Drizzt
Domaćin
- Poruka
- 4.068
Poverenje?
Ja bih taj termin vise pripisao prijatelju.
Kao:
Imati poverenje u prijatelja,ali nikako naucniku.
kao:
Imati poverenje u naucnika.
Osim naravno ako mi je prijatelj.
Jer naucniku mogu samo verovati ili ne verovati, za ono sto tvrdi.
ok..hajde ovako. prvo da napravimo razliku izmedju religijkog verovanja i verovanja u tacnost informacija.
i sada da pretocim ponovo i iskoristim termin verovanja koji nije ni u kakvoj vezi sa relgijskim verovanjem:
verovanje u tacnost necijeg iskaza zasnivamo na nasim mehanizmima obrade informacija. ti mehanizmi su posledica nase obavestenosti, obrazovanja i iskustva.
Tacno,u nauci uvek, ako si dovoljno ucen za to, mozes proveriti informaciju ili vise.
Ali tako ti je i u religiji,ako se kao recimo neki kaludjer,opredelis za sluzbu Bogu,tebi su kasnije otkriju tajne vezane za Boga,i onda se uveris u to jer ti Bog sam otkrije sve vezano za njega.ali moras se odreci mnogo cega.
ja upravo kazem da ja tu ne vidim nikakvu povezanost. i ne mislim da je tkao i u religiji. religija se ne bazira ni na cemu utvrdjenom.
nikada ne bih bio spreman da gubim vreme na trazenju necega sto smatram da ne postoji jer je osnovni izvor tih informacija neprecizan, nejasan, pisan od strane neobrazovanih ljudi i cenzurisan od strane mnogih. dakle - sam osnov koji bi mi sluzio za potragu je iz moje perspektive nevalidan.
moji mehanizmi obrade mi nalazu da tu nemam sta da trazim

Postujem tvoje uverenje.
Ali veruj, da ce tesko da se nesto samo od sebe otkrije.
Kao i u nauci ,potrebno je da trazis odgovor i sa mnogo muke i truda dok se ne pojavi rezultat.
ma ne verujem

Opet nije isto,
Terorista daje zivot opasan bombama ,nekim otrovnim gasom ili sta vec,dok apostolima uzimaju zivote,samo zato sto pripovedaju jevandjelje.![]()
i jedni i drugi se "bore" za svog boga. to sma hteo da istaknem. mislim da nema potrebe da pisme svoje misnjenje o teroristima
ок
да ли парадајиз скида повишен крвни притисак, знаш ли то?
да ли знаш да цвекла чисти крвне судове?
irelevantno za raspravu.