Zastave,grbovi,stegovi itd.

Ништа подлија од Секулиног, Ђидовог и Јевремовог монтенегринства...

Но, што рече Владика Раде: ''Нека мрца, нек' се ропцем бави''....

Napokon pravi potez u Zrenjaninu. Skiniše ono ruglo od zastave.
Novosadski "Dnevnik", danas
"...Sa zdanja zrenjaninske opštine juče, nešto posle 9 časova, skinuta je zastava AP Vojvodine, na osnovu odluke Privremenog organa, donete na poslednjoj sednici ovog tela, imenovanog od Republičke vlade. Zastavu su skinula dvojica pomoćnih radnika opštine, što je propraćeno burnim negodovanjem veće grupe protivnika ovog čina, okupljenih na Trgu Slobode, pored spomenika Kralju Petru. Zrenjaninski ogranci Demokratska stranke i Lige socijaldemokrata Vojvodine, naime, zakazali su za 9 časova protest ispred zgrade opštine, protiveći se uklanjanju pokrajinskih simbola, a njihovoj akciji su se pridružili i pripadnici nekih drugih stranaka.
U zakazano vreme, na protestu se okupilo nešto više od stotinu građana, sve uz stranačke barjake demokrata, Lige, ali i G17 plus, s po jednom republičkom i pokrajinskom zastavom, glasno negodujući, uz buku pištaljki i muziku s razglasa. Među prisutnima bili su i lokalni čelnici DS-a Bratislav Tomić, LSV-a Branislav Knežević i G17 plus Goran Kaurić, narodni poslanik Sredoje Mihajlov, bivši predsednik SO Zrenjanin Milan Čežek, pokrajinski funkcioner Predrag Grgić i mnoge druge ličnosti iz javnog i političkog života grada na Begeju.
- Zakazali smo ovaj protest da bismo javno iskazali šta mislimo o onima koji krše Ustav – rekao je za «“Zrenjaninski Dnevnik“» visoki funkcioner LSV-a Aleksandar Marton. – Za garnituru iz prinudne uprave imamo jasnu poruku: videćemo se na izborima 21. januara, a još jednom pozivamo predsednika Republičke skupštine Predraga Markovića da u istom tom terminu raspiše i lokalne izbore za Zrenjanin.
Dok je još trajao protest, a neposredno nakon skidanja pokrajinske zastave, tražili smo komentar i od predsednika Privremenog organa opštine Zrenjanin Borislava Gađanskog.
- Više puta smo se zalagali za to da se ispoštuje zakon i stav nadležnog Ministarstva, koji je dostavljen još oktobra 2004. godine – rekao je Gađanski. – Ono što meni posebno smeta je što se i danas ne zna ko je pokrajinsku zastavu postavio, i na osnovu koje i čije odluke. Trenutno važeći pokrajinski Statut ne predviđa isticanje simbola Pokrajine u lokalnim samoupravama i takve prakse nema u drugim opštinama. Novi Ustav tu mogućnost dozvoljava i kada se pokrajinski Statut uskladi neće biti problema da se simboli AP ponovo istaknu. Pri tome, moj odnos prema ovom pitanju nije ličan, već samo želim da se poštuje važeća zakonska procedura.
Isti poziv uputio je i predsednik Opštinskog odbora DS-a Bratislav Tomić prilikom obraćanja okupljenima. On je istakao da Pokrajina ima pravo na svoje simbole, a opština na njihovo isticanje, jer se takva prava ne uskraćuju ni sportskim klubovima i sličnim organizacijama..."

Kha:
Napokon pravi potez u Zrenjaninu. Skiniše ono ruglo od zastave.
Po mom mišljenju ta zastava treba da se promeni, ali mi je ipak glupo što su je skinuli.
Koja je njena svrha ako ne može nigde da se izloži (naravno uz državnu zastavu Srbije)?
Svugde u svetu je normalno da su postavljene zastave jedna uz drugu državna, regionalna i gradska.
Ovo je već milion puta rečeno, ali ću ponoviti. Grbove i zastave imaju škole, udruženja, sela, gradovi, nacionalne zajednice, građani, itd.
Po ovom gestu ispada da svi oni mogu da imaju svoja obeležja, samo Vojvodina ne sme jer je to simbol državnosti.
Ne kažem da su važeći simboli ispravni, o tome treba još diskutovati. Doneti su na brzinu zbog političara i po meni je to najveći problem u svemu tome.
Da li Vojvodina treba da ima svoje simbole - naravno da treba, kao što treba da ih ima i Republika Srpska i sve ostale srpske zemlje.
Inače ovo pitanje je izgleda omiljena tema političarima za prepucavanje.

Ovo smeće je isto što i zastava Bosne i Hercegovine. Ubedjen sam da manje od jedan odsto žitelja severne srpske pokrajine ovu zastavu doživljava kao svoju, uključujući i nacionalne manjine. Sasvim je jasno šta stoji iza projekta simbola Vojvodine. A da ne ulazimo u veksikološku analizu ovakvog rešenja koje izgleda kao rad nekog osnovca koji je istoriju pohadjao s vremena na vreme jer je bio bolestan.

Prilozi

• Vojvodina_big.jpg
    Vojvodina_big.jpg
    12,4 KB · Pregleda: 7
Slažem se da je zastava katastrofalna i zbog toga je treba menjati, a ne ukidati. I grb je diskutabilan. Tačno je i to da je niko ne doživljava kao svoju.
A šta to stoji iza priče o simbolima Vojvodine? Da nije možda međunarodna zavera, CIA, Vatikan, masoni...
To mi malo liči na onu parolu iz doba komunizma ''neprijatelj stalno vreba - i spolja i iznutra''.
Ako Vojvodina ima svoje simbole to ne znači da ima pretenzije ka nezavisnosti. U Vojvodini to niko ni ne želi.
Pogledaj malo kako je to u većini evropskih (i ne samo evropskih) zemalja.

Nisam ni teoretičar zavere ni paranoik al' ne mogu da ćutim kada vidim ko i na kkav način promoviše simbole Vojvodine.
Evo jedno mišljenje koje mogu delimično i da prihvatim.
"...nikakvu težnju ka separatizmu. Sve savezne države SAD imaju i grbove, i svoj cvet ili drvo, zastavu, himnu. Svi kantoni Švajcarske imaju grbove i ko se deli? Drugo, grb nije odraz feudalnih odnosa, nadmoći i vlasti krunisanih, recimo, glava. Od svih, oko milion grbova evropske tradicije na svetu, jedva da 20% predstavlja plemiće, kraljeve i vlastelu. Znači, ni to nam nije nikakva prepreka da ponovo steknemo grb. Još 1998. objavio sam članak sa identičnim predlogom.
Stvarni problem leži u neznanju, krajnjem šarlatanstvu, diletantizmu i iznad svega, nesavesnom pristupu zadatku. Prema tekstu u „Dnevniku” od 28. juna, izgled grba je poslanicima prezentovao direktor Muzeja grada Novog Sada Ilija Komnenović. To nesumnjivo ukazuje na Muzej grada kao „tvorca” ovog, prikazanog, neslavnog znamenja. U isto vreme, Muzej Vojvodine raspolaže mnogo kompletnijom i stručno i likovno profesionalnom, dokumentacijom. Rečeno je da je štit složen iz tri polja. Heraldičkim jezikom, štit je podeljen na tri polja, što je inače retkost. Dalje, sasvim laički i nestručno, rečeno je da su dva uspravna polja, a jedno položeno, što je heraldički nonsens, pogotovu što se dalje objašnjava da je „u levom uspravnom polju” - potpuno netačno - jer prema heraldičkim zakonima levo i desno su pojmovi vezani za štit, kako ga nosi štitonoša „s apostolom Pavlom, koji drži mač. A, u stvari, oslonjen je na mač, jer da ga drži, bio bi uzdignut - desnom rukom, „a u levoj (drži) knjigu”. Ako znamo da je Sv. apostol Pavle bio u Bačkoj i na Fruškoj gori 65 godina posle Hrista, knjigu nije mogao ni da zamisli, a ne da je drži. Tada su postojali svitci pergamenta i slično, a ne knjige. Na grb Srema ću se još vratiti, ali je neshvatljiv čempres iza jelena, namesto jablana. Otkuda takvi nonsensi? Pre nekih 65-70 godina firma za proizvodnju kafe bez kofeina, „Kava Hag”, inače nemačka, u sklopu svojih propagandnih akcija u svakoj od zemalja u kojoj je imala predstavništvo (i, naravno, prodaju) izdala je knjižice za ulepljivanje markica sa grbovima mesta te zemlje. To sam i ja radio oko 1933-35.
Knjiga se zvala „Grbovi Jugoslavije” (Izdavatelj Kava Hag D. D. Zagreb). Koncept i tekstove dali prof. dr Rudolf Horvat i Emilije Lašovski ravnatelj Kraljevskog državnog arhiva u Zagrebu. Crteže grbova radila je Vjera plem. Bojničić-Zamola, hrvatska poznata slikarka. Međutim, dve su stvari za čuđenje: pominje se u uvodu Varaždin kao najstariji (tada naš) grad sa grbom iz 1467. Ali, autori preskaču Novi Vinodolski - uskočki, srpski grad, koji status kraljevskog slobodnog grada i grba, „na plavom polju srebrna kula, ispod osmokraka, srebrna zvezda, dobio za ratne zasluge od kralja Mateje Ugarskog, sina Sibinjanin Janka (Hunyady Janos - gde prezime potiče od primorske reči hunjad - zet, od italijanskog cognao, a po rodoslovu iz mađarske istorije otac mu ima nadimak serb...)
Drugo, u nedostatku podataka, Vojvodina (a i neka naša mesta) ima za grb - grb Srbije, sa krstom i ocilima. Dalje, nisu znali da i Banat ima grb, te su se „složitelji” sadašnjeg grba Vojvodine poslužili grbom Grabovca (lav na crvenom štitu), skenirali ga i dodali handžar umesto sablje krivošije. A grb Srema je neodgovorno, krajnje diletantski iskasapljen, da bi ga uklopili u donje polje. Istina, osnovnu grešku čini Hugo Gerard Štrel, dajući plavu boju svim poljima, osim sa jelenom (i čempresom). Bačka ima smešnog apostola Pavla, umesto u crvenoj, u mrkoj odori, koji drži mač za oštricu i već pomenutu knjigu.
Međutim, naša pogreška je u neshvatanju heraldike i potpuno ignorantskom odnosu. Uopšte nije važan crtež grba, pogotovu u ovako izduženom štitu, već sadržina data u opisu - heraldički: blazonu grba. Crtež se mora držati blazona, svih, u njemu pomenutih detalja.
Nikakav „talon” se heraldički ne priznaje i ne bi trebalo ni na pokrajinskom, gradskom, a posebno ne na jugoslovenskom nivou, čime dokazujemo poslovični nedostatak opšteg obrazovanja. Blazon grba Vojvodine bi trebalo da sadrži podele štita, boje, boje „beyeva” - odeće osoba, lava, itd. i, naravno, jablana.
Kako će se grb upotrebljavati na raznim nivoima vlasti, neophodno je dati srednju varijantu, ukrašenu samo vencem lovora i hrasta (heraldički kultura i ratna slava), a treći, za zgradu Izvršnog Veća, Skupštine, automobil predsednika, sa kacigom i lacinijama (trake tekstila koje se vijore od kacige, pa oko štita). Kruna bez feudalne sadržine (data na primeru) potpuno je prihvatljiva. Na kraju, Republika Mađarska u grbu nosi krunu i, u parlamentu i na suvenirima još neke, ne baš „pitome”, detalje.
A veza sa Srbijom ista je kao i u tradicionalnom grbu: u srcu štita sa elementima grba Vojvodine, grb Srbije sa krstom i ocilima. Pa, i zvali smo se nekad, u Austriji, Vojvodstvo Srbija.
Mirko J. Stojnić,
arhitekta-dizajner
Palić..."

Prilozi

• Grb.jpg
    Grb.jpg
    11,3 KB · Pregleda: 23
Potpuno se slažem sa ovim, jedino mi nije jasno šta predstavlja polje sa zvezdama na mestu gde bi trebao da bude grb Baranje.
Čini mi se da bi ispravan grb lako bio usvojen, samo kada bi bili konsultovani stručnjaci.
Sa zastavom je stvar malo komplikovanija. U prošlosti kao osnova za zastavu Vojvodine je korišćena ili austrougarska ili srpska zastava.
Po meni je prihvatljiva varijanta - srpska zastava sa grbom Vojvodine, ako se ne nađe drugo rešenje. Mislim da neke nemačke pokrajine imaju nemačku zastavu sa pokrajinskim grbom.

A što su stavljene petokrake zvijezde? O grbu je Stema dovoljno govorio da sam njegovo mišljenje prihvatio. Nije mi jasno zašto su crveno i bijelo polje kod zastave onako uska. Mogla je biti klasična trobojna zastava isto sa tri zvijezde (Srem, Banat i Bačka, tri srca junačka...), ali mi se pentagrami ne sviđaju Bog zna koliko. Može i zvijezda sa drugim brojem krakova (šest, sedam, osam,...) pa čak i u uspravnom rasporedu, na svakom polju po jedna zvijezda. :)

То ругло од заставе никада није било на згради Скупштине Општине Сомбор. Само вири из просторија Чанкове странке.

Ни у Суботици мислим да није била никада.

DukeofSerbia:
То ругло од заставе никада није било на згради Скупштине Општине Сомбор. Само вири из просторија Чанкове странке.

Ни у Суботици мислим да није била никада.
Mislim da ni Čanak nije baš najzadovoljniji tim rešenjem (podseća ga na Srbiju), on je verovatno za plavo-žuto-zelenu zastavu. Ova zastava je usvojena političkim kompromisom i niko je i ne uzima za ozbiljno.
Uglavnom se svi slažemo da ne valja, a šta biste vi rado videli kao vojvođansku zastavu?

Pijanista:
Mislim da ni Čanak nije baš najzadovoljniji tim rešenjem (podseća ga na Srbiju), on je verovatno za plavo-žuto-zelenu zastavu. Ova zastava je usvojena političkim kompromisom i niko je i ne uzima za ozbiljno.

Био сам у Суботици данас. На Скупштини Општине је само народна застава Србије, врло стара и избледела. Нема државне, заставе али ни општине Суботица, а она је увек била. :o Прошле године у октобру су биле постављене заставе Хрватске и Мађарске, ваљда због мањина, али су скинуте после пар дана (вероватно је било жестоких реакција). Мислим, у Суботици студирам, а прошлу школску сам становао.

Али ме је данас шокирало нешто друго... :o Али о томе сутра. ;)

Pijanista:
Uglavnom se svi slažemo da ne valja, a šta biste vi rado videli kao vojvođansku zastavu?

Шта ће Војводини застава?

FORMICA:
Duke onamo je postavljen podforum heraldika i veksikologija. Pogledaj nije loše načinjeno a i neki su te tražili nešto.

Ма видео сам. Имам јако мало слободног времена. Мене траже? Ма није могуће.

И једна добра вест: највероватније ћу да купим скенер HP ScanJet 3800 следеће недеље, па ћу скенирати све живо и мртво што имам код куће.

DukeofSerbia:
Шта ће Војводини застава?
Treba joj zbog toga što je autonomna pokrajina. Po tom rezonovanju zastave nisu potrebne ni Subotici, ni Republici Srpskoj... Što se čudiš što nema subotičke zastave na gradskoj kući, pa to je isti slučaj kao i sa vojvođanskom zastavom. Uostalom pokrajinske simbole dozvoljava ustav Srbije, šta je u tome tako strašno?

Фуј! Аутомија се свела за ове три године на то да се Нови Сад гради као луд (све паре иду у Нови Сад), а осталима шипак. Хоћу и ја Републику Западна Бачка, јер мој новац иде за потребе Новог Сада (мало Радићвске пропаганде, коју Чанак користи).
Та застава је и овако осуђена на пропаст.

Пијаниста, какве везе има што је аутономна покрајина, да су бар направили заставу како ваља, а они...ужас. Још смешнија ми је химна, мислим да је нека ода или симфонија, тако нешто.
Војвода је у праву, читава та аутономија своди се на то да паре иду у НС, ако већ имамо аутономију зашто не јачају мањи градови, типа Сомбор, Зрењанин, Кикинда, Суботица и сл. , овако све се своди на принцип Београда.

DukeofSerbia:
Ма видео сам. Имам јако мало слободног времена. Мене траже? Ма није могуће.

И једна добра вест: највероватније ћу да купим скенер HP ScanJet 3800 следеће недеље, па ћу скенирати све живо и мртво што имам код куће.

Dobar uređaj. Bravo. :)

Nije tačno da sve pare idu u NS. Zna se od kojih para se gradi NS, ali to ovde nije tema. Himna Vojvodini nije potrebna i to je totalna glupost. Po meni je himna za razliku od grba i zastave ipak simbol državnosti. Autonomna pokrajina kao neka teritorijalna celina bi trebala da ima svoje simbole koji bi se isticali uz državne. Tako je svuda u svetu, samo kod nas to predstavlja problem.

HP skeneri su najbolji što se tiče kvaliteta, jedino im je softver malo lošiji ali to i nije neki problem kada se navikneš. Nećeš se pokajati.

Није ствар у томе да ли Војводина треба да има символе, већ који су то символи.

А већ више од два века се зна који је грб Војводства Србије...

Свакако не ова љигашка бљувотина....

Back