuniste i patriote tj. četnike ne ide po Drini. Šumadinci su podigli ustanak sa Čičom na čelu, ali Ranković je Šumadinac, Krcun tu negde, pa su stvorili Titu prve ozbiljnije jedinice.
Četnici su podigli ustanak u Srbu i Drvaru, a već krajem 1941. Dangić je oslobodio veći deo Istočne Bosne.

Prosto, i da ima neke krivice bosanskohercegovačkih Srba, a nema, opet nema smisla izazivati podele.

Nisi nista pogresno predstavio,tako je. Ne branim ja ni Sremce jer su digli nos sa parustinama. Medjutim nemaju vlast ,ona je u rukama novopridoslih,sto nije normalno.
Hvala ti što si potvrdio da su se mnogi Sremcii nafatirali nakon dolaska Krajišnika 1990-ih. Da ne pomisli neko ko ne živi u Sremu ili nije vezan na neki način za isti (pa ne zna) da ja izmišljam. Nisu se Sremci oparili samo od prodaje zemlje Krajišnicima za placeve, nego i od prodaje zemlje investitorima (često stranim) za razne fabrike i firme. Pojas između Novog Sada i Beograda je načičkan kojekavnim fabrikama, firmama i preduzećima. Jedni Šimanovci i Pećinci su u zadnjih 20-ak godina dobili više investicija nego pola južne Srbije, a to su sremačka sela. Za Pećince se jedno vrjeme govorilo da su tamo najjače plate u Srbiji, pa i za Surčin koji je takođe u Sremu i dobio je dosta investicija.

Krajišnika, Bosanaca i Crnogoraca ima u politici u Srbiji, ali to su uglavno druga-treća generacija poput AV, Dragana Đilasa ili Zorana Lutovca. Dobro ima i poneki da je baš rođen preko Drine ili u CG poput Zorane Mihailović, Darije Kisić ili Žarka Obradovića. Ljudi iz dinarskih krajeva su uvjek imali više afiniteta za politiku nego oni iz panonskih krajeva. Koji Sremac je neki bitan faktor na političkoj sceni Srbije ili da je bio u bližoj prošlosti? Nema nijednog 'kapitalca.' Eto Siniša Kovačević je nešto pokušavao, ali daleko je on od 'kapitalca.'

@Jugoslav Čvarak @Perperius

Ох и те како знамо шта је идеја твоје матице, да матица расте и просперира док периферија служи за трговину са заинтересованим странама.
То није идеја матице.
Ладно се пецаш на његову провокацију. :lol:

Nije evo ga opet ! 500god. ne mozete da napravite drzavu Srba preko Drine.Ubedljivo najbrojniji narod na tim prostorima,nema nikakvu ideju,organizaciju.Masakriraju vas kako stignu. I sad cekate da vam neko nesto da.
A moze se gledati i ovako...Ubjedljivo nabrojniji narod u ex yu ne moze da napravi jednu zajednicku drzavu?

I moje iskustvo uzivo je takvo.
Jos mi niko iz Srbije nije rekao nista negativno zbog toga odakle sam.
Па уживо је мало теже бар за пристојног човјека, али на форуму и друштвеним мрежама падају маске и људи говоре оно шго мисле, а што не би рекли у очи, ја више цијеним оне који кажу у очи.

u Šumadiji živi najviše anacionalnog stanovništva celog srpskog sveta. srpska baklja je sada u novoj srpskoj sparti, Republici Srpskoj. više protesta oko Kosova ima u selima poput Ljubinja ili Prnjavora nego u celoj Šumadiji ....
Odličan post, bravo!
Ja sam nekad mislio da najviše anacionalnih Srba ima na jugu i istoku Srbije, ali sam vremenom uvidio da nije tako i da najviše anacionalnih ima u Šumadiji.

Prosto pitanje, zašto? Kao neka vrsta misterije za mene.
Podržavaju Vučića i spremni su da budu u njegovoj službi uvek. Videli smo da je veliki broj njih došao da obavi glasanje za njega u Beogradu na prošlim izborima, sad će sigurno veliki broj njih doći na njegov skup u Sremskoj Mitrovici. Ne mogu da generalizujem, ne vole ga svi prekodrinski Srbi ali rekao bih da je dosta veći procenat onih koji su za njega nego onih koji ga ne vole. I tamo je zasigurno generalno dosta manje omražen nego ovde u Srbiji.
Da li nekakva "pronacionalna, desničarska karta" na osnovu koje je AV smenio prošlu, "žutu" vlast u Srbiji i dalje radi za Srbe iz RS-a, da li je moguće da oni i dalje žive u uverenju ili bolje rečeno iluziji da je on "čuvar pronacionalnih/desničarskih interesa"?
Prirodno je da podrzavaju maticu i vlast.
Drugacija im je percepcija jer je to odnos ka maticnoj drzavi a ne ka drzavi u kojoj zivis.

Nametnut je i Hrvatima, ali nisu hteli da jurišaju na Jasenovac i Pavelića

Ali na Srbiju može ! Broz reko, biće i bombardovanja leskovca, Niša, Beograda

E, glupih Srba

A, onda 90-tih nema te elite iz Kraqevine da im pomogne

Nevalja im kraljevina
Pazi. Čerčil je podržao Tita i komuniste. Sam Kralj je podržao Tita a odrekao se Draže. Zapadno od Drine je bila podjela na četnike i partizane. Bila su smutna vremena, a to što su englezi i kralj podržali Tita nije baš pomoglo. Kada su Italijani kapitulirali dobili su instrukcije da predaju oružje partizanima, zbog čega su oni prevagnuli. Moj je utisak da elita iz Kraljevine nije bila baš na nivou. Još prije izbijanja rata napravili su veliku Hrvatsku - kojoj su dali mnogo etničkih srpskih teritorija. U suštini ta "elita" je višestruko izdala npr Srbe u Krajini.
Dalje, mislim da ti preuveličavaš da su Krajišnici ubijali i pljačkali Šumadiju. Šljama svugdje ima, ali to nije ni blizu toga što ti pričaš. Opet su tu glavnu stvar odradili lokalci. Nijedan zapadnodrinski Srbin u komunističkoj jugi nije bio u rangu npr Rankovića.

Чак је и цела Горња Лика и Далмација била четничка. :lol:
Мистић појма нема.
Da su se saveznici iskrcali na Jadran bolje bi prošao ostatak narušene monarhije i Srbi generalno u toj novoj preraspodjeli.Ono što Mistik ne konta Srbi van Srbije nisu odlučivali ništa već su poslužili kao ovce za klanje.I onda da mi neko danas nameće taj narativ tvoji došli pobili moje.Šta ti je čovječe moji pobijeni na sve strane.Moji nisu nigdje išli naprotiv tudje vojske su dolazile na moju teritoriju.Preci što si bili u četnicima nikada grobovi nisu nadjeni jer su partizani tako streljali četnike za kaznu porodicama i posle rata.

Da su se saveznici iskrcali na Jadran bolje bi prošao ostatak narušene monarhije i Srbi generalno u toj novoj preraspodjeli.Ono što Mistik ne konta Srbi van Srbije nisu odlučivali ništa već su poslužili kao ovce za klanje.I onda da mi neko danas nameće taj narativ tvoji došli pobili moje.Šta ti je čovječe moji pobijeni na sve strane.Moji nisu nigdje išli naprotiv tudje vojske su dolazile na moju teritoriju.Preci što si bili u četnicima nikada grobovi nisu nadjeni jer su partizani tako streljali četnike za kaznu porodicama i posle rata.
Исто би било и да су се искрцали јер су они подржавали западни интерес, а он свакако није био српски.
Баш као и данас.
Енглези су још 30их година подржавали усташки устанак, давали им логистику на мору у чувеном Личком устанку.
Наш проблем је и тад био исти као сад, политичке елите које су радиле за запани интерес.

Исто би било и да су се искрцали јер су они подржавали западни интерес, а он свакако није био српски.
Баш као и данас.
Енглези су још 30их година подржавали усташки устанак, давали им логистику на мору у чувеном Личком устанку.
Наш проблем је и тад био исти као сад, политичке елите које су радиле за запани интерес.
Најбоље би било да се искрцао Шојгу

Naravno, podela na komuniste i patriote tj. četnike ne ide po Drini. Šumadinci su podigli ustanak sa Čičom na čelu, ali Ranković je Šumadinac, Krcun tu negde, pa su stvorili Titu prve ozbiljnije jedinice.
Četnici su podigli ustanak u Srbu i Drvaru, a već krajem 1941. Dangić je oslobodio veći deo Istočne Bosne.

Prosto, i da ima neke krivice bosanskohercegovačkih Srba, a nema, opet nema smisla izazivati podele.
Centar odlučivanja a pogotovo moći nikada nije dolazio iz Bosne ni u prvom ni u drugom velikom ratu.Mi smo služili za potkusurivanje na našu žalost zato smo i masovno postradali kroz istoriju.Sve ostalo su bajke i priče za malu djecu.Po Mistiku ispade da se komunizam i ideja Jugoslavije rodila u Bosni.Nigdje veze.

Da li se to meni čini Lexi da ti hoćeš reči da mi iz RS malo sporije kontamo?
Pa mi ovdje ismijavamo AV-a od kako je došao na vlast. Vi ste tek ovih par posljednjih godina vidjeli da je čovjek ,,sa problemom,, a mi smo diojagnozu dali odmah, u prvoj godini njegove vladavine.Vidimo i to pokroviteljstvo dušebrižnika nam AV-a, dinar da, uzme dva. Svi naši funkcioneri sa ukradenim parama grade u Srbiji. A on ne zna ništa, voza se u voziću.
Onu bijednu nam opoziciju, a možda i lažnu redovno zatrpava poklonima, tzv.donacijama. Onu papansku opozicionu TV kuću i portal BN obilazi i daje pare. Tek treći dan napisali jednu strofu o studentima.
Mi ne kontamo! Kontamo, ali banditi zauzeli dobre položaje, a mi se goloruki teško probijamo.
Не изврдавај сад кад ништа не конташ као ни ја, чуј ти ње, она Босанка па као конта и још се то усуђује рећи на српском форуму, а овамо сваки дан дјецу прије школе преслишава пјесмицу :
предсједниче ми ти се кунемо...

Баш као и данас.
Više sam mislio na Amerikance.Da smo tada upali pod njihovu interesnu sferu u kompletu možda bi izbjegli lude 90-e.Ne znam možda grešim ali takav utisak sam stekao gledajući ovo naše trenutno melo i sukob sa Nato paktom 1995 i 1999 godine.

За оне који никако не могу да схвате:

• Реч Србин, у духу Српског језика, треба само да се у користи када је неко етнички Србин а никако као становник или држављанин Србије.
  • Исто тако, у духу Српског језика, када желимо да истакнемо да је неко становник или држављанин Србије онда је правилно рећи ''становник Србије'' или ''држављанин Србије'' а не Србин.
  • Реч Србијанац представља само територијалну одредницу и ништа друго. Та реч не одражава нечију етничку припадност. Као што је неко Шумадинац, Војвођанин, Београђанин, Нишлија, итд. тако се и становници који живе у Србији могу назвати Србијанцима и ту нема ничег ни увредљивог ни погрешног. Погрешно је само како неки људи користе а и тумаче ту реч и у томе је проблем а не у самој речи.
  • Заиста је погрешно када ми припадника неке друге етничке групе називамо Србином уместо да кажемо ''репрезентативац Србије'', ''представник Србије'' или шта је већ одговарајуће у неким другим ситуацијама.
  • Бар ми Срби не бисмо никако смели да називамо браћу са западне стране Дрине Босанцима јер увек треба да истичемо њихову етнички припадност и да их називамо Србима. Етнички Србин који живи у БиХ или Хрватској или Канади или било где другде у свету је исти етнички Србин као и Србин из Србије.
  • Званичном Сарајеву се никако не сме дозволити да Србе у БиХ назива православним Босанцима или само Босанцима или само Православцима јер тако званично Сарајево негира Србима са обе стране Дрине да су припадници једног те истог народа.
  • Чињеница је да су Хрвати одавно поистоветили појам етничке припадности и територијалне припадности па све називају Хрватима без обзира на етничку припадност. Ово је за неку другу тему и свему оном што се догађало у бившој Југославији и шта је све дозвољавано због политичког мира у кући иако је управо тај политичи мир у кући био увод у каснији распад државе.
Није ми уопште била намера да скрећем са теме али сам приметио да и се појам ''Босанац'' налази чак и у самом имену теме и повезује са Србима у БиХ па сам сматрао да је сасвим оправдано да напишем пар речи о томе.

Back