Zasto se na svadbama peva i igra "Shota" ?

Nikada mi nije bilo jasno zasto smo mi Srbi takvi moroni te na svadbama igramo "Shotu" ?
Za one koji nisu upuceni, evo malo detalja:

http://en.wikipedia.org/wiki/Azem_Galica
da li je moguce da slavimo nesto ovako ?
http://www.srpska-mreza.com/guest/sirius/KLA-Women.html

Ako je oni velicaju , mi je izgleda jos vise volimo, cim se svira i peva o njij na svadbama?
E, Srbijo.

Овај маил кружи по нету, скоро сам га и ја добила:

"Mail koji sam dobio od kolege:

Cim spomenemo rijec "sota" odmah pomislimo na igru koja se, nazalost, igra na svakoj srpskoj svadbi. Porijeklo imena sota dolazi od imena Sota Galica, zeni srbomrsca "kacaka" (odmetnika) Azema Bejta iz sela Galice (1889.-1924.) koji je svojevremeno harao po Kosovu i Metohiji. Sota Galica je nakon muzevljeve smrti zulumcarila i predvodila odmetnike.
U srpskom narodu sacuvano je sjecanje na uzasan dogadjaj kada je Sota uhvatila sestoro srpske djece, cobancadi kod stada, na planini Mokri, povezala ih, nalozila vatru i sve ih bacila u oganj. Dok su djeca gorjela Sota je sa "kacanicima" igrala svoju igru oko vatre, orijala i pjevala: "Sote, mori sote / sote masala / davno zelim sote, mori, sote, da te igram ja!"

Na mjestu stradanja nevine djecice podignuta je spomen-ploca koja je stajala do kraja II svjetskog rata, kada su je komunisti uklonili kako bi sacuvali "bratstvo i jedinstvo". Provjerite i sami na internetu... Azem Bejt je idol Siptarima na forumima... Planina Mokra je na sjevero/sjeverozapadu Kosova. Za Sotu Galicu (cesto i Sota Galjinica) sam pronasao pravo ime: Qerime Halil Galica.

Mozda neki mislite i da je ovo bezveze. Tekst o tome je napisao i svestenik iz RS. Nalazi se u listu "Svetosavsko zvonce", objavljen pocetkom 2007. “Sota" nije nastala tako davno, da je se ljudi ne bi sjecali odnosno znali kako je nastala. Sta cu od sada da radim, pitate se...

Pa vrlo jednostavno. Ozbiljan sam kad vam kazem da cu po svaku cijenu pokusati sprijeciti sviranje/pjevanje sote na bilo kojem veselju. Nacina ima mnogo. Druga stvar koju mogu da uradim (ako vec ne mogu da sprijecim): napusticu mjesto dogadjaja. Bilo kad i bilo gdje. Najlaksi nacin je naravno odmah na pocetku reci muzici: "bez sote". Sigurno sad mnogi samtrate kako ja opet pretjerujem i sta ja znam.

Nemam te snage (a ni zelje) da menjam druge ljude. Mozda mogu samo da vam na ovaj nacin otvorim nove poglede. Sta zelim od vas? Pa vrlo bi mi bilo drago kad bi ovu informaciju o soti proslijedili svim Srbima koje poznajte... drago bi mi bilo kad bi na bilo koji nacin onemogucili sviranje iste (ili da prije kazete muzici ili da to ucinite u pocetnim taktovima)

Najmanje sto mozete da ucinite je da kad se svira ova pjesam sjedete na svoje mjesto, zamislite kako je bilo toj djeci koja su ziva izgorjela i kako je bilo njihovim roditeljima. Znaci, da se ne veselite, jer za to stvarno nema povoda... Cijena nase inferiornosti i neznanja je suvise skupa da sebi JOS jedan put u istoriji dozvolimo "bratstvo i jedinstvo" preko krvi i kostiju nasih predaka, nase djece i naseg naroda..
."

Овај маил кружи по нету, скоро сам га и ја добила:

Будите љубазни, па пошиљаоцу узвратите линком на ову тему, не би ли се мало образовао по питању националне културе и престао да у незнању шаље такве дезинформације и обмањује људе, јер се ради о једној великој дневнополитичкој манипулацији. Налик на ону када је кружио мејл који је "објашњавао" како подигнута три прста нису српски, него фашистички знак, или на ону у предизборној кампањи једне политичке партије раних 1990-их која је пропагирала да треба укинути име Србија и вратити име Рашка, јер Србија, наводно, значи "земља слуга и робова" и да су то име нашој држави дали њени непријатељи.

Ако сте и сами у незнању допринелу ширењу тих дезинформација, и Вас молим да све људе којима сте тако нешто пренели, обавестите да се ради о новокомпонованој српској песми на бази фолклора са југа Србије, да она нема везе са Албанцима (мада, и да има, па шта?), а да су шотка и шотан млада и младожења.

PoTurcen narod nazalost

А и Вас позивам да прочитате истину од тој песми на овој теми и обогатите мало своје знање о култури српског народа, пошто је у питању српска песма и српски фолклор. По некима, аутентични византијски средњовековни фоклор.

На сваког Србина који би у незнању у јавности, на свадби или у кафани, говорио како је Шота "албанска песма", па ни мање ни више него испевана од стране Шоте Галице, треба да стану барем двојица паметних и самосвесних Срба који познају своју историју, културу и традицији и да их оштро опомену како то није истина.

Poslednja izmena:
А и Вас позивам да прочитате истину од тој песми на овој теми и обогатите мало своје знање о култури српског народа, пошто је у питању српска песма и српски фолклор. По некима, аутентични византијски средњовековни фоклор.

На сваког Србина који би у незнању у јавности, на свадби или у кафани, говорио како је Шота "албанска песма", па ни мање ни више него испевана од стране Шоте Галице, треба да стану барем двојица паметних и самосвесних Срба који познају своју историју, културу и традицији и да их оштро опомену како то није истина.

I meni je bilo cudno da nesto nije srpsko...

I meni je bilo cudno da nesto nije srpsko...

Имамо доста тога у нашем народу што није изворно српско. Мелодија песме "Русе косе цуро имаш" је дошла из Турске, а "Лела Врањанка" са Блиског истока. Тамбурица је дошла такође са Турцима, а хармоника из Француске и Немачке, исто као и капа шајкача. Традиционална капа са југа Србије, фес, пореклом је од Турака Османлија, а који су је усвојили када су покорили Византију. Бресква и кајсија су пореклом из Персије, ракија из Арабије, вино и грожђе са Медитерана, а парадајз и кукуруз из Америке. Дуван из Америке, а кафа из Етиопије - и једно и друго примисмо од Турака. Патике нису наш изум, ципела није словенска реч, фармерке, јакне и дуксеви нису део наше националне ношње, нити сакои и кравате традиционална ношња српске господе. Када бисмо одбацили из свог бића све оно што нисмо сами створили, остали бисмо глуви, неми, гладни, жедни, голи и боси.

Међутим, и даље остаје чињеница да фолклор шоте Албанци немају, да на албанском "шота" и "шотан" не значе ништа, нити постоји верзија Шоте са албанским текстом, нити Албанци који носе фесове или Албанке које носе димије. Шота је можда сродна са суседним фолклорима Грчке, Македоније, Бугарске и Турске и осталима који су на овом простору гравитирали истоку и били на прометном месту трговине истока и запада, али са албанским не дели много сличности.

Димије нису део народне ношње косовских Албанаца, већ Албанке носе сукње, као на слици:

На слици је српска невестинска ношња са Мокре Горе.
Тврдња је тачна, али могао си да изабереш веродостојну илустрацију.

Uzrecica BRE je nastala od spanske reci HOMBRE koju donijeli Jevreji Ashenazi koji su pobjegli od inkvizicije i naselili Srbiju.Vremenom se prvi dio rijeci izgubio,a ostalo je samo ono BRE.Toliko o tome.
Isto tako se odomacilo da napaljeni Srbi pozdravljaju sa tri prsta.Misle da je to nesto pravoslavno i srpsko.Neka se malo informisu i siguran sam da ce se zaprepastiti.Da im pomognem , neka pogledaju
neke dokumentarne emisije iz drugog svjetskog rata.Mozda ce naci kako neke formacije kako polazu vojnicku zakletvu,a ne pripadaju narodima naklonjenim srpskom.Slican problem kao i sa shotom.
Inace je shota kod shiptara gotovo kao nacionalna himna.Znaci,braco Srbi u pamet se.

Neko treba da me ubjedi da pjesma SHOTA na albanskom ne postoji.Ne znam tko je tu lud,a tko zbunjen.Bio sam 1978g.na radnoj akciji Ibar~Lepenac.Baza je bila u Ajvaliji.
Desetak puta dnevno se pustala ta pjesma,i redovno izazivala odusevljenje kod Shiptara.To odusevljenje nisam bas primjetio kod Srba iz Leposavica koji su tu bili kao brigada.
Oni koji su bili na toj radnoj akciji znaju o cemu govorim.Rijeci pjesme nisam razumio,a trebao sam ako je na srpskom.Pjesma mi se smucila ne zato sto je albanska,vec
zato sto sam je morao slusati mjesec dana svakodnevno.Neka me neko ubjedi da je to srpska pjesma,pa da stavim keche na glavu.povjerovat cu da je to srpska kapa.

dobro koliko smo primitivni i nepismeni,to zavisi od coveka do coveka,uvek je postojala neimformisana vecina,uvek ce je i biti.
al nevalja kada se odricemo onoga sto je nase.Ne osporavam da je Sota Galica cinila zverstva,i da je ubijala srpsku decu,albanci je slave i vide kao heroja,samo da mi je znati sta slave,ta ista Sota je zaklala svoje dete koje je bilo staro samo nekoliko meseci,i koga oni slave????nisu ni sami dostojni da je slave,al to rade zato sto mnogi neznaju ovu informaciju...sta jos moze da se kaze, da albanci nisu sposobni ni sami sebi muziku da stvore,nije tu bilo pozajmica instrumentala samo od susednih drzava,nego i od najudaljenijih,nisu ni muziku sami komponovali nego su im to radili cigani.
tako da o kradji instrumentala,i ko je od koga ukrao nemora da se diskutuje.
Pesma Nenada Jovanovica koja je nastala 1970 godine peva iskljucivo o mladi i mladozenji koji ocekuju prinovu,mnogi instrumentali nasih pesama imaju taj "sota" forspil,pa nisu odbacene niti prozvane "tudjim" jer su ocigledno nase!
ne treba otudjavati srpsku kulturu,i odricati se onoga sto je nase!!!
treba napraviti razliku izmedju dve stvari koji mnogi nazivaju jednom i istom,nije isto.
ali uvek postoji ono "sta ako " ,sta ako jeste (a nije moguce,vec gore navedeno zasto.)
onda nista,zivot ide dalje i pesma je idalje svira,zato sto u njoj ne velicamo,i ne opevevemo nekog MONSTRUMA koji je klao srpsku decu,pa cak i ubio svoje dete,vec velicamo i opevavamo srpski obicaj i kulturu.al zaista nije moguce da je tako jer mi smo oduvek imali nasu kulturu,i uvek cemo je imati,a njima je neko drugi stvarao to,i cak su uzimali od suseda sta tu stigli,tako da nema sta vise da se kaze....

Back