ZASTO DEVOJKE NECE DA SE UDAJU...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
pa ocigledno nam definicije nisu iste - sto ja nemam nameru da razvijam ovde. ne moramo da se slozimo, sam ces vec videti da li si u pravu i koliko, a mozda bi bilo dobro da i nju pitas sta misli o tome.
pusti guske u magli, sam si ispricao sta si hteo - znaci odgovornost je tvoja. brozpleto si odreagovao.
ja sad ono moje sumiranje brisem, a najozbiljnije i bez losih namera ti kazem da treba i ti da obrises ono sto si pisao o svojoj porodici i da se ne zaleces tako sledeci put.

Da li sam ja igde napisala da mislim da "su sve dede tukle babe na osnovu primera mojih deda i baba"? I ko ovde iznosi paušalne zaključke onda?

Tako mi je izgledalo ono sto si napisala, ali to je samo moje tumacenje. Uostalom, mogla si na moje jednostavno pitanje da odgovoris jasno sa "NE" i ne bi bilo dalje rasprave. ;)

tamo gde postoji glava kuce, ostali su potcinjeni.
mene bi bila sramota da se samoproklamujem za glavu kuce i time svedem svog partnera, nekog koga volim, na potcinjenu osobu iako zaradjujem vise, ulazem pare i bolja sam u obrtanju istih. bilo bi me sramota od njega, jer bih ga time ponizila, na forumu, pred ljudima koje ne znam ili mi nista ne znace.
cisto sumnjam da bi se tvoja zena slozila sa tvojim poimanjem vaseg odnosa... prosto jer je ponizavajuce za osobu slobodnog duha, kog god pola bila. to sto se ne trpa u prvi plan ne mora da znaci da si za nju glava kuce. na kraju, mozda bi bilo dobro da prestanes da je blamiras ovde, evo molim te, jer ta zena nije ni trazila ni zasluzila da je ovde svako pominje zbog tebe.

To je to. Ja cak mislim tj. ubedjen sam da mene moja zena smatra tom famoznom "glavom kuce"...ali stvarno nemam potrebu da sebe nazivam tako ili da to isticem pred bilo kim, jer jednostavno ne vidim potrebu za postojanjem tako necega, ne vidim svrhu, ne vidim zasto jedna porodica ne bi funkcionisala kao partnerstvo dva ravnopravna partnera (sto je po meni definicija braka manje-vise). Naravno, uvek je jedan partner malo "jaci", jedan je uvek mirniji itd. (ne mozemo svi biti 100% isti kao nas partner)....ali ne vidim potrebu da po svaku cenu jedno od nas mora da nosi titulu glave kuce. :roll:

Nekad je devojkama jedno od bitnih pitanja bila udaja...Jedva su cekale da se udaju i brak im je jako bio bitan,da ne kazem da su zene bile te koje su cuvale brak...
Pitam se,sta se ovo danas desava?Danas devojkama je bitnija sloboda od braka,posao je bitniji od porodice i cim nesto malo ne stima odmah traze drugog...
Nije mi jasno sta se to danas desava sa ljudima,posebno sa zenama...

Pa vidiš, žene su se emancipovale a muškarci nisu;)
Kada sam se ja udala pre 32.g. nekako je sasvim normalno bilo da u kući i oko dece radim sve sama, pride sam stalno bila zaposlena, u početku braka sam i fax završavala. Tako sam vaspitana a i moj dragi je vaspitan ko da je u najmanju ruku princ od Arabije. Tokom godina se to promenilo, da nije, šutnula bih ga sa obe noge:D
Današnje devojke nisu glupe kao što sam recimo bila ja, a nisu tako ni vaspitane. Svoju ćerku sam vaspitavala da ne dozvoli nikome da je načini robinjom pa bio to i Bred Pit ili ne znam ni ja ko.
Mislim da devojke i danas žele da se udaju ali im je jasno da balkanci i dalje vole da imaju u kuhinji kuvaricu, na ulici damu a u krevetu kurvu (izvinjavam se na izrazu). To je prilično teško postići pa im je lakše da budu neudate duže vreme, ili bar dok ne požele decu. Ja ih podržavam maksimalno.

Kada sam se ja udala pre 32.g. nekako je sasvim normalno bilo da u kući i oko dece radim sve sama, pride sam stalno bila zaposlena, u početku braka sam i fax završavala. Tako sam vaspitana a i moj dragi je vaspitan ko da je u najmanju ruku princ od Arabije. Tokom godina se to promenilo, da nije, šutnula bih ga sa obe noge:D
Današnje devojke nisu glupe kao što sam recimo bila ja, a nisu tako ni vaspitane. Svoju ćerku sam vaspitavala da ne dozvoli nikome da je načini robinjom pa bio to i Bred Pit ili ne znam ni ja ko.
Mislim da devojke i danas žele da se udaju ali im je jasno da balkanci i dalje vole da imaju u kuhinji kuvaricu, na ulici damu a u krevetu kurvu (izvinjavam se na izrazu). To je prilično teško postići pa im je lakše da budu neudate duže vreme, ili bar dok ne požele decu. Ja ih podržavam maksimalno.

Cest odgovor koje danas majke daju svojim cerkama. Cerko nemoj da se zeznes kao svoja majka. Na taj nacin sve svoje frustracije i neostvarene zelje prenosi na cerku, koja postaje isfrustrirana zasto ne moze da pronadje decka, muza.

Za odgoj su krivi podjednako zene i muskarci. Navoditi ovakav primer kao tipican za Balkance je ne poznavanje drugih kultura, gde postoje i gore situacije. Npr uzmimo azijske zemlje, ali i na zapadu, pocevsi od Amerike.

Deca treba da se uce, ako su roditelji za to sposobni, ljubavi, ne u smislu apstraktnih zelja, vec veoma konkretnoj, koja treba da pociva prvo na pozrtvovanju, zatim postovanju, razumevanju i trpljenju. Bez ovoga nema ljubavi, a nema ni srecne zajednice. Nije samo problem kod devojaka zasto se ne udaju vec i kod muskaraca. Ovo je vreme sukoba polova. Gde je doslo do gubljenja ustaljenih uloga, a nove nisu podeljenje sto je dovelo do pojave straha od drugoga, iracionalnog. Zatim hiperseksualizacija, na obe strane. Musko i zensko su svedeni na seksualni objekat. Telesno zadovoljstvo ispred ljubavnog zadovoljstva. Previse partnera stvara prazninu, koja zbog lose navike, misli da se moze popuniti ponavljanjem iste greske, a to je sto vise partnera to je vece zadovoljstvo. Ipak praznina ostaje.

Veoma je sve kompleksno, ali cinjenica je da dok se god muski i zenski pol budu gledali preko nisana, nerazumevanje ce biti sve vece i vece.

Vrlo lep odgovor. No, istina je da svako najpre želi da zaštiti svoje dete, pa onda tek da misli na opšte dobro.
Verovatno ne postoji ništa što može da se kaže unapred da ga/je poštedi bola pre ili kasnije tako da je najbolej ćutati.

Priče "svi muškarci su svinje" i "moraš da imaš pare da bi imao devojku" kreiraju jedan ružan put od stotina puteva koje su postojale ranije.

Ipak je krajnje površno i, bez preterivanja, gupavo reći da je "dozvoljavanje" ženi da radi i bude samostalna (emancipovana) odgovorno za takozvani raspad porodice. Ja ga nešto i ne primećujem, uzgred, iako su razvodi povećani za 100% i dalje se trči u brak brzinom munje (munjom brzine što bi reko blentavi marković). Emancipacija žene je trebala da povuče još neke navike sa sobom, to se, međutim, mnogo sporije odvija. Zato i imamo situaciju gde ženama, sasvim logično, ne dgovara toliko opterećenje. Vratimo se na početak: ipak je svima nama preči lični ugao od globalnog, zar ne?

zaista zelim da divljam, a ne sanjam o toploj porodici

ok, to u praksi ispadne drugacije, ali to potenciranje "vec veoma konkretnoj, koja treba da pociva prvo na pozrtvovanju, zatim postovanju, razumevanju i trpljenju. Bez ovoga nema ljubavi, a nema ni srecne zajednice."

mnogo se ukida rec Seks u tim pricama
neko rasterecenje, nedostaje. inace je malogradjanski ideal braka
hiperseksualizacija je zapravo nemanje seksa, znaci imas beskrajno mnogo seksa i to vise i nije seks

zaista zelim da divljam, a ne sanjam o toploj porodici

ok, to u praksi ispadne drugacije, ali to potenciranje "vec veoma konkretnoj, koja treba da pociva prvo na pozrtvovanju, zatim postovanju, razumevanju i trpljenju. Bez ovoga nema ljubavi, a nema ni srecne zajednice."

mnogo se ukida rec Seks u tim pricama
neko rasterecenje, nedostaje. inace je malogradjanski ideal braka
hiperseksualizacija je zapravo nemanje seksa, znaci imas beskrajno mnogo seksa i to vise i nije seks

Pre bih rekao da se mnogo potencira rec seks i to pod znacenjem koje je nametnuto putem medija, casopisa, i svega onoga sto se prikazuje kako bi trebalo da izgleda, idealizovano, a sto nema blage veze sa stvarnim zivotom.

Partneri imaju svoje uspone i padove. Tako i seks, mada vise volim da kazem vodjenje ljubavi, jer se sustinski razlikuje. Seks kako se danas namece podrazumeva jednostrano zadovoljavanje sebe i ako dve osobe ucestvuju u tom cinu. Dve individue teze vrhuncu nezavisno jedna od druge, ne vodeci racuna o drugoj osobi.

Ocekuje se konstantna u svom zadovoljenju, a to ne postoji. Samim tim to dovodi do frustracija.

Niko ne negira potrebu za vodjenjem ljubavi, ali usta se to pretvorilo?! Malogradjanski ideal braka?

Zanimljivo shvatanje, ali ovakvo vase jpoimanje braka pokazuje upravo ono sto sam naveo. Jedno zatvaranje u sebe i svodjenje celokupnog odnosa samo na sebe. Seks ne moze uvek da bude primaran. Tu su obaveze, odgovornost, egzistencija, koje opterecuju zeljju za seksom. Sta bi onda spajalo te ljude ako je seks najbitnija komponenta? Ne kazem da nije vazno voditi ljubav, ali koliko puta partneri nemaju snage?

Danasnje shvatanje odnosa je filmsko. Ovo sam vec napomenuo, ali je veoma vazno da se shvati i vaznost ovoga, jer vecina njih nije spremna da zivi stvaran zivot. Zato se zene ne udaju, muskarci ne zene. Bezi se od odgovornosti. Stvoreno je atmosfera mraka kada se spomene brak, kao zaostali oblik zajednice. Sta mu je alternativa, razuzdanost, menjanje partnera, samohranost... Opet sve vodi u nezadovoljstvo.

Poslednja izmena od moderatora:
Emancipovale u kom pravcu? I u cemu se muskarci to nisu emancipovali? "balkancima" nije potrebna ni kuvarica,ni dama ni k.urva vec obicna zena sa nosom na zemlji i mozgom u glavi koji je spsosoban da samostalno razmislja bez podsticanja od strane americkih serija i rijaliti soua.

Poslednja izmena:
Vrlo lep odgovor. No, istina je da svako najpre želi da zaštiti svoje dete, pa onda tek da misli na opšte dobro.
Verovatno ne postoji ništa što može da se kaže unapred da ga/je poštedi bola pre ili kasnije tako da je najbolej ćutati.

Priče "svi muškarci su svinje" i "moraš da imaš pare da bi imao devojku" kreiraju jedan ružan put od stotina puteva koje su postojale ranije.

Ipak je krajnje površno i, bez preterivanja, gupavo reći da je "dozvoljavanje" ženi da radi i bude samostalna (emancipovana) odgovorno za takozvani raspad porodice. Ja ga nešto i ne primećujem, uzgred, iako su razvodi povećani za 100% i dalje se trči u brak brzinom munje (munjom brzine što bi reko blentavi marković). Emancipacija žene je trebala da povuče još neke navike sa sobom, to se, međutim, mnogo sporije odvija. Zato i imamo situaciju gde ženama, sasvim logično, ne dgovara toliko opterećenje. Vratimo se na početak: ipak je svima nama preči lični ugao od globalnog, zar ne?

Od cega,od zivota? Haha. Zato i imamo nesposobne odrasle ljude koji ni emotivno ni finansijski nisu sposobni da zive.
Pazi,ti ode i do globala. Pa gomili zena i muskaraca je bitniji licni ugao i od porodicnog,zato i imamo tipove koji daju kintu na kladionice i alkohol a ne na kucu i zene koje se stide i snebivaju da daju cele sebe na porodicu da ne bi ispale glupe i predmet podsmevanja emancipatorske okoline.

Menja se društvo, menjaju i odnosi na svim nivoima pa i u porodici. Nekada (istorijski ne tako davno), muškarac je radio teške poslove, dolazio umoran sa njive dok je žena gajila decu, spremala hranu i obavljala kućne poslove. Građansko društvo je to promenilo.
Sada muškarci ne rade sve ono što su radili, ali bi i dalje da zadrže svoje privilegije. U dobroj meri im to uspeva jer su pored ostalog i jači. Sada žene rade kao muškarci i kada dođu sa posla kući u većini slučajeva one obavljaju kućne poslove a muškarac koji je radio ne više nego ona izvrne se na krevet i pita šta ima da se jede. I još očekuje da mu žena bude sluga. To naziva tradicijom ne postavljajući pitanje razumnosti iste. I zapravo biće propast društva ako se tu nešto izmeni jer će to biti na njihovu štetu. Sada se mogu posmatrati kao klasični trutovi.
Ovo se ne odnosi na muškarce koji su ovo shvatili (ali se i dalje ponašaju isto i kaju se u sebi - samo nemaju snage da se promene). Sve si ženice u pravu dokle god mi omogućavaš lagodan život.
A vi žene se zarozajte i budite sluge tradiciji i muškom autoritetu i patrijarhatu (toj čarobnoj reči za muškarčine, a bogami i za vas jer vas čeka sveta inkvizicija maloumnih muških inkvizitora).

Posvećeno svim ženama i mojim prijateljicama, žrtvama muškog šovinizma i svete tradicije.

Poslednja izmena:
Od cega,od zivota? Haha. Zato i imamo nesposobne odrasle ljude koji ni emotivno ni finansijski nisu sposobni da zive.
Pazi,ti ode i do globala. Pa gomili zena i muskaraca je bitniji licni ugao i od porodicnog,zato i imamo tipove koji daju kintu na kladionice i alkohol a ne na kucu i zene koje se stide i snebivaju da daju cele sebe na porodicu da ne bi ispale glupe i predmet podsmevanja emancipatorske okoline.

Ja znam više onih koji su se odricali svega zarad dece pa završili teško isfrustrirani a deca razmažena i histerična ili žrtva njihove frustracije, kao što rekoh...

Ња, опет моја преосетљивост на неке `твари које су код нас нормалне.

http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/125/Društvo/746132/Srbi+neredovno+peru+zube.html

Сада видим текст да су `рвати дотакли дно:
http://www.srbijanet.rs/vesti/vesti-iz-sveta/65970-hrvati-na-dnu-lestvice-po-pranju-zuba.html

А раније (2008. ваљда) сам читао да су нас једино Албанци надмашили у не`игијени уста. Уопште не могу да кривим девојке које не желе ни дечка, а камоли да се удају. Иако, и оне би требало да су у тој популацији. :P

Pa to svako voli. Ko ne bi volio da ga tetoše kao dijete cijelog života. Samo je pitanje da li ćeš nekoga da navikneš na taj tretman ili ne.
Žene prave problem. Majke od svojih sinova stvaraju mrcine. Ne daju im krevet da namjeste. Kupaju ih do 15.godine. Svako jutro ih čeka doručak, nevezano za to koliko godina imaju. Ne zna on da opere sudove. Nije njegovo da pegla.
Tako naučen ne može ni biti dobar za brak. Još ako je situacija da neko ima dvoje djece, muško i žensko, pa šta god onom muškom da treba i otac i majka cimaju žensko dijete da donosi i služi- ti tu automatski imaš malog gotovana i nju naviknutu da službuje. Srećom, ovo je sve ređe među mladima.

Gledajući mlade ljude danas, ja sve više vidim momke sposobne za samostalan život. Sve rade, ne stide se ni pegle ni kuhinje. Međutim, koliko god muškarac i žena podijelili posao oko porodice, njih čeka hronični umor uzevši u obzir tempo današnjeg života. Radno vrijeme od 8 sati je nerijetko produženo na 10, a plaćeno je 8. To više nije nekadašnji rad u državnim firmama uz pletivo i bježanje sa posla uz mogućnost bolovanja kad ti se hoće. To je crnčenje.
E, uz to crnčenje, paru treba odmor kada dođe kući. Ako još žive u većem gradu za povratak do kuće često treba i sat vremena, pa se dolazi kući oko 18h. I tada neka oboje kuvate, zabavjate djecu... jednostavno, vi ste hronično umorni.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back