Zasto je, zbog kog razloga, Lucifer pogresio

ja sam se raspitala nego se ti raspitaj malo...
normalno je biti opravdano ponosan...
Vecinom je ponos negativan...

izvoli http://forum.krstarica.com/entry.php/26357-PONOS

mona *, mada smo se vise puta u postovima slozili, sad sam ozbiljno zabrinut kako ti shvatas pojmove. U delu teksta u kom govoris o ponosu jedva da mogu izdvojiti dve recenice sa kojima mogu da se slozim. Drugi deo teksta sam poceo da citam ali sam resio da to ipak procitam drugi put.

sta znaci biti opravdano ponosan a sta negativno? ja to ovako vidim, ponosan covek je onaj covek koji npr ucini neku dobru stvar, spasi recimo dete iz pozara i onda je ponosan na svoje delo, jer je spasao jednu neduznu dusu...e sad nek mi neko objasni od ovih vernika, da li taj covek gresi. Ne treba li da bude skroman i da kaze da je samo radio po bozijoj volji sto znaci da je uradio najnormalniju stvar i ne bi trebalo da se dici time?
a gord covek je onaj koji misli za sebe da je u svemu najbolji, ali realno nije i hvali se na sva usta kako je najlepsi, najaposteniji, naj, naj... kako ne bi mrava zgazio iako gazi preko mrtvih da dodje do polozaja u drustvu...
to bi bilo neko objasnjenje posmatrano kroz prizmu hriscanstva...mada mi i ovo ponosan ne deluje da je hriscanski ispravno...

Kakva je razlika izmedju gordosti i ponosa?

Vrlo velika.

Malo cu ici napred u odnosu na pricu.

Djavo i dalje poseduje andjoske sposobnosti, ne i logiku.

Pali andjeo moze i dalje da utice i da usmerava desavanja.

Jedan od nacina stvaranja uslova za usmeravanje je i promena sadrzaja pojmova.

Ako na primer uspe da recima poput parada i ponos, u glavama ljudi umanji ili izbrise njihov afirmativni sadrzaj i asocira tim terminima sadrzaj na nesto drugo, stvara se zbrka u glavama. Djavo zeli da stvori zbrku u glavi jer tada najlakse sugestijom moze da kontrolise situaciju...

Poslednja izmena:
e ja nis ne razumem po ovom bi znacilo da su ponos i gordost jedno te isto, samo sto je ponos lazna gordost, tj. covek misli da je ponosan zato sto rec ponosan oznacava nesto dobro, a u stvari je gord.
ponosan covek je u stvari gord covek, samo sto svojoj osobini daje drugo ime da bi drugi mislili kako je njegova osobina nesto dobro a ne lose...mozda sam pogrsno protumacila ovaj tvoj post ali to nije nista novo za mene, vecinu stvari "pogresno" tumacim :cistinaocare:

Kad ja mislim na gordost, onda pod tim podrazumevam lose izveden zakljucak iz polaznih cinjenica i stvaranje lazne slike o sebi, pa kao posledicu svega toga misljenje o vecoj sopstvenoj vrednosti nego sto stvarno jeste.
Naravno, možeš da konstruišeš jezik u kojem ćeš pojmovima davati značenja koja sam izabereš, no tada te drugi neće razumeti.
Gordost nema veze sa viškom ili manjom vrednosti, već sa željom da se očuva integritet ličnosti. TTakve kakva je, sa svim eventualnim kompleksima i drugim manama.

Normalno je da rišćanski propovednici smatraju gordost lošom osobinom. Gord čovek pruža otpor njihovoj indoktrinaciji. To ne znači da je više ili manje vredan. Jednostavno, ne dozvoljava da mu kažu kako je nula, propalica, grešnik kojeg će oni da izvedu na pravi put.

Naravno, možeš da konstruišeš jezik u kojem ćeš pojmovima davati značenja koja sam izabereš, no tada te drugi neće razumeti.
Gordost nema veze sa viškom ili manjom vrednosti, već sa željom da se očuva integritet ličnosti. TTakve kakva je, sa svim eventualnim kompleksima i drugim manama.

Normalno je da rišćanski propovednici smatraju gordost lošom osobinom. Gord čovek pruža otpor njihovoj indoktrinaciji. To ne znači da je više ili manje vredan. Jednostavno, ne dozvoljava da mu kažu kako je nula, propalica, grešnik kojeg će oni da izvedu na pravi put.

Zar nije cilj da se covek razvija, a ne da se ocuvava i to cak i kad je nezadovoljan?

Zar nije cilj da se covek razvija, a ne da se ocuvava i to cak i kad je nezadovoljan?
Pa sad... Ne znam da li je baš u pitanju cilj ili normalna težnja, ali u svakom slučaju, teško da se razaranje integriteta ličnosti može nazvati razvojem.
Razvoj bi bio kao kada uzmeš staru kuću pa joj konsoliduješ temelje i popraviš krov, uvedeš vodovod...
Kada uzmeš staru kuću, pa je porušiš da bi izgradio nešto drugo, onda si načinio štetu, makar izgradio soliter.
Tako nekako :confused:

Pa sad... Ne znam da li je baš u pitanju cilj ili normalna težnja, ali u svakom slučaju, teško da se razaranje integriteta ličnosti može nazvati razvojem.
Razvoj bi bio kao kada uzmeš staru kuću pa joj konsoliduješ temelje i popraviš krov, uvedeš vodovod...
Kada uzmeš staru kuću, pa je porušiš da bi izgradio nešto drugo, onda si načinio štetu, makar izgradio soliter.
Tako nekako :confused:

Sa ovim sto si rekao, posmatrano samo ovaj post se uglavnom slazem. Sta mislis o tome: da li je razvoj kad nastane nova vrsta?

Kakva je razlika izmedju gordosti i ponosa?

Vrlo velika.

Malo cu ici napred u odnosu na pricu.

Djavo i dalje poseduje andjoske sposobnosti, ne i logiku.

Pali andjeo moze i dalje da utice i da usmerava desavanja.

Jedan od nacina stvaranja uslova za usmeravanje je i promena sadrzaja pojmova.

Ako na primer uspe da recima poput parada i ponos, u glavama ljudi umanji ili izbrise njihov afirmativni sadrzaj i asocira tim terminima sadrzaj na nesto drugo, stvara se zbrka u glavama. Djavo zeli da stvori zbrku u glavi jer tada najlakse sugestijom moze da kontrolise situaciju...
Bas si me slatko nasmejao. Nisam znao da si tako dobar kozer i da imas dobre stosove.

Back