Zasto je, zbog kog razloga, Lucifer pogresio

Deset Bozijih zapovesti:

"1.Ja sam Gospod Bog Tvoj; nemoj imati drugih bogova osim mene."
Sta je u to recenici u stvari receno?
"nemoj imati drugih bogova osim mene,"
Nemoj ukazuje da mozes imati i drugih ali neces. Da je receno ne postoje drugi bogovi bilo bi jasno.
Mozda je neki drugi prevod jasniji...

не, то не значе да постоје други богови, него да човек себи прави (гради) лажне богове и њима служи.

Dakle, sta je osnovni zadatak andjela?

Osnovni zadatak andjela je da se staraju, da se trude, da se realizuje BOZIJA PROMISAO, pri tom mora biti ispostovana slobodna volja...

наравно, анђели служе Богу.. али нису пуко оруђе у његовим рукама. нису створени да би служили- створени су да би постојали.

Pa pisalo bi valjda: ne gradi (pravi) sebi lazne Bogove... a ne nemoj imati...

''немој имати других богова поред мене'' је заповест која се односи на забрану политеизма. већ у следећој се забрањује идолатрија.

не знам како је ти тумачиш.

''немој имати других богова поред мене'' је заповест која се односи на забрану политеизма. већ у следећој се забрањује идолатрија.

не знам како је ти тумачиш.

Zabrana politeizma, samo odranicava izbor iz mnostva na jednog.

Ja sam monoteista, ali se trudim da u raspravi objektivno zastupam razne mogucnosti.

Poslednja izmena:
Ahdjeli takodje imaju slobodnu volju.

бог који ствара из потребе да му се служи- није Бог, јер Бог ствара из љубави. тај стваралачки принцип није условљен никаквом потребом, јер би то значило да Бог није довољан сам себи, него може постојати само кроз сапостојање са светом (творевином).

Zabrana piliteizma, samo odranicava izbor iz mnostva na jednog.

Ja sam monoteista, ali se trudim da u raspravi objektivno zastupam razne mogucnosti.

наравно.. Јевреји су у то време и излазили из мноштва- и прихватали Једнога. то је тренутак кад се успоставља Завет (Савез).

''Чуј, Израиљу: Господ је Бог наш једини Господ.'' (5. Мојсијева 6:4)

Свети Серафим Саровски је рекао да је Луцифер пао због сазнања да ће Бог да омогући живот вечни "блатњавом" човеку и ту се Луцифер погордио - зар он, "савршен, бестелесан" да служи "смрдљивом блату"??

кад је сазнао да ће се Логос оваплотити и постати Човек, тј. Богочовек.
ту је почетак и корен ђаволове мржње на човека.

бог који ствара из потребе да му се служи- није Бог, јер Бог ствара из љубави. тај стваралачки принцип није условљен никаквом потребом, јер би то значило да Бог није довољан сам себи, него може постојати само кроз сапостојање са светом (творевином).

Mnogi uz ljibav vezuju samo pozitivne emocije...

Vic koji sam relativno skoro cuo:

mama: Idi baci djubre.

cerka: Necu.

mama: Idi baci djubre:

cerka kroz plac: Necu.

mama: Dobro, zasto neces da bacis djubre?

cerka kroz suze: A gde si ti videla da princeze bacaju djubre?

Kako mislis, stite?
Kako objavljuju dobru vest?

Prvo pitanje je teze pa cu ga uciniti jasnijim, nadam se na sledeci nacin:

Kako mislis stite, kad slobodnu volju, onog kog stite, moraju postovati?

Stite te od cega i na koji nacin?

Posao sam od toga da verujes u Boga te spadas u one koje ti nazva Bozije sluge i koje andjeli po tebi stite.

Kako mislis, stite?
Kako objavljuju dobru vest?

Prvo pitanje je teze pa cu ga uciniti jasnijim, nadam se na sledeci nacin:

Kako mislis stite, kad slobodnu volju, onog kog stite, moraju postovati?

Stite te od cega i na koji nacin?

Posao sam od toga da verujes u Boga te spadas u one koje ti nazva Bozije sluge i koje andjeli po tebi stite.
Da, stite me, od Sotone i demona inace kako bi sluzila Bogu bez te zastite?
Naravno da postuju slobodnu volju... ako ja trazim zastitu stitice me...
Kako bi se pridrzavala svega sto Bog trazi da nemam zastitu?

Kako bi me Bog vodio da nema andjeoskog vodjstva...

Objavljuju je tako sto koriste ljude koji u ime Boga objavljuju dobru vest...
A zna se da Jehovini Svedoci to rade pod andjeoskim vodjstvom..
jer propovedaju svima... po celom svetu..

Otkrivenje 14:6 Videh drugog anđela koji je leteo posred neba, koji imaše večno jevanđelje, da ga objavi stanovnicima zemlje, svakome plemenu i jeziku, kolenu i narodu

Poslednja izmena:
Da, stite me, od Sotone i demona inace kako bi sluzila Bogu bez te zastite?
Naravno da postuju slobodnu volju... ako ja trazim zastitu stitice me...
Kako bi se pridrzavala svega sto Bog trazi da nemam zastitu?

Kako bi me Bog vodio da nema andjeoskog vodjstva...

Objavljuju je tako sto koriste ljude koji u ime Boga objavljuju dobru vest...
A zna se da Jehovini Svedoci to rade pod andjeoskim vodjstvom..
jer propovedaju svima... po celom svetu..

Otkrivenje 14:6 Videh drugog anđela koji je leteo posred neba, koji imaše večno jevanđelje, da ga objavi stanovnicima zemlje, svakome plemenu i jeziku, kolenu i narodu

Slazem se sa sustinom recenog, razlike su u nijansama. Mozda ces ti smatrati da to nisu nijanse, pokusajmo u daljoj diskusiji da pronadjemo zajednicko, pa tek onda da trazimo razlike.

Ja nisam Jehovin Svedok, pa ako prosirimo da to vazi za one koji veruju (vazi i za one koji ne veruju) i jos neki detalji, to bih i ja napisao.

:hvala:

Slazem se sa sustinom recenog, razlike su u nijansama. Mozda ces ti smatrati da to nisu nijanse, pokusajmo u daljoj diskusiji da pronadjemo zajednicko, pa tek onda da trazimo razlike.

Ja nisam Jehovin Svedok, pa ako prosirimo da to vazi za one koji veruju (vazi i za one koji ne veruju) i jos neki detalji, to bih i ja napisao.

:hvala:
dobro ja napisah iz mog ugla :hvala:

Da nas Bog ne stiti svi bi smo padali mrtvi po ulici...

Ali je veca zastita onima koji se pridrzavaju Bozje reci...

Nije bitna samo Boza zastita trenutno, vec vecni zivot...

Back