Zašto puštaš dete da ide u umetničku školu?

Znam desetak tih koji su krenuli sa dizajnerskom pa onda na likovnu ili nešto slično.
Samo je jedna devojka pravi talenat, ostali su prosečni sa možda par ispod proseka.
Nije bilo privatnih škola, a razmažena deca funkcionera su morala negde da se uvale.
Da ne uče, ali i da zbog toga nemaju posledice. I onda su prigrabili te umetničke škole i fakultete gde se prolazilo na foru.

Rođak, tj. zet, prava komunistička muvara koji se nije libio ni da krije svoje marifetluke, poput Trampa nešto, priča, kad je jedna od ćerki trebalo da se upiše u srednju, da je najbolje da je upiše u Dizajnersku jer će tamo da stekne društvo i kontakte da se dobro uda. :klap:

Osim ako nemaš toliku lovu da ga izdržavaš celog života, ili nameru da je "dobro udaš", cilj roditelja bi trebao da bude da ga osposobiš za samostalan život.

Ti iz dizajnerske su osuđeni na propast. Možda jedan u sto nađe posao vredan pomena.
Samostalan zivot znaci da opere sudove i nesto skuva,da vodi racuna o sebi a ne da postane rob potrosackog drustva,ja nisam imao pa sam preziveo,sad imam sve duplo pa mi nista ne znaci,nek zna da sadi i gaji,bolje nego da buba do 30e i na kraju opet vlast da ga guzi

Zašto roditelji puštaju decu da idu u umetničke škole poput dizajnerske ili akademije za slikara ili glumice?
Nekada su imale logiku u modernoj civilizaciji sfrj ali od 90tih je izgubilo bilo kakvu logiku upisivati dizajnersku pa potom fpu ili flu.

Kao kada bi imali akademiju za kosmonaute a nemamo svemirski program a ispred skupštine ovo:

1000004537.png

I naravno, podržavam kada je dete očigledan talenat. Za takvu situaciju bih zajmio pare, samo da mu omogućim
Da bi upisao neku od umetnickih akademija moras da imas ocigledan talenat jer se na stvarno mali broj mesta prijavi veliki broj kandidata. OK, upisu te akademije (pogotovo dramsku) i deca koja nemaju bas nekog talenta ali imaju poznate roditelje no oni tebe ne brinu u ovom tekstu jer ih ti poznati (i cesto bogati) roditelji malo "poguraju" i sa upisom i kasnije sa karijerom. No takvih slucajeva imas i drugim oblastima, deca sudija ili advokata su takodje u toj struci, lekra i inzenjera takodje...

Daklle, od tih par preostalih mesta na nekom usmerenju koja nisu zauzela deca "glavonja" ostaje malo mesta gde zestoko konkurisu bas talentovana deca i kao roditelj bi bio skot prve vrste da ne dopustis svom detetu da razvije taj talenat na akademskom nivou.

Ostaje problem zaposljavanja, mnogi od njih uspeju da se ubace negde na drzavne jasle, glumci se uvale u pozorista, budu manje ili vise istaknuti umetnici, reziseri, scenaristi takodje. Muzicari se ubace u simfonijske orkestre, kao nastavnici u skolama, kao profesionalni muzicari u orkestrima za svadbe i sahrane... vec likovni umetnici imaju smanjen dijapazon radnih mesta, svodi se na rad u prosveti. Primenjasi (ili dizajneri kako kazes) imaju mogucnost da rade u prosveti takodje ali i u industriji i medijima (graficki i video umetnici).

A u svakom trenutku zivota mogu da odluce da rade nesto drugo, da zavrse zanat za nesto drugo (pekar, moler, policajac... mogao sam biti ja) ili da se obuce za recimo knjigovodju, sekretaricu itd. Jednostavno, ljudi u Srbiji ne kapiraju da ti zivot nije zakljucan u jednu sobu kad zavrsis skolu za tu sobu, uvek mozes da predejes u neku drugu... OK, ne mozes postati hirurg ako u 30-toj godini zivota resis da budes to a imas diplomu glumca ali uvek mozes da se prebacis na nesto realno od cega mozes da zivis. Njagore je tvrdoglavo insistirati na necemu iako je ocigledno da si propao u tome i da gladujes.

Ocit primer ti je ovaj nesrecnik mariJo, zavrsio je srednju cvecarsku ali se presaltovao u svercersku branshu. Umesto cveca juri po Lidlovima u Austriji kackavalj i salame na rasprodaji.

Poslednja izmena:

Back