Zasto je, zbog kog razloga, Lucifer pogresio

Bog je stvorio svet, a andjeo nije u stanju da stvori ni jednu zvezdu, stvori a ne da sakuplja prasinu i to uz pomoc drugih bica, recimo ljudi.

Ma kakvu zvezdu, andjeo nije u stanju da svori ni jednu elementarnu cesticu, ali bas stvori, a ne da transformise nesto postojece.

Slobodna volja i stvaranje su razliciti pojmovi.

Jesu...potpuno različiti.
Ali ne postoji stvaranje bez slobodne volje.

Nije mi jasno, kako andjeo, najbliži Bogu, znači jedno skoro savršenstvo, može da odstupi od Boga. Mislim otkud mu ta ideja?

Otkud ideja da može biti veći od Boga, u takvom jednom biću?

A još pre toga iako je imao slobodnu volju, šta ga je moglo zavesti? Postojao je samo Bog..

Nije mi jasno, kako andjeo, najbliži Bogu, znači jedno skoro savršenstvo, može da odstupi od Boga. Mislim otkud mu ta ideja?

A još pre toga iako je imao slobodnu volju, šta ga je moglo zavesti? Postojao je samo Bog..

Da damo priliku jos nekom da kaze sta je Lucifer po prvi put osetio.

Usmeravanje i stvaranje su takodje razliciti pojmovi.

Ko poseduje moc svaranja na globalnom nivou?

наравно да је знао.
''У почетку створи Бог..'' почетак се односи на почетак времена. од тог ''почетка'' се броје дани, тј. тече време.

режисери смо сами.

не, нема приватности, јер све су нам власи избројане. али то што смо ''под видео-надзором'' не значи да су нам поступци унапред одређени.
Znaci, nisi procitao ni prvu od pet Mojsijevih knjiga. Procitaj, pa se javi da nastavimo diskusiju.

Drugo, ti reci da bog nema "vreme" i da za njega ne postoji juce, danas, sutra ili slicno tome. Ti ne pamtis ni svoje sopstveno pisanje???

P.S. Tacno je da smo mi, ljudi, bili i scenaristi i reziseri "filma" o bogu i stvaranju sveta. Samo sto su autori bili ljudi bronzanog doba, a mi zivimo u tehnicki razvijenom i civilizovanom svetu sa razvijenim naucnim i obrazovnim sistemima.

Poslednja izmena:

Razvio je ponos, a iz ponosa ide zlo...

Prica o Luciferu se polako privodi kraju, a vec se u daljini nazire prica o Djavolu i Satani.

Da li je moralo biti tako?
Mralo je, faktor slobodne volje daje mogucnost gresenja... to je Bog znao...
Ali njemu nije to problem on uvek moze i sigurno je i unapred nasao nacin da resi problem zla...
Tako sto je poslao svog sina Isusa Hrista da otkupi covecanstvo od greha...

Ponos nije lose osecanje. Ako je Lucifer, pri samoanalizi, u sebi video ponos, a ne gordos, nije ni cudo sto je mislio da je savsen.
Jeste. ponos je los...
PONOS se definise kao:
Preterano samopostovanje ili cenjenje.

Pa i bio je savrsen... Takodje mi je bezveze da diskutujem o Luciferu kada on nije Lucifer...
On je andjeo heruvim koji je postao Satana Dajavo...
pre nego sto je zgresio ne zna mu se ime.

Da li postojanje sudbine uopšte zavisi od toga ima li čovek slobodnu volju?

Jednostavnije rečeno, ukoliko pretpostavimo da odluke čoveka zavise od toga što se dešava u njemu nedostupnom delu mozga, da li to znači da je nekada davno, kada su stvari počele da se dešavaju, svakom atomu dodeljena trajektorija kojom će se kretati sledećih milijardi godina i svi trenuci u kojima će se vezivati u molekule i svi trenuci kada će ponovo postajati slobodni atomi?
To bi bio nekakav njutnovski determinizam, koji je već u makrosvetu prevaziđen, a tek kada se stigne na nivo subatomskih čestica...

Ono što nam ostaje jeste verovatnoća. I tu već imamo ugrađenu neuređenost. Recimo, ako zagrevaš zatvorenu posudu sa vodom unutra, njena neminovna sudbina je da na kraju eksplodira. E sad, ako posmatramo pojedinačni molekul vode, nemamo pojma kojom trajektorijom će se kretati pre eksplozije i gde će na kraju završiti. Možda postoji neko ko je to mogao izračunati pre petnaest milijardi godina, a možda i ne postoji. Ali to svakako ne zavisi od želje molekula. :)

Nema slobodne volje,slijedi postoji sudbina :)

Back