Zasto ljudi mrze Belorusiju?

• Začetnik teme Začetnik teme vojo3
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Belorusiju niko ne mrzi ,ne znam odakle takav stav.

Svi idu na ebeni zapad ,niko u Belorusiju i Rusiju ..... verovatno, zbog toga mislite da je neko mrzi.
Svi idu gde im se ukaže dobra prilika. Moj otac je s kolegama radio u Rusiji u vreme kad je bila mnogo veća plata na građevini nego kod nas.

Info iz 2021:
Godišnje, prema ruskim podacima, u ovu zemlju uđe oko 80.000 Srba radi obavljanja privremenih poslova. Od toga njih oko 20.000 ima stalnu dozvolu za rad. Uglavnom su to građevinski stručnjaci i radnici. Naši građevinci imaju u proseku 1200 dolara mesečno, što ih čini imućnim. Zato je Rusija i danas privlačna za odlazak Srba na rad i njihov ostanak.

Svi idu gde im se ukaže dobra prilika. Moj otac je s kolegama radio u Rusiji u vreme kad je bila mnogo veća plata na građevini nego kod nas.

Info iz 2021:
Godišnje, prema ruskim podacima, u ovu zemlju uđe oko 80.000 Srba radi obavljanja privremenih poslova. Od toga njih oko 20.000 ima stalnu dozvolu za rad. Uglavnom su to građevinski stručnjaci i radnici. Naši građevinci imaju u proseku 1200 dolara mesečno, što ih čini imućnim. Zato je Rusija i danas privlačna za odlazak Srba na rad i njihov ostanak.
Čak 1200 dolara .....

Info iz 2021:

Ne znam kolike su plate tamo ali znam samo dvojicu u mom neposrednom komšiluku, Dedinje, kupili po nejeftinu nekretninu koju sada rentiraju za gomilu novaca, a oni nastavili da žive/rade u Rusiji.

Belorusiju ne poznajem lično, biće vremena I za to ali mi se svideo Lukašenkov stav prilikom sulude kampanje oko kovida kad je zveri odyebao i priuštio svojim građanima da normalno žive, a ne da ih zatvara k'o životinje u zoološkom vrtu i oduzme im sva ljudska prava kako se kod nas već desilo.

Vrti i ponavlja istu pricicu, mantricu, o diktatoru i manjku demokratije i slobode, dok u Evropi zabranjuju partije, osobama da se kandiduju na izborima... a dok su na vlasti osobe i partije za manje od 10% osvojenih glasova na izborima...

I jos dalje zamislja i fantazira da ima izbor i prava i slobodu...

Ljudi koji mrze Belorusiju obicno znaju samo da kazu Lukasenko, diktatura...i mozda jos ponesto.

Ne znam samo sta da radimo sa EU diktaturom uvijenom u demokratiju...
То су СНС подметачине, типично радикалски. Нико не мрзи ни Белорусију, ни белоруски народ, већ тог мафијаша и комуњару Лукашенка, као што мрзимо и друге диктаторе као оне на Куби и у С.Кореји.
ЕУ је го%но, али камо среће да Куба, С.Кореја и Белорусија имају тај степен аутократије као што има ЕУ, па чак и да имају ово наше аутократско го$но од Вучића, боље би прошли, него што имају изолацију, беду и је%ање народа у мозак.

Лукашенко није најгори, јер Белорусија има бар излаз ка Русији, па не једу шаку пиринча дневно, не чекају храну на бонове по цео дан и не чекају када ће бити свакодневне рестрикције струје и воде као што је на Куби.
Али то не значи да зато што мрзимо запад, идеализоваћемо сваку антизападну земљу, а пљуваћемо све што је западно.

Vrti i ponavlja istu pricicu, mantricu, o diktatoru i manjku demokratije i slobode, dok u Evropi zabranjuju partije, osobama da se kandiduju na izborima... a dok su na vlasti osobe i partije za manje od 10% osvojenih glasova na izborima...

I jos dalje zamislja i fantazira da ima izbor i prava i slobodu...
Ако неки твој диктатор, неки криминалац, манипулатор и издајник попут Вучића освоји 30% гласова, а ми на другој страни не можемо да се окупимо око једне партије и имамо 5 партија са по 10% гласова, не видим никакав проблем да тих 5 партија формира владу, јер укупно имају 50% подршке.
То је демократија.

Шта је алтернатива, да ослободиш Вељу Невољу, да обуче неку патриотску мајицу и да му даш власт ? Само зато што носи патриотску мајицу и прича лажи које желиш да чујеш ?

Prvo, ti nisi normalan. Treba da se lecis dok nije kasno.
Drugo, navodis neki hipoteticki scenatio, o kome moj post uopste na govori.
Trece, zabranjuje se partija AFD u Nemackoj i Marin Le Pen od kandidature u Francuskoj. Da ne pricam dalje i manje znacajnim zemljama i osobama.
I cetvrto, kanalizacijski pacov, Rothschildov sluga Macron ti vlada u Francuskoj sa 10% "podrske" na izborima i to dobijenih pre nekoliko godina...

Ne znam kako mozete da ne gledate, ne primetite i zanemarite to, a mozete da dodjete da govorite o slobodi i diktaturi negde drugde...

Trece, zabranjuje se partija AFD u Nemackoj i Marin Le Pen od kandidature u Francuskoj. Da ne pricam dalje i manje znacajnim zemljama i osobama.
АФД није забрањена, а није ни НФ. Ле Пенова може да се жали Апелационом суду и да искористи то у своју корист, што су јој дали петогодишњу забрану кандидовања.
Ако је нешто лоше у ЕУ, то не значи да аутоматски треба да подржавамо издајничке, мафијашке аутократске свиње из нашег окружења или блока.
Сећаш се када је наш десничарски брат из Слободарске партије дошао на власт у Аустрији и то највише подршком српске дијаспоре, па ништа од повлачења признања Косова ... каже човек ''ми имамо наше интересе'' ахахахахахахахахаха

Ако у ЕУ варају и краду и крију се иза своје идеологије, то не значи да ти као ћаци то можеш исто радити овде.
Кажем ако си ћаци, ниси се још изјаснио ... можда и ниси, не знам, али користиш њихов наратив.

Poslednja izmena od moderatora:
Tи као обожаватељ диктатуре, ти не треба да се лечиш ? Је л си ћаци ?
Ti nemas misljenje o nekome, nego moras da guras nekoga u nekakve kalupe, grupe, o kojima imas misljenje...
A da bi to uradio, pretpostavljas.
Kako pretpostavljas za mene, tako pretpostavljas i za Luku, Belorusiju i sta se tamo i kako radi i desava...
Pretpostavljas, odnosno, zamisljas da znas nesto i da je onako kako si cuo i kako su ti rekli da je.
Za tebe, a i mnoge ovde, nema razlike izmedju - neko je rekao/uradio nesto - i - rekli su da je neko rekao/uradio nesto.

Poslednja izmena od moderatora:
ma zna se zasto zapad mrzi belorusiju, jer su izbusterovani gro njih, i ima da pandrknu uskoro, a belorusi nece

Животно је угрожена половина свих који су примили три или више западних вакцина

Руски Спутњик V је направљен у сарадњи са Британцима, то је векторска вакцина нове технологије или како је Срби склони теоријама завере називају геноцидна вакцина.
Разлика је само у имену, руски научници су је назвали и написали на ћирилици Спутњик V, а британски научници су је назвали АстраЗенека.

Zato si i bolesna osoba. Zato treba da se lecis...
Ti nemas misljenje o nekome, nego moras da guras nekoga u nekakve kalupe, grupe, o kojima imas misljenje...
A da bi to uradio, pretpostavljas.
Kako pretpostavljas za mene, tako pretpostavljas i za Luku, Belorusiju i sta se tamo i kako radi i desava...
Pretpostavljas, odnosno, zamisljas da znas nesto i da je onako kako si cuo i kako su ti rekli da je.
Za tebe, a i mnoge ovde, nema razlike izmedju - neko je rekao/uradio nesto - i - rekli su da je neko rekao/uradio nesto.
Vama je to isto.
Lecite se!
Значи то је сва твоја аргументација. Иди лечи се итд.

За тебе могу да претпостављам и могу да погрешим у нечему и лепо те питам да ли си ћаци. Шта је лоше у томе, па сам Вучић тако назива своје робове ?
Међутим за Лукашенка, не могу да погрешим. Зна се када је дошао на власт, зна се да је диктатор са најдужим стажом у Европи, зна се да тамо нема политичких па и других слобода, нема вишепартијског система, знамо да се опозиција хапси.
Могу ја да кажем, мрзим запад и волим што је Лукашенко мој брат по мржњи према западу, мада реално Лукашенко и не мрзи запад, њему запад није отео део територије као нама, нема разлога за то, он само користи Путинову заштиту, да одржи своју диктаторску власт.
Шта се дешава када Лукашенко не добије више него што је желео од Путина ? Он почне да прича о ЕУ, онда Путин да неке бенефиције, јер је успеп преговарачки притисак, а Белорусија обично прихвати неко јаче повезивање са Русијом.
Лукашенко балансира, не жели да постане потпуно „гувернер“ унутар Русије, али нема ни реалну снагу да се осамостали.
Његова игра је, тражи више него што му Путин нуди, претвара се да гледа ка Европи, добије мало више од Москве и онда се врати у њен загрљај.

Разлика је само у имену, руски научници су је назвали и написали на ћирилици Спутњик V, а британски научници су је назвали АстраЗенека.
не лупај, чак није ни исти вектор

АстраЗенека: Вакцинација или не?

, а Венецуела не ѝ дава дозвола на вакцината АстраЗенека.

Според наводи на АстраЗенека, во меѓувреме 17 милиони луѓе во ЕУ и Велика Британија ја имаат добиено вакцината, а кај околу 40-тина од нив се појавило згрутчување на крвта по добивање на вакцината. Во дел од случаите настапила смрт.
како да се лече kada неће ни сада да чују? korona prosla, a spajk proteini?

Novi tihi ubica za muškarce – Kako smrtonosni spajk proteini utiču

Poslednja izmena:
не лупај, чак није ни исти вектор

АстраЗенека: Вакцинација или не?

, а Венецуела не ѝ дава дозвола на вакцината АстраЗенека.

Според наводи на АстраЗенека, во меѓувреме 17 милиони луѓе во ЕУ и Велика Британија ја имаат добиено вакцината, а кај околу 40-тина од нив се појавило згрутчување на крвта по добивање на вакцината. Во дел од случаите настапила смрт.

како да се лече kada неће ни сада да чују? korona prosla, a spajk proteini?

Novi tihi ubica za muškarce – Kako smrtonosni spajk proteini utiču

Није шија него врат.

Сличности између спутњик v вакцине и АстраЗенека и да ли су руски и британски научници заједно радили на тој векторској вакцини ?

ChatGPT said:​

Добро питање – Sputnik V и AstraZeneca су заиста сличне по принципу, али нису заједнички развијане од почетка. Ево детаља:

🧬 Сличности Sputnik V и AstraZeneca​

1. Тип вакцине – обе су векторске вакцине. То значи да користе модификовани аденовирус као „носач“ који уноси ген за S-протеин коронавируса у људске ћелије, како би изазвао имунски одговор.
  2. Циљ – обе изазивају производњу антитела и T-ћелијски одговор против SARS-CoV-2.
  3. Начин примене – обе се дају у две дозе.

🔬 Разлике​

• Sputnik V користи два различита аденовируса: прва доза је на бази Ad26, а друга на бази Ad5. Идеја је да се избегне да организам развије имунитет на први „вектор“ пре друге дозе.
  • AstraZeneca користи један исти вектор: шимпанзов аденовирус (ChAdOx1), ослабљен и модификован да не изазива болест.
  • Порекло: Sputnik V је развио Гамалеја институт у Москви, а AstraZeneca у сарадњи са Оксфордским универзитетом у Великој Британији.

🤝 Сарадња Русије и Британије​

• У почетку нису заједно радили на развоју – свака вакцина је настала независно.
  • Међутим, крајем 2020. AstraZeneca и руски институт Гамалеја су објавили да ће започети заједничка испитивања комбиновања вакцина (Sputnik V + AstraZeneca).
  • Идеја је била да се провери да ли „мешање“ вектора (Ad26 из Спутњика и шимпанзов ChAdOx1 из AstraZeneca) може дати јачи и трајнији имунитет.
  • То није било класично заједничко развијање, већ више као научна сарадња након што су обе вакцине већ постојале.

👉 Дакле: Sputnik V и AstraZeneca су сличне јер обе користе аденовирусне векторе, али се разликују у дизајну и у томе што је Sputnik V „хетерологна“ (двострука) вакцина. Руси и Британци нису заједно правили вакцину, али јесу сарађивали касније на тестирању комбинације.

Разлике​

• Sputnik V користи два различита аденовируса: прва доза је на бази Ad26, а друга на бази Ad5. Идеја је да се избегне да организам развије имунитет на први „вектор“ пре друге дозе.
ali su oba ljudska, a nisu majmunska kao ovaj
  • AstraZeneca користи један исти вектор: шимпанзов аденовирус (ChAdOx1), ослабљен и модификован да не изазива болест.
Није шија него врат.
ne nego nije ljudski kao ruski, vec je majmunski, pa ti vidi, ako si se nekad razboleo od majmunskog adenovirusa

ali su oba ljudska, a nisu majmunska kao ovaj

ne nego nije ljudski kao ruski, vec je majmunski, pa ti vidi, ako si se nekad razboleo od majmunskog adenovirusa
Браво, сада смо стручњаци и за медицину и тражимо иглу у пласту сена. Није шија него врат. Све је исто само једна компонента се мало разликује.:hahaha:

Значи то је сва твоја аргументација. Иди лечи се итд.
Koja argumentacija?
Argumentacija na sta?
Ti nisi izneo nikakav agrument, a ja sigurno nisam na to imao kontraargument.

Samo mi smeta kada neko nekome zamera, navodno, zbog necega, a pogotovo jer je samo tako cuo, a i kod njega i oko njega se desava isto od strane onih koji govore za druge sta rade i kakvi su.
A pogotovo nisam dovoljno lud i glup da zamisljam i ucestvujem u umisljaju da negde postoji nekakva demokratija, sloboda izbora , cuda..., a stalno i iznova vidimo da nije tako. YT je cenzurisan, a kamoli nesto drugo.

A za tebe sam rekao sta treba da radis i uradis, a sada i ti i kazem da si zbog toga i opasan i da je takvo ponasanje opasno, zato sto ce uvek neko da ti na ta tvoja izmisljanja i pretpostavljanja o nekome, doci i dati "palac na gore", kao sto vidis...

Koja argumentacija?
Argumentacija na sta?
Ti nisi izneo nikakav agrument, a ja sigurno nisam na to imao kontraargument.

Samo mi smeta kada neko nekome zamera, navodno, zbog necega, a pogotovo jer je samo tako cuo, a i kod njega i oko njega se desava isto od strane onih koji govore za druge sta rade i kakvi su.
A pogotovo nisam dovoljno lud i glup da zamisljam i ucestvujem u umisljaju da negde postoji nekakva demokratija, sloboda izbora , cuda..., a stalno i iznova vidimo da nije tako. YT je cenzurisan, a kamoli nesto drugo.

A za tebe sam rekao sta treba da radis i uradis, a sada i ti i kazem da si zbog toga i opasan i da je takvo ponasanje opasno, zato sto ce uvek neko da ti na ta tvoja izmisljanja i pretpostavljanja o nekome, doci i dati "palac na gore", kao sto vidis...
Ма није проблем да мрзиш запад, мрзим их и ја, али није српски и пре свега људски, да подржаваш диктаторску свињу, само зато што та свиња је такође против запада. То кад оснујеш странку или се прикључиш некој, онда лажеш крезуби народ како је Лукашенко патриота и како белоруски народ је луд за њих и заљубљен у њега, како тамо цветају слободе итд.
Ово је човече форум, а не ТВ студио или подкаст.

Шта је то ''наводно'' ? Је л Лукашенко влада од 1994. године ? Да. Да ли су слободни избори ? Нису. Да ли је мењао устав да би могао да влада доживотно ? Да.
Да ли је после протеста 2020. донео законе, где је формално ограничио мандате председника на два петогодишња, али правило важи тек од следећег председника ?

То у пракси оставља Лукашенку могућност да остане на власти и после 2035, ако буде хтео. Поред тога, добио је и додатне надлежности преко новог тела, Све-белоруског народног сабора, чији је доживотни члан и где има посебан утицај.

Хронологија Лукашенкових уставних и изборних трикова​

• 1994.
    • Изабран као први председник независне Белорусије.
    • Устав ограничавао председника на два петогодишња мандата.
  • 1996.
    • Одржан референдум (контроверзан и непризнат од опозиције).
    • Изменио устав:
      • проширио председничка овлашћења,
      • распустио парламент,
      • створио нови парламент под својом контролом.
  • 2004.
    • Нови референдум.
    • Укинуто ограничење броја мандата – Лукашенко може бесконачно да се кандидује.
  • 2010.
    • После избора, масовни протести због изборне крађе угушени силом.
    • Опозициони лидери ухапшени, медији угушени.
  • 2020.
    • Након избора који нису признати од међународне заједнице, избијају највећи протести у историји Белорусије.
    • Лукашенко уз подршку безбедносних снага гуши демонстрације.
    • Опозиција у егзилу (Светлана Тихановскаја и други).
  • 2022.
    • Нови референдум о уставу.
    • Формално враћа ограничење на два петогодишња мандата, али правило почиње да важи од следећег председника.
    • Лукашенко добија доживотну позицију у Све-белоруском народном сабору, органу који је изнад владе и парламента.
  • 2025.
    • Лукашенко и даље влада, уз подршку Русије, са практично неограниченим овлашћењима.

Ма није проблем да мрзиш запад
Ja niti volim niti ne volim nikoga, ni istok ni zapad.
Ali ne volim licemerstvo. A to, pogotovo, sada vidimo svi i jasno.
да подржаваш
Gde sam nekoga podrzao?
диктаторску свињу
Vracamo se na pocetak...
o diktatoru i manjku demokratije i slobode, dok u Evropi zabranjuju partije, osobama da se kandiduju na izborima... a dok su na vlasti osobe i partije za manje od 10% osvojenih glasova na izborima...

To sto tako nekog naziva neko ko se isto tako ponasa, je malo mnogo gadno.

A to, da negde postoje mogucnost izbora, promena, drugacijih politika... to je vise puta pokazano da ne postoji u realnosti, samo na papiru...

Samo jedan, skorasnji, primer, da ne idemo dalje
https://forum.krstarica.com/threads/rat-u-ukrajini-34.1004056/post-49419777
Na kojim demokratskim izborima je izabrana Fon Der Lajen?
Sa kolikim procentom glasova je pobedila i izabrana?
Kada su bili odrzani?
Ko su bili protivkandidati
?

Sloboda i Rusija ne idu u istu rečenicu. Upravo to što je isti vođa već više od 30 godina je znak autokratije i totalitarizma.
Taj "vodja" se zove predsednik ili vodja drzave (Head of state) i izabran je na demokratskim izborima.
Eto na primer u Velikoj britaniji Vodja Drzave nije nikad izabran na demokratskim izborima a ima absolutnu vlast
(Beyond the law) i pravo da smeni koga hoce bez ikakvog obrazlozenja. Rusija takodje ima gradjane (citizens) dok
tvoja voljena Britanija ima feudalne "Subjects of his majesty".
:D :hahaha::rotf:

Back