Zašto je bog stvorio čoveka ?...

Блажена је душа која себе сматра сасвим недостојном Бога, душа која је осудила себе као грешну! Она је на путу спасења; у њој нема самообмане.

Сви свети су себе сматрали недостојнима Бога: тиме су показа ли своје достојанство, које се састоји у смирењу.

Сви самообманути сматрали су се достојнима Бога: тиме су показали гордост и демонску прелест која је обузела њихове душе. Ако имаш потребу да беседиш са самим собом, немој да ласкаш себи, него се самоукоревај. Горки лекови су нам корисни у нашем палом стању. Они који ласкају себи већ су примили, овде на земљи, своју плату – своју самообману, похвале и љубав света који је непријатељски расположен према Богу: они немају шта друго да очекују у вечности, једино осуду.

- СВЕТИ ИГЊАТИЈЕ БРЈАНЧАНИНОВ

Nije mi poznato da neko sebe smatra dostojnim Boga.

Osim kada neko pljuje po drugima pa ih tako krsti, da bi sebe tako ucinio vecim pred nekima.

U stilu:
uka 18,10Dva čovjeka uđoše u crkvu da se mole Bogu, jedan farisej i drugi carinik.
Luka 18,11Farisej stade i moljaše se u sebi ovako: Bože! hvalim te što ja nijesam kao ostali ljudi: hajduci, nepravednici, preljubočinci ili kao ovaj carinik.Luka 18,12Postim dvaput u nedjelji; dajem desetak od svega što imam.
Luka 18,13A carinik izdaleka stajaše, i ne šćaše ni očiju podignuti na nebo, nego bijaše prsi svoje govoreći: Bože! milostiv budi meni grješnome.Luka 18,14Kažem vam da ovaj otide opravdan kući svojoj, a ne onaj. Jer svaki koji se sam podiže poniziće se; a koji se sam ponižuje podignuć
e se.

Kada gresnik koji se kaje, dodje poniznog i skrusenog i pokajanog srca koje je priznalo Hrista kao spasitelja.
Naaravno da ga Bog kao dostojnog prima, uracunajuci mu Hristovu pravdu.
Zaodenovsi njegovu prljavu haljinu, cistom Hristovom.
Metaforicki receno.

Poslednja izmena:
Isaija 64,6Ali svi bijasmo kao nečisto što, i sva naša pravda kao nečista haljina; zato opadosmo svi kao list, i bezakonja naša kao vjetar odnesoše nas.
Isaija 64,7Nikoga ne bi da priziva ime tvoje, da ustane da se tebe drži, jer si sakrio lice svoje od nas i rastopio si nas bezakonjem našim.
Isaija 64,8Ali sada, Gospode, ti si naš otac; mi smo kao, a ti si naš lončar, i svi smo djelo ruku tvojih.
Isaija 64,8Ali sada, Gospode, ti si naš otac; mi smo kao, a ti si naš lončar, i svi smo djelo ruku tvojih.
Isaija 64,9Gospode, ne gnjevi se veoma, i ne pominji dovijeka bezakonja; evo, pogledaj; mi smo svi tvoj narod

Nije mi poznato da neko sebe smatra dostojnim Boga.

Osim kada neko pljuje po drugima pa ih tako krsti.

U stilu:
uka 18,10Dva čovjeka uđoše u crkvu da se mole Bogu, jedan farisej i drugi carinik.
Luka 18,11Farisej stade i moljaše se u sebi ovako: Bože! hvalim te što ja nijesam kao ostali ljudi: hajduci, nepravednici, preljubočinci ili kao ovaj carinik.Luka 18,12Postim dvaput u nedjelji; dajem desetak od svega što imam.
Luka 18,13A carinik izdaleka stajaše, i ne šćaše ni očiju podignuti na nebo, nego bijaše prsi svoje govoreći: Bože! milostiv budi meni grješnome.Luka 18,14Kažem vam da ovaj otide opravdan kući svojoj, a ne onaj. Jer svaki koji se sam podiže poniziće se; a koji se sam ponižuje podignuć
e se.

Kada gresnik koji se kaje, dodje poniznog i skrusenog i pokajanog srca koje je priznalo Hrista kao spasitelja.
Naaravno da ga Bog kao dostojnog prima, uracunajuci mu Hristovu pravdu.
Zaodenovsi njegovu prljavu haljinu, cistom Hristovom.
Metaforicki receno.

Pobunjenik?

Ako pratis istoriju videces da su mnogi carevi sebe proglasavali bogovima;
Pa raznorazni gurui,sektasi....Svasta tu ima.

Pobunjenik?

Ako pratis istoriju videces da su mnogi carevi sebe proglasavali bogovima;
Pa raznorazni gurui,sektasi....Svasta tu ima.

Ovo sto ovaj pisa, nije upuceno tim carevima, vec ovde nekim forumasima.

O tome pricamo, ne o tamo nekim carevima.

Ja se licno ne secam da sam nekada sreo nekoga ko sebe smatra samo dostojnim boga.

Jeste da cak Papa sebe smatra bogom, ili njegovim zamenikom na zemlji, ali o tome sada ovde ne pricamo.

Ovo sto ovaj pisa, nije upuceno tim carevima, vec ovde nekim forumasima.

O tome pricamo, ne o tamo nekim carevima.

Ja se licno ne secam da sam nekada sreo nekoga ko sebe smatra samo dostojnim boga.

Jeste da cak Papa sebe smatra bogom, ili njegovim zamenikom na zemlji, ali o tome sada ovde ne pricamo.

Imao si priliku da procitas ovde postove onih koji se iscudjavaju klanjanju Bogu.

Imao si priliku da procitas ovde postove onih koji se iscudjavaju klanjanju Bogu.

Nije o takvima rec.
Oni ne veruju u Boga.
Oni sebe ne smatraju dostojinim necega sto ne veruju.
A o dostojnima, je rec o nekima koji veruju.
Ja ne mogu da se setim takvih da ih licno znam.

Postoje neki koji sebe nekim svojim delima predloze Bogu, pa se smtaraju dostojnim.
Ali i to je indirektno.

Poslednja izmena:
Nije o takvima rec.
Oni ne veruju u Boga.
Oni sebe ne smatraju dostojinim necega sto ne veruju.
A o dostojnima, je rec o nekima koji veruju.
Ja ne mogu da se setim takvih da ih licno znam.

Postoje neki koji sebe nekim svojim delima predloze Bogu, pa se smtaraju dostojnim.
Ali i to je indirektno.

Ima dosta i svojeglavih vernika,koji se ne trude da Boga vide kakav zaista jeste,nego kako bi oni hteli.

Ima dosta i svojeglavih vernika,koji se ne trude da Boga vide kakav zaista jeste,nego kako bi oni hteli.

Pošto je bog imaginaran lik, odnosno svako ga zamišlja na osnovu svojih parametara, normalno je da se viđenje boga razlikuje od čoveka do čoveka.
Zašto si ubeđen da ti imaš pravo viđenje boga, a ostali ne? To i svi ostali mogu da kažu.
Samo naglas razmišljam: da taj tvoj bog postoji i da ga je briga verovatno bi uradio nešto po pitanju shvatanja njegove prirode.

Pošto je bog imaginaran lik, odnosno svako ga zamišlja na osnovu svojih parametara, normalno je da se viđenje boga razlikuje od čoveka do čoveka.
Zašto si ubeđen da ti imaš pravo viđenje boga, a ostali ne? To i svi ostali mogu da kažu.
Samo naglas razmišljam: da taj tvoj bog postoji i da ga je briga verovatno bi uradio nešto po pitanju shvatanja njegove prirode.

Zato i postoji veronauka,Nauka o moralu,o pravu.Etika,Sociologija...

Procitaj , recimo , Isaiju u Starom Zavetu i videces gde gresis ...

"...U pogledu Isusovog rođenja—Isaija 7:14:
“Zato će vam sam Gospod dati znak; eto devojka će zatrudneti i rodiće Sina, i nadenuće Mu ime Emanuilo.”
Isaija 9:6: “Jer nam se rodi Dete, Sin nam se dade, kome je vlast na ramenu, i ime će Mu biti: Divni Savetnik, Bog silni, Otac večni, Knez mira.”
Mihej 5:2: “A ti, Vitlejeme Efrato, ako i jesi najmanji među hiljadama Judinim, iz tebe će mi izaći koji će biti Gospodar u Izrailju, kome su izlasci od početka, od večnih vremena.”

U pogledu Isusove službe i smrti—Zaharija 9:9:
“Raduj se mnogo, kćeri sionska, podvikuj, kćeri jerusalimska; evo, Car tvoj ide k tebi, pravedan je i spasava, krotak i jaše na magarcu, i na magaretu, mladetu magaričinom.”
Psalam 22:16-18:
“Opkoliše me psi mnogi; četa zlikovaca ide oko mene, probodoše ruke moje i noge moje. Mogao bih izbrojati sve kosti svoje. Oni gledaju, i od mene načiniše stvar za gledanje. Dele haljine moje među sobom, i za dolamu moju bacaju žreb. ”

Najjasnije proroštvo o Isusu se nalazi u 53. glavi Isaije. Isaija 53:3-7 je posebno nepogrešiv:
“Prezren beše i odbačen između ljudi, bolnik i vičan bolestima, i kao jedan od koga svak zaklanja lice, prezren da Ga nizašta ne uzimasmo. A On bolesti naše nosi i nemoći naše uze na se, a mi mišljasmo da je ranjen, da Ga Bog bije i muči. Ali On bi ranjen za naše prestupe, izbijen za naša bezakonja; kar beše na Njemu našeg mira radi, i ranom Njegovom mi se iscelismo. Svi mi kao ovce zađosmo, svaki nas se okrenu svojim putem, i Gospod pusti na Nj bezakonje svih nas.
Mučen bi i zlostavljen, ali ne otvori usta svojih; kao jagnje na zaklanje vođen bi i kao ovca nema pred onim koji je striže ne otvori usta svojih.”

“Sedamdeset puta sedam”- proroštvo u Danilu glava 9 proriče tačan datum kada će Isus, Mesija, biti “pogubljen
.” Isaija 50:6 precizno opisuje batine koje je Isus podneo. Zaharija 12:10 proriče “probadanje” Mesije, koje se desilo pošto je Isus umro na krstu.
Možemo dati mnogo drugih primera, ali ovi su savršeno dovoljni. Stari Zavet definitivno prorokuje dolazak Isusa kao Mesije."...

tumačenje biblije je uvek bilo diskutabilno u sveopštem razumevanju hrišćanske religije

elem, stari zavet uopšte i nije hrišćanski, Hrist dolazi tek kasnije u novom zavetu

kakvih dodirnih tačaka imaju stari i novi zavet ?

Cela Biblija je Boza rec :)
Od jednog Boga data nama...
Samo je novi zavet dat preko Hrista,
od Boga.
i zato se zove hriscanstvo.
A poenta je uciti o Bogu onda treba znati celu Bibliju.
Dodirnih tacaka imaju jer je i stari i novi zavet od Boga zakon.
Stari zavet je vazio do Hrista ali je dosta toga preuzeto i postoji u novom zavetu.

Cela Biblija je Boza rec :)
Od jednog Boga data nama...
Samo je novi zavet dat preko Hrista,
od Boga.
i zato se zove hriscanstvo.
A poenta je uciti o Bogu onda treba znati celu Bibliju.
Dodirnih tacaka imaju jer je i stari i novi zavet od Boga zakon.
Stari zavet je vazio do Hrista ali je dosta toga preuzeto i postoji u novom zavetu.

koje su biblijske dodirne tačke starog i novog zaveta ?

gde piše ?

gde piše ?

kako gde pise?
da li znas sta je stari zavet sta novi?
kada znas, onda vidis dodirne tacke.
Ako su oba Bozja rec to je to.
Vec sam ti objasnila
takodje puno toga iz starog zaverta se citira u novom i objsnjava.
itd...

Poslednja izmena:

gde piše ?

Dodirnih tacaka ima od pocetka do kraja..
Trebalo bi nam par godina da ih proucimo redom.

Onaj koji je vodio Izraila, bio je licno Isus.

Veceras sam bas citao Proroka Joila i Otkrivenje 9.
I tu sam nasao nove dodirne tacke.
Iako proucavam vec preko 30 god.
Stari zavet nam daje resenje simbola u novom zavetu, pogotovo Otkrivenje.

Posto sam napisao nekoliko bloga o tim dodirnim tackama, evo prvi blog.
Nema potrebe da ih pisem opet ovde.

https://forum.krstarica.com/entry.php/47799-Drugi-Adam-od-samog-pocetka-nagovesten-u-bibliji

stari zavet je postao kao informacija o 'postanku svega'

šta je prenešeno iz starog u novi zavet pa se to poštuje ?

ne mogu sad ceo zakon da citiram
Zato se cita novi zavet i vidi se sta je citirano iz starog.

Ali na primer od 10 Bozjih zapovesti 9 je preuzeto

2 Mojasijeva 20

1 Zatim je Bog izgovorio sve ove reči:
2 „Ja sam Jehova, tvoj Bog, koji te je izveo iz egipatske zemlje, iz doma robovanja.

3 Nemoj imati drugih bogova osim mene.*

4 „Ne pravi sebi rezani lik niti bilo šta nalik onome što je gore na nebesima ili dole na zemlji ili u vodama ispod zemlje

5 Ne klanjaj im se niti im služi, jer sam ja, Jehova, tvoj Bog, Bog koji zahteva da se odanost iskazuje isključivo njemu.*

7 „Ne spominji ime Jehove, svog Boga, na nedostojan način, jer Jehova neće ostaviti bez kazne onoga ko nedostojno spominje njegovo ime.
12 „Poštuj svog oca i svoju majku da ti se produže dani na zemlji koju ti daje Jehova, tvoj Bog.

13 „Ne ubij.

14 „Ne učini preljubu.

15 „Ne ukradi.

16 „Ne svedoči lažno protiv svog bližnjeg.

17 „Ne poželi kuću svog bližnjeg. Ne poželi ženu svog bližnjeg, ni njegovog roba, ni njegovu robinju, ni njegovog bika, ni njegovog magarca, niti išta što pripada tvom bližnjem.“

to je sve preuzeto u novom zavetu

i jos puno toga
----------------------------------------------------------------------------------
za svaki citat imamo fusnote ili okolne citate koji ga objasnjavaju

Tako na primer zapovest:

" Ne cini preljubu" iz starog zaveta

u Novom zavetu imamo ovde

Matej 5:27
27 „Čuli ste da je bilo rečeno: ’Ne učini preljubu.‘
Matej 5:28
28 A ja vam kažem: Svako ko požudno gleda neku ženu već je učinio s njom preljubu u svom srcu.

dakle novi zavet preuzima taj zakon koji kaze: Ne cini preljubu

i plus dodaje da su bitne i ciste misli, ne samo dela vec i motivi i misli...

Poslednja izmena:

Back