Zašto je bog stvorio čoveka ?...

Pff...

Pokajanje, buraz...

Jedno žešće pokajanje...

Da progledaš...

Molitva...

Pisao sam o tome, teme Budisam, Zlo...

Ne bih sad više o tome, oprostite.

Ja pitam šta je OPS, a ti govoriš o pokajanju.
Ne bih se složio čak i kad bi pokajanjem došao do nekog krajnjeg odgovora na OPS (okrenutost prema sebi).

Jer jedini lek za OPS je neidentifikovanje, pošto je OPS ustvari unutrašnje pridavanje značaja (unutrašnja konsideracija), a to je jedan oblik identifikacije sa samim sobom.

A Budizam zasniva svoje učenje na neidentifikaciji, tako da si po običaju potpuno u krivu.
Govoriš o stvarima koje ne shvataš u potpunosti iz čega se rađaju predrasude, zato sam te i zamolio da objasniš.

Ako dovoljno pazljivo pratis hronologiju poruka i vidis neku koja je neposredan odgovor na prethodnu , to je to ...

Evo recimo ova tvoja poruka bi mogla da se usled nepazljivog citanja shvati upravo kao "proganjajuca" , jer se moj komentar na Arianinu poruku nije odnosio na tebe i tvoju poruku , a ti si se "nadovezao" na nju :

Pretpostavio sam da je nešto u tom smislu, ali ne vidim ko vas proganja, a pogotovo ne kakve to veze ima sa onim što sam ja pitao.

Cisto primera radi ...al` nije to problem , ako se na koliko toliko kulturan i fer nacin razjasne neke nedoumice ...ili bar pokusa sa dobrom voljom i namerom ...

Ako dovoljno pazljivo pratis hronologiju poruka i vidis neku koja je neposredan odgovor na prethodnu , to je to ...

Evo recimo ova tvoja poruka bi mogla da se usled nepazljivog citanja shvati upravo kao "proganjajuca" , jer se moj komentar na Arianinu poruku nije odnosio na tebe i tvoju poruku , a ti si se "nadovezao" na nju :

Cisto primera radi ...al` nije to problem , ako se na koliko toliko kulturan i fer nacin razjasne neke nedoumice ...ili bar pokusa sa dobrom voljom i namerom ...
Ne razumem ovo oko proganjanja, ali sada više nije ni bitno. A za ovaj način vođenja rasprave u thread-u se ne slažem. Nejasno je čak i za učesnike u diskusiji, a kamoli za nekoga ko čita sa strane.

Sent from my FIG-LX1 using Tapatalk

“I ja vama kažem:
Ištite i daće vam se!
Tražite i naći ćete!
Kucajte i otvorit će vam se!
Zaista, ko god ište, prima; i ko traži, nalazi; i onomu ko kuca, otvoriće se.” Luka 11:9-10

Da,,,

- - - - - - - - - -

i ovo
5 Mojsijeva 4
29 Budeš li ondje tražio Jehovu, Boga svojega, naći ćeš ga jer ćeš ga tražiti svim srcem svojim i svom dušom svojom.

... i sve što postoji ?

Zašto ?

Koji je božji razlog stvaranja - Svega ?

Prva greška u tvom pitanju je da smatraš da je Bog stvorio čovjeka.
I čovjek i sva druga stvorenja postoje samo u sada. Odatle, trebalo bi
da svako može zaključiti da Bog ništa nije stvorio već da sve to, pa i čovjeka
međ' svim stvara... sada. Dobro, ako smo to shvatili prijeđimo na pitanje.

Pitanje bi dakle trebalo biti: "Zašto Bog stvara čovjeka?"

Bog nije razložan. Ne živi u razumu te stoga nema razloga nizašta.
Ako stvaranje pak želiš vidjeti kao posledicu razloga, moraš da znaš
da te razloge ne zadaje Bog već ih sad postavlja tvoj ego.

Da bi znao zašto se bilo šta stvara trebaš znati šta je to što stvara i
kako ono jeste, dakle kako postoji. Da li je moguće znati Boga? Jeste.
Kako? Lako. Budi Jedno sa svim-što-jeste, dakle sa svim onim što postojanje
jeste, sa onim nestvorivim, nerodivim, nepromjenivim aspektom Sebe.

Nije li to prelest kako Crkva hoće da nam nametne u naš razum? Nije.
Ako je čovjek stvoren iz Boga, tačnije iz Svijesti apsoluta, onda je jasno
i kako je moguće vratiti se Bogu saznajući Sebe-apsolut.

...
Još samo da znamo šta je apsolut i zašto ta riječl uopšte postoji u vokabularu
čak i mnogih religija. Riječ Apsolut se ne koristi isprazno, već se njom ukazuje na
naše Biće, ono nestvorivo, nerodivo, nepromjenjivo postojanje, koje ne samo da
je nepromjenjivo već ono mora biti apsolutno prisutno kako u Bogu tako i u svim
kreacijama.

Kako je moguće da to Biće 'simultano' može biti nepromjenjivo i biti prisutno u
svemu, u Bogu kao i u svemu iz Boga stvrenom?

Apsolut=Biće= nestvorivo, nerodivo, nepromjenjivo postojanje je nematerijalno,
besprostorno, bezvremeno nešto koje samo zahvaljujući svom duhu, koji je dio
njega može znati Sebe onakvim kakvo jeste. Taj njegov duh se manifestuje kao
njegova Svijest. Svijest je dakle prva manifestacija apsoluta i u njoj su sva znanja
o apsolutu. Apsolut se u njoj ogleda ali ogledalo nije odvojeno od njega već se
ogledanje dešava u njemu samom. I šta apsolut 'vidi' u tom ogledalu? Vidi sebe
onakvim kakav jeste. Ono što vidi jeste znanje-o-sebi. Znanje-o-sebi ili Svijest
mu otkriva njegove potencijale, te otkrivani potencijali u svom otkrivanju (u sada)
bivaju manifestovani u svoja iskustva. To se sve dešava bezrazložno, alin ako to
posmatramo iz razuma čovjeka, onda razum čovjeka od tih bezrazložnih pretakanja
stvara razloge i logičke zaključke. Stoga, ako kao čovjek sada, apsolut traži razloge
za stvaranje, apsolut kao čovjek će sebi i dati odgovore na ta pitanja.

Jedan takav odgovor bi bio: Bog stvara čovjeka zato što potencijal čovjeka i znanje-
o-sebi-čovjeku moraju da se transformišu u njihovu iskustvenu vrijednost. Inače
potencijal ostaje nerealizovan. Ne postoji nerealizovan potencijal. Bog sve svoje
potencijale uvijek realizuje. Za to mu nije potrebno vrijeme, jer sve što stvara stvara
u sada, simultano. Međutim, kad taj jedan potencijal biva u procesu realizacije, kao
čovjek koji jesdam u sada, on prolazi kroz čitav spektar principa, kroz mehanizam koji
zajedno sa njim postoji samo u sada... ali jedan dio tog mehanizma omogućava
odvajanje znanja-o-sebi (individualizaciju) od Jednote znanja u Svijesti, pri čemu
apsolut doživljava postajuću realnost u vremenu. Vrijeme je omogućeno sjećanjem,
jer jedino sjećanjem možemo ostvariti iluziju prolaznosti u ovom jednom i jedinom
neprolaznom sada. Na račun sjećanja stvaramo moguću budućnost i eto nam
uvjerljivosti naše prolaznosti.

Iako sve to izgleda prolazno, mi smo neprolazni, nestvorili, nepromjenjivi.
Ko ili šta smo to mi? Mi smo apsolut, ono jedno Biće koje je u svakom svom izrazu,
u svakom stvorenju isto. Ono je samo po sebi apsolut, a takođe je apsolutno prisutno
u svemu, kako u Bogu tako i u stovrenjima.

Biće je Apsolut (evo sad i razloga zašto :)) zato što je ono u svom nestvorivom,
nepromjenjivom aspektu sadržilac i sadržano odjednom. Šta bi to moglo da znači?
To znači da je svaki kvalitet (u sledećem aspektu sebe jednak potencijalu) u
sebi sadrži sve ostale nestvorive, nerodive, nepromjenjive kvalitete. Dakle, svaki
kvalitet je sadržilac svih drugih kvaliteta. Svaki potencijal je sadržilac svih drugih
potencijala u sebi. A pošto se apsolut ogleda u svom duhu, u Svijesti, svako znanje
Svijesti je uistinu znanje-o-sebi-potencijalu, znanje-o-sebi-kvalitetu i konsekventno
znanje-o-sebi-apsolutu, jer svaki kvalitet, svaki potencijal u sebi i po sebi jeste
podjednako APSOLUT. Odatle i svako znanje-o-sebi u Svijesti apsoluta takođe jeste
apsolutno znanje-o-sebi ili u čovjeku popularno nazvano: ISTINA. Zašto istina?
Zato što povratkom fokusa voljom usmjerene pažnje iz bilo kojeg čovjeka na sebe-
apsolut u svakom čovjeku, apsolut uvijek dolazi do sebe i konsekventno do istog
znanja-o-sebi, do iste Svijesti. Istost tog znanja čovjeku se predstavlja kao ISTINA.

Apsolut je Bog samo kad je u neposrednom odnosu sa svojim 'svetim duhom' ili
Sviješću. Međutim, apsolut koristi Svijest i iz nje, znajući svoje potencijale, stvara,
Šta stvara? Stvara iskustva potencijala. Da li to znači da se i sam apsolut tad mijenja?
Ne. Apsolut ostaje isti ali pri manifestaciji potencijala Bog nestaje iz njegove pažnje, a
fokus se svim Bićem usmjerava u stvaranje, u procese i u stvorenje... odatle i dolazi
poistovjećenje sa stvorenim u kojemu apsolut gubi znanje-o-sebi-apsolut, prihvatajući
znanje-o-sebi-stvorenju za svoju istinu, i samim tim zaboravlja da je on uistinu Bog
o kojemu iz stvorenja mašta.

Da,,,

- - - - - - - - - -

i ovo
5 Mojsijeva 4
29 Budeš li ondje tražio Jehovu, Boga svojega, naći ćeš ga jer ćeš ga tražiti svim srcem svojim i svom dušom svojom.

Nije tako, neg ovako :

29 But from there, you will seek YHWH your Elohim: and you shall find Him, if you
search after Him with all your heart and with all your soul.

Ne postoji ime Jehova, ti si u zabuni,a posebno da up[oredjujes titulu Bog sa imenom Elohim, a znaci u mnozini .

- - - - - - - - - -

Ja je vidim.
Svemir i planete sve je to predivno.
U svemu vidim lepotu i u kamenu.

Aman Mona, kakvu lepotu vidis u kamenu, :?:

- - - - - - - - - -

Ujedno da naucis da hebrejska rec BARA znaci Oblikovati,a ne stvarati.

i to..

- - - - - - - - - -

Nije tako, neg ovako :

29 But from there, you will seek YHWH your Elohim: and you shall find Him, if you
search after Him with all your heart and with all your soul.

Ne postoji ime Jehova, ti si u zabuni,a posebno da up[oredjujes titulu Bog sa imenom Elohim, a znaci u mnozini .

- - - - - - - - - -

Aman Mona, kakvu lepotu vidis u kamenu, :?:
.
vidim a sto ti ne vidis...

- - - - - - - - - -

dobro, ali kakva je to ljubav stvaranja planeta i galaksija a da nemaju nikakvu svrhu u funkcionisanju čoveka ?

koja je svrha tih stvaranja i postojanja ?

Sve ima svoju svrhu....
O Svemiru cemo u vecnosti istrazivati i saznavati...

Sam razmisli o onome sto pitas.
Sigurno ce u buducnosti sve sto je Bog stvorio imati svoju svrhu
kao sto je vec sada ima.

A zašto stvori komarca ?

Nema logičnog objašnjenja osim sledećeg: Potreban mu je vektor, kako bi svoje sićušne tvorevine - viruse, lako prenosio sa čoveka na čoveka.

DA NAS EFIKASNIJE UBIJA ZAR NE?

Nismo ni svesni koliko je ljudi umrlo nakon što ih je ubo zaraženi komarac.

Zašto mu je trebao pacov na primer ? Nije mu bilo dovoljno što je stvorio kućnog miša , već je stvorio najprljaviju životinju na svetu.

Bio mu je potreban opet vektor, koji će prenositi bacile kuge, od ljudskog naselja do naselja, a da pritom sam ne ugine ?

Uz pomoć pacova, pobio je na milione svojih ljudskih tvorevina, setimo se samo kuge u Srednjem veku koja je prepolovila tadašnje stanovništvo.

Čudan neki tvorac, koji iznalazi raznorazne načine da satre što više svojih voljenih tvorevina ?

O bakterijama i virusima da i ne govorimo.

Šta ti misliš, zašto ih je stvorio, ako ne DA NAS UBIJA ?

Back