Najveći problem u Srba je
gen za trgovinu
Gen se sastoji iz dva koenzima:
koenzim 1 - DA ZARADIM 200% (od petog listopada 300%) po nabavljenom komadu/kilogramu
Ovde uopšte ne ulaze cena transporta, odlaganja, propadanja kao u svetu već prosto da se matematički "bude dobar" - pola da prodam ja sam u plus, da ne kažemo trećinu da prodam dalje sam u plus
Koenzim 2: jako ieben, još jebeniji nego prvi primarniji. Kad proradi ovaj koenzim srpske genetike o trgovanju spasavaj se ko može.
DA IZVADIM ŠTETU sa zaradom pa baš ako ne može zarada a ono daj uloženo ali prvo sa zaradom pa tek onda....
Rekli bi da su to individualci jajare?
Pa baš sa takvima su pune firme koje se bave trgovinom.
PRIMER KUPOVINE U PRIVATNOJ REŻIJI:
da ih ne bi jurila komunalna policija mnogo sugradjana prodaje robu preko interneta
Sem pogodnosti da im ne bude oduzeto od nadležne slużbe, imaju i pogodnost da ne moraju da izlaze samo uslikaju predmet prečesto se služeći trikovima (kad je "povoljno" mutno, kad se traži cifra "u najvišoj rezoluciji pod suncem"), leba ne jede a i cela Srbija to vidi nit moraš u Pančevo, nit u Šabac nit u Novi Sad...
Kupim ja tako neku sitnu zezalicu, prodavac iz Beograda takodje, može i lično preuzimanje, ajd u centar grada... On sa posla kreće kolima, dolazi do dogovorenog mesta i traži mi pored kupljene cene i " cenu za njegovu dostavu". Cena ista kao PostExpress. Ja se od srca nasmejem i kažem - krenuo si sa posla NE kod mene VEĆ svojoj kući, svrati u poštu i pošalji mi, ajd zdravo!
Mislim mamlaz odavde i ja da mu plaćam virtuelne troškove. Takve duša boli što moraju da plaćaju da jedu - čist trošak koji završi u WC šolji.
PRIMER KUPOVINE PREKO REGULARNE PRODAVNICE
Iako lilly drogerie imamo na svakom ćošku u Beogradu ipak postoje posebne pogodnosti kada naruĉujete on-line, politika firme. Često se desi recimo ovde kod mene da same prodavačice kupe svojim muževima i sinovima Gillette zezalice kada je povoljnija akcija tako da za nas mušterije ostaje samo - ko je brži da uzme preostalo. Za razliku od prodavnice on-line je ipak veza sa "centralom" tako da tamo uvek ima.
Šalju vam kurirskom službom ali ponosno naglase da ako je kupovina PREKO 3.000 dinara - dostava besplatna! I tako ti oni imaju akciju da ako kupiš robu odredjenog proizvodjača dobiješ gratis koješta ali opet korisno. Napravim ti ja narudžbinu taman prešao 3.000 kad zovu ti oni mene - znate piše besplatna dostava ali se ona plaća 200 tako da kad oduzmemo 200 od tih vaših 3.000 ispadne 2.8xx dinara pa to onda nije to?!
Pa sam ja pomislio da onaj lik iz prvog slučaja nije možda njihov direktor?