Zasto je, zbog kog razloga, Lucifer pogresio

Ne slazem se sa vama. Ako se sve zna unapred onda nema slobodne volje.

Zasto bi Bog sam sebi postavio ogranicenje da sve mora znati, ne sto se desilo, nego buduce dogadjaje...

Pa tad bi postao apsolutno nemocan a ne svemocan Bog, jer ni sopstveno promisljanje ne bi mogao da promeni, ma nista ne bi moglo biti drugacije, ...

Na koji način sveznanje Boga remeti slobodnu volju bića?

Zasto bi Bog sam sebi postavio ogranicenje da sve mora znati, ne sto se desilo, nego buduce dogadjaje...

Pa tad bi postao apsolutno nemocan a ne svemocan Bog, jer ni sopstveno promisljanje ne bi mogao da promeni, ma nista ne bi moglo biti drugacije, ...
Bog je van vremena...i On ne određuje nečije razmišljanje. Ovo pitanje je dosta škakljivo, i teško za razumevanje. Ali je izvesno da je Bog znao da će se Lucifer pobuniti i izazvati pobunu koja će rezultirati sve ovo što danas vidimo.

Otprilike tako....

Drvo poznanja dobra i zla i je, po meni a posteriori termin. To je zapravo oznaka za spoznaju razlike načina postojanja SA i BEZ(protiv) Boga...

Izvini što odgovaram ovako parcijalno, ali isčitavam temu, stranicu po stranicu, pa ne bih da propustim odgovor...

"spoznaju razlike načina postojanja SA i BEZ(protiv) Boga"

U postu koji si citirao ja implicitno izlazem osnovnu tezu mog trenutnog razmisljanja o tom sta se i zasto tad dogodilo.

Ranije sam rekao da pokusavam da sagledam dogadjaj iz pozicije dok je jos uvek andjeo heruvim bio Lucifer (da ne ulazimo ponovo u pricu da to nije bas najbolje izabran termin ...), sa danasnje pozicije on je pali andjeo i to odmah vodi do asociranja pojmova: protiv, buntovnik, borba, zlo ...

Smrt usled kušanja ploda nije kazna. Bog im nije rekao "ubiću vas", nego "umrećete".
Smrt je neŽivot. Smrt je negiranje života.
To što nisu umrli činom probanja, je zapravo nagoveštaj Jevanđelja.
Smrt usled kušanja ploda JESTE nastupila, ali ju je istrpeo Isus, koji budući bez greha nije mogao ostati u vlasti smrti.

u taj dan

Nije bila prvo smrt, pa onda nastao zivot...

To sto je BOgu sve poznato ne sputava niciju slobodnu volju. Eto,Bog je znao da ce sotona pogresiti i nije ga sprijecio. Uostalom i svi ljudi biraju svoj put a Bog ih ne sprecava.

ако сам ја Сигму разумео он је питао ако је Бог све знао и пре стварања било чега, зашто је онда стварао, те испало овако како је?
а то је врло заебано питање

Bog je van vremena...i On ne određuje nečije razmišljanje. Ovo pitanje je dosta škakljivo, i teško za razumevanje. Ali je izvesno da je Bog znao da će se Lucifer pobuniti i izazvati pobunu koja će rezultirati sve ovo što danas vidimo.

Imamo suprotne stavove i kako na forumu, manje vise, niko ne odustaje od svog unapred pripremljenog misljenja, ostaje nam jedino da konstatujemo razliku.

Mozda se u necem drugom slozima.

ако сам ја Сигму разумео он је питао ако је Бог све знао и пре стварања било чега, зашто је онда стварао, те испало овако како је?
а то је врло заебано питање

Ako roditelji znaju unapred da postoji sansa da im dijete postane kriminalac,zasto prave djecu?

Slažem se. Ukazuješ na vrlo bitnu stvar, da je tom nužnošću odvijanja događaja, delovanje Boga zapravo ograničeno. Što u daljem koraku dovodi u pitanje poimanje BOga kao ljubavi i dobra.

Ja verujem da se sveznanje Božije u pogledu odluka slobodnih bića i budućih događaja odnosi se na znanje o svim mogućim odlukama koje slobodno biće može doneti.
Nešto kao sveznajući analitičar.
Koja odluka od mogućih odluka će stvarno biti doneta, to je pitanje slobodne volje slobodnog bića.

Neko sad može reći da je Bog opet ograničen, ovog puta slobodnom voljom bića.
Ali, postoji razlika. U slučaju ograničenja nužnošću odvijanja događaja, ta nužnost je nešto što postoji van Boga, bolje reći IZNAD Boga.
S druge strane, ograničenost slobodnom voljom je izraz ljubavi i potiče OD Boga, kao dar Božiji.

Poslednja izmena:
To sto je BOgu sve poznato ne sputava niciju slobodnu volju. Eto,Bog je znao da ce sotona pogresiti i nije ga sprijecio. Uostalom i svi ljudi biraju svoj put a Bog ih ne sprecava.

Bozija promisao ne odredjuje nuzno buducnost pojedinca. Bogu je bitno da se ukupna desavanja odvijaju u odredjenom smeru.

Zadatak andjela je da usmeravaju desavanja tako da se Bozija promisao realizuje.

Pali andjeo, kao i drugi pali andjeli koji su mu se pridruzili, nije izgubio sposobnost usmeravanja dogadjaja...

Slažem se. Ukazuješ na vrlo bitnu stvar, da je tom nužnošću odvijanja događaja, delovanje Boga zapravo ograničeno. Što u daljem koraku dovodi u pitanje poimanje BOga kao ljubavi i dobra.

Ja verujem da se sveznanje Božije u pogledu odluka slobodnih bića i budućih događaja odnosi se na znanje o svim mogućim odlukama koje slobodno biće može doneti.
Nešto kao sveznajući analitičar.
Koja odluka od mogućih odluka će stvarno biti doneta, to je pitanje slobodne volje slobodnog bića.

Ovo je nesto sa cim bih mogao da se slozim kad ne bi bilo: bezbroj mogucnosti pa opet iz njih novih bezbroj mogucnosti, ..., a samo jedno desavanje, nije racionalno.

Ranije sam rekao da pokusavam da sagledam dogadjaj iz pozicije dok je jos uvek andjeo heruvim bio Lucifer (da ne ulazimo ponovo u pricu da to nije bas najbolje izabran termin ...), sa danasnje pozicije on je pali andjeo i to odmah vodi do asociranja pojmova: protiv, buntovnik, borba, zlo ...

Lucifer je zaista najbolji opis tog heruvima. On je bio svetlonosac, nosilac svetlosti lica Božijega ostalim angelima i time da je on bio taj preko kojeg su angeli ostvarivali zajednicu s Bogom.
Stvaranje novogo slobodnog bića zvanog čovek, kao i Božija namera da to novo biće direktno učini bogom po blagodati i kao i Božija namera da se očoveči bez obzira da li čovek pogrešio ili ne (postoje sveti oci koji to jasno ukazuju), učinila je Luciferovu izuzetnost u njegovim očima manje izuzetnom. Želeći da pokaže da svako stvoreno biće nije sposobno da direktno ostvari zajednicu s Bogom, do kroz njega kao nosioca svetlosti, on čoveka navodi u pad. U tom smislu, pobuna počinje namerom/činom stvaranja čoveka, a rat na nebu i poraz tog heruvima i prestanak njegovog svetlonoštva, počinje po navođenju čoveka u pad.

p.s. Ne zameri mi na ovako decidnim iskazima (kao da sam bio svedok tih događaja). Želeo sam samo jasno da ukažem poimani sled događaja

Ja ne mogu da kazem da su mi bas jasani pojmovi pocetka i kraja vremena, beskonacnost, nastanak ...

Ako je Bog, dajuci slobodnu volju, dao mogucnost samorazvoja, a ipak zeli da na neki nacin kontrolise desavanja, eto posla za andjele.

hajde prvo da mi kažeš, zašto su ti, u kontekstu ovogo razgovora, ti pojmovi potrebni. čisto da ne rastegnemo priču...

Бог је ванвремен. за Њега не постоји јуче, данас, сутра. не постоји било је и биће. за Бога постоји једно вечито сад, па зато и оно што ће за нас бити- за Њега већ јесте. Бог не одлучује уместо нас, не постоји судбина или предодређење, али за Бога не постоји ни време, па оно што ћемо ми одлучити сутра за Њега је већ познато- тј. Он нас већ види како одлучујемо.

Бог је ванвремен. за Њега не постоји јуче, данас, сутра. не постоји било је и биће. за Бога постоји једно вечито сад, па зато и оно што ће за нас бити- за Њега већ јесте. Бог не одлучује уместо нас, не постоји судбина или предодређење, али за Бога не постоји ни време, па оно што ћемо ми одлучити сутра за Њега је већ познато- тј. Он нас већ види како одлучујемо.

а без литургије и молитве неће да припомогне

Back