Quantcast

Zaštita potrošača

Commie

Buduća legenda
Poruka
46.058
Kakve ovo veze ima sa zaštitom potrošača?
Čitaj malo ne budi Bosanac.
Jel normalno da imaš pravo na zdrav život ili nije?!
Možda te treće oko ubedilo da nemaš pravo na zdrav život a da korpu puniš bez obzira kakav je vazduh koji dišeš..
Biće da sam u pravu feferon štiti lopovsku kasu, gde god se otkrije šta rade sa našim parama eto njega likuje...
 
Poslednja izmena:

Reefer

Zaslužan član
Poruka
119.706
Zašto pišeš to o Basancima? Isto tako oni (realno, svako to može) mogu nekome da kažu: ne budi commi.
Inače, ove internet gluposti i metoli koji maglu pokazuju kao zagađenje, jesu usmereni ka slabije umnima, poput tebe.
 

Commie

Buduća legenda
Poruka
46.058
Znaci ubo sam za Bosanca.
Good.

I nemoj više da se pitaš nego čitaj malo, edukuj se koja su tvoja prava.Osnovna prava potrošača

Član 2

Osnovna prava potrošača su pravo na:

1) zadovoljavanje osnovnih potreba - dostupnost najnužnijih roba i usluga, kao što su hrana, odeća, obuća i stambeni prostor, zdravstvena zaštita, obrazovanje i higijena;

2) bezbednost - zaštita od robe i usluga koje su opasne po život, zdravlje, imovinu ili životnu sredinu ili robe čije je posedovanje ili upotreba zabranjena;

3) obaveštenost - raspolaganje tačnim podacima koji su neophodni za razuman izbor ponuđene robe i usluga;

4) izbor - mogućnost izbora između više roba i usluga po pristupačnim cenama i uz odgovarajući kvalitet;

5) učešće - zastupljenost interesa potrošača u postupku donošenja i sprovođenja politike zaštite potrošača i mogućnost da preko udruženja i saveza udruženja za zaštitu potrošača bude zastupljen u postupku usvajanja i sprovođenja politike zaštite potrošača;

6) pravnu zaštitu - zaštita prava potrošača u zakonom predviđenom postupku u slučaju povrede njegovog prava i naknada materijalne i nematerijalne štete koju mu pričini trgovac;

7) edukaciju - sticanje osnovnih znanja i veština neophodnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, kao i znanja o osnovnim pravima i dužnostima potrošača i načinu njihovog ostvarivanja;

8) zdravu i održivu životnu sredinu - život i rad u sredini koja nije štetna za zdravlje i dobrobit sadašnje i budućih generacija, pravovremeno i potpuno informisanje o stanju životne sredine.
 
Poslednja izmena:

Commie

Buduća legenda
Poruka
46.058
Zbog magle, verovatno 😆

OD DANAS POJEDINE APOTEKE U SRBIJI DOBIĆE MASKE ZA ZAŠTITU OD AEROZAGAĐENJA
16. januar 2020. 09:38:13Pročitano 52 puta
Od danas pojedine apoteke u Srbiji dobiće maske za zaštitu od aerozagađenja
Građani Beograda moći će od danas, u pojedinim apotekama, da nabave maske koje su predviđene kao zaštita od aerozagađenja, dok će žitelji Pančeva, Valjeva, Užica, Smedereva, Bora, Novog Sada pričekati još koji dan, dok distributeri ne dostave maske.
Kako eKapija saznaje, maske koje će od danas biti dostupne u pojedinim apotekama ipak neće biti nano maske, već maske sa nešto gušćim filterom, koji ne propušta čestice zagađenja. Cena maski, kako je rečeno u jednom lancu apoteka, kretaće se od 110 dinara za jednokratnu upotrebu, do 800 dinara, za maske koje će moći više puta da se koriste.
Biljana Subotić, inženjer tehnologije iz predstavništva za Srbiju kompanije 3M, kaže da su ovih dana zahtevi za ovim maskama učestali, a distributeri ih mogu dostaviti apotekama.
- Zasad, respiratorne maske mogu da se kupe u prodavnicama zaštitne opreme i odeće, ali u narednim danima može ih biti i u određenim apotekama - kaže Subotić.
Kako ističe, respiratorne maske koje su potrebne za ovu vrstu aerozagađenja su one koje ispunjavaju FFP2 standard, tj. evropski nivo zaštite.
- Aerozagađenja mogu biti različita, a u trenutnim atmosferskim uslovima u gradovima, govori se o čestičnim zagađenjima, pri čemu su to čestice prečnika od 2,5 do 10 mikrona. Te čestice mogu filtrirati respiratori FFP2 nivoa zaštite. Ono što najveći broj građana zanima je da li je taj nivo zadovoljavajući za čestice od 2,5 mikrona. Jeste, ali respirator mora dobro da dihtuje, te je potrebno postaviti ga prema uputstvu za upotrebu - ističe Subotić.
Napominje i da hiruške maske ne dihtuju na licu i nisu namenjene za zaštitu korisnika od spoljašnjeg zagađenja, te stoga nisu pogodne i ne pomažu u ovakvim slučajevima.
Subotić ističe i da maske koje koriste autolakireri, a koje su stručnjci savetovali da mogu da se koriste, ipak nisu najbolja opcija za ovu vrstu aerozagađenja.
- Oni uglavnom koriste 3M polumaske sa filterima za gasove, za čim nema potrebe u ovim atmosferskim uslovima - kaže ona.
Podsetimo, poslednjih dana Beograd je među 10 najzagađenijih gradova u svetu. Ispred Beograda su Sarajevo, koje je prvo na listi već danima i azijski gradovi Kalkuta, Daka, Delhi, Katmandu, Lahor, Biškek.
Ograničiti boravak napolju
Prеpоruка Institutа za javno zdravlje Srbije Dr Milan Jovanović Batut је dа оsеtljivе оsоbе оgrаničе svој bоrаvак nаpоlju u јutаrnjim i vеčеrnjim sаtimа.
- Tu spаdајu оsоbе sа hrоničnim оbоljеnjimа (rеspirаtоrnа, kаrdiоvаskulаrnа оbоljеnjа), mаlа dеcа i stаriје оsоbе. Prеmа pоtvrđеnim infоrmаciјаmа iz zdrаvstеnih ustаnоvа, brој dеcе која su primljеnа nа lеčеnjе niје pоvеćаn, vеć је оvај brој uоbičајеn оdnоsu nа оnај kојi sе bеlеži u prеthоdnim gоdinаmа u istоm vrеmеnskоm pеriоdu.
Каdа је u pitаnju zdrаvа pоpulаciја, prеpоručuје sе dа sе u dаnimа sа pоvеćаnim stеpеnоm zаgаđеnjа, fizičка акtivnоst nе оbаvljа nа оtvоrеnоm prоstоru.
Izvor: ekapija.com

https://www.ceps.rs/vesti/item/1187
 

Marijana832

Zainteresovan član
Moderator
Poruka
300
Da li uspevate da se izborite za svoja prava kada kupujete robu? Koliko naši trgovci poštuju zakon o zaštiti potrošača? Kako reaguje inspekcija?

Ja sa tehnikom imam loša iskustva. Dok je postojao Hendi ratovala sam sa njima. Prodavali su škart robu, kršili zakon.....
 

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.