Zašto lekarima nosimo poklone kada ih plaćamo preko osiguranja?

Čupali bismo zube ili lomili kao sada i pre. Ne vidim nikakvu razliku danas u srbiji. Milioni NEMAJU nijedan zub.

https://www.telegraf.rs/amp/vesti/srbija/3783557-cak-700000-ljudi-u-srbiji-nema-nijedan-zub
Screenshot_2024-01-28-20-04-14-307-edit_com.hsv.freeadblockerbrowser.jpg

UKINUTI STOMATOLOŠKI FAKULTET a zubare proterati u sibir!
 
Plaćamo tako zato što je naš narod navikao da ga tlači ko stigne i kako stigne, pa onda nosi mrvice da bi ga neko pogledao.

Danas se zna da ti državni lekari uzimaju i za operaciju, za komplikovanije preglede.

A kad smo kod akušerskog nasilja koje je ovih dana tema, mene zanima kad će da postane BITNA tema to što nam žene maltretiraju na porođaju, pa je npr moja sestra morala da plaća i privatno babicu i ostale da joj vode porođaj i da plati za porođaj i privatno, što je mito definitivno?
 
U Srbiji je i zakon pre nekoliko godina ozvaničio tradiciju da se kod lekara ne ide praznih ruku. Pacijentima su podjednaka briga - bolest i to kako se zahvaliti onima koji ih leče.
Pogledajte prilog 1489440

Čokolada, flaša pića, parfem ili koverta sa novcem - da li i šta odneti lekaru i medicinskim sestrama? Da li je to poklon ili mito?

Da li će se lekar više truditi ako mu nešto odnesemo ili za tim nema potrebe, jer on radi svoj posao, kao što i mi radimo svoj.
Predsednik Udruženja pacijenata Srbije Savo Pilipović priča da ga svakodnevno zovu pacijenti da bi se konsultovali o lečenju, a često pitaju i da li treba lekaru odneti poklon. Njegov odgovor je uvek odričan, prenosiRTS.
"Svima nama bude jako neprijatno i ako donesu neku sitnicu, zahvaljujemo se, odbijemo. Oni nekad insistiraju, nekad i prihvatimo neku sitnicu, znači to je nešto, kažem, što ostaje u kolektivu", navela je pedijatrica u Domu zdravlja "Vračar" dr Milica Ćuk.

Usvajanjem Zakona o Zdravstvenoj zaštiti u aprilu 2019. godine ozvaničena je nepisana tradicija u Srbiji da se kod lekara ne ide praznih ruku.
Propisano je da lekari mogu da prime poklon koji nije novac ili hartije od vrednosti, a ukupna vrednost ne sme da bude veća od prosečne neto zarade, koja je u tom trenutku iznosila 462 evra. To nije mito, međutim, ni poklon nije obavezan, naprotiv.

Zašto bismo o tome uopšte razmišljali, kad već plaćamo zdravstveno osiguranje, pitanje je koje se nameće.
https://www.021.rs/story/Info/Srbij...poklone-kada-ih-placamo-preko-osiguranja.html
Nezgodno pitanje. S jedne strane lepo je dati nekome nešto ako je učinio za vas, ali s druge on je već plaćen za to, a uostalom svi plaćamo to socijalno.
No, kad se izračuna, i sa tim dodatnim plaćanjima ipak je jeftinije nego u privatnim bolnicama.
Kako sad tu biti pametan?
Narodska tradicija.
 

Back
Top