Zašto neki Srbi ne vole Dodika?

A zašto bi se hvatao samo za pesme? Čuj šta Danilo Krstić, inače jedan od najobrazovanijih vladika koji je ikada hoda zemljom:

Inače, termin *Srbijanac* prvi put ulazi u upotrebu u ustaničkoj Srbiji, a kasnije se ustalio kao naziv za stanovnike Kneževine Srbije odnosno nakon Berlinskog kongresa za sve državljane Kraljevine Srbije. U Rječniku Vuka Karadžića nalazimo i „Srbijanac” i „srbijanski”.
Poznat je govor kralja Milana Obrenovića kome se on praktično izjašnjava protiv tada modernog panslavenstva odnosno ilirskog pokreta rečenicom "ja ću uvek ostanem Srbijanac".
Što se tiče konkretno pesama i kola, ima ih više koji sadrže tebi "odvratan" termin, i tu nije reč samo o stihovima novokomponovanih pesama narodne muzike. Sima Milutinović Sarajlija (1791–1847) svoj poznati spev naslovio je "Srbijanka". U svom čuvenom "Đačkom rastanku" Branko Radičević (1824–1853) kliče "Srbijanče, ognju živi, ko se tebe još ne divi". Na istom mjestu Radičević je ispevao i stih "’Hrvaćane, ne od lane, oduvek si ti bez mane", međutim termin "Hrvaćanin," rezervisan za pripadnika pravoslavnog stanovištva Hrvatske, koje se u vreme kada je pesma nastala nazivalo još i Vlasima, nije opstao.
Književnik Sreten Stojković (1854–1928) svoje najpoznatije delo naziva "Nova Srbijanka".
Da li možda ovi pesnici vređaju autohtone stanovnike Srbije tako što ih nazivaju *Srbijancima*? Naravno da ne, nego ih veličaju!
Poenta je u tome, što neke ljude vređa, pravilnija gramatička reč Srbin. Tu nema ništa uvredljivo. Ljudi iz Srbije, nikad neće reći za sebe, da su Srbijanci. To govore komšije iz okruženja. Narativi književnika su sasvim nešto drugo.

Ne . Srbi iz Republike Srpske kazu za sebe da su Srbi a ne nekakvi bosanci sto im se namece

Perfidna nemacka politika jeste da Srbe unisti i podeli.

Zato nas nemacka gamad deli , i namece nam da su Srbi iz Republike Srpske bosanci, a mi Srbi iz Srbije - Srbijanci.

A istina je da smo i jedni i drugi Srbi , i da medju nama nikakve razlike i da Drina ne razdvaja vec spaja Srbe.

Nije bilo pitanje kako zove sebe nego nas

za nas koriste termin Srbijanac, kažu ostalo im od Austrougara

slažeš se da nas tako zovu, nemaš ništa protiv

Poenta je u tome, što neke ljude vređa, pravilnija gramatička reč Srbin. Tu nema ništa uvredljivo. Ljudi iz Srbije, nikad neće reći za sebe, da su Srbijanci. To govore komšije iz okruženja. Narativi književnika su sasvim nešto drugo.
Dakle, još jednom: to da je reč SRBIJANAC "uvredljiva" je glupost i izmišljotina dosta novijeg datuma. Ta izmišljotina, na koju si vidim i ti naseo, deo je pokušaja da se mi SRBIJANCI zajedno sa našim indentitetom (običajima, mentalitetom, istorijom, mitologijom, folklorom itd) utopimo u papazjaniju koju Dragoslav Bokan naziva "Srpskim svetom." A cilj toga je da likovi kao što je Oskar lakše vladaju nad nama.

Dokaz da se reč SRBIJANAC normalno koristila i da nije bila uvredljiva, naprotiv, jeste i ova pesma sa jedne nacionalističke kasete iz 1993:

Naše Vreme Ja sam Srbijanac

Dakle, još jednom: to da je reč SRBIJANAC "uvredljiva" je glupost i izmišljotina dosta novijeg datuma. Ta izmišljotina, na koju si vidim i ti naseo, deo je pokušaja da se mi SRBIJANCI zajedno sa našim indentitetom (običajima, mentalitetom, istorijom, mitologijom, folklorom itd) utopimo u papazjaniju koju Dragoslav Bokan naziva "Srpskim svetom." A cilj toga je da likovi kao što je Oskar lakše vladaju nad nama.

Dokaz da se reč SRBIJANAC normalno koristila i da nije bila uvredljiva, naprotiv, jeste i ova pesma sa jedne nacionalističke kasete iz 1993:

Naše Vreme Ja sam Srbijanac

Pa gde nađe prečane, da navodiš kao primer? Cccc Oni su Bosanci. Tamo se i koristi ova reč.

Ici cu da se borim za slobodu Republike Srpske zajedno sa njima ako do toga dodje kao dobrovoljac.

Decu sam izrodio , na put skoro izveo, sada bi mi najveca cast, da ratujem za spas i slobodu srpskog naroda i protiv srpskih krvnika i neprijatelja.

Ja sam iz ratnicke familije, nisam iz jajarske kao neki . Moji su ODUVEK ratovali, borili se i ginuli za Srpstvo i Srbiju.

Nismo setali opanke pred turskim begovima, zato smo ziveli ko vukovi u planini , jer je u planini tada bila sloboda.

Ahaaa

to pričaš svakih par meseci čim je neka frka, znaš da nikome ne trebaš tako mator pa ono, hajde da se qrčim bez pokrića

Vi bi da ratujete u godini u kojoj u Srbiji neće klip kukuruza da se ubere.
Kakav rat, izgubili smo, upropastili su nas nesposobni koje podržavaš a koji vam pune glavu kvazi patriotskim glupostima

Kosovo pade šapatom, petarda nije bačena a ti se već qrčiš za neki novi rat

Иронично.
Ah, ocekivala sam dublju analizu mog stava o tome da dubiozna situacija EU u Ukrajini uzrokuje njihov agresivne stavove o tome da treba skrenuti paznju na nesto drugo... da opravdaju svoj poraz...pa zasto ne i BiH!
Jer, priznajmo, Holandija per capita, do sada, izdvaja za Ukrajinu vise od obaveznog doprinosa za zdravstveno osiguranje per capita za svoje osiguranike.

Komšije iz okruženja kažu i domovina ko ti.
I ja kazem: "domovina", ponekad, jer sam tako naucila na casovima hrvatsko-srpskog jezika u SRH.
Toliko o ravnopravnosti srpskog i hrvatskog naroda u SRH od 1945.-1990.
Pa kazu, po cemu ste bili konstitutivni narod?
1971.g. moj otac je bio na listi za "odstrel" Savkinih pristasa.
Na zidovima WC-a u skolama smo po prvi put vidjeli ustaske simbole.

Ah, ocekivala sam dublju analizu mog stava o tome da dubiozna situacija EU u Ukrajini uzrokuje njihov agresivne stavove o tome da treba skrenuti paznju na nesto drugo... da opravdaju svoj poraz...pa zasto ne i BiH!
Jer, priznajmo, Holandija per capita, do sada, izdvaja za Ukrajinu vise od obaveznog doprinosa za zdravstveno osiguranje per capita za svoje osiguranike.
Зашто мислиш да твоје плитке тврдње заслужују дубљу анализу?

Pa gde nađe prečane, da navodiš kao primer? Cccc Oni su Bosanci. Tamo se i koristi ova reč.
To je '93-ća kada su se Bosanci i SRBIJANCI, mislim ovi koji su bili nacionalisti, voleli. Pesma je u prvom licu, a stih kaže: "ja sam Srbin pravi, Srbijanac."

A ovo je isto poučno (i ostali treba da poslušaju) šta je rekao doajen borbe protiv uzurpatora Srbije, legendarni Džo Bagerista, danas na žalost pokojni:

Poslednja izmena:
Зашто мислиш да твоје плитке тврдње заслужују дубљу анализу?
Nisam ocekivala ovakvu uvredu od nekoga koji nosi naziv "stare legende".
Smatrate da EU nije gubitnik u aktuelnim pregovorima ?
NIje Vam poznato da Kraljevina Holandija izdvaja toliki iznos za Ukrajinu koji bi podmirio obaveze vlastitog rizika svih osiguranika?

I ja kazem: "domovina", ponekad, jer sam tako naucila na casovima hrvatsko-srpskog jezika u SRH.
Toliko o ravnopravnosti srpskog i hrvatskog naroda u SRH od 1945.-1990.
Pa kazu, po cemu ste bili konstitutivni narod?
1971.g. moj otac je bio na listi za "odstrel" Savkinih pristasa.
Na zidovima WC-a u skolama smo po prvi put vidjeli ustaske simbole.
Možda smo išli u istu školu zemljakino?

Back