Zašto neki Srbi ne vole Dodika?

To je više alegorija
Alegorija? Nema nikakve alegorije. Jednostavno, pojam SRBIJANAC je postao "nepoželjan" tek kada su svojstva i definiciju "srpstva" počeli da određuju Vojislav Šešelj i Dragoslav Bokan, a te SRBIJANSKE pesme koje si spomenuo su snimljene pre nego su pomenuti postali "merodavni."

Insistiranje da sebe ne nazivamo SRBIJANCIMA je deo pokušaja da nam se ukrade naš SRBIJANSKI indentitet odnosno da isti, sve pevajući prekodrinske "srpske" pesme, mi sami, onako sluđeni i lobotomirani, utopimo u Bokanov "Srpski svet."

Nisu to sinonimi, Croat je neka engleska forma, ekvivalent bi bio Serb-in ili nešto slično

Postoji Hrvatska i Hrvati, ja nisam čuo da postoje Hrvatijanci

Postoji Slovenija i Slovenci, nisam čuo za Slovenijance

Postoji Makedonija i Makedonci, ispravite me ali nisam čuo za Makedonijance

Dakle ako postoji Srbija i Srbi, ko su onda Srbijanci i u čemu se razlikuju od Srba

Hrvat je uvek Hrvat, bez obzira da li živi u Hrvatskoj, BiH, Srbiji, Austriji ili Australiji
odakle onda Srbijanci
Srbijanac je austrougarski naziv za Srbe iz Srbije.

Upoznavajuci Srbe iz Republike Srpske tokom studija video sam da oni vole Srbiju vise nego ogromna vecina naroda koja u Srbiji zivi i tu je rodjena.

Da su beskompromisni borci za jedinstvo slogu i pravoslavlje, sto se na zalost ne moze reci za mnoge beogradske autosoviniste.

Zato ja zelim da se ujedinim sa bracom iz Republike Srpske, jer je prirodno da jedan narod zivi u istoj drzavi, i zato sto su oni bolji deo Srba danas.

Ziveli Srbi iz Republike Srpske! Srpsko srce kuca za vas!

Alegorija? Nema nikakve alegorije. Jednostavno, pojam SRBIJANAC je postao "nepoželjan" tek kada su svojstva "srpstva" počeli da određuju Vojislav Šešelj i Dragoslav Bokan, a te pesme koje su spomenuo su snimljene pre nego su pomenuti postali "merodavni."
Meni nije jasno, zašto se neko koprca, i udara nogama u zadnjicu, ako mu pomeneš, da se kaže Srpski, a ne srbijanski. I da je ovo prvo književno ispravnije. Zar je to toliko strašno, ako te neko oslovi sa Srbin, a ne srbijanac?! To su proste književne forme, kao i za svaku pripadnost na svetu. Znači, ako te neko nazove Srbinom, a ne srbijancom, ti si automatski pravoslavac, ideš u crkvu, krstiš se sa tri prsta, kolješ svinje i ždereš, piješ rakijetine, voliš gusle i Njegoša, voliš prečane, busaš se u grudi, da je Kosovo Srbija... Alo ljudi, to je književna forma i pravopis. Nema veze sa bolesnim razmišljanjima, ko će ga kome i na koji način.

Aha, pa onda ima logike zašto ga isključivo Srbi iz BiH koriste,
ostalo im od Poćoreka.

Dakle ne vidite problem da koristite austrougarski termin za Srbe u Srbiji

ok, ništa me više ne može iznenaditi, navikao sam

@Тихи verovatno i ovo slepo podržava i klima glavom

Ne . Srbi iz Republike Srpske kazu za sebe da su Srbi a ne nekakvi bosanci sto im se namece

Perfidna nemacka politika jeste da Srbe unisti i podeli.

Zato nas nemacka gamad deli , i namece nam da su Srbi iz Republike Srpske bosanci, a mi Srbi iz Srbije - Srbijanci.

A istina je da smo i jedni i drugi Srbi , i da medju nama nikakve razlike i da Drina ne razdvaja vec spaja Srbe.

Ne . Srbi iz Republike Srpske kazu za sebe da su Srbi a ne nekakvi bosanci sto im se namece

Perfidna nemacka politika jeste da Srbe unisti i podeli.

Zato nas nemacka gamad deli , i namece nam da su Srbi iz Republike Srpske bosanci, a mi Srbi iz Srbije - Srbijanci.

A istina je da smo i jedni i drugi Srbi , i da medju nama nikakve razlike i da Drina ne razdvaja vec spaja Srbe.

Nadam se da ćeš da ih ugostis kad krene oluja 2 tamo.

Nadam se da ćeš da ih ugostis kad krene oluja 2 tamo.

Ici cu da se borim za slobodu Republike Srpske zajedno sa njima ako do toga dodje kao dobrovoljac.

Decu sam izrodio , na put skoro izveo, sada bi mi najveca cast, da ratujem za spas i slobodu srpskog naroda i protiv srpskih krvnika i neprijatelja.

Ja sam iz ratnicke familije, nisam iz jajarske kao neki . Moji su ODUVEK ratovali, borili se i ginuli za Srpstvo i Srbiju.

Nismo setali opanke pred turskim begovima, zato smo ziveli ko vukovi u planini , jer je u planini tada bila sloboda.

🤣 Znao sam da će neki da se uhvate pesme: "Svilen konac" i reči "srbijanci" u njoj.
A zašto bi se hvatao samo za pesme? Čuj šta Danilo Krstić, inače jedan od najobrazovanijih vladika koji je ikada hoda zemljom:

Inače, termin *Srbijanac* prvi put ulazi u upotrebu u ustaničkoj Srbiji, a kasnije se ustalio kao naziv za stanovnike Kneževine Srbije odnosno nakon Berlinskog kongresa za sve državljane Kraljevine Srbije. U Rječniku Vuka Karadžića nalazimo i „Srbijanac” i „srbijanski”.
Poznat je govor kralja Milana Obrenovića kome se on praktično izjašnjava protiv tada modernog panslavenstva odnosno ilirskog pokreta rečenicom "ja ću uvek ostanem Srbijanac".
Što se tiče konkretno pesama i kola, ima ih više koji sadrže tebi "odvratan" termin, i tu nije reč samo o stihovima novokomponovanih pesama narodne muzike. Sima Milutinović Sarajlija (1791–1847) svoj poznati spev naslovio je "Srbijanka". U svom čuvenom "Đačkom rastanku" Branko Radičević (1824–1853) kliče "Srbijanče, ognju živi, ko se tebe još ne divi". Na istom mjestu Radičević je ispevao i stih "’Hrvaćane, ne od lane, oduvek si ti bez mane", međutim termin "Hrvaćanin," rezervisan za pripadnika pravoslavnog stanovištva Hrvatske, koje se u vreme kada je pesma nastala nazivalo još i Vlasima, nije opstao.
Književnik Sreten Stojković (1854–1928) svoje najpoznatije delo naziva "Nova Srbijanka".
Da li možda ovi pesnici vređaju autohtone stanovnike Srbije tako što ih nazivaju *Srbijancima*? Naravno da ne, nego ih veličaju!

1755968451213.png

:cepanje::cepanje::cepanje::cepanje::cepanje::cepanje::cepanje::cepanje::cepanje::cepanje::cepanje::cepanje::cepanje::cepanje::cepanje::cepanje::cepanje::cepanje:

Ici cu da se borim za slobodu Republike Srpske zajedno sa njima ako do toga dodje kao dobrovoljac.

Decu sam izrodio , na put skoro izveo, sada bi mi najveca cast, da ratujem za spas i slobodu srpskog naroda i protiv srpskih krvnika i neprijatelja.

Ja sam iz ratnicke familije, nisam iz jajarske kao neki . Moji su ODUVEK ratovali, borili se i ginuli za Srpstvo i Srbiju.

Nismo setali opanke pred turskim begovima, zato smo ziveli ko vukovi u planini , jer je u planini tada bila sloboda.
Odlično. Videćemo kako te raznose u paramparčad dronom.
Jedan trovac SNSa manje.

Back