Zasto nam Bog pruza iskusenja u zivotu?

i na kraju..ako nas Bog voli, ako smo njegova deca, ako je Bog dobar, zasto nas baca u iskusenja?
Zasto ima potrebu za testiranjem volje ili ljubavi?

Zasto peca labilan karakter?
Zar nije sustina da pomogne labilnom karakteru a ne da ga gurne i vidi kako ce reagovati?
Eee, pa tu su osnove verovanja :)

CILJ je postati bolji, inače nema ništa od tog "carstva"

I treba da baca labilni karakter, da se odvoji žito od kukolja, da se vidi. Nije cilj da svi prebace visinu u vis.

i na kraju..ako nas Bog voli, ako smo njegova deca, ako je Bog dobar, zasto nas baca u iskusenja?
Zasto ima potrebu za testiranjem volje ili ljubavi?

Zasto peca labilan karakter?
Zar nije sustina da pomogne labilnom karakteru a ne da ga gurne i vidi kako ce reagovati?
Da bi ti bio još bolji. Da bi, osim ljubavi i vere u Boga pokazao i ljubav prema sebi i prema drugima. I bio još bolji čovek.

znaci Bog ne voli sve ljude nego samo one koji su mu potaman?

Nije da ne voli, nego oni nisu sposobni za život bez greha. Oni su ti koji svojim slabostima navode druge na potencijalno zlo. Oni prave problem poretku u svetu, šire gledano. Jer svojim slabostima utičemo i na druge.. Ako neko uzme mito, on je direktno oštetio nekog drugog ko nije dao mito. itd.. Znači, te osobe nisu kvalitet za svet koji se sprema, a koji zagovara hrišćanstvo. Voli on njih, ali jbg nisu kvalitet.

Međutim, zato je On tu da pomaže na tom putu, ko želi. Ali mnogi ne žele već samo kukaju.

Nije da ne voli, nego oni nisu sposobni za život bez greha. Oni su ti koji svojim slabostima navode druge na potencijalno zlo. Oni prave problem poretku u svetu, šire gledano. Jer svojim slabostima utičemo i na druge.. Ako neko uzme mito, on je direktno oštetio nekog drugog ko nije dao mito. itd.. Znači, te osobe nisu kvalitet za svet koji se sprema, a koji zagovara hrišćanstvo. Voli on njih, ali jbg nisu kvalitet.

Međutim, zato je On tu da pomaže na tom putem, ko želi. Ali mnogi ne žele vež samo kukaju.
ali zasto sve povezujete sa ljudima i medjuljudskim odnosima?

evo ti recimo primer

krenes sa porodicom na more i nasred autputa ti se pokvari automobil..
da li je to iskusenje?

ovo razumem poentu ali ne razumem sta si mislila :D

smatras da Bog ne bi trebao da ima veze sa iskusenjima vec sa utehom tokom ili posle iskusenja?
Da
Ne možemo sve greške naše kao ni sve zasluge prebaciti na Boga.
to je bežanje od odgovornosti za sve svoje postupke.
Ako je čovek najviše na lestvici u lancu ishhrane ako je misleće biće
kako onda može da prepusti Bogu sve važne odluke u svom životu i da se njima pravda ako nešto pođe po zlu?

Evo jedan moguci odgovor na ovo pitanje:

5 Mojs.13,3.4:
"...jer vas kuša Gospod Bog vaš da bi se znalo ljubite li Gospoda Boga svojega iz svega srca svojega i sve duše svoje.
Za Gospodom Bogom svojim idite, i njega se bojte; njegove zapovijesti čuvajte, i glas njegov slušajte, i njemu služite i njega se držite...."

P.S. ovaj citat je u kontekst slusanja laznih proroka ali sam izdvojio samo deo koji po meni sadrzi jedan univerzalni Bozji princip

evo ti recimo primer

da li je to iskusenje?
ne to je ljudska glupost
pre odlaska na put auto ide kod mehaničara
naročito ako je star preko deset godina.

vidiš ti kako je ovo licemerno?
zar je bog odgovoran i za kvar na kolima?

Zato što je na ovom svetu sve spojeno, svi smo umreženi više ili manje. Niko nije sam za sebe.

evo ti recimo primer

da li je to iskusenje?

Kako za koga. Neko ko se spremio za tu situaciju ima rezervni točak i onu polugu za podizanje auta i sam to sve popravi. Jer ako voziš auto moraš biti spreman na sve. Ja zato uplatim svaki put međunarodno AMS osiguranje koje dođe u svakoj zemlji za takve sitne stvari popravi na licu mesta. Da sam muškarac onda bih mogla i sama jer bih imala više snage. Znači, za sve što želiš da radiš prvo vidi da li imaš za to mogućnosti.
Stoga svaki put kada idem na duže putovanje ja na kraju ako se ništa nije desilo kažem "hvala ti Bože".

tako je ! kukamo za svašta što je naša odgovornost.
Slazem se i to iz prostog razloga sto je Bog nas Partner u zivotu a ne nas sluga koji ce nam svrsavati nase "domace zadatke".
Naime,ljudi trebaju dati sve sto stoji do njih za svaki moguci posao,aktivnost ili sta god drugo i tek onda imaju prava potraziti Bozje vodstvo,zastitu i blagoslov za tu konkretnu akciju.
Verujem da Bog ne zeli da ljudi neodgovorno dremuckaju u toku radnih dana a kad zagusti da onda okrive Boga za neke "neocekivane dogadjaje" koji su se realno mogli pretpostaviti i izbegnuti.

Skoro sam se setila i nekom ispričala priču o ribaru i zlatnoj ribici, ona verzija kada ribica čoveku i njegovoj ženi da prvo novo korito, pa posle traže novu kuću i to, pa onda traže da imaju sluge dobiju i to, ali to ženi nije bilo dovoljno zatim traži na kraju da bude kraljica da ima dvorane koji će joj služiti.. iribica ode i kad se ćovek vrati kući eno mu žene sa onim starim koritom i starom kućom..

Iskušenje zvano pohlepa. U mnogo šta ulazimo, to je naša pohlepa, naša slast, naš pad.. koji nam nekada donosi očigledne gubitke. I upadaćemo u takve situacije dok ne budemo jači i kažemo pa dokle više.

Slazem se i to iz prostog razloga sto je Bog nas Partner u zivotu a ne nas sluga koji ce nam svrsavati nase "domace zadatke".
Naime,ljudi trebaju dati sve sto stoji do njih za svaki moguci posao,aktivnost ili sta god drugo i tek onda imaju prava potraziti Bozje vodstvo,zastitu i blagoslov za tu konkretnu akciju.
Verujem da Bog ne zeli da ljudi neodgovorno dremuckaju u toku radnih dana a kad zagusti da onda okrive Boga za neke "neocekivane dogadjaje" koji su se realno mogli pretpostaviti i izbegnuti.
jeste !
ovo si lepo napisao partner. Mnogi Ga na žalost doživljavaju kao Deda mraza.

iskušenje je nemoguće izbeći i dešava se po prirodi sveta i života a koji nisu konačni. možemo reći da su iskušenja radi prosvećenja bića.

ostvarivanje sveta je takvo da uvek postoje pogrešni odgovori a naše je da ih prepoznamo i odolimo iskušenju. tako, kao djaci u školi, potvrdjujemo da shvatamo a ne da formalno znamo odgovor.

ps. kada svesno odbijete iskušenje a policija ili žena nisu u blizini :mrgreen:znajte da ste jedan drugi nivo.

Poslednja izmena:
iskušenje je nemoguće izbeći i dešava se po prirodi sveta i života a koji nisu konačni. a možemo reći da su iskušenja radi prosvećenja bića.

ostvarivanje sveta je takvo da uvek postoje pogrešni odgovori a naša je da ih prepoznamo i odolimo iskušenju. tako, kao djaci u školi, potvrdjujemo da shvatamo a ne da formalno znamo odgovor.
i to (bolodvano). da budemo svesniji. bolji materijal.

Back