Zašto Pravoslavci za Gospodnju Večeru - uzimaju KVASNI Kruh?

Zašto Pravoslavci za Gospodnju Večeru - uzimaju KVASNI Kruh?

Jel to istina?
Nisam Pravoslavac, pa ne znam 100% točno,
ali - tako mi je rečeno.

Zar ne bi trebalo po Bibliji uzimati BEZkvasni Kruh?

Prvo: svi Jevanđelisti, koji opisuju sam momenat ustanovljenja sv. Pričešća, kažu da je Spasitelj na Tajnoj večeri blagoslovio hleb, na grčkom jeziku " artos ". Ta reč označava samo i jedino kvasni hleb, a ne i beskvasni koji se na grčkom zove " azima ". Ova novotarija - korišćenje beskvasnog hleba - se kod rimokatolika uvukla u 9 -tom veku, a kasniji protestantii i su je samo nasledili.
Drugo: Jevreji su jeli beskvasni hleb samo na Pashu, a Hristos je raspet u petak, pre Pashe koja se te godine padala u subotu. A kao što znamo Poslednja večera se odigrala u četvrtak uveče kada se jeo kvasni, a ne beskvasni hleb. To najbolje potvrđuje hronologija poslednjih događaja:
Poslednja večera - četvrtak uveče (Jn. 13.1,29)
Hristovo hapšenje - noću, četvrtak na petak (Jn. 18.1-12)
Hristovo saslušanje pred prvosveštenikom - petak, ujutru (Jn. 18.28), i Pilatom - petak, oko podneva (Jn. 18.29-40 ; 19.1-14)
Hristovo raspeće - petak, podne (#) (Jn. 19.14-18)
(#) - Po jevrejskom računanju vremena šesti čas je 12 - sati, tj. podne.
Hristova smrt i silazak u ad - petak popodne, subota (cela), i subota na nedelju (Mt. 27.45-50,62 ; Jn. 19.30,31,42)
Hristovo vaskresenje - nedelja - ujutru (Jn. 20.1,19 ; Mk. 16.2,9)
Jevrejska Pasha se, po običaju, te godine jela u petak uveče uz beskvasni hleb, kada je i počinjala " sedmica beskvasnih hlebova " (3Moj. 23.5-6).

To je pocelo u Istocnim crkvama da bi se razlikovali od Jevreja koji koriste beskvasni hleb.

АЗИМА (грч. ἄζυμα, лат. azyma бесквасни хлеб, преснац). Употребу бесквасног хлеба у обреду Евхаристије цариградски патријарх Михаило Керуларије (1000-1058) наводи као једну од „латинских јереси". У полемици између Запада и Истока (XI-XIV), Латини који употребљаваху бесквасни хлеб названи су „азимити“.

Источна Црква противи се употреби азиме за евхаристијски хлеб, аргументујући свој став овако: то је остатак јудејске пасхе (Изл. 12,15-18; Пон. Зак. 16,4,8; Мт. 26,17); приликом установљења Евхаристије (Мк. 14,22; 2. Кор. 11,23) Христос је узео „хлеб“, то јест квасни хлеб; апостоли и прва Црква нису узимали азиму (Дела 2,42); азима прeсликује смрт а не живот, док квасац представља душу у телу, односно непропадљиви елемент (Јн. 6,31,35,48, 51); употреба азиме изврће смисао Тајне Вечере, јер би она била проста пасхална вечера а не установа Евхаристије, Тајне Новога Завета; употреба азиме указује на посебну евхаристијску западну теологију.

У полемици са Јерменском црквом, која такође употребљава бесквасни хлеб, византијски теолози (нарочито Никита Ститат 1005-1092), доводе у везу употребу азиме и аполинаријевску христологију Јермена. Азима подразумева Аполинаријевство, јерес која оспорава да је Исус Христос, као човек, имао душу. Једна одлука Флорентинског Сабора (1439) елиминише проблем азиме с листе контроверзи између Запада и Истока, допуштајући да се и квасни и бесквасни хлеб могу узимати у евхаристијском чину. У православној литургијској пракси евхаристијски хлеб треба да буде квасан, као символ људске природе Исуса Христа, одуховљене и нераспадиве. Обични квасни хлеб прасликује људску природу и показује Христову сасуштаственост са нашим човештвом.

Па зато што је тако Господ установио.

Kad je ustanovio?
Neko ispise knjigu,satro sapto mu bog,i poubijaste se da rastumacite sta je piosac hteo reci.Sustine nema,vec se bijete oko nebitnih stvari!Da l je subota sedmi ili sesti dan,da l sa kvascem ili bez leba mesiti....Moj utisak je da ste pogresno shvatili Hristovu propoved,hvatajuci se za minorne stvari,da l ste okrenuli glavu na levu il na desnu stranu,sto zavisi od ugla gledanja.Cini mi se da je on pre zeleo jednakost medju ljudima,a to podrazumeva i polnu jednakost a ne da l jedete levom ili desnom rukom.Ali crkva je sve upropastila propovedajuci strah kojim drze pod kontrolom vernike zarad svoje,gle cuda,msaterijalne koristi!I sa katolicke i sa pravoslavne strane,kad pogledam svestenstvo okiceno krunama na glavama,svilom i kadifom,pitam se,odakle vi vernici pronalazite svu svoju naivnost da im verujete onako okicenima?

Koliko znam, a i ja činim tako, beskvasni hleb se jede u vreme posta u određenim prilikama, kada je to određeno, kao i na Badnje Veće.

Sutradan se mrsi i jede kvasni hleb. :)

Nisam još čuo da neko od Pravoslavaca jede kvasni hleb na Badnji Dan, Veće, što bi bilo pogrešno...

a jel mislish da za badnji dan u pekari poseban hleba mese?ne...
hleb kao i svaki drugi...
a to sa postom nema nikakve veze...

Koliko znam, a i ja činim tako, beskvasni hleb se jede u vreme posta u određenim prilikama, kada je to određeno, kao i na Badnje Veće.

Nisam još čuo da neko od Pravoslavaca jede kvasni hleb na Badnji Dan, Veće, što bi bilo pogrešno...

Nisi lepo razumeo, gospodnja vecera je u stvari pricest,recimo mi pravoslavni za pricest koristimo kvasni hleb, dok recimo katolici ili protestanti koriste beskvasni, a neke vere jednom u godinu simbolicno proslavljaju gospodnju veceru ili pricest po naski.

Nisi lepo razumeo, gospodnja vecera je u stvari pricest,recimo mi pravoslavni za pricest koristimo kvasni hleb, dok recimo katolici ili protestanti koriste beskvasni, a neke vere jednom u godinu simbolicno proslavljaju gospodnju veceru ili pricest po naski.

Nerazumem ,misliš u Crkvi za pričest? Pa to je u redu, jer se isposnik ispovedio i nakon molitivi i lutgija čime se završava i post, pričeščuje se kvasnim hlebom.

Šta tu nije jasno i pogrešno?

Nerazumem ,misliš u Crkvi za pričest? Pa to je u redu, jer se isposnik ispovedio i nakon molitivi i lutgija čime se završava i post, pričeščuje se kvasnim hlebom.

Šta tu nije jasno i pogrešno?

Pa nije jasno mnogima,jer smatraju da recimo samo jedan dan u godini bude vecera gospodnja.
A odnosi se i na katolike koji koriste beskvasni hleb.
U tu svrhu imas i odgovor;
http://forum.krstarica.com/showthre...VASNI-Kruh?p=26785041&viewfull=1#post26785041

Stvarno neznam šta mutite, kad je sve jasno, kao naslikano.

Što zbunjujete Narod?

- - - - - - - - - -

imam,ali nikad nisam mesio pogachu...
msm,kod mene u kuci zhena mesi pogachu,
a ja poshto nisam zhenjen,kupujem hleb...
Nemoraš biti oženjen da bi mesio hleb. Ja oženjen pa nekad zamesim...

Možda sam malo grub u izražavanju, izivini, ali nije mi danas dan.

Ууу, ово је једна од кључних разлика између римокатолика и православаца, море крви је проливено због тога што једни тврде да треба квасни а други бесквасни..

Jedna stvar je što jedni a što drugi tvrde,
a ono što je važno je to - ŠTO su Bog Jahve i Isus rekli!

Da li je važnija Biblija - ili - uredba ljudska?
-----------------------------------------------------

Što kaže ovaj stih?

MATEJ 26,17
Prvoga dana Beskvasnih kruhova pristupiše učenici Isusu i upitaše: "Gdje hoćeš da ti pripravimo te blaguješ pashu?

Poslednja izmena:
Па зато што је тако Господ установио.

Da li svoju gornju tvrdnju možeš i stihom potvrditi?
--------------------------------------------------------------

Misliš li na Gospoda Boga Jahvu,
ili na Gospoda Sina Isusa?
------------------------------------------

Što kaže ovaj stih?

MARKO 14,12
Prvoga dana Beskvasnih kruhova, kad se žrtvovala pasha, upitaju učenici Isusa:
"Gdje hoćeš blagovati pashu, da odemo i pripravimo?

Prvo: svi Jevanđelisti, koji opisuju sam momenat ustanovljenja sv. Pričešća, kažu da je Spasitelj na Tajnoj večeri blagoslovio hleb, na grčkom jeziku " artos ". Ta reč označava samo i jedino kvasni hleb, a ne i beskvasni koji se na grčkom zove " azima ". Ova novotarija - korišćenje beskvasnog hleba - se kod rimokatolika uvukla u 9 -tom veku, a kasniji protestantii i su je samo nasledili.
Drugo: Jevreji su jeli beskvasni hleb samo na Pashu, a Hristos je raspet u petak, pre Pashe koja se te godine padala u subotu. A kao što znamo Poslednja večera se odigrala u četvrtak uveče kada se jeo kvasni, a ne beskvasni hleb. To najbolje potvrđuje hronologija poslednjih događaja:
Poslednja večera - četvrtak uveče (Jn. 13.1,29)
Hristovo hapšenje - noću, četvrtak na petak (Jn. 18.1-12)
Hristovo saslušanje pred prvosveštenikom - petak, ujutru (Jn. 18.28), i Pilatom - petak, oko podneva (Jn. 18.29-40 ; 19.1-14)
Hristovo raspeće - petak, podne (#) (Jn. 19.14-18)
(#) - Po jevrejskom računanju vremena šesti čas je 12 - sati, tj. podne.
Hristova smrt i silazak u ad - petak popodne, subota (cela), i subota na nedelju (Mt. 27.45-50,62 ; Jn. 19.30,31,42)
Hristovo vaskresenje - nedelja - ujutru (Jn. 20.1,19 ; Mk. 16.2,9)
Jevrejska Pasha se, po običaju, te godine jela u petak uveče uz beskvasni hleb, kada je i počinjala " sedmica beskvasnih hlebova " (3Moj. 23.5-6).

Da li stihovima možeš sve gornje potvrditi?
Ili su to samo uredbe ljudske?
--------------------------------------------------------

Luka 22,7 Kada dođe Dan beskvasnih kruhova, u koji je trebalo žrtvovati pashu,
Luka 22,8 posla Isus Petra i Ivana i reče: "Hajdete, pripravite nam da blagujemo pashu.

Da li su na Dan BESkvasnih kruhova - blagovao - KVASNI kruh?

Pasha podrazumijeva - BESkvasni kruh!

Izlazak 12,11 A ovako ga blagujte: opasanih bokova, s obućom na nogama i sa štapom u ruci. Jedite ga žurno:
to je Jahvina pasha.
IZLAZAK 12,8
Meso, pečeno na vatri, neka se pojede te iste noći sa beskvasnim kruhom i gorkim zeljem.

Stvarno neznam šta mutite, kad je sve jasno, kao naslikano.

Što zbunjujete Narod?

- - - - - - - - - -

Nemoraš biti oženjen da bi mesio hleb. Ja oženjen pa nekad zamesim...

Možda sam malo grub u izražavanju, izivini, ali nije mi danas dan.

nema problema,taman posla da se ja tu neshto ljutim...
lepo je shto i ozhenjeni znaju da udju u kuhinju...:lol:
samo,duboko sam ubedjen da to zhenska ruka bolje radi...
mada,ja kao neozhenjen,vishe kuvam nego pojedine domacice...
da ne kazhem i bolje! :mrgreen:

A koja je fora da li ima kvasca ili nema u hlebu?Naopako ko da je kvasac suvi dijamant!
Mnogo bre mutite oko sporednih stvari,da l da ustanem na levu ili desno nogu,da l ovako il onako.Gluposti neopevane,a o onom najvaznijem ni ne mislite.Kome ste danas pomogli a niste iako ste mogli?Ma mozete da jedete i kukuruzni hleb,ako su vam dela nedela,dzaba vam sve! Takodje i nedelanje je izvesno zlodelo!

Pasha podrazumijeva - BESkvasni kruh!

Izlazak 12,11 A ovako ga blagujte: opasanih bokova, s obućom na nogama i sa štapom u ruci. Jedite ga žurno:
to je Jahvina pasha.
IZLAZAK 12,8
Meso, pečeno na vatri, neka se pojede te iste noći sa beskvasnim kruhom i gorkim zeljem.
Освести се човече, измешао си појмове, значења у времену и простору.

Причаш о посној вечери, а не о причешћу.
Причест се дешава после"пасхе".

И ми Православци немамо везе са вама ЈС по том питању.

Poslednja izmena:
nema problema,taman posla da se ja tu neshto ljutim...
lepo je shto i ozhenjeni znaju da udju u kuhinju...:lol:
samo,duboko sam ubedjen da to zhenska ruka bolje radi...
mada,ja kao neozhenjen,vishe kuvam nego pojedine domacice...
da ne kazhem i bolje! :mrgreen:
Ма извињавам се свима, тотално сам "испао из штоса". :)

Па да ти кажем, вечином по свим домачинствима мушкарци спремају много тога што се тиче верских обичаја.
Али зависи од ситуације, данашњица са овим темпом живота и секташењем на свим нивоима, као што су секташење о неким женским правима где спроводе сатанизацију и мржњу према мушкарцима, много пута су мушкарци извукли дебљи крај, јер су жене подобан медиј за испиранје мозга и уништавање породица...

Poslednja izmena:
Da li stihovima možeš sve gornje potvrditi?
Ili su to samo uredbe ljudske?
--------------------------------------------------------

Luka 22,7 Kada dođe Dan beskvasnih kruhova, u koji je trebalo žrtvovati pashu,
Luka 22,8 posla Isus Petra i Ivana i reče: "Hajdete, pripravite nam da blagujemo pashu.

Da li su na Dan BESkvasnih kruhova - blagovao - KVASNI kruh?

I je li to bio cetvrtak ili koji dan ,kada je pocinjala pasha_?

Back