I malo istorije,malo o Boju na Kosovu :
Knez Lazar : Prvo Levcanine o glavi mozda i moze da se pregovara,ali o obrazu,ko ima obraza,NE MOZE.A drugo,znam ja zasto ti neces u bitku,ti mislis daleko je Levac od Kosova,a Kosovo ce ti sutra stici u Levac.
Levcanin : I jaci su od tebe priznali tursku vlast.
Knez Lazar : Koji jaci ?!
Levcanin : Kralj Marko,despot Konstantin Dejanovic...
Knez Lazar : Kazes jaci ?! A sta su oni uradili sa tom jacinom ?! Jesu li oni vratili Altomanoviceve zemlje,ili ja ? Ko je od porazene i raskomadane SRBIJE stvorio Knezevinu,koja bi ako Bog da,uz Boziju pomoc i nasu slogu i snagu,jednom opet mogla postati Carstvo.Do su svi rasipali,ko je sabirao ?Marko,Konstantin ili Lazar ?
Tamnavac : Marko i Konstantin su izbegli prolivanje krvi.Sacuvali su zemlju,sacuvali su narod.
Knez Lazar : Sacuvali su oni Tamnavce svoje krune.Bolje da kazem misle da su sacuvali.
Levcanin : Dok tvoji seljaci Lazare,zajedno sa tobom budu ostavljali kosti po KOSOVU,njihovi ce mirno da zanju psenicu.
Knez Lazar : Zanju da turcima mogu da plate harac.Mirno zanju da bi mogli mirno da gladuju.Od takvog se MIRA MORAMO BRANITI.I jos nesto,nemojte vi da mi pricate o seljacima,nije vama ni do seljaka ni do SRBIJE.Vama je svejedno da li ce vam Levac,Branicevo,Tamnava ili Macva osvanuti sutra u ugarskoj ili turskoj.Vama je vazno da vam je kruna na glavi,zlato u kesi,a sukno u sanducima.
Tamnavac : To bas nece biti istina Kneze.
Knez Lazar : Sta je istina a sta nije istina ne dokazuje se ovde,vec na KOSOVU.Jeste li vi dosli da se BORITE ili da PRICATE ?!
Levcanin : Mi smo ovde dosli da razgovaramo vredi ili ne vredi da se borimo?!
Knez Lazar : Nije pitanje hocemo li ili necemo da se borimo,vec hocemo li ili necemo da POSTOJIMO.A dolaziti muratu pod cador,usput se klanjati njegovim konjusarima,berberima,kuvarima i konjskim repovima,a samom muratu ljubiti skut i cizmu,da li to za tebe znaci POSTOJATI.