Zašto partizani nisu mogli da oslobode koncentracioni logor Jasenovac ?

pa s obzirom da nisi dao ni jedan precizan parametar od onih koji su bitni za tu akciju sve bi to bilo nagadjanje ,
broj stradalih bi zavisio od znanja i iskustva kao i mogucnosti onih koji napadaju , sto bi oni preciznije isplanirali tu akciju i sto bi vise resursa tu iskoristili utoliko bi i broj stradalih bio manji tj procenat uspesnosti bi bio veci .
nije to laka akcija ali nije neizvodljiva ...mada normalno iz udobne fotelje sve izgleda izvodljivije ili neizvodljivije nego na terenu .
Nove cinjenice koje jos otezavaju napad na Jasenovac.
Logor III Ciglana Jasenovac
Zbog poplava rijeka Save, Une i Velikog Struga te blizine Lonjskog i Mokrog polja, taj je kraj često bio pod vodom i nepristupačan.
https://povijest.net/logor-iii-cigl...Hju2D75UJsK8Q3ZF7KYJ-InNOSqsUGVUCMoYOf1vzcsg4

PRoBoJ NASIPA Kod MAČKovcA 1944. GodINe O značajnim poplavnim događajima na Savi saznavao sam od mještana tijekom svog rada na terenu u Črnac polju. Tako sam saznao da je na sam Badnjak 1944. godine Sava bila izuzetno visoka kada je došlo do prelijevanja, a potom i do prodora nasipa uz buku za koju su okolni mještani u prvom trenu pomislili da je posljedica eksplozije vrlo jake bombe
https://www.voda.hr/sites/default/f...bLrKEf-vt8TYSXIQ0QLY2r7Z-l3bV97i6HKsM79XPix5E
Prva poplava zabilježena na području općine bila je 1812. godine. Poplave su bile i slijedećih godina: 1823., 1852., 1866., 1932., 1936., 1937., 1940.
1942,1945
Sustav se sastojao od pet zasebnih logorskih cjelina obilježenih rimskim brojevima od I do V. Logor Krapje (Logor I) podignut je u kolovozu 1941. na močvarnim livadama pokraj šume Gornja Krndija, nedaleko sela Krapje, 12 kilometara uzvodno rijekom Savom od Jasenovca prema Sisku. Bio je ograđen žicom „... a unutar žičane ograde bile su postavljene tri barake na stupovima kao sojenice pošto je ceo teren bio vodoplavan, a sem te tri barake bila je i zgrada za smeštaj straže i zapovedništva”.12
Zatočenici Jasenovca I i II zaista su, potkraj rujna, počeli graditi protupoplavne nasipe uz rijeku Strug,27 Lonju i Savu, ali izgladnjeli, premlaćivani, s najprimitivnijim alatom, na raskvašenom tlu, pod jakim jesenskim kišama, njihov je rad polučio vrlo slabe rezultate. „U trku smo morali prevaliti put do Nasipa, koji je bio veoma blatan. Jame i jarci kod Nasipa bili su već puni vode i mulja. Zemlju smo morali nositi po 50 do 100 metara. Ilovača se više nije mogla prevoziti, jer je teren bio jako klizav. Zato smo je morali nositi lopatama (...)

Danas poplave u Jasenovcu
http://balkans.aljazeera.net/video/mogu-li-nasipi-odbraniti-naselja-od-rasta-vodostaja-save-i-une
To se ne spominje u knjizi Zasto Jasenovac nije oslobodjen

И нису требали да је задрже, ниједну локацију ни партизани ни четници нису могли дуже да бране и то се показало.
Cak i da su uspeli da oslobode neke logorase i da ostvare Pirovu pobedu, Jasenovac bi dalje nastavio da radi.

Nove cinjenice koje jos otezavaju napad na Jasenovac.

Zbog poplava rijeka Save, Une i Velikog Struga te blizine Lonjskog i Mokrog polja, taj je kraj često bio pod vodom i nepristupačan.

na sam Badnjak 1944. godine

To se ne spominje u knjizi Zasto Jasenovac nije oslobodjen
mozda se ne spominje jer je badnjak jednom godisnje , a logor radi pune cetiri godine pa i u vreme kad nema poplava i drugih prirodinih "otezavajucih" okolnosti .

Cak i da su uspeli da oslobode neke logorase i da ostvare Pirovu pobedu, Jasenovac bi dalje nastavio da radi.
То је нагађање, можда би морали да логор преместе на друго место или би изгубили доста времена да га обнове, колико би то било спашених живота.

jastrebarsko je upravo kontra primer za tvoje teorije .
pitao sam te zbog toga sto je taj logor posle napada zatvoren , sto obara tvoje teorije o tome da bi jasenovac da je srusen tokom napada kasnije bio ponovo otvoren .
Ti smatras da su partizani napali Jasenovac i oslobodili neke logorase, da bi logor bio zatvoren i prestale bi likvidacije Srbe ?

То је нагађање, можда би морали да логор преместе на друго место или би изгубили доста времена да га обнове, колико би то било спашених живота.
Koliko je njima trebalo vremena da naprave logor, nisu oni to zidali sest meseci ?

Ti smatras da su partizani napali Jasenovac i oslobodili neke logorase, da bi logor bio zatvoren i prestale bi likvidacije Srbe ?
ja sam ti situacijom oko logora jastrebarsko dao primer koji rusi tvoju teoriju o stalnom i ponovnom obnavljanju logora jasenovac ako bi se on u nekom slucaju napao i unistio.

da ti pojasnim jer vidim da imas ozbiljan problem oko razumevanja...

ti si tvrdio da bi ustase podigle jasenovac ponovo a kao kontra primer a ne nagadjanje dao sam ti jastrebarsko u kojem se to nije desilo !

Koliko je njima trebalo vremena da naprave logor, nisu oni to zidali sest meseci ?
Број спашених живота би ипак био драгоцен, тако да усташки генерал Иван Прпић не би могао да изјави да логор може да прими неограничен број логораша.

Pa ne znam zasto onda srbske patrijote cetnici ne napadose, zasto ocekivati od zakletih antisrba partizana da napadaju isti.
На то си добио одговор више пута.
Па нисмо ни очекивали то од комуниста али ајде ти то објасни Никити.

Back