Zastave,grbovi,stegovi itd.

Meni sadasnja zastava opasno ide na nerve! Izgleda mi nekako ne starinski vec arhaicno! Slovacka zastava i slovacki grb su za mene najlepsa dizajnerska resenja. Ne treba zaboraviti ni slovence i njihovu zastavu i grb. Moram priznati da sjajno izgledaju i da su boje sjajno uklopljene! Obe zemlje imaju samo tri boje u svojim znamenjima. Crvenu, plavu i belu - tipicne slovenske boje! Svaka cast dizajnerima!

AKHENATON:
To sam sad i ja hteo da kazem. Nase heraldiciki simboli jesu nastali pod uticajem drugih, a narocito Vizantije. Medjutim, za simbole trebamo uzeti one nemanjicke, stare, jednostavne a ne ovog kitnjastog nemackog orla, spansku krunu, glomazni plast. Taj sadasnji grb je inace nastao 1882. kada ga je za Stojana Novakovica uradi jedan Nemac (zaboravih mu ime). Od svih starih simbola nase drzavnosti nema nicega, sem krsta sa ocilima. Uzas. Kad god vidim taj grb, nerviram se.
Prvo ne da smo bili pod uticajem Vizantije nego smo potpuno prekopirali.Evo vizantijske zastave iz xiv veka.Jel prepoznajete nesto :-)

Inace to 4s je izmisljotina iz devedesetih.Cak je sumnjivo da li su u pitanju ocila(alat za paljenje vatre) vec najverovatnije 4 vizantijska slova B,koja oznacavaju "Basileus Basileon Basileuon Basileusin" u prevodu "Kralj kraljeva(misli se na Isusa) kraljuje kraljevima".
Heraldika je izuzetno zanimljiva nauka i voleo bih da imam vise vremena da joj se posvetim, kao hobi naravno 8-)

Nema veze, to sto si ti rekao je tacno, ali moras priznati da je krst sa cetiri S i nemanjicki orao ipak prvo obelezje pod kojim su se okupili Srbi! Kao sto je nasa srednjevekovna arhitektura nalik na vizantijskoj ona je ipak malo promenjena, dodati su neki elementi i ta arhitektura postala je temelj razvoja koji je trejao do pada drzave pod Turke.

Znaci Krst za cetiri S je nas prvi grb kao o nemanjicki orao. Sve sto danas gledamo je spanska serija prema ovome!

Ma jesu u pitanju slova S, samo sto je izmisljotina ono SAMO SLOGA SRBINA SPASAVA.

Hristifor Zafarovic je sredinom 18 veka analizirajuci pecat Sv. Save na tipiku uvideo da je ime Sava napisano 4 puta i to doveo u vezu sa postankom ocila u takvom obliku kakav srecemo danas. Ima jos par zanimljivih tumacenja, ali opet ni jeno nije sigurno.

Inace po mom misljenju sadasnji grb republike predstavlja kontinuitet sa modernom srpskom drzavom nastalom posle oslobadjanja od turaka i ne treba ga menjati simbolima iz srednjeg veka jer srednjovekovna drzava je nestala 1459,odnosno izgubili smo kontinuitet sa njom.Inace kao republikanac mislim da je hermelinov plast koji simbolizuje kraljevski autorite suvisan detalj u grbu republike,ali ajde sad.

Hoces da kazes da je ona orlusina na grbu OK? Orao uopste nema definisana krila. Sta radi sa njima? Da li su uzdighnuta, da li spustena? Meni iskreno na prvi pogled izgleda kao da lici na nemackog orla sa krilima nalik na pesnice, ali kada pogledam malo bolje, orao ima krila kakva ima golub kada mu se u prolece potkresu krila da ne moze da leti (to rade golubari da bi podstakli razvoj novih pera).

Ne dopadaju mi se krila, mesto grba na zastavi i uopste oblik tog grba. Grb je suvise duguljast, pomeren na lose mesto u levo ... estetski izgleda vrlo zaostalo!

Orao definitivno mora da se menja jer je ovaj sada RUGLO! Krunu i plast skinuti takodje... previse detalja!

fortes:
Inace po mom misljenju sadasnji grb republike predstavlja kontinuitet sa modernom srpskom drzavom nastalom posle oslobadjanja od turaka i ne treba ga menjati simbolima iz srednjeg veka jer srednjovekovna drzava je nestala 1459,odnosno izgubili smo kontinuitet sa njom.Inace kao republikanac mislim da je hermelinov plast koji simbolizuje kraljevski autorite suvisan detalj u grbu republike,ali ajde sad.

Pogledaj etiketu tuborga, a onda pogledaj krunu na nasem grbu, videces da su iste. Pogledaj naseg i nemackog orla, takodje su isti. Ako cemo da osavremenjujemo grb, ne moramo da krademo od drugih. Ako smo vec uyeli ranije od Vizantije i uspeli da mu damo locni pecat, ne moramo opet to da radimo tako sto pravimo grb koji je sarena zbirka tudjih simbola.

Ovako se razvijao Nemanjicki orao i ako vec stavljamo orla, drugacije od ovog ne bi smeo da izgleda.

Prilozi

• orlovi.gif
    orlovi.gif
    18 KB · Pregleda: 69
Wilkołak:
Hoces da kazes da je ona orlusina na grbu OK? Orao uopste nema definisana krila. Sta radi sa njima? Da li su uzdighnuta, da li spustena? Meni iskreno na prvi pogled izgleda kao da lici na nemackog orla sa krilima nalik na pesnice, ali kada pogledam malo bolje, orao ima krila kakva ima golub kada mu se u prolece potkresu krila da ne moze da leti (to rade golubari da bi podstakli razvoj novih pera).

Ne dopadaju mi se krila, mesto grba na zastavi i uopste oblik tog grba. Grb je suvise duguljast, pomeren na lose mesto u levo ... estetski izgleda vrlo zaostalo!

Orao definitivno mora da se menja jer je ovaj sada RUGLO! Krunu i plast skinuti takodje... previse detalja!
Dvoglavi orao je danas usvojen kao nacionalni simbol kod veceg dela naroda.Graficko resenje je odabrano 1882 i potvrdjeno 1904,ova drzava danas predstavlja naslednicu te drzave i glupo je menjati iz korena nacionalne simbole kao da sad tek formiramo drzavu.Redefinisanje tj. neke manje promene su OK ali ne i drasticno menjanje da bi sad izmislili nesto novo.Kruna i orao predstavljaju resenja u skladu sa vremenom u kojem su nastali,tj. u kojem je drzava nastala.
Inace sad sam malo procunjao po netu i video da ipak grb nema veze sa 4b.U pitanju su ocila koji se kao alat za paljenje vatre koristio u religijske svrhe i na neki nacin predstavlja simbol pravoslavlja,zbog cega se i javlja i na grckim i bugarskim crkvenim obelezjima u srednjem veku.Zato je verovatno da je koriscen na pecatu Sv.Save.

fortes:
Dvoglavi orao je danas usvojen kao nacionalni simbol kod veceg dela naroda.Graficko resenje je odabrano 1882 i potvrdjeno 1904,ova drzava danas predstavlja naslednicu te drzave i glupo je menjati iz korena nacionalne simbole kao da sad tek formiramo drzavu.Redefinisanje tj. neke manje promene su OK ali ne i drasticno menjanje da bi sad izmislili nesto novo.Kruna i orao predstavljaju resenja u skladu sa vremenom u kojem su nastali,tj. u kojem je drzava nastala.
Inace sad sam malo procunjao po netu i video da ipak grb nema veze sa 4b.U pitanju su ocila koji se kao alat za paljenje vatre koristio u religijske svrhe i na neki nacin predstavlja simbol pravoslavlja,zbog cega se i javlja i na grckim i bugarskim crkvenim obelezjima u srednjem veku.Zato je verovatno da je koriscen na pecatu Sv.Save.

Pa upravo to idejno i graficko resenje iz 1882. predstavlja po heraldickim pravilima drasticnu promenu pa nema gde.

E ljudi vidim mnogi se intersuju za heraldiku, ali malo znaju o heraldickim pravilima, bar onim najosnovnijim. Ako se slozite mogao bih da otvorim novu temu nesto kao Uvod u heraldiku, tako bi se i ostasli upoznali malo blize sa pravilima heraldike i njenom razvoju. Sta mislite?

Мени се свиђа свака сличност наших националних симбола са византијским симболима. Да се ја питам, преузели би византијску заставу и друга обележја. Не видим шта би ту било лоше?

byzantine_flag_bg_01.gif

AKHENATON:
Pa upravo to idejno i graficko resenje iz 1882. predstavlja po heraldickim pravilima drasticnu promenu pa nema gde.
Promenu cega?Drzava koja je nastala u to vreme,nije imala sta da nasledi jer je prethodna nestala 400god pre toga.Ti simboli su bili moderne modifikacije nekih starih simbola koji su iskombinovani.Nigde u istoriji pre 1882 nema istovremenog pojavljivanja ocila i orla.Orao je bio simbol plemstva a ocila crkve.Pojam nacije nije bio isti u 14 i 19 veku.Srpska nacija(ne narod) je bila u fazi formiranja u 19 veku,znaci tad je ona bila nova i bili su joj potrebni novi simboli(koji su kao osnovu uzeli srpske srednjovekovne simbole koji su bili dostupni).Ti srednjovekovni simboli nisu bili simboli drzave nego vladarske porodice,plemicki.Zato se razlikuju grbovi Nemanjica,Brankovica,Hrebljanovica .Mi smo danas deo te nacije formirane u 19veku i logicno je da odatle uzimamo nacionalne simbole.

Pa nismo mi pali s Marsa u 19. veku, imamo valjda neke korene. Ma zato bre sto se odricemo tradicije, zato i tako prolazimo. Ako nam je draze da uzmemo spansku krunu, a ne Dusanovu na savremeni grb, onda stvaro treba da prodjemo ko dinosaurusi.

Usput, ocila i orao (doduse sa jednom glavom) pojavljuju se zajedno na grbu Mrnjavcevica.

AKHENATON:
Pa nismo mi pali s Marsa u 19. veku, imamo valjda neke korene. Ma zato bre sto se odricemo tradicije, zato i tako prolazimo. Ako nam je draze da uzmemo spansku krunu, a ne Dusanovu na savremeni grb, onda stvaro treba da prodjemo ko dinosaurusi.

Usput, ocila i orao (doduse sa jednom glavom) pojavljuju se zajedno na grbu Mrnjavcevica.
Nisi me razumeo.Naravno da smo postojli kao narod.Ali ono sto danas smatramo pod pojmom nacija je produkt francuske i americke revolucije,tj. nastaje uglavnom krajem 18 i pocetkom 19 veka.Ovo vazi za vecinu danasnjih evropskih nacija.Mi smo se npr. uoblicili kao nacija pre Italijana,Austrijanaca ili Nemaca,da ne pominjem ostale ex-yu i balkanske narode.

Odlicna tema.Nisam hteo da je otvaram(ali imao sam na umu) jer ne poznajem dobro teoriju heraldike, tako da bi stvarno bilo dobro kada bi Akhenaton otvorio nesto sto bi nam pomoglo.

Sto se tice trenutnih nasih nacionalnih simbola-zgrozen sam.Orao kao sto ste vec spomenuli ne lici na nemanjickog, ovo je kokoska a ne orao, kruna isto, dva vrata orla...katastrofa, jos kad su sada pomerili grb na zastavi ulevo...nemam reci sem jad i beda.

Orao treba da bude sa rasirenim krilima, sa krunom Nemanjica, a na prsima 4S!

Back