Zasto ljudi psuju?

BLAJBI

Zaslužan član
Poruka
103.497
Ima velkih razlika u tome kako psuju pojedini narodi...

Po tome se moze otkriti i kakvi su oni u globalu...

Neki narodi imaju veoma "slabe" psovke, dok su kod drugih one - grozne!

Nasi narodi imaju veoma bogatu KOLEKCIJU PSOVKI.

Nista ne smiruje vise zivce kago kada ti nesto ne pòdje za rukom, a ti onda socno opsujes.

Ili kada ti puknu pantalone kada cucnes...

Evo sad, malo cas mi je na patos palo najbolje parce hrane iz tanjira, pa sam socno opsovao (to mi je dalo ideju za ovu temu)

Covek se rastereti...Bude mu lakse...

Ili STA se desi kada se opsuje? :think:

Nista ne smiruje vise zivce kago kada ti nesto ne pòdje za rukom, a ti onda socno opsujes.

Evo sad, malo cas mi je na patos palo najbolje parce hrane iz tanjira, pa sam socno opsovao (to mi je dalo ideju za ovu temu)

Ljudi uglavnom psuju zbog nedostatka adekvatne reči (jer nemaju dovoljno širok vokabular) ili jednostavno radi lakšeg podnošenja npr. bola. Sprovedeno je jedno istraživanje koje je pokazalo da ljudi lakše podnose bol i teške situacije kada izgovaraju psovke nego kada kažu neku normalnu reč. Očigledno je da "sočne" psovke doprinose da čovek brže pređe preko nečega. Eto, to se tebi desilo. :lol:

Psovka nije uvek ni bezazlena ni bezopasna....

Nekada je i poziv na ubistvo....

Cak nije vazno ni sta se kaze, vec KAKO se kaze....

Moje psovke su pitome i bezopasne...
I nikada nisu usmjerene ka nekome.

Govorimo o tim psovkama? A ne o ubistvenim...

Ako ****** majku agresivnom muskarcu kojem je jucer umrla majka, ili ako ti padne sladoled na cistu kosulju, a taman krenuo na sastanak pa kazes "jebbem ti majku"...

Tako da, u pravu si, bitno je kako se kaze. I kome.

Kako to misliš da se po psovkama može otkriti i kakvi su oni u globalu?

Vlada fama da mi imamo žestoke psovke, ali, Mađari, recimo, imaju daleko žešće no mi.

A čak i Italijani, premda u "svetovnoj" sferi nemaju žestoke, zato baš u "duhovnoj" imaju vrlo gadne - nazvati Bogorodicu svinjom ili kurvom, priznaćeš, jako ružno zvuči.

I

Naš narod ima prilično ogavne psovke... tipa yebo ti pas mater ili yebo te otac. :eek: I to češće takve psovke čujem od starijih, nego od omladine. Imam utisak da su kod omladine mnogo manje raznovrsne. :confused:

Elem, ja uglavnom opsujem kad nemam šta drugo da kažem, i to nikada moje psovke nisu upućene ljudima, neko stvarima. Tako na primer, kada mi se komp ugasi sam, uglavnom mu opsujem mater.

U spanskom jeziku, na primer, ne postoje tako ogavne psovke kao recimo u srpskom ili madjarskom....

Ali, kod njih je vazno KAKO se opsuje.

Ako ruzno opsujes to moze da te kosta glave.....

A nekada ta ISTA psovka moze da prodje kao da si nekome rekao "Dobar dan!"

Kazu da u srpskom jeziku,pre dolaska Turaka,nije bilo psovki.
To smo ''povukli'' od njih(da ih sad ne nabrajam)
I stari i mladi mnogo koriste psovke,vise nego sto bi trebalo,a zato je najčešće kriva okolina koja ostavlja negativne posledice.
Najčešće se izgovaraju u žaru besa,mrzovolje,dosade ili čiste zezancije,opijanja,dokazivanja....

U spanskom jeziku, na primer, ne postoje tako ogavne psovke kao recimo u srpskom ili madjarskom....

Pa i kod nas je kako vazno KAKO ce se opsovati. U nasoj komunikaciji je sve vise psovki i cak i kletvi koje se upravo shvataju kao dobar dan.

pa sve je važno kako se kaže
baš ej danas il juče novinama
kao Španci opsovali đokovića
napisali "puto serbio"
a ja iako znam španski samo iz serija
kapiram da to nije psovanje nego kao neki gard, pridev

ko što nije isto "idi bre u pi.čku mat.erinu ;) " i "marš u pi.čku mat.erinu (je.bem ti dete u usta).... :evil: "

pa sve je važno kako se kaže
baš ej danas il juče novinama
kao Španci opsovali đokovića
napisali "puto serbio"
a ja iako znam španski samo iz serija
kapiram da to nije psovanje nego kao neki gard, pridev

ko što nije isto "idi bre u pi.čku mat.erinu ;) " i "marš u pi.čku mat.erinu (je.bem ti dete u usta).... :evil: "

"puto Serbio" znaci na spanskom "srpski qrvar".

Ta psovka nije "jaka" ali nije ni bezazlena.

Negde je na "sredini".

Psovka "Hijo de puta" je mnogo teza, a znaci "Qurvin sin".

Vercina spanskih komentatora ceni Djokovica, a ti sto su ga opsovali su neki hijos de puta.....:evil:

dobro je psovanje i zanimljivo, kod nas su savitljive psovke i imamo padeze, kod anglosax cini mi se nesto ih je manje kruce su
kod nas moze da se kombinuje a kod njih nekako ima nekoliko komada?
nekad nemas sta nego psovku mada obicno je sebi izgovaram nisam dobar soc psovach ?

Kazu da u srpskom jeziku,pre dolaska Turaka,nije bilo psovki.
To smo ''povukli'' od njih(da ih sad ne nabrajam)
I stari i mladi mnogo koriste psovke,vise nego sto bi trebalo,a zato je najčešće kriva okolina koja ostavlja negativne posledice.
Najčešće se izgovaraju u žaru besa,mrzovolje,dosade ili čiste zezancije,opijanja,dokazivanja....

mozda kao i izraz stresa, tad je poceo taj neki stres i nemoc i temperament

Jer su primitivni i zaostali mentalno, nemaju stid, dripci dno dna, sta reci :kafa:

Ne volim da psujem, a i na engleskom vise volim bloody nego *******. Nekima je jednostavno uslo u recnik. Pa se i psovka ne racuna kao psovka.., gubi svoj smisao. Zanimljivo je da i sa velikom explozijom besa nemam ni jednu psovku, nisu mi potrebne za ventil, al nekima jesu da. Meni itekako uspeva da budem veoma uvredljiva bez psovki.

Back