Zastave,grbovi,stegovi itd.

Wilkołak:
Video sam vizantijskog orla i pre, ali nisam znao da je to u stvari vizantijska oznaka. Jedne godine sam u Grckoj, na nekom njihovom manastiru to vide.

U principu nije los, jedina razlika je sto ima zutu i crnu boju, odnosno zlatnu i crnu. Koliko ja znam zuta i crna su boje svetog Rimskog carstva. Mozda boje imaju veze sa tim, ali ne bih smeo da se kladim...

Meni se iskreno, najvise svidja umetnicka izvedba ruskog orla mada nije los ni vizantijski. Mogao bi malo bolje da se stilizuje.

Та застава је у ствари застава Палеолога, последње виз. династије. Врло вероватно да је свето Римско царство преузело боје од Византије. Иначе, постојала је и ратна застава - иста као и ова, само што је златна боја замењена црвеном. Дакле црвена позадина и црни двоглави орао. Ето одакле Шиптарима инспирација за њихову заставу...

Нисам читао све редом па не знам да ли сте спомињали Фојнички грбовник.
Књига је доста скупа али ко воли овакве ствари...
Мада сам негде прочитао и да није аутентична тј да неки мисле да је фалсификат.

dn0205-grbovnik.jpg

Kotromanići - Kotromanići su ostavili brojna svedočenja i predmete sa porodičnim grbom mada su ga često menjali i dorađivali. Žuti ljiljani na plavoj pozadini su simbol potčinjenosti mađarskoj kraljevskoj porodici - čak je i Stefan Lazarević sa vremena na vreme dodovao ljiljane na svoj grb kada je bio blizak sa mađarskim kraljem.
preuzeto sa :http://www.rodoslovlje.com/medieval_serbia/ser/vlastela-kotromanici.htm

intra:
Kotromanići - Kotromanići su ostavili brojna svedočenja i predmete sa porodičnim grbom mada su ga često menjali i dorađivali. Žuti ljiljani na plavoj pozadini su simbol potčinjenosti mađarskoj kraljevskoj porodici - čak je i Stefan Lazarević sa vremena na vreme dodovao ljiljane na svoj grb kada je bio blizak sa mađarskim kraljem.
preuzeto sa :http://www.rodoslovlje.com/medieval_serbia/ser/vlastela-kotromanici.htm

zar ljiljan nije "donela" cerka dusana kada se udala za kotromana?

Mikowiny:
Da li neko zna kako je nastao danasnji raspored boja na srpskoj zastavi.
Ja znam za pricu kada je Rusija kod Porte zastupala srbe da je ruska zastava jednom prilikom slucajno okrenuta naopacke. Ostalo je istorija... :)

To nije istina, iako se često prepričava. Radi se o nama Srbima svojstvenoj samokritičnosti koja polako prelazi u bolest, a simptomi su se raširili sa "srbskih" komunista na liberale. Istina je sledeća: kada se boje zastave neke zemlje okrenu naopačke, to je POZIV ZA POMOĆ, u ovom slučaju od Rusije. Originalna srbska zastava čuva se u Dubrovniku i sastavljena je od crvene i plave boje, tako da možemo kazati kako su to zaista boje našeg naroda. Isti raspored vidi se i na Karađorđevoj zastavi iz 1804. godine. Dakle, pridodata je bela boja po uzoru na Ruse, te okrenuta naopako iz pomenutog razloga.

tako sam i mislio. hvala na odgovoru.

petrovar.jpg

evo mog priloga

Grb Petrovaradina

Petrovaradin je kao Slobodna streljacka kompanija dobio grb odlukom beckog Ratnog saveta 6. oktobra 1751. godine. Podeljen je u cetiti polja. U prvom i cetvrtom je crni orao rasirenih krila koji je bio simbol austrijske carevine. U drugom polju je sveti Petar, zastitnik tvrdjave i njenog garnizona koji u desnoj duci drzi dva kljuca. Trece polje predstavlja nebo na kojem je pet ptica, simbolima mira. U sredini grba se nalazi mali crveni štit u kojem je savijena ruka u oklopu sa sabljom u zamahu, kao opomena na teske bitke i ratobe koji su voðeni oko tvrðave i u njenoj okolini. Na proširenoj verziji grba sa obe strane stoji po jedan vojnik. Srednjovekovni riter u oklipu i srpski granicar koji nad grbom drze krunu iznad koje se opet pojavljuje simbol sa crvenog štita. Grb lezi na vojnickim trofejima: dva topa, cetiri zastave, jedan dobos, dva talambasa i 16 topovskih ðuladi.

Besomar:
evo jos i palavestre porodica sa primorja,grb cara dusana,alaj barjak sa grahovca i krstas sa vucjeg dola

помоз Бог,
интересује ме само да ли је ово сигрно грб Цара Душана,и да ли би мого да ми пошаљеш неку већу слику пошто ми треба да одрадим тетоважу! унапред хвала и поздрав! ;)

Besomar : ne znam sto je steirmark ali je bilo zajedno sa ovim prethodnim

Steirmark je Štajerska

Srpski vojnik : помоз Бог,
интересује ме само да ли је ово сигрно грб Цара Душана,и да ли би мого да ми пошаљеш неку већу слику пошто ми треба да одрадим тетоважу! унапред хвала и поздрав!

Ono nije grb Cara Dušana, već glupava izmišljotina ilirskih grbovnika i neznalica. Prvo ako je imao grb na njemu je bio dvoglavi orao moguće sa heraldičkim ljiljanima (krinovima) zapravo perunikama. I to vjerovatno crveni na bijelom. A oni grbovi "srpskih zemalja" od kojih pola nijesu srpske nikad ni bile, su grbovi nastali vjekovima poslije smrti Cara Dušana. Proprati temu "Heraldika i njeni principi" ;)

Svevlad:
To nije istina, iako se često prepričava. Radi se o nama Srbima svojstvenoj samokritičnosti koja polako prelazi u bolest, a simptomi su se raširili sa "srbskih" komunista na liberale. Istina je sledeća: kada se boje zastave neke zemlje okrenu naopačke, to je POZIV ZA POMOĆ, u ovom slučaju od Rusije. Originalna srbska zastava čuva se u Dubrovniku i sastavljena je od crvene i plave boje, tako da možemo kazati kako su to zaista boje našeg naroda. Isti raspored vidi se i na Karađorđevoj zastavi iz 1804. godine. Dakle, pridodata je bela boja po uzoru na Ruse, te okrenuta naopako iz pomenutog razloga.

Da ne znas slucajno gdje se tacno cuva u Dubrovniku?

Svevlad: To nije istina, iako se često prepričava. Radi se o nama Srbima svojstvenoj samokritičnosti koja polako prelazi u bolest, a simptomi su se raširili sa "srbskih" komunista na liberale. Istina je sledeća: kada se boje zastave neke zemlje okrenu naopačke, to je POZIV ZA POMOĆ, u ovom slučaju od Rusije. Originalna srbska zastava čuva se u Dubrovniku i sastavljena je od crvene i plave boje, tako da možemo kazati kako su to zaista boje našeg naroda. Isti raspored vidi se i na Karađorđevoj zastavi iz 1804. godine. Dakle, pridodata je bela boja po uzoru na Ruse, te okrenuta naopako iz pomenutog razloga.

Nije istina Svevlade. Prvo ne znam koliko originalna može biti zastava iz Dubrovnika. Još ako se čuva u crkvi! Zastava Srbije u rasporedu bija crvena-plava-bijela (odozgo prema dolje) nije nikakvi smiješni poziv za pomoć (ko te to nauči?) nego je zastava koju je dao turski Sultan, svojoj podaničkoj zemlji 1835 godine.

Početkom XIX vijeka u Evropi je osnažio panslovenski pokret. Na panslovenskom kongresu su se političke elite porobljenih slovenskih naroda (osim Rusije, Poljske i Crne Gore sve druge slovenske zemlje su se nalazile pod tuđom vlašću) dogovorile da buduće oslobođene slovenske države imaju zastavu u rasporedu boja ruske zastave sa grbom u sredini. Toga dogovora su se i pridržavale u početku mada su kasnije Poljaci vratili svoju staru zastavu, a Bugari mjesto plave ubacili zelenu. Slovenci i Slovaci se do danas prudržavaju tog pravila. Srbi su insistirali da oni i Hrvati imaju raspored boja crvena-bijela-plava, sa grbom u sredini. I pored protivljenja u početku Hrvati su ipak pristali na taj dogovor. Međutim turski sultan poslije godinu dana naredi da Srbija ima zastavu u sadašnjem rasporedu boja, i tako ostade do danas. U Crnoj Gori se trobojka javlja krajem XIX vijeka kao dvorska i početkom XX vijeka kao državna zastava i nikad prije.

FORMICA:
Toga dogovora su se i pridržavale u početku mada su kasnije Poljaci vratili svoju staru zastavu, a Bugari mjesto plave ubacili zelenu.

Ovo za Poljake mi nije poznato, cak mi je i malo cudno uzevsi u obzir da su Rusi kroz celu istoriju imali neku vrstu pretenzije na njihove teritorije (sto se kasnije, nazalost, i obistinilo).

Koliko ja znam, Bugari su umesto plave stavili zelenu jer je Bugarska poljoprivredna zemlja.

A za tu pricu o sultanu ... ne verujem.

http://keep4u.ru/full/061213/00c8e313b7ee31cc31/jpg

Ovo je zastava Poljske koja se koristila tokom Januarskog ustanka protiv Rusije

http://keep4u.ru/full/061213/e2b30ef6a603244fe8/jpg

A ovo je savremena zastav Poljske

To da su Rusi imali pretenzije na poljske zemlje si potpuno u pravu, što su i dokazali prvom prilikom u saradnji sa Njemcima.

http://keep4u.ru/full/061213/0c140cff8123cc2a6a/jpg

Ovo je zastava koja je korišćena u Bugarskoj prije oslobođenja

http://keep4u.ru/full/061213/1c9b382d17a160608c/jpg

A ovo je savremena zastava Bugarske

Sad dali su Bugari plavu boju zamjenili zelenom zbog poljoprivrede ne vjerujem. Prije bih rekao da se to desilo jer je vladar Bugarske došao iz njemasčkog plemstva iz kneževske kuće Batenberga i poslije iz kneževske i kraljevske kuće Saks Koburg Gota.

A što se tiče Sultana nema šta tu da se vjeruje ili ne vjeruje to je istorijska činjenica za koju postoje i dokumenti.

Svevlade ona zastava iz posta #65 nije zastava crnogorskog kralja Nikole nego pomorska zastava Crne Gore

Pijanista to je u redu, samo me strah od vjerodostojnosti svakog artefakta koji se čuva u crkvi, jer se do sad uvijek pokazalo da se radi o falsifikatu. Prisjeti se svijeća u Pećkoj Patrijaršiji za koju se tvrdilo da ih je poklonila "Carica Milica". Pored toga što Carica Milica nije postojala, prostom analizom grba na svijeći se utvrdilo da potiče iz Vojvodine iz XVIII vijeka. Takođe isto priča o zastavi Balšića iz Cetinjskog Manastira za koju se ispostavilo da je litijska zastava iz XVIII vijeka. Za takve stvari su potrebne malo jače provjere od riječi popova.

Back