looodica
Buduća legenda
- Poruka
- 34.720
Sve to potice iz kuce u kojoj su odrastali...znam ljude koji nikad u zivotu nijednu psovku nisu izgovorili..mada nekima bude valjda lakshe kad psuju,ko ce ih znati.....
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Kazu da u srpskom jeziku,pre dolaska Turaka,nije bilo psovki.
To smo ''povukli'' od njih(da ih sad ne nabrajam)
Kazu da u srpskom jeziku,pre dolaska Turaka,nije bilo psovki.
To smo ''povukli'' od njih(da ih sad ne nabrajam)
I stari i mladi mnogo koriste psovke,vise nego sto bi trebalo,a zato je najčešće kriva okolina koja ostavlja negativne posledice.
Najčešće se izgovaraju u žaru besa,mrzovolje,dosade ili čiste zezancije,opijanja,dokazivanja....

Ima velkih razlika u tome kako psuju pojedini narodi...
Po tome se moze otkriti i kakvi su oni u globalu...
Neki narodi imaju veoma "slabe" psovke, dok su kod drugih one - grozne!
Nasi narodi imaju veoma bogatu KOLEKCIJU PSOVKI.
Nista ne smiruje vise zivce kago kada ti nesto ne pòdje za rukom, a ti onda socno opsujes.
Ili kada ti puknu pantalone kada cucnes...
Evo sad, malo cas mi je na patos palo najbolje parce hrane iz tanjira, pa sam socno opsovao (to mi je dalo ideju za ovu temu)
Covek se rastereti...Bude mu lakse...
Ili STA se desi kada se opsuje?![]()

... i to toliko glasno i zestoko, da su se ljudi poceli okrecati i zastajati; lupio mi znoj na celo- jaooo, tako me je bilo sramota...
; lava psovki se isula: "Koji k.... me gledas, zar ne vidis da te trazim ...
" i td... svaka druga rec neka psovka p.... ; k.... ; za..jeb..ana; je.bi. se u ... ; i td... uvek iznova ono u P...M.....; zenska se razmahala, vikala- podivljala- potpuno iskocila iz okvira! Na ovako nesto nisam bila spremna- bila sam se smanjila na vecinu zrna graska:
od stida, od prepasti; totalno nema, bilo sta da kazem.
). Posle, kada je bila svesna svog ponasanja, pocela je da ublazava i da mi prebacuje da dramatizujem- da nista nije tako strasno kako ja mislim; nema potrebe da se ljutim- zar sam zaboravila: Nas svet je takav; PSUJE MALO. 

... goni se u p...m...; ... sta imas ti da me pozdravljas mamu ti j... ; mars u p... m....; mamu ti j... ; budalo jedna... ; i td... ; bila sam vec iza zatvorenih vrata, a ona
se jos derala na ulici i psovala! 
Mislim da je stvar individualna - da se razlikuje od coveka do coveka.
Nije toliko važan uticaj porodice koliko društva u kojem provodimo vreme i koje nas "ukalupljuje". Kod osoba nižeg sloja su psovke neophodne za komunikaciju, tacnije predstavljaju dodatak koji obogacuje njihove oskudne recenice ( poput : " Pa gde si ti, nabijem te na k*****" itd). Psovke su im nekakav link koji osobu povezuje sa drugima, a i predstavlja izvesnu potvrdu pripadnosti toj grupi ljudi.
U trenucima stresa - dobar izduvni ventil, a u svakodnevnici , ponavljanje tog klišea je zadovoljenje dnevne doze brbljivosti kod ljudi sa oskudnim fondom reci. Samo bi nešto mrljali.
Ali psuju na svim društvenim nivoima. Neki iz luksuza - da pokažu da su mangupi, a neki iz oskudice.

Nemam pojma...ne psujem chesto ali kad to chinim ondaK psujem sve po spisku i bash mi prija...

Ima velkih razlika u tome kako psuju pojedini narodi...
:
... ovo, hvala Bogu, jos nisam cula- auuu
... svasta![]()

... covek se izbecio
; zagrcnio- zakasljao i kada je dosao sebi, rekao hladno TAJ NIJE NORMALAN, NECU DA MU PUSIM! 
ni to nije bas za pohvaliti ali posle se osecam lakse
Te psovke u razgovoru je cist primitivizam i malogradjanstvo.
U Bosni toga nema ,ja da drugu u Bosni u prici onako usput opsujem majku, mislim da bi se naljutio i shvatio kao veliku uvredu,mozda nikada ne bi samnom se druzio.

ipak mislim da se problematika moze posmatrati sa vise stanovista, primer: psovanje kao izraz nekulture ili psovanje bez namene, tipa "ebi ga" nekom je to prostakluk a nekom uzrecica, ili pak neke malo teze reci (da ne nabrajam, svi znamo koje su to reci Ima velkih razlika u tome kako psuju pojedini narodi...
Po tome se moze otkriti i kakvi su oni u globalu...
Neki narodi imaju veoma "slabe" psovke, dok su kod drugih one - grozne!
Nasi narodi imaju veoma bogatu KOLEKCIJU PSOVKI.
Nista ne smiruje vise zivce kago kada ti nesto ne pòdje za rukom, a ti onda socno opsujes.
Ili kada ti puknu pantalone kada cucnes...
Evo sad, malo cas mi je na patos palo najbolje parce hrane iz tanjira, pa sam socno opsovao (to mi je dalo ideju za ovu temu)
Covek se rastereti...Bude mu lakse...
Ili STA se desi kada se opsuje?![]()
Moje psovke su pitome i bezopasne...
I nikada nisu usmjerene ka nekome.
Govorimo o tim psovkama? A ne o ubistvenim...
Ako ****** majku agresivnom muskarcu kojem je jucer umrla majka, ili ako ti padne sladoled na cistu kosulju, a taman krenuo na sastanak pa kazes "jebbem ti majku"...
Tako da, u pravu si, bitno je kako se kaze. I kome.

Pretpostavljam da se to usadi u decu kao nesto sto rade odrasli. Stalno cujem kako roditelji svojoj deci pricaju ''nemoj da psujes, jos si mali'', pa kasnije deca krenu bez potrebe da stancuju psovke, ne bi li bili veliki. I predje u naviku.
u tome je poenta, jedan moj drugar iz komsiluka je dobio cuske od caleta za svaku psovku, a caletu mu je svaka druga rec "ebi ga"....jednostavno se ne obraca paznja na psovanje u prisustvu dece, to kad jednom udje u glavu, jos ako se nastavi sa svakodnevnim psovanjem u kuci, pa na tv-u....pisi propalo

Slažem se sa djeljanja klerins , da kod nas psovke imaju negativnu konotaciju. Mada opet to zavisi od pojedinca, teško je da će se neki intelektualac ( mislim na one prave) toliko "raspaliti" kada bi ga neko opsovao, koliko neki primitivac... Nekome je psovanje verbalni diskurs, pa se ne šokira svaki put kada čuje psovku. One su sastavni deo našeg jezika, naše kulture , a kada čujem da se neko navodno "šokira" kada čuje psovku ( u zemlji u kojoj je svaki peti građanin nepismen), siguran sam da je u pitanju pokondirenost i čista foliraža ( a o tom našem foliranju ne bih dužio, mislim da je svima jasno o čemu govorim ).
Ne znam kako bi čistunci reagovali na sočne psovke u delima Bukovskog i u erotskim pesmama Šarla Bodlera?! Verovatno bi ih proglasili za primitivice. Da nije stvar obrnuta?
PS. Ovo što sam napisao nije "oda" psovanju. To je deo našeg kulture i jezika i treba na to tako gledati. Kao i na ostale stvari, a ne uvek sa nekog negativnog stanovišta ( poput onog da pošto su u našoj zemlji političari lopovi, treba politiku kao nauku smatrati za nešto loše i štetno). To što primitivci najviše koriste psovke nije bitno, tema je univerzalna: ZAŠTO ljudi PSUJU i ŠTA su PSOVKE zapravo.