Zasto je, zbog kog razloga, Lucifer pogresio

Vecnost sam ja shvatao kao trajanje u vremenu koje sve dok su neki uslovi ispunjeni nece biti naruseno. Predlozi odgovarajuci termin za to.

Citao sam neke radove o Bogu kao vecnom bicu, bicu koje postoji u vremen ali i van vremena, i u tom smislu je tvoja korekcija ispravna.

Kako su date odredice pojma to nije problem u razumevanju susаtine nego samo u upotrebi termina.

Ja Boga kao tvorca i vremena, pored ostalog, ne bih odredjivao u ukupnom razmatranje u odnosu na vreme.

време, ако се посматра у свом линеарном трајању, увек подразумева коначност- јер и само време је коначно (има свој почетак и крај), па је зато и све што постоји у времену- нужно коначно. с друге стране, вечност је нешто што је само по себи везано само за Бога (који нема почетак и крај), мада је и наше постојање у времену условљено Богом- јер постојимо само Његовом вољом. с тога мислим да је израз који си тражио- непропадљивост или бесмртност.

има још једна ствар коју треба имати на уму кад се разматра проблем зла. зло није самосталан принцип (не постоји само по себи), јер је зло у ствари- свако одсуство добра. с тим у вези, грех није чињење зла, него пропуст (промашај) да чинимо добро. у том смислу Сатана није творац неке нове вредности (макар и негативне) која би се у метафизичком смислу супротставила добру, и стајала насупрот њега. зато сукоб добра и зла (као дуалистичка теза) за хришћане уопште не постоји, јер то нису категорије из исте равни.

бесмртност значи одсуство смрти, према томе- бесмртна су бића која смрт не може дотаћи.
вечност значи ванвременост, а ванвременост значи не постојање почетка и краја. у том смислу- вечан је само Бог.

време, ако се посматра у свом линеарном трајању, увек подразумева коначност- јер и само време је коначно (има свој почетак и крај), па је зато и све што постоји у времену- нужно коначно. с друге стране, вечност је нешто што је само по себи везано само за Бога (који нема почетак и крај), мада је и наше постојање у времену условљено Богом- јер постојимо само Његовом вољом. с тога мислим да је израз који си тражио- непропадљивост или бесмртност.

"бесмртност значи одсуство смрти, према томе- бесмртна су бића која смрт не може дотаћи"

To si ti rekao.

Treba definisati termin za bica koja imaju pocetak u vremenu i koja mogu postojati dok postoji i vreme ali samo ako ispunjavaju odredjene uslove. Cim ta bica prestanu ispunjavati postavljene im uslove ona umiru. Njih smrt moze dotaci...

Nepropadljivost nije termin koji bih prihvatio kao adekvatan. Nije bitno ko ga prihvata a ko ne, nego da li adekvatno opisuje sustinu pojma.

Ja cu ostati, dok se ne ponudi adekvatan termin, pri onoj definiciji sa kojom se ti ne slazes.

има још једна ствар коју треба имати на уму кад се разматра проблем зла. зло није самосталан принцип (не постоји само по себи), јер је зло у ствари- свако одсуство добра. с тим у вези, грех није чињење зла, него пропуст (промашај) да чинимо добро. у том смислу Сатана није творац неке нове вредности (макар и негативне) која би се у метафизичком смислу супротставила добру, и стајала насупрот њега. зато сукоб добра и зла (као дуалистичка теза) за хришћане уопште не постоји, јер то нису категорије из исте равни.

Narusena logika, jeste zlo. Ona dovodi do takvih dela koja povredjuju, unistavaju, a da pri tom ne daju nikakvu novu vrednost.

Kako ti shvatas pojam princip?

Plan mi je bio da se u zavrsnim razmatranjima bavimo zlom kao takvim, a ne sad.

Nije mi jasno, zasto hriscani, kad razmatraju zlo govore samo o palom andjelu i drugim bicima koja ga podrzavaju? Pa razum bez neke vece analize kaze: da se andjeo nikako ne moze porediti po moci sa Bogom.

Ma koliko bilo korisno kad kroz diskusiju izlazes teze, nekad prica ode toliko van teme da se gubi njena struktura. Prednost je u tome sto te drugi koriguju kad gresis ili kad si neprecizan.

Narusena logika, jeste zlo.

појмови добро и зло се не могу доводити у везу искључиво са логиком, тј. са разумом. по томе би онда губитак разума било највеће зло.

Ona dovodi do takvih dela koja povredjuju, unistavaju, a da pri tom ne daju nikakvu novu vrednost.

ниси ме схватио. зло не подразумева ''dela koja povredjuju, unistavaju''. зло је свако одсуство добра- чак и пасивност, јер човек је биће динамике. он никад не стоји, или узраста или пропада.

Kako ti shvatas pojam princip?

принцип је начело.

шта је смрт?

Ja nisam vaskrsao da bih ti o tome mogao pricati na osnovu vlastitog iskustva. A nisam ni reinkarnacija.

Smrt je tremin koji se pripisuje svim bicima na Zemlji, a i sire, koja su rodjena, a ne stvorena.

Neka stvorena bica, poput Adama i Eve su postala smrtna.

Neka stvorena bica, poput andjela nisu smrtna.

Biljke i mikroorganizmi ...

Ako skrenemo na teren evolucionista i kreacionista, dve teorije koje su samo prividno suprotstavljene, onda eto diskusija kolko hoces i kolko neces.

Ja nisam vaskrsao da bih ti o tome mogao pricati na osnovu vlastitog iskustva. A nisam ni reinkarnacija.

Smrt je tremin koji se pripisuje svim bicima na Zemlji, a i sire, koja su rodjena, a ne stvorena.

Neka stvorena bica, poput Adama i Eve su postala smrtna.

Neka stvorena bica, poput andjela nisu smrtna.

Biljke i mikroorganizmi ...

Ako skrenemo na teren evolucionista i kreacionista, dve teorije koje su samo prividno suprotstavljene, onda eto diskusija kolko hoces i kolko neces.

не.
да пробамо овако- шта је то живот?

појмови добро и зло се не могу доводити у везу искључиво са логиком, тј. са разумом. по томе би онда губитак разума било највеће зло.
ниси ме схватио. зло не подразумева ''dela koja povredjuju, unistavaju''. зло је свако одсуство добра- чак и пасивност, јер човек је биће динамике. он никад не стоји, или узраста или пропада.
принцип је начело.

"појмови добро и зло се не могу доводити у везу искључиво са логиком, тј. са разумом. по томе би онда губитак разума било највеће зло."

U potpunosti se slazem.

"ниси ме схватио. зло не подразумева ''dela koja povredjuju, unistavaju''. зло је свако одсуство добра- чак и пасивност, јер човек је биће динамике. он никад не стоји, или узраста или пропада."

U nekim situacijama ne pruzanje dobra jeste zlo. Nije svaka pasivnost zlo.

"принцип је начело"

A nacelo je?

U nekim situacijama ne pruzanje dobra jeste zlo. Nije svaka pasivnost zlo.

хтео сам да кажем да са позиције добра и зла, не постоји пасивност.

начела су категорије на којима почива систем, у најширем смислу- стварност.

хтео сам да кажем да са позиције добра и зла, не постоји пасивност.

начела су категорије на којима почива систем, у најширем смислу- стварност.

Ko moze sagledati Boziju promisao pa da bude siguran da li je bas svako delo dobro ili zlo?

Sta su kategorije?

Pa mogao bi nesto reci i o sistemu?

E, jos kad bi neko ko cita ovo, shvatio zasto se toliko petljamo sa recima pa da nam jednostavno ukaze koji termin je adekvatan.

Sta misli, da li je mudro nekad ne odgovoriti na pitanje?
U okviru neke druge teme mozda bih pokusao nesto reci ...
Ako bih ti odgovorio na to pitanje sa stanovista covekovog zivota posmatrano kako ja to sagledavam, ... , recimo da se ne slazemo.

у најширем смислу- живот је постојање, тј. наш боравак у стварности као створених и телесних бића. а како је једини који постоји сам по себи- Бог, онда је Бог- живот и извор живота (Христос и каже: ''Ја сам живот и васкрсење''). Он нас је из небића позвао/увео у биће, постојимо само и искључиво његовом вољом, и у заједници с њим. та заједница је животодавна, јер изван ње нема живота.. тј. наступа смрт.

у најширем смислу- живот је постојање, тј. наш боравак у стварности као створених и телесних бића. а како је једини који постоји сам по себи- Бог, онда је Бог- живот и извор живота (Христос и каже: ''Ја сам живот и васкрсење''). Он нас је из небића позвао/увео у биће, постојимо само и искључиво његовом вољом, и у заједници с њим. та заједница је животодавна, јер изван ње нема живота.. тј. наступа смрт.

Postoji i kamen, postoji i more ...

Adam i Eva su stvoreni, ti i ja smo rodjeni.

Postoji i kamen, postoji i more ...
Adam i Eva su stvoreni, ti i ja smo rodjeni.

све што постоји, постоји Духом Светим- зато Божанска Енергија испуњава све- и камен и море, и сву материју.

и ти и ја смо створени од Бога (без обзира што смо рођени од оца и мајке), зато се и каже да смо створења Божија.

све што постоји, постоји Духом Светим- зато Божанска Енергија испуњава све- и камен и море, и сву материју.

и ти и ја смо створени од Бога (без обзира што смо рођени од оца и мајке), зато се и каже да смо створења Божија.

Postoji li nesto sto Bog nije stvorio? Malo je prerano za ovo pitanje , al kad se namece...

Kao odgovor na drugi deo, pitao bih te: da li bi mogao da citiras sta je Isus Hristos rekao za Jovana krstitelja?

Poslednja izmena:
Postoji li nesto sto Bog nije stvorio? Malo je prerano za ovo pitanje , al kad se namece...

не постоји ништа што Бог није створио, јер би то подразумевало постојање још једног творца (или више њих).

Kao odgovor na drugi deo, pitao bih te: da li bi mogao da citiras sta je Isus Hristos rekao za Jovana krstitelja?

рекао је да је Јован највећи између свих од жена рођених. али човек није само тело, јер постојимо у Његовом Промислу пре него се зачнемо у утроби мајке.

не постоји ништа што Бог није створио, јер би то подразумевало постојање још једног творца (или више њих).

рекао је да је Јован највећи између свих од жена рођених. али човек није само тело, јер постојимо у Његовом Промислу пре него се зачнемо у утроби мајке.

"не постоји ништа што Бог није створио, јер би то подразумевало постојање још једног творца (или више њих)"

Ako je ovo tacno, a po Bibliji je to prva zapovest, sta bi iz tog proizaslo? Ko je tvorac zla?

Zar verujes da je Bozija promisao takva da je sve do najmanjeg detalja unapred predvidjeno? Pa tad ni Bog ne bi mogao svoju promisao promeniti, po tom bi on bio apsolutno nemocan a ne apsolutno svemocan Bog, ja u to ne mogu da verujem.

"не постоји ништа што Бог није створио, јер би то подразумевало постојање још једног творца (или више њих)"

Ako je ovo tacno, a po Bibliji je to prva zapovest, sta bi iz tog proizaslo? Ko je tvorac zla?

Zar verujes da je Bozija promisao takva da je sve do najmanjeg detalja unapred predvidjeno? Pa tad ni Bog ne bi mogao svoju promisao promeniti, po tom bi on bio apsolutno nemocan a ne apsolutno svemocan Bog, ja u to ne mogu da verujem.
Šta bi sa mojom porukom...zanima me tvoj odgovor...
Šta je Bog trebao da uradi kada je video da Lucifer seje zlo?

A što se tiče ovog tvog pitanja iz ovog posta...Imaš deo u Bibliji gde Bog stavlja odgovornost na sebe, gde kaže da je On stvorio zlo...Ali u suštini zlo je nasatalo iz razloga jer smo se odupreli dobru...to je samo suprotnost.
Bog ima plan da reši problem zla...i On nam je otkrio taj plan..samo što mi ne čitamo.

већ сам ти рекао.. зло није самосталан принцип, зло је одсуство добра (као што је тама одсуство светла).. према томе, нико није његов творац, јер оно само по себи- није ништа. да би се разумело зло у библијском светлу, треба се ослободити дуалистичких схватања и орјенталне философије.

не постоји судбина, и наш живот није унапред детерминисан- ми нисмо изграчке у Божијим рукама. али не видим жашто је тешко прихватити чињеницу да Бог ствара, и да ме Он познаде пре него сам се зачео од родитеља.

већ сам ти рекао.. зло није самосталан принцип, зло је одсуство добра (као што је тама одсуство светла).. према томе, нико није његов творац, јер оно само по себи- није ништа. да би се разумело зло у библијском светлу, треба се ослободити дуалистичких схватања и орјенталне философије.

не постоји судбина, и наш живот није унапред детерминисан- ми нисмо изграчке у Божијим рукама. али не видим жашто је тешко прихватити чињеницу да Бог ствара, и да ме Он познаде пре него сам се зачео од родитеља.

Da li si ti nekad nekom namerno naneo zlo? Mozda ti i nisi, ali si sigurno bar jednom video da neko iz sadistickih motiva povredjuje nekog.

To nije odsustvo dobra, nego jasna namera kojom se neko povredjuje.

Cime je taj neko povredjen, ako nema niceg?

Nisam govorio o sudbini nego o promisli. Bog se sa nama ne igra, nismo igracke, ali imamo slobodnu volju pa nije sve unapred odredjeno. Dopusteno nam je da biramo. Izbor jeste nas, bilo da se stavljamo na stranu dobra, zelimo dobro drugima i tako se i ponasamo, ili na stranu zla, zelimo da povredjujemo druge i tako se i ponasamo. Promisao ne mora ici do kraja vremena, i ne ide tako detaljno u odredjenju uloge pojedinca, kako se moze shvatiti iz tvog teksta...

Sta mislis, sta je osnovni zadatak andjela, koji im odredjuje sustinu?

Poslednja izmena:
Bog jeste svemocan ali postoji i zakon koji je On postavio i kojega se i On pridrzava, tako da je i Bog stavio ogranicenja svojoj moci i postuje volju svakoga pojednica.

Back