Zašto inteligentne osobe imaju manji broj prijatelja?

Итекако има везе с интелигенцијом. Издаће те неко ко има мањак одређене врсте интелигенције и то оне која се бави питањем колико су ти други људи од значаја за живот.

Покушаћу.

Колико си добар према другима зависи од твоје перцепције колико је битно да будеш добар према другима.

Интелигенција је широк појам који се односи на способност решавања проблема.

Али којих проблема?
Проблема има много и није свако подједнако добар у решавању свих проблема.

Самим тим, постоје различите врсте интелигенције -- за сваку категорију проблема по једна.

Један од проблема је, "Колико је битно бити добар према другима?"

Уколико неко не зна да реши тај проблем, онда он има мањак интелигенције која је потребна за решавање тог проблема.
"Koliko je bitno biti dobar prema drugima" je problem koji nema jedinstveno rešenje.

Ako ljudi imaju fer principe i iskreno samosagledavanje neće imati potrebu da izdaju jedni druge.

"Koliko je bitno biti dobar prema drugima" je problem koji nema jedinstveno rešenje.
Ти свакако мораш да одговориш на то питање. Твој одговор на њега одређује како ћеш поступати према другима. А твоја способност да решиш тај проблем одређује колико ће исти бити добар.

Korelacija postoji ali je vrlo blaga i naučno dokazana. Recimo da umesto široke mreže poznanika, inteligentniji ljudi češće biraju manji krug ljudi ali dublje i smislenije odnose.

Što naravno ne znači da neko ko je glup neće biti usamljen, niti da neko ko je veoma inteligentan neće imati veliki krug prijatelja, jer kao što rekoh korelacija je jako blaga.

Da li poznajete nekoga koga smatrate inteligentnom osobom, a da ta osoba ima manji krug prijatelja oko sebe?
Šta mislite, zašto je to tako?

Zakljucak da inteligentne osobe imaju manje prijatelja, nastao je istom logikom kao kada je utvrdjeno da je voda najcesci uzrok smrti.
Jer ogromnoj vecini ljudi, poslednje sto su popili, pre nego su umrli, bila je upravo ta voda!
:D

Nevolja nastaje kad manje inreligentni (a neko mora biti manje inteligentan) krenu da definicijama inteligencije.
A ja stvarno ne mogu da citam ponesto. I to je to.

Svest o sebi?
Pitanje broj 1 kada krenete da govorote o bilo cemu.
(Uspeh u zivotu nije merilo inteligencije. Veliki broj naucenih jezika, dobar posao, dobrar plata.)

Nijedan naucni metod ni analiza nije dokucila sta je to u ljudskom umu sto ga cini takvim.
Tako da bih se I pojasnjenja oko pozivanja na naucne metode manula.

Korelacija postoji ali je vrlo blaga i naučno dokazana. Recimo da umesto široke mreže poznanika, inteligentniji ljudi češće biraju manji krug ljudi ali dublje i smislenije odnose.

Što naravno ne znači da neko ko je glup neće biti usamljen, niti da neko ko je veoma inteligentan neće imati veliki krug prijatelja, jer kao što rekoh korelacija je jako blaga.

Nisam sigurna da je ista ovde naucno dokazano (napisi gde).
Niko nikog ne “bira”, nadju se.
Glup (kao sto napisa iznad) nikada nije usamljen.

Inteligenciju to prati, glupost je u masi, srecna u svojoj nesvesti i drze se zajedno jer su bar toliko animalno “pametni” da su svesni da nisu jaci sami.

Zato sto sam shvatio da nisam ni blizu toliko inteligentan kao sto sam mislio, i shvatio sam razliku u kapacitetima, i nije mi bas lako palo, ispocetka, kasnije sam poceo gledati na stvari drugacije.

Nekad ulaze u teske dubioze, npr ja sam otprilike: ako izgleda kao patka, pliva kao patka i zvuci kao patka- verovatno je patka, i zadovoljim se odgovorom, dok oni bi proveli prvo sat vremena u definiciji sta je patka....itd... Ne vole pretpostavke i ne vole rizike, i stvari sagledaju iz toliko uglova- sto je u principu ispravno- no mene to cesto jako smara.
Desavalo se da iskrsne neki problem i oni mudruju, premeravaju danima i dodje neki radnik i zavrne neki sraf ili promeni neko najjednostavnije podesavanje- i problem resen, zapravo jucer smo se na poslu ja i kolega ismejavali njima jer su u procesu napravili mnogo komplikovanih izmena radjeni na dugorocnim planovima, a zaboravili su na neku vrlo ociglednu sitnicu koja je dovela do problema, cesto znaju biti haoticni.
Na dobrom si putu da ti krenu ozbiljne glavobolje :lol:
Salim se.
Lepi primeri.

Što je čovek inteligentniji, to je veći sociopata. Pametan čovek ne može da podnese glupake oko sebe. Takođe, on ne luči dopamin prostim stvarima kao drugi. On ne može da sedne da gleda Zadrugu, da ogovara komšije, da čita Informer ili gleda Hepi... Takođe, politiku i istoriju ne doživljava kao drugi (tipa eee Palestinci su muslimani mrzimo se s muslimanima ili eee živela Rusija Putin pravoslavni car itd). Ništa u životu, pa ni sam život, on ne vidi tako prosto i jednostavno. On nije srećan jer je SVESTAN da nema ZAŠTO. Da, postoje stvari koje ga usrećuju, ali je svestan koliko je svet u k.u.r.c.u.
Dalje, odnosi koji vladaju između ljudi su mu jasni i zato ih je prezreo. Jer je svestan šta rade i zašto rade, kako i zašto lažu, kako i zašto žive itd itd itd.... spisak je predugačak. Dok su ostali ljudi zarobljeni živeći u "simulaciji" , on je zauzet posmatrajući je.

Prosto rečeno: ljudi su stado. Pametan čovek nije deo stada. On je izvan njega. Pa on stadu onda može da bude ili vuk ili čoban. Dakle ili mrzi ljude ili vlada njima (ta dva se mogu i preplitati).

Naravno, to sve ne mora da se primećuje. Ali u dubini svoje duše on će se osećati usamljeno jer niko nije dovoljno napredan da bi ga razumeo. Dakle, dok javno može imati čak i više prijatelja nego drugi ljudi, privatno može biti i depresivan ili anksiozan. Često je i poročan.

Velike književne i političke ličnosti su uglavnom boli takvi ljudi. Ljudi velikog kalibra. Verujem da su i vladari takvi (kad kažem vladar, mislim na nekog ko zaista upravlja državom, ne na ove političare što se menjaju na 4 godine i samo kradu).
Pravo u centar. 👏

Valjda. Od detinjstva sam mislio da nešto nije u redu sa mnom. Vidim i da nije, ali vidim i da imam poprilično korektne razloge... tako da šta znam...
Skriveni intelekt, koji je vremenom isplivao, na površinu. Znam i ljude, takvog kova, mada i ja imam sličan pogled na svet. Gledam, logikom, i zdravim razumom. Sve mimo toga, mi stvara barijeru, jer je van vidokruga, u mom umu, i automatski se distanciram.Mada ima stvari, da bi došao do cilja, trebaš da budeš uporan i strpljiv, i pored, blokada, koje su oko tebe.

Da li poznajete nekoga koga smatrate inteligentnom osobom, a da ta osoba ima manji krug prijatelja oko sebe?
Šta mislite, zašto je to tako?
Tema mi je jako zanimljiva ali ne mislim da to ima baš puno veze sa inteligencijom. Hoću reći da nije pravilo. Evo npr.moj muž, jako pametan, obrazovan, ima baš puno prijatelja. Humor mu nije jača strana, ali voli da neobavezno ćaska i komunicira sa svima. Ali poznajem i neke ljude koji iako inteligentni to jednostavno ne mogu. Ne mogu da vode za njih "isprazne razgovore" već samo ono što njih zanima sa ljudima sličnih interesovanja. Nekima je možda to nadmenost, ali ja mislim da nije-oni to ne umiju, već su u nekom svom drugom svijetu.

Što je čovek inteligentniji, to je veći sociopata.
Ово мислиш озбиљно? 🤔

Све и да дефинишемо појам интелигенције уско, не следи ово што кажеш. Социопатија, као и психопатија, је последица недостатка одређене врсте интелигенције.

Back