Zasto se Gorski vijenac zove baš tako

I danas se veliki dio Crnogoraca izjasnjava kao Srbi i uvijek ce se i izjasnjavati... Petar I je definisao da je Crnogorac svako ko zivi na teritoriji Crne Gore, ali da oni pripadaju srpskom narodu i onda se magicno pojavi Milo Djukanovic koji je izmislio novi narod! E to ja zovem inovativnost! :D Sto se tice imena Gorskog vijenca ono predstavlja simboliku herojskih djela onovremenih Crnogoraca sapletene u jedan veliki vijenac koji ce ih cuvati od zaborava i cinjeti da ona i dalje zive...

Bilo je tu i izviiskra, i izvijanje iskre itd... Mislim, prosto, Njegos, kao veliki pesnik je trazio pravi naslov. I to ne treba mesati sa pricom oko Crnogoraca. Prosto, zasto se " Drina na cupriji " zove bas tako ? Njegos je, kao i svi veliki pisci, menjao i dopunjavao svoja dela, pa i naslove.

Bilo je tu i izviiskra, i izvijanje iskre itd... Mislim, prosto, Njegos, kao veliki pesnik je trazio pravi naslov. I to ne treba mesati sa pricom oko Crnogoraca. Prosto, zasto se " Drina na cupriji " zove bas tako ? Njegos je, kao i svi veliki pisci, menjao i dopunjavao svoja dela, pa i naslove.

Meni se licno vise svidja naslov ,,Izvijanje iskre" , mislim da nije treba da ga mijenja... :) Slazem se da Njegosa ne treba misjesati u srpsko-crnogorske politicke razmirice, ali sam samo htio da razjasnim neke stvari, cisto da ne bude zabune... ;)

M.Beckovic u svom tekstu " Nad Njegosevim rukopisom " opisuje koje je naslove Njegos sve ispisivao u toj " velikoj svesci formata skolskog dnevnika " i kako je tesko dolazio do naslova.

Prvi naslov je bio " arhibadnjidan " ( ili " arhibudnidan " ), koga je Njegos podvukao, pa precrtao. Dalje Beckovic pise :

" Sada je, na istoj strani , nesto nize, pokusao sa novim naslovom : izvijanje iskre." I taj je naslov podvlacio, pa precrtao. Prva strana, pa Njegosu se nije cepao list, vec je " okrenuo celu svesku i tako povratio izgubljeno. Dobio je jos jednu priliku i ponovo se nasao na pocetku ... greska sa prve strane dosla je na poslednju....sada je ponovio isto, samo sazeto : izviiskra. ...pa ponovo u istom redu, u produzetku pokusao i sa : izvita iskra ... I kako je za nesudjene naslove ucinio sve sto je mogao, a oni nisu uzvratili - napokon se vratio sa stramputice i malo nize napisao : vijenac Gorski.I posto je vijenac napisao malim, a Gorski velikim slovom - mora da se u pola reci setio da je bolji naslov Gorski vijenac nego vijenac Gorski. Ali, gresaka je bilo toliko da je ostavio tako, pa je tek prilikom stampanja naslov okrenut u Gorski vijenac, kako je i rukopis naputio. " ( citirano po - P.P.Njegos, Pustinjak Cetinjski, izbor iz celokupnog pesnistva, SLOVO LJUBVE, Beograd, 1979., str. 2- 4 ).

I danas se veliki dio Crnogoraca izjasnjava kao Srbi i uvijek ce se i izjasnjavati... Petar I je definisao da je Crnogorac svako ko zivi na teritoriji Crne Gore, ali da oni pripadaju srpskom narodu i onda se magicno pojavi Milo Djukanovic koji je izmislio novi narod! E to ja zovem inovativnost! :D Sto se tice imena Gorskog vijenca ono predstavlja simboliku herojskih djela onovremenih Crnogoraca sapletene u jedan veliki vijenac koji ce ih cuvati od zaborava i cinjeti da ona i dalje zive...
Неко измисли тамо неки точак и сви му захваљују до неба, а Мило измисли потпуно нов народ и још га псујемо, а какав је то изум, батице...

Неко измисли тамо неки точак и сви му захваљују до неба, а Мило измисли потпуно нов народ и још га псујемо, а какав је то изум, батице...

Pa o tome ti pricam! ;) Treba u nebesa da ga dizemo, da mu se klanjamo! Evo, vidim da vec ima ljudi u CG koji su poceli sa time, neka, neka, tako treba... :D

Back