Zašto se Srbi van Srbije ponašaju srpskije od Srba u Srbiji?

Veci Su Srbi iz Republike Srpske, Crne Gore i Krajine nego sto cete vi ikada srpski gasterbajteri ogromna vecina biti.

Vi ste ono sto vas gazda plati da budete.

Prepaid Srbi.

Samo gledate interes i korist drugo vas nista ne interesuje na zalost. Ima medju vama i dobrih ljudi ko i svuda al najtuznije je sto su vam te drzave otele decu i od njih prave ono sto njima treba da budu a vi samo vam pare bitne, pa ne vidite nista .

Ja nisam gastarbajter :D

A naša deca su slobodni ljudi, što mozgić jednog roba, čiji je najveći domet da druka za udbu, ne može ni u najluđim snovima da ukapira :D

1. Sve tri drzave su clanice NATO. Tako da rat izmedju ove tri drzave neces doziveti, a necu ni ja.
2. Da bi ovakav rat otpoceo, neko mora da dobije amin USA.
3. DA LI SI JBT MOGAO NACI DVE NESPOSOBNIJE DRZAVE KOJE CE DA NAPADNU HRVATSKU??? :zcepanje: Poznata Italijanska armija :zcepanje: prvo espreso i kapucino ujutru pa mozda i zapucaju.
Od Madjara ostalo ime kao i Srbima, nekada davno sile. Sto se tice zlocina u ratu, tu su negde i Srbija i Madjarska.
Mislim da nece Srbija napasti Hrvatsku nego obrnuto...kako , to ne znam, ali da se kuva kuva se...
rano je jos, ali se kuva..

Primijetio sam kroz forume i komentare da su Srbi koji žive izvan Srbije, pogotovo oni iz Republike Srpske ili tzv. Krajine, često puno radikalniji, nacionalističkiji, i pravoslavniji od samih Srba koji žive u Srbiji.

Kod njih je sve epsko, zavjereničko, dramatično, svaki pokušaj kritike države ili društva se doživljava kao izdaja, a svaki kontakt s Hrvatima kao podmukli napad. Dok s druge strane, Srbi u Srbiji, barem oni koje sam upoznao, znaju bit itekako autoironični, pragmatični, i svjesni da nije sve crno-bijelo.

Zanima me je li to stvar traume, nostalgije, izgubljenog doma pa sad postoji potreba da se "identitet" pojača do maksimuma? Ili je možda lakše držati se mitova kad si daleko od svakodnevice i problema Srbije?

Nisam jedini koji je ovo primijetio, kažu mi čak i neki vaši ljudi iz Beograda da im je ponekad neugodno koliko se oštro i radikalno ponašaju oni koji ne žive tamo.

Zanimljivo i da većina tih živi na Zapadu kojeg svakodnevno pljuje i posjeduje putovnice država koje smatraju za smrtne neprijatelje.

Vidite li i vi tu razliku? Ako da, zašto mislite da je tako?
Srbi iz Srbije pricaju ekavicu. Kakvo ti srbovanje od takvih ocekujes, kada ne pricaju ni jezik Vuka Karadzica?

Ja nisam gastarbajter :D

A naša deca su slobodni ljudi, što mozgić jednog roba, čiji je najveći domet da druka za udbu, ne može ni u najluđim snovima da ukapira :D

svako ko je otisao u stranu drzavu da tamo radi i zaradi je gasterbajter

tako da ti jesi gasterbajter

otisao si iz srbije u nemacku a koliko znam gasterbajter znaci strani radnik

I ti tamo i jesi stranac. Veciti stranac. Prakticno hteo to da priznas ili ne - vi prodajte sopstvenu decu gazdama za pare.

Ja ne pričam napamet, nego provereno, Raška je mala, sve se zna :D

A dobar drugar mi je načelnik policije, pa mi je sve ispričao za našeg Tihog, ceo istorijat njegove lojalnosti službi i kako je sve počelo :D
Zar nije on iz Markovca prvo bio? Tako mu je bio nick.
Pa je onda bio skijasica 😂 mozda se lozio na Jelicu Kostelic...

svako ko je otisao u stranu drzavu da tamo radi i zaradi je gasterbajter

tako da ti jesi gasterbajter

otisao si iz srbije u nemacku a koliko znam gasterbajter znaci strani radnik

I ti tamo i jesi stranac. Veciti stranac. Prakticno hteo to da priznas ili ne - vi prodajte sopstvenu decu gazdama za pare.

Ja sam drzavljanin Nemacke, Novog Zelanda i Srbije, sine :)

Kao i moja porodica. Imamo tri pasosa sa kojima mozemo da zivimo u svakoj zemlji sveta bez ikakvih problema.

Sloboda koju sitna raščanska udbaska drukara ne moze ni u najludjim snovima da zamisli :D

Уместо да их продају Председнику Републике Србије, господину Александру Вучићу.

СРАМ ИХ БИЛО

nije sjajno nije bajno , al nije ni toliko lose.

zivimo na zemlji svojih dedova i pradedova i vaspitavamo decu kako su oni nas vaspitavali .

Da budu Srbi a ne Svabe srpskog porekla.

Ja sam drzavljanin Nemacke, Novog Zelanda i Srbije, sine :)

Kao i moja porodica. Imamo tri pasosa sa kojima mozemo da zivimo u svakoj zemlji sveta bez ikakvih problema.

Sloboda koju sitna raščanska udbaska drukara ne moze ni u najludjim snovima da zamisli :D

ma ti si gasterbajter nisi rodjeni nemac

dao si dupe za pare i tako dosao do papira jel tako jeste

citaj sta kaze Vaso iz Norveske. Gasterbajterski zivot poklanja decu drzavi u koju si otisao.

Kucu si u rodnom selu napravio lepu , svaka cast, al si zrtvovao decu za to koja u tu kucu nece vise ni da dodju.

Nema vece srece nego ziveti u svojoj zemlji na svom pragu

Bolje da sam u 100 kvadrata sa porodicom u neomalterisanoj kuci, punoj dece, nego da sam u palati od 1000 kvadrata sa ogradom od kovanog gvozdja , lavovima i tigrovima na stubovima, sam u njoj ili sa zenom bez dece, ko sirak tuzni bez idje ikoga sto kaze Njegos.

kakve strane zemlje kakvi bakraci

Poslednja izmena:
Kod mene nema mnogo srbovanja.
Imamo KUD u kojem ima i par porodica iz Hrvatske, tako da su svi fini i niko nece nista raditi sto bi nekog provociralo na nacionalnoj osnovi.
Povremeno igramo fudbal, i tu nas ima bukvalno iz svih SFRJ republika, i tu tek nema Srbovanja. A kvalitetno se zaiebavamo svaki put na pivu posle fudbala.

Od skoro imamo i skolu srpskog jezika i fantasticnu uciteljicu, tako da ce nam deca koja su rodjena ovde, lepo nauciti srpski.

Zivis normalno, kulturno, dobar si komsija, posten covek i tako predstavljas svoju zemlju u najboljem svetlu.
Npr, pomognem starijoj komsinici da unese stvari iz kupovine do stana, ona sva zahvalna kaze kako sam fin, a ja kazem "tako smo vaspitani svi mi iz Srbije".

To je moje srbovanje :D
Imam isto iskustvo sa grupom motorista iz ex Yu ,super druzenje ,mada na forumu ih imas dosta koji zive na zapadu ali su proruski orijentisani ,srbovanje itd.

dao si dupe za pare i tako dosao do papira jel tako jeste

citaj sta kaze Vaso iz Norveske. Gasterbajterski zivot poklanja decu drzavi u koju si otisao.

Kucu si u rodnom selu napravio lepu , svaka cast, al si zrtvovao decu za to koja u tu kucu nece vise ni da dodju.

Nema vece srece nego ziveti u svojoj zemlji na svom pragu

kakve strane zemlje kakvi bakraci

Samo se ti teši, LOL :D

nije sjajno nije bajno , al nije ni toliko lose.

zivimo na zemlji svojih dedova i pradedova i vaspitavamo decu kako su oni nas vaspitavali .

Da budu Srbi a ne Svabe srpskog porekla.

a treba malo i biti sposoban pa pomeriti se sa zemlje svojih pradedova jer nije normalno
ne pomaci se uopste
mislim da je to i pitanje evolucije

zrtvovati decu tako sto im omogucis laksi bezbrizniji i kvalitetniji zivot u sredjenijem sistemu?

nego treba da zivi u zaostaloj, siromasnoj, nebezbednoj drzavi a da jedini argument bude
"zemlja pradedova" i to ce da ga hrani, ucini zivot boljim i kvalitetnijim?

i dalje mislim da su najveci protivnici tog zivota u inostranstvu ljudi koji su imali prilike da odu
tamo ali je nisu iskoristili pa sad zavidno gledaju kako su ljudi tamo sredili zivot i prosto ih to
boli ali nece da priznaju to sebi nego ubedjuju i hrabre se time da je zivot tamo los

a treba malo i biti sposoban pa pomeriti se sa zemlje svojih pradedova jer nije normalno
ne pomaci se uopste
mislim da je to i pitanje evolucije

zrtvovati decu tako sto im omogucis laksi bezbrizniji i kvalitetniji zivot u sredjenijem sistemu?

nego treba da zivi u zaostaloj, siromasnoj, nebezbednoj drzavi a da jedini argument bude
"zemlja pradedova" i to ce da ga hrani, ucini zivot boljim i kvalitetnijim?

i dalje mislim da su najveci protivnici tog zivota u inostranstvu ljudi koji su imali prilike da odu
tamo ali je nisu iskoristili pa sad zavidno gledaju kako su ljudi tamo sredili zivot i prosto ih to
boli ali nece da priznaju to sebi nego ubedjuju i hrabre se time da je zivot tamo los

Normalno je i logicno da zelis da ti deca budu ono sto si to bio. Odlaskom u strane zemlje, ti zrtvujes decu i deca postaju samom tebi stranci. Jesu ona tvoja bioloska deca, al ne dele tvoj sistem vrednosti, nemaju vaspitanje koje si ti imao, jer su odrasla u potpuno drugom okruzenju , okruzena ne Srbima vec okruzena nekim drugim gasterbajterima Siptarima, Arapima, Kurdima, Bugarima itd.

Pa nisam siguran da hoces da budes otvorenog uma, ja takve hrvate nisam sretao ....
Ako hoces otvoreno , politikanti medju Srbima ce zatalasati nalozene srbe kojima fali identiteta, onda ce politikanti medju hrvatima zatalasati hrvate koji se onda naplase i zbog necega pocnu vise da budu krvnici...zbog necega..
I to je krenulo 1918 Pasic iz Srbije, a Hrvate su oblikovali malo grupice iz Habs, malo hrvati nacionalisti..ali kao rezultat smo dobili budalaste Srbe koji su glasali umesto za Jugoslovensku partiju 1919 za Radikalnu stranku i onda se stvorio Srpsko Hrvatski problem, koji je bio politicki tada.

Kasnije 1939 on postaje nacional fasisticki..
Tj prelazi iz policitkog u genocidni.
Tome je dosta kumovalo i ponasanje S i H elite izmedju 1919 i 1934.

Ali paralelno gledamo , Srbi i Hrvati zive jedni pored drugih i naravno da lice jedni na druge..
To znaci i to da Srbi bez identiteta i hrvati bez identiteta traze dodatnu snagu u nacionalistickom , sa srpske strane odbrambenom , a sa hrvatske genocidnom.
Zastrasivanje sa obe strane...

Tu vise nemas uticaj izuzetnosti , nego poganosti.

Posle drugog svetskog rata, SFRJ je maksimalno ublazavala taj sukob,ali je to radila globalno , sto nije dobro , jer to mora lokalno , ne mozes globalno resavati problem..Zasto ne mozes, zato sto kad se sretnu Srbin i Hrvat u BG , to nije isti problem kao kad se sretnu u Splitu..

Medjutim to nije tako posmatrano..

Kasteli su bili uvek problematicni , Split uvek problematican..
Metkovici uvek problematicni..
Tu sad vise nemamo samo traganje za identitetom od strane hrvata nego je nadjeno resenje, a to je identitet je u eliminaciji bilo koje druge nacionalnosti , narocito Srpske...koja je oznacena kao najveca pretnja..

I takvo stanje je do danas..
I dan danas Hrvatska ima identitet kroz genocidnost prema Srbima...
To je obezbedjeno i kroz proslavu oluje, kao konkretna garantovana pojava, ako slucajno oslabi na nekim drugim tackama..

Tako hrvati jacaju svoj nedostatak identiteta, a kako Srbi, pa oni su razdvojeni , imamo decu izbeglica, oni ce na jedan nacin , koliko vidim bice anti hrvatski usmereni...
Sad je pitanje da li vise ili manje od hrvatas, ali svo vreme postoji ta razlika izmedju ratobornosti i genocidnosti...

To je komunikacija izmedju najnesigurnijih grupa stanovnistva....
Ko su te grupe, pa obicno najnepismeniji seljaci , koji sebusaju da su najveci , najjaci , vrlo malo razumeju i uvek im je nasilje najjace oruzje...tako zaplasuju i ostvaruju drustveni uticaj..

Ali eto i politicke i intelektualne elite u Hrvatskoj zele da genocidnost prema srbima bude osnova nacionalnog kod Hrvata u sledecem veku..
Tu se postavlja pitanje da li je moguce da tolika inteligencija hrvata nije svesna da daje saglasnost genocidnosti prema srbima kao osnovi nacionalnog ponosa kod hrvata....
To je nepotrebno , i mene licno cudi da se to zeli a da se ne zeli novi rat, tako da uzimam da svako ko je preko 120IQ shvata da se hrvatska sprema na novi rat prema Srbima..
Maestralan odgovor. :super:Hvala na izdvojenom vremenu.

Normalno je i logicno da zelis da ti deca budu ono sto si to bio. Odlaskom u strane zemlje, ti zrtvujes decu i deca postaju samom tebi stranci. Jesu ona tvoja bioloska deca, al ne dele tvoj sistem vrednosti, nemaju vaspitanje koje si ti imao, jer su odrasla u potpuno drugom okruzenju , okruzena ne Srbima vec okruzena nekim drugim gasterbajterima Siptarima, Arapima, Kurdima, Bugarima itd.

Na koliko samo nivoa je ovo pogresno razmisljanje...

A sistem vrednosti nam je takav, da ljudi zbog toga i beze odavde zbog tog sistema

Zar je bitnije sta ljudima pise u krstenici od toga kakav je covek licno

Sta meni vredi ako sam okruzen Srbima ako ne nalazim zajednicki jezik ili ako su losi ljudi

Nacionalna pripadnost ne znaci nista

Srbi iz Srbije pricaju ekavicu. Kakvo ti srbovanje od takvih ocekujes, kada ne pricaju ni jezik Vuka Karadzica?
Sadašnji jezik kojim mi pričamo je nama Srbijancima to jest PRAVIM Srbima nametnut jezičkom reformom Vuk Karadžića, a on je to u Srbiju doneo sa područja Hercegovine; tim jezikom se nije pričalo na području Srbije. Mi Srbijanci smo pre jezičke reforme pričali timočko-prizrenskim dijalektom, poznatom i kao torlački. To je dijalekt kojim se čak i danas govori u južnoj i istočnoj Srbiji, a tu je stanovništvo autohtono srpsko jer tu praktično nije bilo doseljavanja Hercegovaca i Crnogoraca. Torlačkim se takođe govori u delovima današnje Severne Makedonije i na Kosovu sve do Prizrena (znači kompletna "Stara Srbija"), kao i u delu Bugarske poznatom kao Šopluk. Torlački ima svoje specifične karakteristike i zvuči ovako:

Znači, pripadnici SRBIJANSKIH dinastija Nemanjića, Lazarevića, Brankovića i kasnije Obrenovića nisu pričali ijekavicom, nego starim ekavskim izgovorom, otprilike kao što čuješ u videu.

Na koliko samo nivoa je ovo pogresno razmisljanje...

A sistem vrednosti nam je takav, da ljudi zbog toga i beze odavde zbog tog sistema

Zar je bitnije sta ljudima pise u krstenici od toga kakav je covek licno

Sta meni vredi ako sam okruzen Srbima ako ne nalazim zajednicki jezik ili ako su losi ljudi

Nacionalna pripadnost ne znaci nista

Ziveo sam malo po svetu i video sam da u te zemlje u koje vi idete isto ima lopova ko i kod nas , cesto i vise ,da politicari cesto i vise kradu, samo je razlika sto su bogatije zemlje, pa ima vise da se ukrade pa se manje to i primecuje.

Pazi svaki covek na svetu ima samo jednu otadzbinu. To je zemlja gde je rodjen gde su mu koreni. To mu je jedina prava kuca.

E vidis tu kucu treba popravljati , ciniti je boljom, to su radili svi nasi preci pre nas, i ako ima mnogih drzava koje su uredjenije , bogatije to ne znaci da treba da napustimo nas zemlju vec da je popravljamo.

Napisao je srpski pisac Radoje Domanovic za takve kao ti jednu lepo pripovetku zove se Vodja.

Tamo je narod pozeleo da ostavi svoju zemlju da nadje drugu, da zivi na boljoj zemlji i sav stradao i propao tek videvsi na kraju da su sledili slepog Vodju.

Словени су некад напустили земљу својих предака

to je najobicnija laz nemacke istorijske skole koju su nasi prihvatili da bi dobili nezavisnost 1878

Srbi zive na Balkanu ODUVEK i najstariji su narod Evrope

JA biram da ostanem. Neko bira da ode. Lepse je za mene ostati nego otici. A svako nek radi kako mu je volja

Kljosov: Srbi najstariji narod​

Anatolij Kljosov, američki naučnik ruskog porijekla, tvrdi kako je analizom gena utvrdio da su Srbi najstariji narod. U svojoj analizi tvrdi da Srbi potiču od Noinog sina, te da je Balkan pradomovina svih Slovena.

foto: Jutarnji.hr
foto: Jutarnji.hr
Biolog s Harvarda objavio je niz knjiga u kojima tvrdi da je Balkan pradomovina svih Slovena pa i Rusa.

Analizom gena, R1A1 koji je najčešći u dinaridskom području Balkana i naziva se "ilirskim", zaključio je kako su od Srba potekli svi današnji Sloveni, te većina evropskih naroda, prenosi Jutarnji.hr.

Ti su geni stari 12.000 godina, dok su drugi stari oko 4 do 7 hiljada godina, a svi indoevropski narodi u Evropi imaju više od 40 odsto tog gena, kako tvrdi 67-godišnji Kljosov.

Prema studiji više od 60 odsto tog gena imaju južni Sloveni u Srbiji, BiH, Hrvatskoj i Crnoj Gori, a ista se koncentracija nalazi na sjeveru Evrope, u Danskoj, na sjeveru Njemačke, na jugu Skandinavije i u Velikoj Britaniji.

Tako su se, prema tvrdnjama iz analize Anatolija Kljosova, potomci Noinog sina prvo naselili u donjem toku Dunava, što je prostor današnje Srbije, a od tamo su otišli na sjever.

Na osnovu mutacija genetske "haplo grupe" Kljosov je zaključio da su Sloveni došli s Balkana.
Osim toga zaključio je kako je i indijska kasta arijevaca nastala dolaskom Slovena s područja Srbije u Indiju, prije više od 3.850 godina.

Prasloveni dinarskih gena koji su na Balkanu živjeli prije 12.000 godina došli su nakon više od 200 generacija u istočnu Evropu, a 500 godina kasnije dolaze sve do južnog Urala. Zatim se pojavljuju u Indiji.

Back