Zašto se ljudi sa mentalnim problemima često zaljubljuju jedni u druge?

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
395.100
Postoje tri razloga za to:
Prvo, traže nekoga ko im je sličan.
Drugo, zajedničko okruženje ih čini slično bolesnima.
Treće, stigma vezana za mentalne bolesti ograničava izbor partnera.

Nova studija na 15 miliona ljudi pokazuje da osobe sa psihičkim poteškoćama često biraju jedni druge kao partnera – i da to utiče i na njihovu decu, piše Dojče vele.
Neki ljudi osećaju potrebu da peru ruke 20 puta dnevno, neki zbog depresije ponekad danima ne mogu da ustanu iz kreveta. Trećima je teško da ukrote misli koje im se vrtoglavom brzinom vrte po glavi..

Više od milijardu ljudi pati od mentalnih bolesti. Ovo je u svom nedavnom izveštaju saopštila Svetska zdravstvena organizacija (SZO), navodi se u tekstu.
Ipak, čini se da se ljudi s mentalnim problemima češće druže s onima koji takođe imaju mentalne probleme.
To pokazuje nova studija objavljena u časopisu „Nature Human Behavior".

Pre bih rekao da se zaljubljuju u lica sa tv ekrana.Znam za slučaj jednog Toze.Njemu nešto sa pameti ,sa mozgom nije bilo kako treba a zaljubio se u jednu tv voditeljku.Majka i sestra su htele da ga ožene a kad im saopštio da je zaljubljen u tu voditeljku one su potražile pomoć veštice.Veštica im je objasnila da je za uspeh vradžbine neophodno potrebo da pribave parče njene kose.Majka i sesta su napravile sačekušu voditeljki kad je izlazila iz zgrade televizije.Mislim da je to bio Pink.Davno je to bilo.Poduhvat se završio neuspešno.Voditeljka se zaprepastila i počela da vrišti.

Drugo, zajedničko okruženje ih čini slično bolesnima.

Verujem u ovu studiju koju je uradila SZO.

Ipak, sa ovim delom se ne slažem.

Osobe sa težim psihičkim bolestima i poremećajima i ne traže srodnu dušu, jer vreme provode u krevetu. Međutim.. i tu ima odstupanja.

Virtualno sam poznavala dve osobe koje imaju psihozu. Partneri su im bile zdrave osobe.

Jednom od njih devojka ( a sada verovatno i žena ) završila je Pravni fakultet. On, iako ima psihozu, održavao je nekoliko sajtova i foruma kao IT stručnjak.

U danima u kojim se nije osećao dobro, nije radio, ali pošto strogo poštuje svog psihijatra, redovno je pio svoju terapiju i imao je dosta remisija bolesti.

Drugoj osobi je devojka psiholog. On je dobio invalidsku penziju zbog bolesti koje nemaju veze sa njegovom F dijagnozom. I on ima psihozu.

Devojke nemaju F dijagnoze a u vezi su sa osobama koje imaju te dijagnoze.

Pišem o njima da sam ih poznavala, ali oni nisu umrli niti su izvršili samoubistvo. Samo smo spontano prekinuli kontakt, i oni i njihove devojke i ja, imali smo previše obaveza tako da smo prvo proredili pijenje kafe i posle spontano, bez svađe prekinuli kontakt.

Ova dva čoveka i mladu ženu o kojoj ću sada pisati, upoznala sam na specijalizovanom forumu gde sam bila supermod a kasnije jedna od admina.

Mlada žena, sa dijagnozom depresije, našla je momka koji nema F dijagnozu. Zaljubili su se jedno u drugo, venčali.. I otišli su u Australiju.

Ponekad ćaskamo preko Fejsa, ima predivnu decu.

Imala sam partnera koji nije imao F dijagnozu i predivno smo se slagali uprkos mom PTSP-u i depresiji.

Eto, postoje i drugačiji primeri.

Back