Zašto je važno biti u odnosu

Poruka
3.305
Razmišljam koliko je odnos važan za sazrevanje. Imati u neku ruku ogledalo. Koliko ne možemo sami da napredujemo, sazrevamo, ako ne vidimo šta nas koči, ne razgonimo sopstvene iluzije i mrakove. Šta radije birate, da izadjete iz odnosa jer ne želite da se borite sa sobom prvo, ili ostajete u njemu dokle god mislite da ima materijala za to. Ili ostajete iz navike? Interesa, sticaja okolnosti, nećeg što vam odgovara, ostalo ignorišete, ne obraćate pažnju? Koliko radite na sebi i analizirate situacije koje se dešavaju i stvaraju neprijatnosti, tj.mogućnosti za rast?

Razmišljam koliko je odnos važan za sazrevanje. Imati u neku ruku ogledalo. Koliko ne možemo sami da napredujemo, sazrevamo, ako ne vidimo šta nas koči, ne razgonimo sopstvene iluzije i mrakove. Šta radije birate, da izadjete iz odnosa jer ne želite da se borite sa sobom prvo, ili ostajete u njemu dokle god mislite da ima materijala za to. Ili ostajete iz navike? Interesa, sticaja okolnosti, nećeg što vam odgovara, ostalo ignorišete, ne obraćate pažnju? Koliko radite na sebi i analizirate situacije koje se dešavaju i stvaraju neprijatnosti, tj.mogućnosti za rast?
Apsolutno mi nije važno biti u odnosu. Doslovno, samostalno sazrevanje i moj unutrašnji mir su mi najvažniji i menjao bih ih ni za šta!

Apsolutno mi nije važno biti u odnosu. Doslovno, samostalno sazrevanje i moj unutrašnji mir su mi najvažniji i menjao bih ih ni za šta!
Da li mislis da je moguce samostalno sazrevanje bez blizeg kontakta? Ides u kontakt kada ti se svidja? Izadjes iz mira kada tebi odgovara ili smtras da sadasnji ritam zivota dovoljno donosi nemira da ti ne treba i veza uz to koja sa sobom nosi razna stanja?

Mnogo pitanja...
Prvo, kako sazrevamo (bar mi, koji sazrevamo), tako se menja i nas odnos prema odnosu.

Digresija: volim da citiram mog profesora filozofije: "Ako ne kazes za sebe da si pre 10 godina bio glup ko qrarz, znaj da si i dalje glup ko qratz". :D

U skladu s time, kada sam bio mladji i nisam bas ni sebe dobro poznavao (sto bi rekli, nisam znao sta hocu), odnosi su bili nekvalitetniji jer je bilo vise tolerancije na gluposti i mnogo više grešaka.

Odnos ti je kao slaganje puzle. Kada ne znas kako treba, ti pokusavas da gurnes puzlu gde joj bas i nije mesto, jer prvo ti se cini da se tu uklapa, pa tek onda shvatis da ne ide kad vec krenes da guraš.
A kada znaš - ni ne pokušavaš da guraš, uzmeš puzlu, pogledaš je, i vratiš ako to nije ta.
A kada baš baš znaš - ti u startu odabereš pravu puzlu i znaš da će da legne.

Ovo važi i za drugarski, i ljubavni, i poslovni, i svaki drugi odnos.

Greške su najbolji učitelj. A da bi greške postojale, potrebno je da sebe ubacujemo u situacije gde se greške prave.

Odnosi su te situacije (između ostalog), i zato su potrebni.

Sad, ovo pitanje oko analiziranja - pa ne analiziram nesto posebno. Shvatim sta je bio problem, i sledeci put podsvesno znam sta i kako treba ili ne treba da radim.

Razmišljam koliko je odnos važan za sazrevanje.
Zavisi od tipa odnosa - neki toksični odnosi tek ukanale ljude koji nisu dovoljno sazreli.
Rekao bih da je sazrevanje stvar volje i sposobnosti da radimo sami na sebi.
Imati u neku ruku ogledalo. Koliko ne možemo sami da napredujemo, sazrevamo, ako ne vidimo šta nas koči, ne razgonimo sopstvene iluzije i mrakove.
Feedback okoline - poželjno je da bude iskren inače ...
Šta radije birate, da izadjete iz odnosa jer ne želite da se borite sa sobom prvo, ili ostajete u njemu dokle god mislite da ima materijala za to. Ili ostajete iz navike?
Prilično sam siguran da ne ostajem iz navike. Generalno izlazim/distanciram se iz odnosa ako ne vidim plodno tlo za obostrano dobro.
Koliko radite na sebi i analizirate situacije koje se dešavaju i stvaraju neprijatnosti, tj.mogućnosti za rast?
Suštinski se preispitujem za stvari koje su mi nejasne ili nemaju smisla, generalno sam se naradio na sebi, te možda povremeno nešto oslušnem. Ono uvek ima prostora za rast, sada da li ljudi imaju kapaciteta za rast je druga priča.

Da takodje,mogu bez veze,mada sam posle 7 godina braka uhvatila sebe da mi jednostavno to nešto fali...To nešto da popijem kafu sa partnerom,prosetamo,fali mi ono ej sta bih danas za ručak ...ili je to samo navika od te duže veze-braka...

nije dobro imati ogledalo za odnos
ako imaš ogledalo znači da ćete oboje praviti iste greške bez mogućnosti da bar jedno od vas dvoje shvati da greši. pogubno za ljubav
najbolje je imati partnera različitog i razboritog
da ume da vidi grešku ali da je ne tretira kao sistemsku stvar već da je shvati kao trenutnu slabost sa strpljenjem dok učimo

ja ne biram ništa život se jednostavno desi
ali imala sam i partnerski odnos imam sada i nepartnerski. navikne se čovek silom prilika na sve što mu se desi.
i prestrojava se u hodu na način koji mu omoguućava najveći komfor.

Poslednja izmena:
nije dobro imati ogledalo za odnos
ako imaš ogledalo znači da ćete oboje praviti iste greške bez mogućnosti da bar jedno od vas dvoje shvati da greši. pogubno za ljubav
najbolje je imati partnera različitog i razboritog
da ume da vidi grešku ali da je ne tretira kao sistemsku stvar već da je shvati kao trenutnu slabost sa strpljenjem dok učimo

ja ne biram ništa život se jednostavno desi
ali imala sam i partnerski odnos imam sada i nepartnerski. navikne se čovek silom prilika na sve što mu se desi.
i prestrojava se u hodu na način koji mu omoguućava najveći komfor.
Kada kazem ogledalo, upravo mislim na to. Ne neki narcis poremecaj

Kada kazem ogledalo, upravo mislim na to. Ne neki narcis poremecaj
pa jeste narcis poremećaj. svako ko misli da je pronašao osobu identičnu sebi trebalo bi da se okrene i ode istog momenta.

to je lažna nada da nismo sami na svetu, ali jesmo u većini situacija i moramo sami da odlučujemo samo da grešimo sami da zabrljamo i ispravimo.

pa jeste narcis poremećaj. svako ko misli da je pronašao osobu identičnu sebi trebalo bi da se okrene i ode istog momenta.

to je lažna nada da nismo sami na svetu, ali jesmo u većini situacija i moramo sami da odlučujemo samo da grešimo sami da zabrljamo i ispravimo.
Pa naravno, ali ne pričam o tom ogledalu. Nego o prilici da te neko vidi i skrene pažnju, na lep način. Sami sebe ne možemo videti u mnogim situacijama, odnos je taj koji dosta toga raskrinkava.

Pa naravno, ali ne pričam o tom ogledalu. Nego o prilici da te neko vidi i skrene pažnju, na lep način. Sami sebe ne možemo videti u mnogim situacijama, odnos je taj koji dosta toga raskrinkava.
agresivno je ako partner iz čista mira krene da te koriguje ako vidi tvoje greške ogoljene u vremenu i prostoru i želi da ih pegla dok ti dušu ne uzme.
to je pre slučaj u partnerskim odnosima nego blaga korekcija i logistika na polju pravljenja raznih sranjca manjih ili većih
čak i u dugim periodima zajedničkog života ako ne tražiš savet ili logistiku on ne bi trebalo da se meša.

lakše je ako imaš partnera, da imaš s kim da piješ kafu, da se iebeš, ako ima ko da ti pomogne sa torbama sa pijace i tako neke obične dnevne stvari.

greške ne mora da mi ispravlja jer nikad neću naučiti kako da ne grešim ako on stalno ide i pomaže
drugo je pitanje kada će svoje greške ispravljati ako se stalno bavi mojim greškama

agresivno je ako partner iz čista mira krene da te koriguje ako vidi tvoje greške ogoljene u vremenu i prostoru i želi da ih pegla dok ti dušu ne uzme.
to je pre slučaj u partnerskim odnosima nego blaga korekcija i logistika na polju pravljenja raznih sranjca manjih ili većih
čak i u dugim periodima zajedničkog života ako ne tražiš savet ili logistiku on ne bi trebalo da se meša.

lakše je ako imaš partnera, da imaš s kim da piješ kafu, da se iebeš, ako ima ko da ti pomogne sa torbama sa pijace i tako neke obične dnevne stvari.

greške ne mora da mi ispravlja jer nikad neću naučiti kako da ne grešim ako on stalno ide i pomaže
drugo je pitanje kada će svoje greške ispravljati ako se stalno bavi mojim greškama
Ne tako grubo, naravno. Ali i ti sam u odnosu uočavaš svoje bagove, ili, uočavaš svoje nedostatke, ili, još bolje, upoznaješ sebe. Bez odnosa, teško. Ili teže. Otvaraju se i neke lepe stvari. Uvek neko nekoga pobudjuje na nešto, a uostalom, nismo mazohisti pa da budemo tamo gde nam nije lepo.

Zašto pišem na ovu temu? Imam u vidu današnje vreme u kome je više nego ikad izraženo da ljudi koriste jedni druge , da ne kažem konzumiraju. I sama sam bila u prilici da tako nešto radim. Iskreno, radila sam. Ali mi ne prija. Ne čini ono što ne želiš da tebi čine, zar ne? Ili ljudi postaju jedno drugom roba? Nema napretka, sazrevanja u tom vidu. Niko neće da se bakće sobom? U eri poplave lajfoučeva? Paradoks?

Zašto pišem na ovu temu? Imam u vidu današnje vreme u kome je više nego ikad izraženo da ljudi koriste jedni druge , da ne kažem konzumiraju. I sama sam bila u prilici da tako nešto radim. Iskreno, radila sam. Ali mi ne prija. Ne čini ono što ne želiš da tebi čine, zar ne? Ili ljudi postaju jedno drugom roba? Nema napretka, sazrevanja u tom vidu. Niko neće da se bakće sobom? U eri poplave lajfoučeva? Paradoks?
Svaki odnos je razmena nečega. Bilo koji odnos, bilo kakav odnos.
Susret sa komšinicom, razmena običnog “Dobar dan”.

Ali ti pišeš o tome u ljubavnom odnosu. I o “koristima” u istom !?
Kako partneri “postaju jedno drugom roba”?
Kako se neko “bakće s tobom”?
Kakav je to odnos?

Back