Zasto je, zbog kog razloga, Lucifer pogresio

Covjece,kontradiktoran si. Ako nisi u mogucnosti da nametnes svoj izbor,onda nema slobode istog. :dontunderstand:
Znao sam da nećeš razumeti, kao što nisi razumeo ni prethodne postove.
Da pokušamo jednim primerom koji je postavio endonuclease:

Eksperiment u kome naučnik stoji na stepeništu biblioteke, i nudi ljudima (ko god prođe može da učestvuje) pet dolara da urade jednu kratku anketu. Anketa se sastoji od jedne jedine stvari: ljudi dobiju papir na kome je slika čoveka, i nekoliko stvari u vezi sa njim (recimo, voli pse ali je alergičan na mačke). I ima samo jedno pitanje: "na skali od jedan do deset, koliko vam se sviđa ovaj čovek" (jedan bi bilo da se ne sviđa uopšte, pet je neutralno, deset bi bilo da se sviđa mnogo).

Svi ljudi dobijaju istu sliku, svi odgovaraju na isto pitanje, tekst je uvek isti. Postoji samo jedna razlika. Pre nego što ljudima da da odgovore na anketu, naučnik ih zamoli da za trenutak pridrže plastičnu šolju sa kafom, da on izvadi olovku za njih iz tašne. Ljudi pridrže šolju, na samo sekundu-dve i onda je vrate naučniku, i onda odgovore na pitanje.

U polovini slučajeva, međutim, čaša sadrži vruću kafu, a u polovinu ledenu kafu. I znaš šta se događa?

Među ljudima koji su samo na par sekundi u rukama držali hladnu šolju, velika većina ne voli čoveka opisanog u anketi. Među ljudima koji su držali vruću šolju, velikoj većini se čovek opisan u anketi sviđa.

Par sekundi osećaja hladnog ili vrućeg izaziva dovoljan prajming da se potpuno menja percepcija o čoveku. (Ovo je kasnije pokazano na milion primera. Recimo, ako spustiš temperaturu u sobi u kojoj šef intervjuiše nekog čoveka, značajno smanjuješ šanse da će taj čovek dobiti posao.)

Bez obzira na tvoje verovanje i ovaj naš razgovor, mogao bi da pročitaš čitavu poruku. Veoma dobro ilustruje ono što bih da kažem.

http://forum.krstarica.com/showthread.php/311338-КРЕАЦИОНИЗАМ?p=11146178&viewfull=1#post11146178

"Velika većina ljudi koji su pamtili brojeve sa dve cifre odabere voćnu salatu, a velika većina onih koji su pamtili brojeve sa sedam ili više cifara odabere čokoladnu tortu".
"ako spustiš temperaturu u sobi u kojoj šef intervjuiše nekog čoveka, značajno smanjuješ šanse da će taj čovek dobiti posao".

Mislim stvarno... :hahaha:
Vjerujes da su ove slucajnosti neko pravilo?

Jos mi nije jasno kakve ovo veze ima sa slobodom izbora? :dontunderstand: Moze li svojim rijecima?

"Velika većina ljudi koji su pamtili brojeve sa dve cifre odabere voćnu salatu, a velika većina onih koji su pamtili brojeve sa sedam ili više cifara odabere čokoladnu tortu".
"ako spustiš temperaturu u sobi u kojoj šef intervjuiše nekog čoveka, značajno smanjuješ šanse da će taj čovek dobiti posao".

Mislim stvarno... :hahaha:
Vjerujes da su ove slucajnosti neko pravilo?
Ajde prvo da vidimo šta je slučajnost, a šta pravilo.
Recimo, Ako fudbalski klub "Prćilovica" izgubi gotovo sve utakmice u nekoliko sezona zaredom ("veliku većinu", to jest), da li to znači da je u pitanju slučajnost ili činjenica da u fudbalskom klubu "Prćilovica" "po pravilu" igraju loši igrači?
Metodologija naučnog istraživanja je prilično rigorozna. Ukoliko se radi o slučajnim uzorcima, onda njihov broj mora biti dovoljno veliki da se izbegnu statističke greške. Ako se na osnovu rezultata ispitivanja dobiju neki zaključci, onda se oni u okviru mogućnosti proveravaju drugim metodama.

Jos mi nije jasno kakve ovo veze ima sa slobodom izbora? :dontunderstand: Moze li svojim rijecima?

Rekao sam svojim rečima. Ali ti ne razumeš šta ti kažem. Ponadao sam se (uzalud) da ćeš nekoga drugog razumeti bolje.
Aj, da probam ipak još jednom.
Tvoje donošenje odluka zavisi od moždanih mehanizama koje ne možeš da kontrolišeš. Šta ti tu nije jasno?

Rekao sam svojim rečima. Ali ti ne razumeš šta ti kažem. Ponadao sam se (uzalud) da ćeš nekoga drugog razumeti bolje.
Aj, da probam ipak još jednom.
Tvoje donošenje odluka zavisi od moždanih mehanizama koje ne možeš da kontrolišeš. Šta ti tu nije jasno?
Ok.Znaci nema slobodne volje. Hvala.
Postoji sudbina,koja je ustvari nas mozdani mehanizam. :)

ti da si ga i video, ti bi pomislio da je neki đava, bože me prosti, pa bi došao ovde da otvoriš temu kako je ovaj svet pakao. :lol:

Gde si Care, nemate vi nikakve dokaze da ima andjela na nebu i da je tamo raj, imam li ja oci i ostali ljudi, mi smo po vama ludi ,idi to i pricaj tamo deci u obdanistu, jedino oni mogu da vam poveruju

Poslednja izmena:

Back